Översikt

Apulien - den italienska klacken med Anna Rudh Meo

Välkommen att smaka på Apuliens skatter! Apulien ligger på Italiens klack, en gömd skatt som väntar på att upptäckas. Anna Rudh Meo har tagit fram denna resa för att visa er de platser hon uppskattar bäst.

Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, arkitekturen och maten. Apulien är med sitt bördiga landskap ett himmelrike för vin och oliver. Här finner vi frodiga olivlundar och vidsträckta vinodlingar, Apulien är Italiens näst största vinproducent. De lite konstiga Trulli-husen i Alberobello och Materas mystiska grottdistrikt är båda världsarv och ger en sägenomspunnen upplevelse. Här får vi komma hem till en familj och laga den för Apulien så kända orechiettepastan. 

Vi bor två nätter i vackra barockstaden Lecce, tre nätter i lantlig miljö utanför Martina Franca och två nätter i Materas historiska grottdistrikt. Vår kunniga guide Anna Rudh Meo bor i södra Italien och är väl förtrogen med denna landsdel!

Boka din resa

2021-10-17 2021-10-24 16 450 kr Lufthansa/Austrian Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Denna resa är ett samarbete med vårt systerbolag Reseskaparna.

 • Dag 1 Stockholm- Bari - Lecce

  Flyget från Sverige tar oss efter en mellanlandning till Bari, Apuliens huvudstad. Här möter vår guide Anna Rudh Meo med privat buss upp. Vi styr kosan söderut mot Salentohalvön, den södra delen av landskapet Apulien och dess huvudstad Lecce som ofta kallas Syditaliens Florens. Det är en vacker barockstad med eleganta och utsmyckade byggnader. Gemensam middag på hotellet. (M)

 • Dag 2 Otranto och Lecce

  Vi startar dagen med att åka till Otranto, det är den mest östliga staden i Italien, det är bara ca 7 mil härifrån till Albanien. Staden har gått till historien för den turkiska invasion som år 1480 dödade 800 invånare. Efter en rundtur till fots, äter vi lunch innan vi återvänder till barockstaden Lecce.

 • Nu skall vi upptäcka Lecce under en guidad rundtur med Anna. Staden har anor från Romartiden. Staden är byggd med den typiska Leccestenen, en gyllengul kalksten som gör staden känd. (F,L)

 • Dag 3 Itriadalen och Martina Franca

  Vi lämnar Lecce och beger oss mot Primitivovinets huvudstad Manduria. Vi besöker ett kooperativ där man tillverkar flera mycket goda viner av druvan Primitivo. Efter ett besök i vinmuséet, skall vi låta oss väl smaka 4 olika viner och en lättare lunch.

 • Vidare mot Itriadalen, som kännetecknas för sina låga stenmurar, olivträd och röda jord men framför allt sina trullihus. Vi skall bo utanför staden Martina Franca i 3 nätter. Middag på hotellet. (F, L, M

 • Dag 4 Alberobellos trulle-hus och Ostuni

  Idag ska vi besöka Apuliens kanske mest kända ort, Alberobello. Staden är med på Unescos lista över världsarven och är känd för sina trullihus, det är små vitkalkade hus med konformade tak. De är byggda i kalksten men man har inte använt sig av något murbruk, detta för att man fort skulle kunna riva ner dem om det blev en skatteinspektion. Lunch äter vi en bit utanför Alberobello på en enkel lokal restaurang.

 • Vi far vidare till den vita staden Ostuni. Med sina vitkalkade hus och vindlande gränder är den en av de mest attraktiva städerna i Apulien. Åter till vårt hotell för en gemensam middag. (F, L ,M)

 • Dag 5 Polignano a Mare och massería

  Idag åker vi till kusten och den charmiga staden Polignano a Mare. Efter en guidad rundvandring och lite egen tid åker vi vidare till en Masseria, en typisk apulisk lantgård där vi skall provsmaka olivolja som kommer från hundraåriga träd. Vi kommer vandra genom deras olivlund som är som att gå på ett konstgalleri.

 • Olivträdens stammar bildar de mest fantastiska figurer, men vad som är mest otroligt är att vi kommer se träd som är över 1000 år gamla. Apulien är känt för sina olivträd. (F,M)

 • Dag 6 Apulisk matlagning - Matera

  Vi lämnar vårt hotell och åker ut på landet. Idag ska vi till några små trullihus där vi skall tillbringa dagen med att lära oss laga apulisk mat. Mamman i hushållet är trots de små utrymmen (trullihus är små) en mästare på att lära oss laga mat. Vi kommer bl a att lära oss att göra den för Apulien så kända orechiettepastan. Det mesta av maten som vi kommer att äta tillagas i familjens vedugn.

 • På eftermiddagen lämnar vi Apulien och beger oss till landskapet Basilicata och till den speciella staden Matera. Sassi di Matera är sedan 1993 ett världsarv och 2019 var det Europas kulturhuvudstad. Vi checkar in på vårt hotel som ligger i Sassi området dvs grottområdet. (F, L)

 • Dag 7 Matera

  Nu skall vi upptäcka den här otroliga platsen. Matera är en av världens äldsta städer. Vi promenerar runt i de två kvarteren Sasso Barisano och Sasso Caveoso, här ser vi hur folket bodde i stor fattigdom tillsammans med sina djur i dessa grottor ända fram till 1952. Lunch på egen hand och eftermiddagen fri för egna upptäckter. Avslutningsmiddag på kvällen. (F,M)

 • Dag 8 Bari - Sverige

  Efter frukost är det avfärd till Bari. (F) 

Resans höjdpunkter

 • Världsarven Matera och Alberobellos unika arkitektur
 • Kulturstäderna Lecce och Ostuni
 • Matlagning, vinprovning och olivoljeprovning med besök på masseria.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/10
Pris Från 16 450 kr
Enkelrumstillägg 1 950 kr
I priset ingår
 • Flyg Arlanda - Bari, via Tyskland, t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sju nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • En vinprovning
 • En olivoljeprovning
 • Fyra luncher varav en lättare lunch samt en matlagningsaktivitet med lunch
 • Fem middagar
 • Auktoriserade lokala guider
 • Svensktalande reseledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Bari via Tyskland. Boende i Lecce två nätter, Middag.
Dag 2. Besök i Otranto, stadsrundtur i Lecce, Lunch.
Dag 3. Vinkooperativ, Itriadalen, tre nätter boende i Martina Franca, Lunch och middag.
Dag 4. Besök i Alberobello och den vita staden Ostuni, Lunch och middag.
Dag 5. Besök i kuststaden Polignano a Mare, olivoljeprovning på Massería, Middag
Dag 6. Matlagningsaktivitet, Matera, två nätters boende i Sassiområdet, Lunch
Dag 7. Stadspromenad i Matera med sina grottkvarter, Middag.
Dag 8. Hemresa via Tyskland. 

Boende

Två nätter i Lecce: Grand Hotel Lecce**** www. grandhoteldilecce.it
Tre nätter i Martina Franca: Masseria Chiancone Torricella Resort **** www.masseriachiancone.it/it/home/
Två nätter i Matera: Hotel Sassi Matera *** www.hotelsassi.it

Resesätt Lufthansa/Austrian

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Resan kräver hela leder och normal kondition för en fin reseupplevelse. Här förekommer ojämn stenläggning, höga trottoarkanter, trappsteg och längre perioder med stå och gå.