Översikt

Sticka vantar med vackra estniska mönster

Det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt och folkkonsten står högt i kurs i Estland. Kristi Joeste, författare och ägare av företaget Ulas, har stickat de mest fantastiska vantar där hon återanvänt traditionella mönster. Hon är vår lärare under några dagar och lär oss olika typer av uppläggningar, muddar och mönster. Kristi använder ofta gamla folkloristiska mönster från olika delar av Estland som grund för nya mönster till sina vantar.

Vår lärare Kristi Joeste har ingen lång historia av traditionell stickning i sin familj att falla tillbaka på. Det var först när hon började studera hantverk vid Viljandi Culture College som hon insåg vilka vantskatter som fanns på Estlands Nationalmuseum. Att få sticka samma mönster som i de vantar som finns på museet har gett Kristi en uppfattning vilket liv de kvinnor levde som en gång för länge sedan stickat dessa vantar. Gamla mönster har återigen fått liv och samtidigt skänkt glädje åt dem som stickar dem idag. Såväl förr som nu är folkkonst inte någon exakt kopia av gammalt utan snarare en upprepning igen och igen och med små, små förändringar där den som skapar sätter sin prägel på arbetet. Vi kommer att använda garn av bra kvalité och tunna stickor så vantarna blir hållbara, varma och mycket tätstickade. Den här typen av vantar använde man för att visa upp sig (inga arbetsvantar) och var absolut nödvändiga när man var ute och ”finpromenerade”

Under våra dagar i Tallinn kommer du lära dig grunderna hur du stickar vackra estniska vantar. För att alla skall hinna med att fråga och bli visade är antalet deltagare begränsat till maximalt 14 personer.

Boka din resa

2021-08-01 2021-08-06 11 900 kr Tallink Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Söndag - avresa Stockholm

  15.00 Margareta Tägt-Lee finns på plats i Tallink Siljas terminal i Värtahamnen, Stockholm.
  15.30 Incheckning och tilldelning av hyttplatser.
  17.30 Avresa Tallink Siljas fartyg M/S Baltic Queen
  17.00 Middag ombord (smörgåsbord/buffet).

 • Dag 2 Måndag - ankomst Tallinn

  07.00-09.30 Frukostbuffét ombord.
  10.15 Ankomst Tallinn. I hamnen väntar en modern buss som tar oss Tallink City Hotel där vi kan lämna vårt bagage. För den som vill ta ut pengar finns det tid att göra det nu. Alldeles intill hotellet finns bankomat.
  12.30 Samling i lobbyn för gemensam promenad till Gamla stan där vi äter lunch tillsammans
  13.00-14.00 Gemensam lunch i gamla stan
  14.00-17.00 Workshop i Estniska Hemslöjdens lokal i Gamla stan. Du får nu träffa din lärare Kristi Joeste. Du får lära dig mer om vilken typ av garn och grovlek på garn som lämpar sig bäst. Du kan välja mellan strumpstickor 1,25mm – 1,50mm. Stickar du löst bör du använda stickor 1,25mm. Det är verkligen värt besväret att lära sig sticka med tunna stickor. Vanten blir tät och fin och håller betydligt längre och det kan gå många år innan du behöver stoppa den. Har du svårt att sticka jämt är det klokt att sticka båda vantarna samtidigt med hjälp av dubbel uppsättning stickor. Du får tips om olika sticktekniker, hur du arbetar med flera färger samtidigt m m. Kristi kommer också visa sin favorit för uppläggning.
  19.00 Gemensam middag 

 • Dag 3 Tisdag - Tallinn

  06.30-09.00 Frukostbuffé på hotellet. Gemensam promenad till Gamla stan
  09.00-17.00 Idag skall du få lära dig mer om hur man stickar olika varianter av muddar. Vi tittar mer på hur man stickar näverstickade muddar, vågformade muddar och en Mustjala mudd. Du får tips på hur du väljer mönster och färger.
  13.00 Vi tar paus för gemensam lunch under en timma.
  Middag på egen hand och ur egen kassa.

 • Dag 4 Onsdag - Tallinn

  06.30-09.00 Frukostbuffé på hotellet
  09.00-17.00 Vi fortsätter vår vantstickresa och fördjupar oss i hur du kan sticka olika tummkilar. Vi går vidare med handens fingrar och får tips hur man får det riktigt snyggt mellan fingrarna och andra bra tips som underlättar när du jobbar med mönster. Nog så viktigt är det att få en fin avslutning och kanske vill du dekorera din vante på något sätt. Gemensam lunch under dagen. Sen eftermiddag kan du allt om hur du stickar estniska vantar, ja nästan i alla fall. Vi hoppas att dagarna givit mersmak och att du fortsätter hemma med fler vantar.
  19.00 Gemensam middag på kvällen

 • Dag 5 Torsdag - Tallinn, hemresa

  06.30-09.00 Frukostbuffé på hotellet. Tänk på att senaste tid för utcheckning på hotellet är 12.00. Du kan lämna in ditt bagage i förvaringen på hotellet
  08.45 Promenad upp till Karnaluks,  en specialbutik som utgör ett verkligt eldorado för den som älskar slöjd, textil och hantverk. I Karnaluks och i en butik i närheten som är specialiserad på tyg och garn finns ett sortiment som rymmer allt som tänkas kan inom textilt handarbete: garner, tyger, band, spetsar, tofsar, knappar, pärlor, material för tovning, kiltning och knyppling, virknålar, stickor, blixtlås, saxar, knivar, symaskiner, overlockmaskiner och hur mycket annat som helst. Numer accepteras betalning med kort i butiken, naturligtvis går det bra också med kontanter (euro). Var och en bestämmer förstås själv hur vild shoppingen ska bli, och hur länge den ska pågå. Lunchen intar var och en efter eget val på någon av de restauranger som finns i området.
  Det finns ytterligare en större tygaffär i närheten samt en mindre välsorterad garnaffär.
  16.30 Gemensam samling på hotellet
  16.45 Buss till färjeterminalen för incheckning och tilldelning av hytter ombord.
  18.00 avresa med Tallink Siljas fartyg M/S Victoria I. Middag ombord efter eget val och ur egen kassa.

 • Dag 6 Fredag - hemkomst

  07.00-09.30 Frukostbuffet ombord.
  10.15 Ankomst till Värtahamnen i Stockholm, med nyfunna vänner och många idéer för att skapa egna vantar.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1/8
Pris Från 11 900 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 400 kr
Enkelrumstillägg 2.350 kr (avser enbart hotellet i Tallinn)
I priset ingår
 • Båtresa Stockholm-Tallinn-Stockholm, del i 2-bäddshytt (hyttkategori B2, insides) på Tallink Siljas fartyg M/S Victoria I resp M/S Baltic Queen
 • Under båtresorna: gemensam middag (smörgåsbord/buffet) och frukost under utresan, frukost under hemresan.
 • Svensk färdledare, Margareta Tägt-Lee från Hemslöjdsresor
 • Övernattning 3 nätter på Tallink City Hotel, del i dubbelrum.
 • Frukost på hotellet.
 • Program enligt ovan.
 • Angivna busstransporter.
 • Tre luncher och två middagar i Tallinn, inkl måltidsdryck (vatten).
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt/-rum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum på hotellet 2.350:-
 • B-hytt (insides) för enskilt bruk 350:-
 • A-hytt (utsides), del i 2-bäddshytt när två personer bokar gemensamt, 100:-/person.
 • A-hytt (utsides) för enskilt bruk 550:-
 • Anslutningsbuss till Tallink Siljas terminaler i Stockholm mot tillägg, läs informationen och meddela oss vid bokning.
Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm med båt på kvällen
Dag 2. Ankomst Tallinn på morgonen
Dag 3. I Tallinn
Dag 4. I Tallinn
Dag 5. I Tallin, hemresa på kvällen
Dag 6. Hemkomst till Stockholm på morgonen

Resesätt Tallink
Visum

Svensk medborgare måste ha giltigt pass (giltigt minst sex månader från utresa ur Estland, några tomma sidor för stämplar). Svensk medborgare behöver inget visum till Estland. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.