Översikt

Rundresa med tåg i norra Portugal med tidningen Vi

Upptäck pampiga Porto och det natursköna norra Portugal på ett annorlunda sätt. Följ med Vi Reseklubben på en rundresa på räls som tar oss genom Dourodalen och världens förmodligen vackraste vindistrikt, till pittoreska portugisiska småstäder och universitetsstaden Coimbra. Vi bor under hela veckan i hjärtat av världsarvet Porto och utforskar landets näst största stad med spårvagn. Vi inleder Portugalresan med en av höjdpunkterna, nämligen med tåg längs floden Douro, av många ansedd som en av världens vackraste tågresor. Under veckan besöker vi småstaden Viana do Castelo, juvelen i Minho. Vi reser långsamt med tåg till världsarvet Guimarães, betraktat som Portugals födelsestad. I Aveiro njuter vi av stadens vackra kanaler och färgstarka hus, och i Coimbra ser vi ett av världens äldsta universitet. Vi har vår bas i Porto, där vi bor på det lilla hotellet Moov mitt i centrum. Hela Porto står på Unescos lista över världsarv och här gör vi en rundtur med spårvagn till Foz, besöker Spårvägsmuseet, den berömda bokhandeln Livraria Lello och provar stadens stolthet: portvinet.

Boka din resa

2021-11-07 2021-11-14 22 495 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa
2021-11-07 2021-11-14 22 495 kr Lufthansa Köpenhamn 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Flyg till Portugal

  Efter ankomst till Portugal möts vi av buss som tar oss till centrala Porto och vårt hotell Moov, där vi stannar hela veckan. Hotellet är inrymt i en tidigare art déco-biograf.

 • Dag 2. Tågresa längs Douro

  Vi reser från den vackra Porto São Bento-stationen, klädd med mer än 20 000 målade kakelplattor vars motiv beskriver traditionellt portugisiskt lantliv. Järnvägen följer floden Douro och är totalt 203 km lång med 26 tunnlar och 30 broar och byggdes för att kunna transportera vin från Dourodalen till Porto. Järnvägen stod klar 1887, arbetet gjordes för hand och tog 12 år. Vi reser genom en del av Portugal som stundtals är bedövande vacker, där vinfälten täcker sluttningarna och dramatiska klippor hänger över floden. Vårt mål är den lilla byn Tua, där vi äter lunch, bestående av lokala specialiteter, innan vi tar tåget tillbaka till Porto.

 • Dag 3. Tågresa till Viana do Castelo

  Järnvägen Linha do Minho öppnades 1878 och förbinder Porto med staden Vigo i spanska Galicien. Vi tar tåget upp till Viana do Castelo, juvelen på Costa Verde, som är benämningen på denna del av Atlantkusten. Staden anses vara den vackraste i norra Portugal, belägen vid utloppet av floden Lima, mellan havet och bergen. Viana do Castelo har en välbevarad medeltida stadskärna med trånga gränder, fontäner och ståtliga palats. Högt över staden ligger den pampiga basilikan Santa Luzia. Upp till basilikan tar vi den 650 meter långa linbanan, Portugals längsta.

 • Dag 4. Guimarães, Portugals vagga

  Dagen inleds med en tågresa längs Linha do Minho och vidare till Guimarães, en av Portugals viktigaste historiska städer. Man anser nämligen att nationen Portugal har sin vagga här, då landets förste kung, Alfonso I, som föddes i Guimarães, proklamerade Portugals oberoende av Kastilien 1143. Alfonso I erövrade därefter Lissabon från morerna fyra år senare.
  Guimarães återfinns på Unescos lista över världsarv. Den charmerande gamla staden lockar med vindlande gränder, pampiga palats och färgstarka torg.

 • Dag 5. Tågresa till Aveiro

  Dagens tågresa går genom Vouga-dalen, på Portugals sista smalspåriga järnväg som togs i bruk för drygt hundra år sedan. Detta enkla tåg tar oss, via sömniga småstäder och lantliga miljöer, mot kuststaden Aveiro. Längs vägen stannar vi till i staden Macinhata, vars största tillgång är Portugals kanske mest intressanta järnvägsmuseum. I Aveiro stannar vi till vid stadens järnvägsstation, som med sin blåvita kakelklädda fasad är en av Aveiros vackraste byggnader.

 • Dag 6. Promenad i Coimbra

  Tåget mellan Porto och Lissabon stannar till i studentstaden Coimbra. Här kliver vi av för ett besök och en guidad promenad. Läget är vackert vid Rio Mondego, den längsta floden i landet. Coimbras stolthet är universitetet, ett av världens äldsta, och staden betraktas som Portugals kulturella och intellektuella centrum. Coimbra är även en stad med stolta anor, bland annat var Coimbra huvudstad i Portugal under 1200-talet.

 • Dag 7. Världsarvet Porto

  Porto är en storslagen stad, belägen där floden Douro möter Atlanten. Tack vare stadens unika arkitektur och många historiska byggnader, står staden på Unescos lista över världsarv. Vi gör en rundtur med Portos traditionella spårvagnar och njuter av utsikten över bron Ponte Dom Luis, den blåvita järnvägsstationen São Bento och stadens pittoreska gränder. Vi besöker även den ikoniska bokhandeln Livraria Lello och passar självklart på att prova stadens berömda portvin.

 • Dag 8. Hemresa

  Efter frukost beger vi oss tillbaka till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 7/11
Pris Från 22 495 kr
I priset ingår
 • Flyg till Porto t/r
 • Klimatkompensering
 • Alla transporter och tågresor enligt program
 • Del i dubbelrum i Porto 7 nätter
 • Frukost på hotellet alla dagar
 • Middag på lokala restauranger inkl. bordsvatten och vin
 • Alla i programmet presenterade utflykter
 • Auktoriserade engelsktalande guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks ingår ej.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillägg
Tillägg ej prenumerant 1000 kr
Resesätt Lufthansa
Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel Moov

  Detta originella hotell är inrymt i en renoverad före detta art déco-biograf. Kort gångavstånd till tågstation, shopping och museer. Frukostrum.
  Moderna dubbelrum med dusch/wc, hårfön, telefon, tv, luftkonditionering.

  Adress: Praça da Batalha 32, Porto, Portugal

  Telefon: +351 22 040 7000