Översikt

Estlands hantverk och textil med Tidningen Vi 2021

Estland har en stark hantverkstradition där mormors handarbete fortfarande värderas högt och där det rika hemslöjdsarvet utvecklas vidare av yngre generationer. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, inredning och klädesplagg.

Under vår rundresa genom det sommarfagra Estland kommer vi till kuststaden Pärnu, den lilla ön Kihnu i Rigabukten, öarna Ösel och Muhu samt huvudstaden Tallinn. Vår sommarresa till Estlands hantverks- och textilskatter leds av Eha Org.


Eha är estniska och har mer än 30 års erfarenhet av att jobba som guide och färdledare. Eha har lett ett "oräkneligt" antal resor genom Estland, men också till de övriga baltiska länderna, Ryssland och Sverige. Hon pratar flytande svenska, danska, ryska, finska och engelska, och klarar sig dessutom bra även på spanska och tyska. Vi känner Eha Org mycket väl efter att hon de senaste åren lett resor för Hemslöjdsresors och Historiska Resors räkning till Estland, Lettland och Litauen.

Boka din resa

2021-08-05 2021-08-12 19 850 kr Tallink Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Avresa Stockholm

  17.30 Avresa med Tallink Siljas fartyg. Middag ombord (smörgåsbord/buffet).

 • Dag 2 Ankomst Tallinn, Pärnu

  07.00-9.30 Frukostbuffet ombord.

  10.15 Ankomst Tallinn. I hamnen väntar en modern buss och vår svensktalande färdledare Eha Org. Vi far genom Tallinn och söder ut till Estlands sommarhuvudstad Pärnu, som ligger vid Östersjön och främst är känd för den långa vackra sandstranden och härliga havsbad. Lunch i Pärnu och därefter en stadsvandring längs mysiga små gator med affärer, caféer och restauranger. De årliga gilledagarna pågår som ger prov på vitaliteten i Estlands hantverkstraditioner. Genuint och hederligt hantverk säljs på Rüü¨tligatan i centrala Pärnu däe hantverksmästare både från lokala och internationella gillen presenterar sina kunskaper och produkter. Till vårt hotell för incheckning. Middag på hotellet.

 • Dag 3 Pärnu, Kynö, Kuressaare

  Frukost på hotellet. Efter tidig utcheckning åker vi buss mot Munalaiu, där vi tar färjan ut i Rigabukten till den lilla ö som vi på svenska kallar Kynö, men som på estniska heter Kihnu.

  Kynö är bara sju gånger tre kilometer stor och färjeturen dit tar cirka 60 minuter. På grund av sitt relativt isolerade läge har Kynö varit lite av en "fredad" plats där lokal kultur med hundraåriga traditioner kunnat bevaras, varför den också lever vidare än idag. Kynö har en gång i tiden haft en befolkning av svenskt ursprung, liksom Runö (Ruhnu) som också ligger i Rigabukten. Den lokala befolkningen på Kynö klär sig fortfarande i folkdräkter och hantverkssysslorna utövas flitigt av både gammal och ung. Kynöbornas traditionella kultur är i äkta mening helt unik. Wikipedia skriver om Kynö "Enligt Unesco har öns kulturella uttryck och jordbrukstraditioner till stor del vidmakthållits av kvinnorna, medan männen har varit fiskare och säljägare". Till de kulturella uttryck som Unesco uppmärksammat hör sång, dans, lekar, bröllopstraditioner och hantverk. Framför allt påpekas att Kynös sångrepertoar innehåller kalevalametrisk runosång med förkristen tematik. Ett kännetecken för Kynö är kvinnornas klädesdräkt, som är gjord av ull i starka färger, med kraftiga ränder och broderier. I november 2008 upptogs Kynös traditionella kultur också på Unescos Representational List of the Intangible Cultural Heritage of the Humanity och är därmed ett officiellt immateriellt kulturarv på motsvarande sätt som de världsarv som utnämns av Unesco.

  Väl framme gör vi en rundtur på ön på ett öppet lastbilsflak, det sätt man här tar hand om besökare. Vi besöker byarna på Kynö och ser de viktigaste sevärdheterna, bland annat museet, kyrkan och den nyöppnade fyren. I Kynös museum kan man se på över 700 utställningsföremål och läsa om berömda Kynöbor samt se uttryck för Kynös naivistiska hant- och konstverk som t ex verktyg, kläder, hemslöjd och möbler. Vi ska också få uppleva ett folkloreprogram med sång och dans. Självklart besöker vi en lokal hantverksbutik fylld med det bästa från ön. Här har vi möjlighet att shoppa och hämta inspiration till vår egen slöjd. Lunchen äter vi på en lokal gård, har vi tur får vi smaka dagsfärsk "suitsukala", rökt flundra.

  Under eftermiddagen tar färjan oss tillbaka till Munalaiu, varifrån vi fortsätter med buss till Virtsu där vi tar färjan över till den betydligt större ön Ösel, Estlands största ö som är något mindre än Gotland. På Ösel väntar en buss som tar oss till Kuressaare och vårt hotell där vi  ska bo två nätter. Middag på hotellet.

 • Dag 4 Moon

  Frukost på hotellet. Den här dagen ägnar vi åt en heldagsutflykt till Moon, eller Muhu som den heter på estniska, ett namn ön mer är känd under även i Sverige. På vägbanken Väinatamm tar vi oss från Ösel ut till Muhu.

  Landskapet på Muhu anses vara det mest renodlade och mest karaktäristiska i hela Estland. Här finns väderkvarnar, stugor med halmtak och sömniga fiskebyar. Genom århundradena har människorna på Muhu utvecklat sina egna levnadsmönster och deras traditioner är välkända över hela Estland. De berömda Muhumönstren är ett elegant uttryck för en lokal folkkonst som numera finns t o m på souvenirer tillverkade av aromatiskt trä av en. Vi besöker museet i byn Koguva på Muhus västkust som är ett av de mest uppseendeväckande exemplen på gårdsarkitektur i Estland. Det var här som Gudrun Sjödén hämtade inspiration och lät fota sin vinterkollektion 2013-14. Vi börjar med en guidad visning av museet varefter museets hantverkskunniga personal arrangerar en workshop för att vi ska få bekanta oss mer handgripligt med Muhus berömda broderier och även själva prova på att brodera. Lunch under dagen. Innan vi återvänder till Kuressaare stannar vi till i den lilla byn Piiri för att titta in i en trevlig hantverksbutik där vi kan köpa äkta Muhuhantverk till lokala priser. Tillbaka på hotellet i Kuressaare och middag.

 • Dag 5 Tallinn

  Tidig frukost på hotellet. Återfärd med färja och buss till Tallinn. När vi kommer till Tallinn börjar vi med att checka in på vårt hotell och därefter lunch i Gamla stan.

  I Gamla stan börjar vi med en kulturhistorisk promenad genom Tallinns gamla stadskärna som bjuder på många svenskminnen. De gamla stadsdelarnas unika värde ligger först och främst i den välbevarade helheten av en medeltida miljö och struktur, en miljö som till stora delar gått förlorad i de flesta andra nordeuropeiska huvudstäder. Sedan 1997 är Tallinns historiska stadskärna upptagen på Unescos världsarvslista. Tallinns mäktiga försvarskonstruktioner från 1000-1400-talen har skyddat staden från allvarliga krigsskador, och avsaknaden av träbyggnader har skyddat den från bränder. Dessutom har Tallinn i modern tid inte utsatts för någon omfattande ombyggnadsvåg i moderniseringssyfte. Ockupationer av tyskar, svenskar och ryssar har under århundradena satt sin prägel på kyrkor, gatubilden, herrgårdar och slott. Sovjetperiodens hårda styre till trots, så dominerar de nordiska ländernas influenser och traditioner Tallinn och Estland. Vår historiska vandring avslutas med besök i Alexander Nevskij-katedralen, den rysk-ortodoxa kyrkobyggnaden på Domberget i Tallinn som byggdes 1894-1900 mittemot Dombergets slott, nu det estniska parlamentshuset. Katedralen ses av ester som ett uttryck för rysk maktdemonstration. Under landets första självständiga tid mellan världskrigen fördes det diskussioner om att riva byggnaden och flertalet arkitekter kom med ritningar på andra byggnader man kunde ersätta kyrkan med, men inget beslut om rivning togs.

  Programmet fortsätter med besök i Katarinagången som förbinder de två gatorna Vene och Müürivahe. I gångens norra del ses bevarade delar av Katarinakyrkan. Gångens södra del kantas huvudsakligen av våningshus från 14-1600-tal. Gången restaurerades och återöppnades 1995 och har bevarat sin medeltida miljö. I hantverksateljéerna i Katarinagången använder konstnärerna traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, hattar, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra varor. Vi besöker ett urval ateljéer och får en presentation av några mästare som är i arbete. Vi fortsätter sedan genom Gamla stan till Mästarnas gård. Denna tysta innergård visar Tallinn som staden såg ut för sekler sedan, när hantverkarnas arbete och kunskap stod på toppen och de var högt uppskattade. Den medeltida arkitekturen och den trivsamma atmosfären lever kvar. Även här finns olika konst- och hantverksateljéer, men också ett gästgiveri och det berömda caféet Chocolaterie. Vi hinner även med att besöka det gamla fina medeltida hus vid gatan Pikk där Eesti Käsitöö (Estonian Folk Art and Craft Union), d v s Estlands Hemslöjdsorganisation, har sin verksamhet. Härifrån promenerar vi tillbaka till Tallink City Hotel för att checka in. Middag.

 • Dag 6 Tallinn - workshops

  Frukost på hotellet.

  Denna dag delar vi oss i två mindre grupper. En grupp börjar med en workshop på förmiddagen där vi får en inblick i Estlands rika skatt av vantar med fantastiska färgkombinationer, gamla mönster och nya som inspirerats av de gamla mönstren. Gemensam lunch. Efter lunch är det den andra gruppen som haft en fri förmiddag som får lära sig mer om Estlands gamla mönster och hur man stickar vantar på estländskt vis. På kvällen återvänder vi till Gamla stan och kvällens gemensamma middag som serveras på en restaurang i historisk miljö.

 • Dag 7 Tallinn, hemresa på kvällen

  Frukost på hotellet. Vi checkar ut från hotellet och får lämna in våra väskor till förvaring under dagen. Vår buss tar oss till två specialbutiker - en sybehörsbutik samt en tyg- och garnbutik - som utgör verkliga eldoradon för den som älskar slöjd, textil och hantverk. Butikerna säljer allt som tänkas kan inom textilt handarbete: garner, tyger, band, spetsar, tofsar, knappar, pärlor, material för tovning, kiltning och knyppling, virknålar, stickor, blixtlås, saxar, knivar, symaskiner, och hur mycket annat som helst. Observera att sybehörsbutiken numer accepterar kortbetalning, men tyg- och garnbutiken endast kontanter. Tänk på att ha med tillräckligt med kontanter om du vill handla i tyg- och garnbutiken. Efter vår vilda avslutande shopping tar bussen oss tillbaka till hotellet. Lunch på egen hand.

  Ledig tid på eftermiddagen. Samling på hotellet för buss till färjeterminalen för ombordstigning.

  18.00 avresa med Tallink Siljas fartyg. Middag ombord efter eget tycke och smak (och ur egen kassa).

 • Dag 8 Hemkomst

  07.00-09.30 Frukostbuffet ombord. 10.00 ankomst till Värtahamnen.

Resans höjdpunkter

 • Kynös unika traditionella hantverkskultur
 • Muhumönstren och Moons lokala folkkonst
 • Tallinns Gamla stad

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/8
Pris Från 19 850 kr
Specialpris Prenumerant tidn Vi, rabatt 1000:-
Enkelrumstillägg 3 150 kr
Detaljerade priser

 

I priset ingår
 • I priset ingår:
 • Båtresa Stockholm-Tallinn-Stockholm, del i 2-bäddshytt (hyttkategori B2) på Tallink Silja.
 • Eha Org leder resan i Estland.
 • En natt på hotell i Pärnu, del i dubbelrum.
 • Två nätter på hotell i Kuressaare, del i dubbelrum.
 • Två nätter på Tallink City Hotel i Tallinn, del i dubbelrum.
 • Sju frukostar, angivna fem luncher och angivna sex middagar, exklusive måltidsdryck.
 • Program enligt ovan, inkl nödvändiga entréavgi
 • Alla angivna transporter, inkl buss samt färja t/r Kynö.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt/-rum.
 • EU-moms.
I priset ingår ej
 • Enkelrum på hotellet, se pristabellen ovan.
 • B-hytt (insides) för enskilt bruk 550:-
 • A-hytt (utsides), del i 2-bäddshytt när två personer bokar gemensamt, 150:-/person.
 • A-hytt (utsides) för enskilt bruk 650:-
 • Anslutningsbuss till Tallink Siljas terminaler i Stockholm, ring oss för bokning.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Anslutningsbuss till Tallink Siljas terminaler i Stockholm, ring oss för bokning.

Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm
Dag 2. Ankomst Tallinn, buss till Pärnu
Dag 3. Pärnu, Kynö, Kuressaare
Dag 4. Muhu
Dag 5. Kuressaare, Tallinn
Dag 6. Tallin, workshops
Dag 7. Tallinn, hemresa
Dag 8. Återkomst till Stockholm

Resesätt Tallink
Visum

Deltagare i resan måste medföra giltigt pass (giltigt minst sex månader från utresa ur Estland, några tomma sidor för stämplar). Svensk medborgare behöver inget visum till Estland. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.
Prenumerant tidn Vi eller tidn Hemslöjd, rabatt 1000:-. Kan ej kombineras.

Boende

 • Trevis SPA Hotel, Pärnu

  Hotellet är en del av Tervis Medical Spa och ligger nära Pärnus sandstränder. Rummen har balkong och vid anläggningen finns fritidscenter med spa, bastu, sport- och skönhetsfaciliteter. Pool, bar och restaurang finns.Wifi finns tillgängligt och är gratis. Till hemsidan.  

 • Rüütlli Spa Hotel

  Det nyrenoverade hotellet ligger nära strandpromenaden och småbåtshamnen. Alla rum har balkong eller terrass. Pool, bar och restaurang finns. Wifi är gratis och finns i alla utrymmen. Massage, hälso- och skönhetsbehandlingar finns tillgängliga. Till hemsidan. 

 • Tallink City Hotel, Tallinn

  Tallink City Hotel är 4-stjärnigt och ligger alldeles utanför Tallinns Gamla stad. Alla rummen är luftkonditionerade, har satellit-tv, värdeskåp och minibar. Hotellet har bar, restaurang och en nattklubb. Wifi är gratis och tillgängligt i alla utrymmen. Till hemsidan.