Översikt

Operatåget till Karlstad

Tragik, komik och konst i Klarälvens pärla, har vi dukat upp för under en upplevelserik kortvistelse i kung Karl IXs stad vid Vänerns strand. Följ med vår musikciceron Roger Wallen och njut av den kritikerrosade Wermland Operas musikscen. I höst väntar tvenne italienska kortoperor Leoncavallos ”Pajazzo” i ovanlig kombination med Puccinis ”Gianni Schicchi”.

Militärer, skalder och kaffe har gjort solens stad känd – men nu härskar de sköna konsterna med Lars Lerin och Wermland Opera i förgrunden. Karlstads teater i vackert vitt och grönt ritades av arkitekten Axel Anderberg och uppfördes 1893. Under 100-årsjubileet återställdes den från en mindre lycklig sejour som biograf och sedan 1975 huserar Värmlandsoperan här. Efter renoveringar 2003 och 2010 bjuder man idag in till en av Sveriges stora konstscener. 

Under vår vistelse bor vi bekvämt på Elite Stadshotellet i Karlstad där vi har tillgång till relax och gym samt äter en tvårätters-supé. Dagen efter operan gör vi ett besök på Lars Lerins konsthall Sandgrund. Efter en lunch i närheten är det dags att stiga ombord på tåget söderut igen. Musikciceron är Roger Wallén.

Boka din resa

2021-09-22 2021-09-23 4 325 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 ”Pajazzo/Gianni Schicchi” på Wermland Opera

  Samling vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation för att träffa vår ciceron och få resehandlingarna. Ombord finns möjligheter att köpa lätt lunch. Vi ankommer till Karlstad och promenerar från centralstationen drygt fem minuter till Elite Stadshotellet, ett elegant hotell med anor från 1800-talet och med ett naturskönt läge vid vattnet. Stadshotellet stod färdigt 1871 och hade då två våningar men fick drygt trettio år senare en tredje våning. Under årens lopp har flera om- och tillbyggnader gjorts och delar av huset är kulturminnesmärkt. Den som önskar kan besöka relaxavdelningen eller spatsera runt i ett fagert Karlstad innan middag och kvällens föreställning.

 • Det nyskapande och djärva teamet bakom Wermland Opera väljer inte alltid den lätta vägen bland valen av verk och dess utföranden, vilket avspeglats i såväl många Sverige- som Norden-premiärer genom åren inom såväl genrerna opera, operett och musical. Inte minst Ringen-produktionen från 2011. Ikväll väntar oss två kortoperor med paus mellan i en kombination som inte är den sedvanliga.
  Innan kvällens föreställning, som börjar kl. 19.00, samlas vi för en två rätters supé på restaurang Tryckeriet.
  Bänkade på parkett rullas historien upp i den tragiska operan Pajazzo, av Ruggiero Leoncavallo, där svartsjuka och hat leder till ond bråd död.

 • Efter en paus lättas så stämningen upp i den svärtade komiska operan Gianni Schicchi av Giacomo Puccini, där vi följer giriga släktingars kamp för att roffa åt sig arvet efter den ännu knappt döde familjefadern. Båda operorna leds av erfarne Johannes Gustavsson som både gjort den musikaliska bearbetningen och dirigerar dem.
  I pausen skall vi ta oss upp till Operacaféet, en trappa upp i Spegelsalen. Med flott vy över Klarälvens strömmande vatten och innerstadens vackra siluett serveras vi kaffe och något litet sött.

 • Dag 2 Sandgrund Lars Lerin - Hemresa

  Efter en sen och riklig frukost väntar en förmiddagsvisning på Lars Lerins egen konsthall Sandgrund. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister med utställningar över halva jordklotet. Han är även författare och poet och har givit ut ett stort antal böcker. På vackra Sandgrundsudden, i danspalatsets anrika lokaler visas konstnärens tidiga och nya alster. Konsten harmoniserar i ljusa och luftiga lokaler med det omfångsrika Klarälvsdeltat i fonden, där Lofotens stormiga skyar blandas med detaljrika motiv av huslängor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vyer från Mellanöstern, Amerika och Munkfors.

 • Lars Lerins ständiga skaparkraft ger en stor mängd tavlor och därför hänger man om utställningen minst en gång per år. Ett besök här blir därför alltid unikt oavsett om man besökt Sandgrund tidigare år. Vi visas utställningen och du har även tid att på egen hand upptäcka hans verk samt den temporära utställningen med den uppskattade Göteborgskoloristen Inge Schiöler (1908 – 1971), som lyckades balansera ett svårt liv med misär, schizofreni och firade framgångar.

 • Hans måleri beskrevs av Torsten Bergmark, DN 1968;"...Hans färg är ren, hög och rikt varierad, men med en förkärlek för några mättade färger, precis som de kommer ur färgtuben, ultramarin, smaragdgrönt. Beskrivningen kunde gälla en hötorgsmålare, men hur skall man kunna klargöra att Inge Schiöler använder färgen med ett mästerskap som liknar ett under." .
  Vi äter en trevligt avrundande lunch innan det är dags att hämta ut väskorna från förvar på Elite Hotel och promenera till centralstationen för tåget åter till Stockholm dit vi återkommer på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningen
 • Karlstad i härliga september
 • Konsten på Sandgrund

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22/9
Pris Från 4 325 kr
Enkelrumstillägg 585 kr
I priset ingår
 • Tågresa Stockholm – Karlstad, t/r, i 1:a klass
 • En natt i valt boendealternativ på Elite Stadshotellet
 • En två-rätters middag på hotellet
 • En operabiljett på parkett
 • En kaffe och sötsak i paus
 • En bufféfrukost
 • En lunch
 • Entré och visning av konstguide på Sandgrund Lars Lerin
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Tåg till Karlstad. Incheckning på Elite Stadshotellet och middag. Operaföreställning.
Dag 2. Sandgrund Lars Lerin. Lunch. Hemresa med tåg 

Boende

En övernattning på Elite Stadshotellet i Karlstad

Resesätt Tåg
Resans karaktär

Resan innebär promenader från station till hotell och operahus. Ha med väska med rullhjul.

Deltagarantal

Min 10 personer och max 21 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Bekväma promenadskor och kläder efter väder. Resan innebär promenader från station till hotell och operahus. Ha med väska med rullhjul.