Översikt

Mosel - Bila och Kryssa

Vår kryssning i de romantiska vindalarna utmed Mosel och Rhen bjuder på sagolandskap, vinodlingar och pittoreska korsvirkesbyar. På denna Kör-Själv-Kryssning bilar du genom Tyskland till avgångsorten Koblenz, där du parkera mot tillägg.

Tyska köket erbjuder rustika kötträtter och smakrik husmanskost. Med cirka 5 000 ölmärken är Tyskland världens näst största ölproducent efter Kina. Allt sedan romarna upptäckte de branta vinsluttningarna har Moseldalarna varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Här stimulerar odlarna jorden med skiffer för värme åt plantorna, vilket leder till den karakteristiska mineraltonen som gäller för Rieslingvinerna.


ROMANTISKA MOSEL & RHEN bjuder på vidunderliga vyer i ett sagolandskap där riddarborgar, grönskande vinfält och pittoreska korsvirkesstäder avlöser varandra. De bördiga och vackra dalarna har genom tiderna fått sin skönhet varsamt bevarad. Detta är också anledningen till att hela detta område, tillsammans med vinstaden Trier med sin gamla stadskärna, placerats på UNESCOS världsarvslista. Även Traben Trarbach är, liksom många andra byar längs Mosel, känt för sitt förträffliga vita vin och ligger passande nog på den s k ”Route de vin”. I byn finns en lång räcka med trevliga ”Wienstuber”.

VINODLINGAR I SOMMARSKRUD - Färden fortsätter genom den vindlande Moseldalens böljande vinlandskap, vilket ger många tillfällen till fotografering och att provsmaka de viner som odlas här. Utmed dalarnas vinterrasser dignar de gyllene druvorna och speglar sig i flodernas glimmer, som klasar av guld.

I Cochem kan du besöka stadens välkända vinkällare för att smaka den ädla drycken. I Bernkastel får vi dessutom chansen att lära dig mer om vinproduktionen på stadens vinmuseum, som visar gamla redskap från den tidiga vinproduktionen och har dessutom en unik samling av vinflaskor från hela världen.

Program

 • Dag 1. Bil till Koblenz

  Bil till staden Koblenz, för ombordstigning på vårt flodkryssningsfartyg M/S Leonora. Trerättersmiddag ombord.

 • Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach

  Mosel slingrar sig fram genom böljande vindalar. Vårt första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känd för vinet "Schwarze Katz". Efter lunch ombord kan du som tillval följa med på en bussutflykt till Monastery Machern, ett tidigare benediktinerkloster från 1084. Här kan du handla likörer och besöka ett leksaksmuseum. Därefter fortsätter vi till tvillingstaden Traben Trarbach. Liksom många andra byar längs Mosel är staden känd för sitt förträffliga vita vin.

 • Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/ Trier

  Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv kan de närliggande gårdarnas egna Riesling-viner smakas. Följ med på en tillvalsutflykt till Tysklands äldsta stad Trier, som grundlades av romarna för mer än 2 000 år sedan. Under turen bekantar vi oss med stadens berömda monument, varav inte mindre än nio återfinns på UNESCO:s världsarvslista, bland annat den gamla romerska stadsporten Porta Nigra. Vi fortsätter sedan till Petrusberget, varifrån du har fantastisk utsikt över landskapet.

 • Dag 4. Mehring – Bernkastel

  På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel Kues, även kallat centrum av mellersta Mosel. Belägen på båda sidor om floden, under den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till
  en stadspromenad genom sina unika kvarter av medeltida korsvirkeshus – varav det äldsta "Spitzhäuschen" är från 1416. Moseldalen har sedan romartiden varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skifferjorden som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd, vilket ger vinet dess karakteristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple.

 • Dag 5. Bernkastel – Cochem

  Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem, som vi anlöper efter att ha passerat fyra slussar. Den pittoreska staden lockar många besökare med sina smala gränder, medeltida torg, nogsamt restaurerade kors­virkeshus med traditionella skiffertak – och inte minst den praktfulla riksborgen Cochem Reichsburg, som från sin höjd tronar över staden. Intresserade har möjlighet att promenera ca 20 min upp till borgen, som är ett av Mosel­dalens allra vackraste slott.

 • Dag 6. Cochem – Rüdesheim

  Vi tar oss längs den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar in på Rhen, vars natursköna omgivning utnämnts till världsarv. Vi passerar flodens smalaste del och de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan, innan vi anländer till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Följ med på en tillvalsutflykt med linbanan upp till minnesmonumentet Germania på Niederwald och njut av de vidsträckta vyerna. Passa även på att gästa någon av de mysiga vinstugorna längs den livliga gågatan Drosselgasse och smaka det berömda "Rüdesheimer kaffee".

 • Dag 7. Rüdesheim – Koblenz

  Efter frukost lämnar vi den trevliga staden för att kryssa tillbaka till Koblenz, slutdestinationen för denna mycket populära kryssning.

 • Dag 8. Hemresa

  Frukost ombord. Utcheckning och hemresa

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Koblenz
Avresor Ring oss för pris och datum
Detaljerade priser

 

I priset ingår

– Del i utsides 2-bäddshytt, huvuddäck
– Kryssning enligt program
– Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
– Kaptensmiddag
– Underhållning ombord.

I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris. Tillkommer med ca 50 Euro/person

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. 

Anslutningsort

PARKERING. Inte långt från hamnen finns det flera parkeringsplatser där du har möjlighet att parkera din bil. Du kan välja att parkera antingen inomhus eller utomhus. Kostnaden är ca 60 Euro för en vecka utomhus och 100 euro för en vecka inomhus. Från parkeringen/parkeringshuset kan du sedan ta en taxi till fartyget vilket kostar ca 5-10 Euro.

Tillägg

Under kryssningen finns ett flertal utflykter som tillval att deltaga i. Anmälan till dessa frivilliga utflykter bokas och betalas ombord.

Resplan

Dag 1. Bil till Koblenz
Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach
Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/ Trier
Dag 4. Mehring – Bernkastel.
Dag 5. Bernkastel – Cochem
Dag 6. Cochem – Rüdesheim
Dag 7. Rüdesheim – Koblenz
Dag 8. Hemresa

Valuta

Betalningen ombord sker med Visakort/Mastercard eller kontant i Euro.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finns ombord.

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Fartyg: M/S Leonora****.

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Leonora****. Fartyget är byggt 2008. 4 däck. Längd 110 m, bredd 11,4 m. 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang och fitnessrum. Gratis wifi. Internetcafé finns. Bekväma utsides hytter med 2 sängar (dubbelsäng el 2 separat sängar), luftkonditionering, tv, minibar, telefon, hårfön samt wc med dusch, säkerhetsfack.- Hiss finns Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Leonora