Översikt

Ölands trädgårdar med Gunnel Carlson

"Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorlunda än de andra av Sveriges provinser". Detta välkända citat är hämtat ur boken om Carl von Linnés öländska resa. I maj har du möjlighet att följa med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson på hennes öländsk resa. Du får njuta av kungliga parker, rara orkidéer och prunkande trädgårdar. Självklart får vi även tid att umgås, äta goda måltider och ha det trevligt tillsammans.

Gunnel Carlson  
Resans ciceron Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare, känd bland annat från TV-programmen Go’ kväll och Gröna rum. Hon är initiativtagare till Tusen Trädgårdar tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och odlar sin egen trädgård i skånska Arlöv. Gunnel Carlson har även skrivit böcker som Trädgårdsguiden, Trädgårdsriket och Min gröna passion, och förekommer flitigt i flera dags- och veckotidningar.

Småstadsidyllen Borgholm 
Vi bor i småstaden Borgholm, belägen vid Kalmarsund. Stadens mittpunkt är det stora torget och bebyggelsen i de äldre delarna domineras av vackra trähus och villaträdgårdar. Över staden tronar ruinen av Borgholms slott, ett barockpalats som brann för drygt tvåhundra år sedan. Granne med Borgholms slott ligger Drottning Victorias Vilohem och det kungliga sommarslottet Solliden, byggt i början av 1900-talet av drottning Victoria efter italiensk modell. 
Vår bas för dagarna på Öland är hotell Strand, som har ett vackert läge direkt vid båthamnen i Borgholm, med fina promenadstråk runt hörnet och tio minuters promenad in till stadens lilla centrum.

Boka din resa

2021-05-23 2021-05-27 8 995 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • TRÄDGÅRDSEXPERT Gunnel Carlson

  För många är trädgårdsprogram på tv synonymt med Gunnel Carlson. Genom omtyckta tv-program som Gröna Rum och Go’kväll, samt en rad storsäljande böcker, har Gunnel Carlson varit en inspiration för många. Själv trivs Gunnel bäst med fingrarna i jorden – och hon delar gärna med sig av sin gröna passion för att få andra att utvecklas och se nya möjligheter i sina trädgårdar

 • Dag 1. Resan till Öland

  Resan till Öland
  Vi reser med buss från Cityterminalen i Stockholm. Efter att ha passerat Söderköping gör vi ett uppehåll med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand. Resan går vidare mot Småland och från Kalmar reser vi över den sex kilometer långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap, under eftermiddagen. Restid till Öland cirka 6 timmar.
  Under eftermiddagen installerar vi oss på vårt hotell och får litet egen tid för vila innan vi träffar resans ciceron, Gunnel Carlson, som hälsar oss välkomna och presenterar programmet. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2. Drottning Victorias vilohem

  Drottning Victorias vilohem
  Sommartid är Öland ett av Sveriges mest populära semestermål. Nu under våren är tempot lugnare, och under maj är den öländska naturen som allra vackrast. Vi inleder vår öländska resa med att besöka Drottning Victorias Vilohem.
  Till dåvarande drottning Victorias 60-årsdag år 1922, samlade svenska kvinnor in pengar som blev grundplåten till köpet av mangårdsbyggnaden till Borgholms kungsgård. Drottning Victorias intresse för kvinnors rekreationsmöjligheter, samt kärleken till Öland, resulterade i skapandet av Drottning Victorias Vilohem, som i snart hundra år har varit öppet för personer som behöver vila och avkoppling. Arkitekten Torben Grut, som också har ritat Solliden åt drottning Victoria, anpassade den privata villan till gästhem och bibehöll samtidigt den Italieninspirerade karaktären.

  Parken, som ramar in Drottning Victorias Vilohem, anlades redan under mitten på 1800-talet med stora gräsytor och en mängd fruktträd. Här finns många olika typer av äpple och päron, en del av dem unika för Öland. Mullbärsträden, som ursprungligen skulle användas för silkesmaskodling, ger ett speciellt ljus och karaktär till parken. Vi gör en guidad rundvandring i parken och avslutar besöket med lunch i trädgården.

 • Trädgården på Slottsgatan

  Trädgården på Slottsgatan
  Efter besöket på Drottning Victorias Vilohem återvänder vi med buss tillbaka till Borgholm. Men den som vill och orkar kan istället välja att promenera två kilometer tillbaka genom Slottsskogen. Promenaden inleds då med 81 trappsteg nedför den så kallade Garderobstrappan. I Borgholm gör vi ett besök i en privat villaträdgård, som bland annat presenterades i ett nummer av tidningen ”Allt om Trädgård” 2019. Här finns mängder med spännande växter, ett lusthus från med anor från 1800-talet, spanskinspirerad pergola och mycket mer.

 • Dag 3. Capellagården och Världsarvet

  Capellagården och Världsarvet
  Södra Ölands odlingslandskap är en unik kulturbygd som återfinns på Unescos lista över världsarv. Detta landskap är i grunden annorlunda andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.

  Den lilla byn Vickleby, ansedd som en av Ölands vackraste, ligger i anslutning till Världsarvet. Mitt i byn ligger Capellagården, startad av arkitekten och formgivaren Carl Malmsten, en skola där utbildning bedrivs inom bland annat möbel, keramik och trädgård.
  Capellagårdens trädgårdar är sprungna ur den öländska bondgården. I örtagården växer ett hundratal olika krydd- och medicinalväxter grupperade efter användningsområde. Här samsas allt från kulinariskt användbara örter till giftiga rariteter omgärdade av en traditionell kalkstensmur.
  Vi gör en rundvandring och avslutar med en enkel lunch på Capellagården. (Carl Malmsten är för övrigt begravd på Vicklebys kyrkogård som ligger intill Capellagården.)

 • Orkidéer och Arontorpsrosor

  Orkidéer och Arontorpsrosor
  Från kyrkan i byn når vi, via stättor över stenmurar och stängsel, Vickleby alvar som är känt för sina fantastiska orkidéer. Här finns Adam och Eva, krutbrännare, kärrknipprot och många andra av Ölands 30 orkidéarter. Orkidéer är kräsna blommor som behöver kalkberggrund, mycket solljus och kortbetad vegetation för att trivas. Tack vare att nötkreaturen betar av gräsvegetationen, och att lantbrukarna röjer buskar, gynnas orkidéerna och ett stort antal andra växtarter på alvaret.
  Vi fortsätter norrut, mot Mittlandskogen, ett av Europas största sammanhängande lövskogsområden. I dess södra del ligger den lilla byn Arontorp. Här växer en raritet, nämligen den sällsynta, gulblommande skönheten som fått sitt namn efter byn. Vi tar oss till fots tio minuter längs en naturstig, genom lummig lövskog, till naturreservatet i Arontorp. Här hoppas vi få se blommande våradonis, eller arontorpsrosen, som den kallas i Karlfeldts visa om Öland.

 • Dag 4. Drottning Victorias drömslott

  Drottning Victorias drömslott
  Dåvarande drottning Victoria föddes 1862 som prinsessa av Baden och tillbringade sin barndoms somrar på slottet Mainau i Bodensjön. Victoria blev Sveriges drottning genom sitt äktenskap med kung Gustav V. Hon hade problem med hälsan och reste därför till den italienska ön Capri, där hon träffade den svenske läkaren Axel Munthe. Dessa två började umgås och Victoria besökte under många år ön Capri och Munthes Villa San Michele.
  Åren 1903–1906 lät Victoria bygga sitt italienska drömslott Solliden på Öland med Villa San Michele på Capri som förebild.

  Trädgårdar och parker
  Vi avrundar vår öländska resa med att besöka det kungliga sommarparadiset Solliden och njuter av slottets trädgårdar, parker och blomsterprakt.
  Närmast slottsbyggnaden ligger den italienska trädgården, en geometriskt anlagd renässansträdgård med thuja, buxbomshäckar och en mängd olika blommor. När man anlade renässansträdgårdarna, utgick man från en mittaxel, som var det viktigaste i parkerna. Sollidens italienska trädgård pryds av en bronsskulptur, föreställande den romerske guden Mercurius, samt olivoljekrus i terrakotta från 1700-talet som troligen är hämtade från Capri.
  I den engelska parken möter vi en kontrast till den ordnade italienska renässansträdgården. Den engelska parken har generösa gräsmattor med exotiska träd som valnöt, tulpanträd, platan och cypress. I den södra delen av engelska parken finns en mäktig blodbok med kopparskimrande krona. 

  Prinsessan Estelles promenad
  Efter besöket på Solliden är resten av dagen ledig för egna aktiviteter. Alldeles utanför Sollidens slottspark, invid naturreservatet Slottsskogen, ligger Kaffetorpet som ägs av kungafamiljen och har anor från sent 1800-tal. Här finns möjlighet till kaffepaus eller lunch på egen hand. Därefter tar vi bussen tillbaka till Borgholm. Men den som vill och orkar, kan vandra ca tre kilometer genom det vackra naturreservatet, längs Prinsessan Estelles promenad, tillbaka till Borgholm.

 • Dag 5. Hemresa

  Efter tidig frukost och utcheckning från hotellet, vinkar vi av Gunnel Carlson och påbörjar bussresan mot Ölandsbron och Stockholm, dit vi återkommer redan under eftermiddagen.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/5
Pris Från 8 995 kr
I priset ingår
 • Turistbuss från Stockholm till Öland t/r
 • Del i dubbelrum på Strand Hotell i Borgholm, 4 nätter
 • Halvpension på Strand Hotell från tvårättersmiddag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Besök på Drottning Victorias Vilohem med rundvandring och lunch
 • Besök på Carl Malmstens Capellagården med rundvandring och lunch
 • Besök i privat trädgård med visning och kaffe
 • Entré och rundvandring i Sollidens trädgårdar
 • Grand Tours ciceron Gunnel Carlson
 • Grand Tours färdledare
Resesätt Buss

Boende

 • Strand Hotell Borgholm

  Strand Hotell är beläget direkt vid Borgholms gästhamn, på promenadavstånd till centrum, Borgholms slottsruin och naturreservatet Borga Hage. Inomhuspool, restaurang, bar och sällskapsutrymmen. Hotellet är av bra mellanklass med moderna dubberum, dusch/wc, hårfön, kostnadsfri wi-fi, värdeskåp och tv. Hela hotellet är rökfritt.