Översikt

Klassiska Donau Bukarest - Wien

Under denna klassiska kryssning på Europas mäktigaste flod besöker vi fem huvudstäder och sju av de tio länder som Donau passerar under sitt lopp. Utöver kulturella strandhugg och intressanta sightseeingturer i Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien, kryssar vi genom den imponerande Järnporten, som med sina branta bergssidor och smala passager är en av Donaus mest storslagna platser.

På vår flodkryssning bor vi ombord på ombonade M/S Der Kleine Printz. Alla hytterna, 16 m2, är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och ett avkopplande soldäck.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Boka din resa

2021-10-08 2021-10-18 22 695 kr Lufthansa/Austrian Stockholm Väntelista Förfrågan
2021-10-08 2021-10-18 22 695 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Flyg till Bukarest

  Stadsrundturen i Rumäniens huvudstad tar oss till parlamentshuset, som efter Pentagon är världens största byggnad. Vårt kryssningsfartyg ligger förtöjt i Donaustaden Turnu Magurele. Välkomstdrink och middag ombord.

 • Dag 2. Vidin, Bulgarien

  På morgonen lägger Der Kleine Prinz till i den lilla staden Vidin som utforskas till fots. Efter en rundvandring i Bulgariens mest kända medeltidsfort, Baba Vida, finns det tid till egna strövtåg i staden. Möjlighet finns att följa med på en naturskön utflykt till fortet i Belogradchik. Kaptensmiddag på kvällen. 

 • Dag 3. Seglats genom Järnporten, Rumänien

  Vi stävar mot Serbien och provar några av fartygets bästa viner. Var beredd med kameran medan vi slussar in i den spektakulära, mer än 100 km långa Järnporten! Här fascineras vi av de branta klipporna och den smala flodpassage som är en av Donaus mest storslagna platser.

 • Dag 4. Belgrad, Serbien

  Efter frukost väntar en sightseeing i "Balkans Paris" – Serbiens huvudstad Belgrad. Besök i den äldre stadsdelen med fästningen Kalemegdan och den ortodoxa Savakkyrkan samt prinsessan Ljubicas herrgård, stadshuset och regeringsbyggnaden. Vi fortsätter därefter ut på landsbygden för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen uppträder ett folkdanslag ombord.

 • Dag 5. Novi Sad, Serbien - Vukovar, Kroatien

  Ankomst till den eleganta universitetsstaden Novi Sad, som vi utforskar till fots. Som tillval kan du följa med på en utflykt till det intressanta Krusedolklostret, känt för sina vackra fresker. I Fruska Gora-distriktet provar vi några av landets främsta viner. Lagom till lunch fortsätter vi mot Vukovar, Kroatiens största hamn vid Donau. Gemensam stadsrundtur där vi strosar längs historiska gator och besöker Franciskanerklostret.

 • Dag 6. Mohács/Pécs, Ungern

  Fartyget stävar fram i det bördiga ungerska låglandet för att senare lägga till i Mohács. Bussutflykt till konstnärernas stad Pécs, känd för sina många gallerier, museer och för framställningen av Zsolnayporslinet. Rundturen i staden inkluderar besök i den över tusen år gamla katedralen.

 • Dag 7. Budapest, Ungern

  Även i Ungerns vackra huvudstad Budapest ligger vi centralt förtöjda, med utsikt över järnbron Szabadsag. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. På kvällen kan du mot tillägg avnjuta en folkloreshow.

 • Dag 8. Budapest/Szentendre, Ungern

  Dagen är fri för egna strövtåg och kulinariska stunder i den gyllene staden. Alternativt följer du med på en tillvalsutflykt till kulturstaden Szentendre med sina pittoreska gränder och gamla byggnader. Här kan du handla konsthantverk. På eftermiddagen har du fri tid i Budapest.

 • Dag 9. Bratislava, Slovakien

  I den charmiga slovakiska huvudstaden lägger fartyget till precis nedanför Esterháziho Palace. Här väntar en trevlig sightseeingtur med ett litet stadståg till gamla stans livfulla kullerstensgränder och vidare upp till det medeltida slottet, med strålande utsikt över staden. På eftermiddagen avsmakar vi några av fartygets goda viner ombord. Kaptensmiddag på kvällen.

 • Dag 10. Wien, Österrike

  Österrikes huvudstad visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från många epoker. Under en stadsrundtur får du se mycket av det som gjort Wien så berömt – det spektakulära Hundertwasserhaus, Pratern, paradgatan Ringen med sina mäktiga byggnader såsom Operan, Hofburg, Parlamentet och S:t Stefanskyrkan. En eftermiddagsutflykt till kejsarnas magnifika sommarslott Schönbrunn och kvällsevenemanget Wienerklassiker av välkända kompositörer erbjuds som tillval.

 • Dag 11. Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut. Transfer till Wiens flygplats för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 8/10
Pris Från 22 695 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck 9 900 kr
Detaljerade priser

Del i 2-bäddshytt övre däck, 1 600 kr

I priset ingår
 • Flyg till Bukarest och hem från Wien
 • Transfer t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt, huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 11 (exkl. dryck)
 • Vinprovning ombord
 • Underhållning, levande musik varje kväll och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 70 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Tillägg
Dryckespaket - All inclusive 2800 kr
Belogradchik 385 kr
Krushedolklostret 340 kr
Szentendre 320 kr
Folklore i Budapest 605 kr
Schönbrunn 540 kr
Konsert i Wien 660 kr
Hospital in the rock 365 kr

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang i land. Förutom dessa finns det flera utflykter som tillval. Anmälan till dessa frivilliga utflykter måste ske senast tre veckor före avresan. Utflykterna kan även bokas och betalas ombord (oftast mot en högre kostnad). Betalning av utflykter ombord sker kontant i Euro.

Följande utflykter kan förbokas med oss. Vi undersöker platstillgång och bekräftar dem till dig som ett tillägg på din faktura för resan.

Läs mer om tilläggsutflykterna här;

Dag 2. Vidin, Bulgarien
Valfri utflykt: Utflykt till Belogradchik (ca 3 timmar lång)
De spektakulära Belogradchik-klipporna är ett geologiskt naturfenomen, ca 3 mil långt och 3 km brett från väst till öst. De spektakulära bergsformationerna har namn som Madonnan, Munkarna, Ryttaren, Dervishen, Björnen, Svamparna, Lejonet med flera.
Belogradchiks fästning är ett av de viktigaste historiska monumenten i Bulgarien, mer än 2000 år gammal. Efter att ha besökt Belogradchiks klippor och fästningen kan du spendera lite tid på egen hand bland butikerna innan återresan. Pris per person: 385 kr.

Dag 5. Novi Sad, Serbien
Valfri utflykt: Krushedol - Sremski Karlovci (ca 3,5 timmar lång)
Det historiska Krushedol-klostret ligger vackert beläget på berget Fruska Gora och är känt för sina freskmålningar från 1400-talet. Här ligger flera av landets välkända härskare från den serbiska historien till sista vilan.
På vägen tillbaka till Novi Sad stannar vi i den lilla staden Sremski Karlovci, centrum för vinodling i Fruska Gora-regionen. Vi besöker vinfamiljen Zivanovic, kända för Bermet-vinet som serverades vid hoven i Habsburg-monarkin och i det ryska tsardömet. Vi serveras olika sorter Bermet samt traktens honung, ser vinkällaren samt det lokala honungsmuseet.
På väg tillbaka till Novi Sad passerar vi 1700-talsfortet Petrovaradin som kallas "Gibraltar vid Donau". Idag är Petrovaradinfortet en del av staden Novi Sad. Fortet har fyra våningar mer än 16 km tunnlar och 13 portar. Pris per person: 340 kr.

Dag 7. Budapest
Valfri utflykt: Kvällskonsert med Hungarian State Folk Ensemble
Hungarian State Folk Ensemble anses vara en av de bästa i Ungern och grundades 1951. Deras färgstarka repertoar ur den ungerska folkloren turnerar över världen och den extraordinära folkmusiken som inspirerade Liszt, Bartók och Kodály, spelas med traditionella instrument. Efter musikshowen fortsätter vi med sightseeing i ett vackert upplyst Budapest. Pris per person: 605 kr.

Dag 8. Budapest
Valfri förmiddagsutflykt till Szentendre
Den bildsköna lilla byn Szentendre från 1600-talet, ligger vackert beläget några mil uppströms Donau från Budapest. Szentendre är en konstnärsstad med många gallerier och museer. Vår stadspromenad tar oss till de mest sevärda platserna med stadstorget, Ungerns första skola, de vackra kyrkorna och vi njuter av ett glas Tokajer. Efter fri tid att själv upptäcka Szentendre tar vi oss tillbaka till fartyget för lunchen ombord. Pris per person: 320 kr.

Efter middagen arrangeras en valfri utflykt till Rock Nuclear Bunker Museum, Budapest hemliga militärsjukhus, beläget i de forna fängelsehålorna under slottet, ett tio km långt underjordiskt grottsystem som skulle fungera som sjukhus och skyddsbunker under andra världskriget. Historien som utspelat sig härnere är minst sagt spännande. Idag finns här en vaxkonstutställning, möbler och maskineri från 30- och 40-talen. Pris per person: 365 kr

Dag 10. Wien
Valfri utflykt: Schönbrunn slott
Efter lunch kan du besöka kejsarinnans Maria-Theresas slott i Schönbrunn, familjen Habsburgs praktfulla och världsberömda sommarresidens. Turen inkluderar en promenad i trädgårdarna och besök i de kejserliga rummen. Pris per person: 540 kr

Valfri utflykt: Kvällskonsert med Wiener Hofburg Orchester
För 30 år sedan grundade musikern och dirigenten Gert Hofbauer orkestern Wiener Hofburg-Orchester som spelar utvalda stycken ur "wienervalskungen" Johann Strauss och Mozarts repertoar. Ensemblen består av ett fyrtiotal musiker och solister ur Wiener Staatsoper. En unik möjlighet att bländas av prakten i musiksalen på det kejserliga palatset Hofburg och samtidigt njuta av härliga klassiska toner. Pris per person: 660 kr.

Observera att förändringar i programmet kan förekomma.

Resplan

Dag 1. Flyg till Bukarest
Dag 2. Vidin, Bulgarien
Dag 3. Seglats genom Järnporten, Rumänien
Dag 4. Belgrad, Serbien
Dag 5. Novi Sad, Serbien - Vukovar, Kroatien
Dag 6. Mohács, Ungern
Dag 7. Budapest, Ungern
Dag 8. Budapest, Ungern
Dag 9. Bratislava, Slovakien
Dag 10. Wien, Österrike
Dag 11. Hemresa

Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter, Serbien - serbiska Dinarer, Rumänien - Leu.
När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera.
Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt.
På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

 

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Der kleine Prinz