Översikt

Tågresa till italienska parker med Gunnel Carlson och tidningen Vi

Följ med Reseklubben på en unik rundresa med tåg, där vi besöker utvalda trädgårdar och parker i Verona, Florens och på Napoleons ö Elba. Ciceron är författaren och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som delar med sig av sitt kunnande och sin passion för vackra parker och exotiska växter. Du får uppleva Romeos och Julias stad, smaka på Rom och däremellan njuta av sköna dagar vid havet, på klassiska Riva del Sole i södra Toscana. Tågresan inleds med en natt i Hamburg och vi tar flyget hem direkt från Rom.

Boka din resa

2021-09-11 2021-09-20 26 995 kr Tåg/flyg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1: Tåg från Sverige till Hamburg

  Resan påbörjas i Sverige och med anslutande tåg ankommer vi till Köpenhamn för vidare färd mot Tyskland. Övernattning på hotell i Hamburg.

 • Dag 2. Med tåg genom Europa

  Den fortsatta färden till Italien går via München. Efter att ha passerat Brennerpasset når vi staden Bolzano och här stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po. Vi följer floden ända till Verona dit vi ankommer under kvällen.
  Vi tar in på hotell i centrala Verona för tre nätter.

 • Dag 3. Utflykt i Verona

  Idag väntar en guidad promenad i Verona, en stad med en tvåtusenårig historia. Romarna grundade staden år 49 f.Kr., och den största sevärdheten i Verona är därför den romerska arenan, den tredje största i Italien. Under medeltiden blomstrade Verona under klanen della Scala, som var lika mycket konstälskare som de var mordiska tyranner. Vi fortsätter därefter till renässansträdgården Giardino Giusti, som anses vara en av de vackraste i Italien. Trädgården ligger i anslutning till ett palats, strax utanför Veronas historiska centrum, och är en fridfull och vacker klassisk trädgård av italienskt format och struktur med fontäner, statyer, anlagda gångar och stenmurar.

 • Dag 4. Egen tid i Verona

  En ledig dag för shopping och egna strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger.

 • Dag 5. Tågresa till Toscana

  Från Verona tar vi tåget via Florens till staden Grosseto i södra Toscana. Här möter buss för den korta resan till Castiglione della Pescaia och den klassiska hotellanläggningen Riva del Sole där vi tar in för fyra nätter.
  Den svenskägda semesterbyn Riva del Sole är en pigg 60-åring som invigdes av Tage Erlander 1960. Hotellet har ett unikt läge vid havet och är en av Italiens mest kända och eftertraktade semesteranläggningar. Vi inleder vår vistelse på Riva del Sole med en gemensam promenad för att bekanta oss med hotellets faciliteter. Inom Riva del Sole finns Spa-anläggning, gym, två pooler varav en med havsvatten, restaurang, pizzeria och tre barer. In till den charmerande småstaden Castiglione della Pescaia är det bara ett par kilometer, och här finns småbutiker, barer och massor av trevliga restauranger.

 • Dag 6. Trädgårdar i Florens

  Med buss reser vi genom Toscanas landskap, till Florens, den kanske mest toskanska av Toscanas städer. Vi ägnar hela dagen åt två av stadens många förnämliga parker, nämligen Giardino di Boboli och Giardino Bardini.

  Giardino di Boboli Den vackra renässansträdgården Giardino di Boboli öppnades för allmänheten redan 1766 och är en Florens största och mest eleganta italiensk parker. Boboli-parken rymmer även ett flertal fontäner och statyer från både antiken och renässansen vilket inspirerat utformningen av många europeiska trädgårdar, som Versailles.

  Giardino Bardini Parken är, med sina många terrasser, förföriskt vacker och bjuder på storslagna vyer över Florens och floden Arno. I den stora, grönskande italienska trädgården finns en lång vackra stentrappa i barockstil, och trädgården har under sekler tillhört olika aristokratiska familjer. I början av 1900-talet köptes trädgården av konsthandlaren Stefano Bardini och är idag öppen för allmänheten. Lunch på egen hand. Vi återkommer till Riva del Sole lagom till kvällens middag.

 • Dag 7. Koppla av på Riva del Sole

  En ledig dag på Riva del Sole, då du kan vara hur lat eller aktiv du vill. Kanske tar du en promenad längs den långa stranden för att fylla lungorna med havsluft. Eller går en avslappnande skogspromenad bland pinjeträd och frodig medelhavsvegetation. Vill du bara njuta av sensommarvärmen, så finns parasoller och solstolar utan kostnad på stranden och vid poolerna.

 • Dag 8. Elba med Napoleons villa

  Elba är den största av öarna i Toscanas skärgård. Vi reser med buss till Piombino varifrån vi tar färjan över till Elba, restid ca 1 timme. På denna vackra ö besöker vi huvudstaden Portoferraio och byarna Marina di Campeo och Porto Azzurro. Däremellan gör vi ett besök i Villa San Martino, Napoleons sommarslott med sin trädgård. Lunch på egen hand och tid för strövtåg innan vi återvänder med färjan till fastlandet.

 • Dag 9. Tåg till Rom

  Vi lämnar Riva del Sole och tar tåget från Grosseto till Rom, dit vi ankommer vid lunchtid. När tåget rullar in på Roma Termini, befinner vi oss i hjärtat av denna fantastiska stad.
  Övernattning på hotell, beläget på gångavstånd från tågstationen. Redan samma eftermiddag gör vi en guidad promenad i Rom, där vi ser de klassiska piazzorna, byggnaderna och monumenten.

 • Dag 10. Hemresa till Sverige

  Vi tar tåget till flygplatsen i Rom varifrån vi tar flyget hem.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 11/9
Pris Från 26 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum på förfrågan, 4 000 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn
 • Tågresor med platsbiljetter till och inom Italien
 • Flyg från Rom till Stockholm
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 1 natt
 • Del i dubbelrum i Verona, 3 nätter
 • Del i dubbelrum i Toscana, 4 nätter inkl. halvpension
 • Del i dubbelrum i Rom, 1 natt
 • Frukost varje morgon
 • Verona, guidad promenad och besök i trädgården Giardino Giusti
 • Florens, besök i trädgårdarna Villa Bardini och Giardino di Boboli
 • Elba, rundtur på ön med besök på Villa San Martino
 • Rom, guidad promenad inkl. lunch (exkl. dryck)
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • Grand Tours ciceron Gunnel Carlson
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Flera orter i Sverige.

Tillägg
Tåganslutning 0 kr
Tillägg ej prenumerant 1000 kr
Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg. På flygresan hem får du checka in ett bagage och ha ett handbagage.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Men vi har självklart även yngre, minst lika kompetenta och effektiva färdledare på våra tågresor. Oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅG OCH FLYGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet, biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta samt flygbiljett.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1: Tåg från Sverige till Hamburg 
Dag 2. Med tåg genom Europa
Dag 3. Utflykt i Verona
Dag 4. Egen tid i Verona
Dag 5. Tågresa till Toscana
Dag 6. Trädgårdar i Florens
Dag 7. Koppla av på Riva del Sole
Dag 8. Elba med Napoleons villa
Dag 9. Tåg till Rom
Dag 10. Hemresa flyg till Sverige

Boende

Verona: Hotel Mastino ***
Toscana: Riva del Sole Resort & Spa ****
Rom: Hotel Diana ***

Resesätt Tåg/flyg
Valuta

Euro.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel Mastino ***

  Äldre hotell med centralt läge i Veronas historiska centrum. Dubbelrum med bad/dusch/wc, telefon, tv, wi-fi.
  Adress: Corso Porta Nuova 16, Verona, Italien
  Telefon: +39 045 595388

 • Hotel Riva Del Sole****

  Hotellet har restaurang och baren Linné, 156 rum ca 20 m² med luftkonditionering, dusch/wc, hårfön, telefon, satellit-tv, kassafack, minibar, balkong eller markterrass.
  Adress: Riva del Sole, Castiglione della Pescaia, Italien
  Telefon: +39 0564 928111

 • Hotel Diana ***

  Klassiskt hotell med mycket centralt läge, 10 minuters promenad från Roma Termini-stationen. Dubbelrum med bad/dusch/wc, luftkonditionering.
  Adress: Via Principe Amedeo 4, Rom, Italien
  Telefon:  +39 06 478681