Översikt

Gods & Gårdar till Gourmandernas och vinälskarnas Gömda Toscana

Välkommen på kulinarisk och kulturell resa till det gömda Toscana bortom turiststråken, en resa till finsmakarnas landskap med de ädlaste vinerna och välsmakande måltider med likasinnade. Res med Erika Funke och bo i en adlig familjs medeltida by på toppen av en toskansk kulle. Vi utforskar privata hem, njuter av trädgårdsdesign utöver det vanliga och rör oss i solens landskap med färgstark historia och kulinarisk njutning med toskanska fyrarätters middagar, i det gömda Toscana bortom turiststråken.

Med säker hand guidar Gods & Gårdars mångårige medarbetare, John Werich, oss runt i hans hemtrakter i centrala Toscana. Under resan kommer du att uppleva unika och handplockade besök, vissa som vanligtvis inte tar emot besökare.
De undersköna, gyllene kullarna i Toscana är vår följeslagare under en resa genom landskapet sydost om Siena, som är känt som ”le crete”. Den stora dalen Val d´Orcia är kanske den vackraste och mest klassiska av toskanska vyer. Dalens böljande kullar kläds av vete, skördad majs eller solrosor i varma färger. Här och var punkteras landskapet av en skogsdunge och gamla cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, "strada bianca" som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar. Den karaktäristiska bruna jorden i dess många nyanser skimrar som ett slarvigt utslängt sidentyg, från ljusaste ockra till mustigt mättade toner.

Uppe på höjderna tronar befästa medeltids- och renässansstäder i rosarött tegel och de världsberömda vinerna Brunello, Nobile di Montepulciano och Chianti odlas i landskapet. Bland landskapets böljande kullar ligger små jordbruksgårdar med eget kök där råvarorna kommer från den egna produktionen.
Under resan njuter vi av det bästa ur det toskanska bondköket med anor från etruskisk tid. Välkomponerade måltider i trevligt sällskap av likasinnade förhöjer upplevelsen. Vi bor i den eleganta medeltidsborgen Castello di Gargonza som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler. Ägaren och hans personal tar hand om oss på ett mycket trevligt vis.
Vår svensktalande ciceron är uppskattade John Werich, bosatt i Italien sedan över tio år, välkänd skribent och fotograf i Gods & Gårdar, samt Gods & Gårdars chefredaktör Erika Funke.

Boka din resa

2021-09-29 2021-10-04 29 990 kr Lufthansa/Austrian Stockholm Väntelista Förfrågan
2021-09-29 2021-10-04 29 990 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Sverige - Rom - Toscana

  Vår ciceron möter upp med privat buss och vi styr kosan norrut mot Toscana. Vi stannar på vägen för en enkel fika och framme på vårt charmiga och eleganta fyrstjärniga hotel, inhyst i en medeltida familjeägd borg, checkar vi in. Vi möts för en välkomstdrink och sedan en trerättersmiddag med goda viner från trakten i hotellets restaurang.

   

 • Dag 2 Världsarvsdalen Val d´Orcias skönheter

  Dagen börjar med ett besök i den suggestiva skogsträdgården Bosco della Ragnaia skapad av den amerikanska konstnären Sheppard Craige. Under en promenad i ett trolskt och välkomponerat woodland, upplever vi i fridfulla omgivningar skaparens konstverk, vilka skapar en mycket speciell och meditativ atmosfär.

 • En annan skönhetsupplevelse väntar på välrenommerade Fattoria del Colle, en av områdets mest kända vingårdar som drivs av den starka kvinnan Donatella Cinelli Colombini och i vinproduktionen arbetar endast kvinnor.

 • Vi får ett privat besök guidat av dottern Violante i villan, följt av en provsmakning av deras kända Brunelloviner och sedan en härlig lunch i deras restaurang med råvaror från gården.På kvällen åker vi till den vackra termalbadsstaden Rapolano Terme där vi äter en elegant middag på restaurangen "Osteria il Granaio", kända för sin utsökta gastronomi.

 • Dag 3 Iris Origos ikoniska La Foce – Montepulciano

  Vi besöker den vackra renässansträdgården La Foce som skapats av den kända engelska trädgårdsarkitekten Russel Page för författarinnan Iris Origo. La Foce är en av Toscanas allra vackraste och mest inspirerande trädgårdar och runt huset, från Medicifamiljens tidsepok, ligger strama renässansparterrer och underbara promenadgångar med blommor och pergola. Paret Origo, som ägde trädgården mellan 1924 och andra världskrigets utbrott, renoverade och förskönade trädgården. Var och en av de tre terrasserna har planteringar som ska ge blomning från vår till höst. Men det kanske är hur vackert trädgården ramas in av det omkringliggande landskapet som har gjort den så ikonisk, utsiktspunkten över dal och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter. La Foce ger oss verkligen en estetisk upplevelse för själen. Arkitekten Cecil Pinter ritade trädgårdarna och under vårt besök här kommer vi att få veta mer om hur det är att restaurera och underhålla ett så stort renässansgods som La Foce. Vi får se på verkstäderna och höra mer om hur trädgård, byggnader och mark sköts.

 • Den lilla senrenässansstaden Montepulciano har under århundraden varit klämd mellan två maktsfärer, på grund av sitt läge mellan Siena och Florens. På kullarna nedanför staden görs det utmärkta vinet Vino Nobile di Montepulciano som av många anses som minst lika bra som brunellovinerna men till lägre kostnad och Toscanas okända vinskatt. Den vackra staden i varmrosa tegelbyggnader, bjuder in till härliga promenader på egen hand i vackra gränder, du kan besöka vinproducenter eller ta en kaffe i något av stadens alla charmiga kaféer. På kvällen väntar en fin middag på hotellet.

 • Dag 4 Storslagna Siena - privat konsert

  På morgonen väntar gyllene röda Siena. En av Toscanas verkliga kulturskatter där vi inleder
  med en fin stadspromenad tillsammans. Vi går genom smala, slingrande gränder med myllrande gatuliv till Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där det vackra golvet med sina fantastiska marmorinläggningar, som täcker 3000 kvm, är världsberömt.

 • Sienas naturliga centrum sedan urminnes tid kallas "Il Campo", ett av Italiens vackraste torg. Här ordnas de spännande hästkapplöpningarna i medeltida anda, Il Palio, och här tronar även rådhuset – Palazzo Pubblico. Lunch på egen hand. På kvällen får vi en exklusiv privat konsert i ett medeltida slottskapell med musiker från Florens. Middag på hotellet.

 • Dag 5 Oliver, vin, gourmet

  På förmiddagen besöker vi vår guide John Werichs olivoljegård som producerar en grön, härlig olivolja och där skörden väntar senare under hösten. Vi får höra om hur det är att driva en högkvalitativ olivgård bland kräsna italienare, visas runt på hans gård och inte minst prova det gröna guldet, olivoljan. Besöket avrundas med en härlig buffetlunch som följs av kaffe och dessert nere i delikatessbutiken och vinbar i grannbyn. Här har du även möjlighet att köpa med dig toskanska delikatesser.

 • På eftermiddagen besöker vi Moritz Rigorsky på den lilla vingården Carnisciale, en av de främsta småproducenterna i världen, de skapar här ett unikt, högkvalitativt vin på druvsorten Caberlot, vilket de är ensamma om att producera. Middag på gourmetkrogen La Cucina di Donnaluisa som drivs av en av Italiens främsta kvinnliga kockar.

 • Dag 6 Toscana – hemresa

  Efter frukost styr vi kosan mot Rom för hemresan.

Resans höjdpunkter

 • Fina Siena och den vackra dalen Val d´Orcia med de mest klassiska av alla toskanska vyer
 • Fina måltider i gott sällskap av likasinnade samt boendet på toppen av en kulle i det toskanska landskapet
 • Besöken hos högkvalitativa vinodlare, trädgårdar och privata hem

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 29/9
Pris Från 29 990 kr
Specialpris 28 990 kr för prenumeranter på Gods & Gårdar.
Enkelrumstillägg 2390 kr
I priset ingår
 • Flyg via Tyskland, Stockholm – Rom t/r
 • Flygavgifter
 • Fem nätter på fyrstjärnigt historiskt hotell, del i dubbelrum
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem bufféfrukostar
 • Två luncher med vin/mineralvatten/espresso
 • Fem middagar med vin/mineralvatten/espresso
 • Svensktalande ciceron och svensktalande licensierad guide
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger inom programmet
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Rom. Resa till Toscana. Incheckning på hotell. Välkomstmiddag.
Dag 2. Bosco della Ragnaia. Fattoria del Colles viner. Gourmetmiddag Rapolano Terme
Dag 3. Renässansträdgården La Foce - Montepulciano. Middag.
Dag 4. Sienas skatter. Privat konsert. Middag. 
Dag 5. John Werich olivgård med lunch, vingården Carnisciale och gourmetmiddag på La Cucina di Donnaluisa.
Dag 6. Hemresa.

Boende

Vi bor fem nätter i den eleganta medeltidsborgen Castello di Gargonza, i Arezzoprovinsen, som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler.

Resesätt Lufthansa/Austrian
Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och hela leder för bästa upplevelse, med rundvandringar på utgrävningsområden med ojämnt underlag samt trappor och kullerstensgator.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.