Översikt

Jazztåget till Hamburg och Berlin med tidningen Vi

Tyskland är ett av Europas mest besökta resmål. Landet lockar med alplandskap, storslagen natur och romantiska byar – och inte minst spännande storstäder. Följ med oss på en tågresa till metropolerna Hamburg och Berlin. Resan går i jazzens tecken, och ciceron på resan är musikern, filmregissören och producenten Lasse Zackrisson. Välkommen till en oslagbar resa med tidningen Vi!

Lasse Zackrisson har bland annat producerat en dokumentär om och med Duke Ellingtons favoritsångerska Alice Babs. Han har gjort många musikprogram i radio under åren, bildade skivbolaget Vax Records och har även arbetat som musiker på Dramaten och Stockholms Stadsteater.

Under några sensommardagar i Hamburg och Berlin kommer vi att besöka ett par av Tysklands bästa jazzklubbar. Däremellan kåserar Lasse Zackrisson om svensk jazzhistoria, om bland andra Alice Babs under hennes tid i 50-talets Tyskland, Harry Arnold med Radiobandet, ett av tidernas bästa storband, sångerskan Sonya Hedenbratt, musikern Gunnar ”Siljabloo” Nilsson och naturligtvis pianisten Bengt Hallberg som är särskilt aktuell i år; under våren utkommer en bok om honom, skriven av professor Erik Kjellberg.

Boka din resa

2021-08-18 2021-08-22 16 495 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Tågresa till Köpenhamn och Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledarna, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm. Tänk på att du själv ansvarar för att ditt bagage kommer från och till tåget i Hamburg.

 • Dag 2. Hamburg kultur och jazz

  Efter frukost på hotellet, gör vi en gemensam rundtur med Hochbahn genom Hamburg för att bekanta oss med denna dynamiska hamnstad. Spårvägen, som slingrar sig högt genom staden, tar oss med till det pampiga rådhuset, säte för Hamburgs parlament. Vidare till Tysklands största, och Europas tredje största hamn och den historiska stadsdelen Sankt Pauli, i dag mest känd för sina nöjeskvarter. Vi avrundar förmiddagen med enkel lunch i närheten av svenska Gustav Adolf-kyrkan.

  Eftermiddagen disponerar du på egen hand. Under kvällen besöker vi jazzklubben Cotton Club, belägen tio minuter med lokaltrafik från hotellet. Detta är Hamburgs äldsta jazzklubb, och sedan början av 70-talet återfinns klubben i ett källarplan vid det historiska torget Großneumarkt i centrala Hamburg. Här får vi njuta av musik från nationella och internationella artister. Programmet vid vårt besök fastställs under våren.

 • Dag 3. Tåg till Berlin

  Under förmiddagen lämnar vi Hamburg med tåg mot Berlin. Efter ankomst installerar vi oss på vårt hotell, beläget invid Centralstationen.
  Det smidigaste och mest miljövänliga sättet att utforska Berlin är med tunnelbana. Tillsammans besöker vi bland annat ett av Berlins mest berömda landmärken: triumfbågen Brandenburger Tor, uppförd under sent 1700-tal. Lunch i stadsdelen Mitte med besök på Gendarmenmarkt, ansett som Berlins vackraste torg, med sitt konserthus och sina ståtliga kyrkor. Vi fortsätter till torget Hackescher Markt och avslutar turen på Wittenbergerplatz, i närheten av KaDeWe, ett av världens största varuhus.

  Berlins jazzklubbar
  Under kommande kvällar kommer vi att besöka två av Berlins viktigaste jazzklubbar: Jazzklubben Quasimodo, belägen i stadsdelen Charlottenburg. Quasimodo är en av Berlins äldsta och mest berömda jazzklubbar. Klubben, som är belägen under biografen Delphi och caféet Quasimodo, bjuder på traditionell jazz varvat med musikstilar som funk och soul.
  Vi besöker även jazzklubben A-Trane. Namnet är en hyllning till Duke Ellingtons A-Train och till John Coltrane, som hade smeknamnet Trane. Klubben är, liksom Quasimodo, belägen i Charlottenburg. Klubbarnas program vid våra besök fastställs under våren.


 • Dag 4. En av Europas mest besökta städer

  Dagen är fri att på egen hand utforska Berlin. Den tyska huvudstaden är en av Europas mest besökta, med ett rikt kulturliv och en närvarande historia. Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från Brandenburger Tor, Berlinmuren, Unter den Linden, Domkyrkan, Checkpoint Charlie till Bundeskanzleramt.
  Under kvällen besöker vi gemensamt ytterligare en av Berlins mest berömda jazzklubbar.

 • Dag 5. Tågresa Berlin via Hamburg och Köpenhamn till Sverige

  Efter frukost avreser vi med tåg från Berlin via Hamburg till Köpenhamn och vidare till hemorten i Sverige. Reser du till Stockholm, ankommer tåget till Stockholms Central vid 23-tiden.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 18/8
Pris Från 16 495 kr
Enkelrumstillägg 5 300 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter till Hamburg och Berlin t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg 2 nätter inkl. frukost
 • Sightseeing i Hamburg med lunch
 • Del i dubbelrum i Berlin 2 nätter inkl. frukost
 • Sightseeing i Berlin med lunch
 • Skatter
 • Turistkort för kollektivtrafik i båda städerna
 • Biljetter till utvalda jazzklubbar i Hamburg och Berlin
 • Ciceronen och kåserier av musikern Lasse Zackrisson
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort

Flera orter i Sverige

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Men vi har självklart även yngre, minst lika kompetenta och effektiva färdledare på våra tågresor. Oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Avresa till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa till Hamburg. Incheckning på hotell i Hamburg.
Dag 2. Guidad utflykt i Hamburg. Besök på jazzklubb.
Dag 3. Tågresa från Hamburg till Berlin och incheckning på hotell. Guidad utflykt i Berlin. Besök på jazzklubb.
Dag 4. Egen tid för att utforska Berlin. Besök på jazzklubb. 
Dag 5. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige.

Boende

VÅRT HOTELL I HAMBURG
Hotel Fürst Bismarck
Kirchenallee 49
Hamburg
Tel. +49 40 790 251 640

VÅRT HOTELL I BERLIN
Intercity Hotel Berlin Hauptbahnhof
Katarina-Paulus-Strasse 5
Berlin
Tel. +46 30 288 7550

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Resans karaktär

Sällskapsresa med tåg

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.