Översikt

Vandring i The Cotswolds

The Cotswolds under behaglig sen höst, bland färgsprakande löv och fortfarande gröna, böljande kullars tid. Här lockas vi av de traditionsrika, historiska byarna. Vandra med oss i regionen som av många anses som den vackraste och mest klassiska i England.

Slott och mjukt rundade kullar, Afternoon tea och småpubar i byar som kunde ha hämtats ur ett avsnitt av Midsumer Murders. The Cotswolds i den vilsamma höstens tid är något utöver det vanliga med vandringar i ett vackert landskap och vällagade goda måltider på vårt personligt skötta country house Harrington House som stammar från Tudor-eran. Vi utforskar den The Cotswolds rika historia längs vandringar över mjuka kullar med får, vykortssköna byar i ett pastoralt landskap.
För vandrare har man ett speciellt rum där man kan ställa sina skor, ett sk mudroom. De goda måltiderna och våra kunniga engelsktalande volontärguider får mycket bra vitsord och vad kan väl vara bättre än att spendera en lugn, minnesrik och avkopplande vandring på ett sådant vis?

Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och många är experter på sin landsbygdsända. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna men The Cotswolds böljande landskap erbjuder oftast inga branter längs stigarna.

Eftersom vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna så kan det vara vanligt att vandringarna är kortare eftersom man önskar att dagarna bör avslutas kring 15.30 – 16.00. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dag och på morgonen får vi själva förse oss med picknicklunch från pensionatets utbud om dagen inte innebär en varm lunch längs vandringsstigen. Bekvämt boende och middagar på Harrington House, ett charmigt, familjedrivet och bra beläget country house i The Cotswoldsbyn Bourton-on-the-Water.

Boka din resa

2021-10-25 2021-10-29 13 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 "Lilla Venedig" i Englands örtagård

  Vid ankomst reser vi mot The Cotswolds och Harrington House. Vid ankomst till Harrington House väntar Afternoon Tea och incheckning. Innan middagen väntar en genomgång av nästa dags vandringar där du kan välja en av tre olika svårighetsgrader. Gemensam middag på vårt country house hotell i Bourton-on-the-Water som även kallas "Little Venice".

 • Dag 2 I hjärtat av The Cotswolds mot romarnas Chedworth

  Vårt mål idag är Chedworth Roman Villa, som förmodligen har Englands mest imponerande romerska mosaiker som fortfarande ligger på sin plats. En romersk villa var en jordbruksfastighet och det fanns ett hundratal romerska villor i Storbritannien och flera koncentrerade till denna region.

 • I Chedworth finns romerska bad med tillhörande centralvärmesystem. Rika romare installerade hypokaust för att värma upp sig I den kalla Norden. De första romerska strukturerna visar att här fanns bebyggelse ca 120 e Kr men området var som mäktigast och mest framstående mellan 360 och 380 e Kr. Då var minst elva rum i villan täckta av vackra mosaiker och här fanns torrbastu och ångbastu med eleganta marmordetaljer. Ett nymfeum och tempel har även grävts ut.
  Du kan promenera över upphöjda gångar över utgrävningsområdena samt besöka museet mot extra avgift. Volontärer guidar på området för den som är intresserad av att lära mer. Villan övergavs när det romerska imperiet övergav Storbritannien 410 e Kr. Taken föll in, träd växte upp genom mosaikgolvet och jord från de omkringliggande höjderna begravde byggnaderna. År 1864 upptäcktes villan av en slump då earlen of Eldons viltvårdare skulle gräva ut ett tamillerbo men istället för djuret fann fragment av beläggning och keramik.

 • Den korta vandringen är 6,5 km med en total höjdskillnad på 140 meter. Här inleder vi dagen med en färd till lilla charmerande Hampnett, en plats som tillsynes lämnats i Törnrosasömn med gyllene Cotswolds-hus på en ås. Vyerna över det omkringliggande jordbrukslandskapet med kullar och de så typiskt brittiska kallmurarna, där vackra stenar sammanfogats utan murbruk. En metod som har anor sedan järnåldern.

 • Hampnett omnämndes 1086 med ett herresäte ägt av ärkebiskopen Eldred av York. Här ligger en fantastisk kyrka från normandisk tid. År 1868 bestämde pastorn i församlingen att kyrkans interiör skulle stencileras i ett blomstermönster. Effekten är häpnadsväckande och många menar att det ger en bild av hur kyrkan kan ha sett ut under medeltiden.

 • Den mellansvåra vandringen är 8,5 km med en höjdskillnad på 180 meter. Den inleder dagen i marknadsstaden Northleach med anor från 700-talet är ytterligare en av de klassiska Cotswoldsbyarna som gjorde sin lycka på den lukrativa yllehandeln under medeltiden. elägen som den är precis vid sidan av den romerska Via Fosse och full av små söta halvtimrade och halmtakstäckta hus.

 • Nära den historiska marknadsplatsen tronar en av regionens finaste yllekyrkor, St Peter and Paul-kyrkan, som även kallas Cathedral of The Cotswolds. Det är en 1400-talsskapelse av Fortey-familjens generositet och känd för sina vackra stora fönster med många vackra och sällsynta originaldetaljer inomhus. Här finns även den udda och spännande Keith Harding's World of Mechanical Music med en utställning över en eklektisk samling självspelande instrument. Härifrån vandrar vi vidare mot Hampnett för att ankomma den romerska villan i Chedworth.

 • Den långa vandringen är 13 km med en höjdskillnad på 260 meter. I grevskapet Gloucestershire har brittiska långvandrare haft sina favoritleder i över 80 år. Här ligger lilla Farmington känd i Domesday Book som Tormentone år 1086, insmuget mellan vår by Bourton-on-the-water och Northleach. Vi vandrar längs Diamond Way söderut. När vi passerar sjön vänder vi västerut mot marknadsstaden Nortleach och följer samma väg som det mellansvåra alternativet. Retur till vårt country house för en skön dusch och middag.

 • Dag 3 Ruinerna Hailes Abbey - mot Sudeley Castle

  Sudeley Castle är verkligen ett slott utöver det vanliga med en rik historia som går ända tillbaka till 1000-talet. Henrik VIIIs sista och överlevande fru Katherine Parr bodde på slottet. Kung Charles I sökte skydd här under inbördeskriget men efter det föll slottet i glömska och försummades under 200 år.

 • Törnrosaslottet är idag hem till lady Ashcombe med barn och grunden till dess nuvarande viktorianska prakt lades i mitten av 1800-talet då de välbärgade handskmakarna och bröderna Dent restaurerade slottet. Brorsonens fru Emma Brocklehurst var den kvinna som tog sig an trädgården, åtta magnifika trädgårdsrum, bla de intressanta helande örter och nyttoväxter som trivs i Tudor Physic Garden, en jungfruligt vit trädgård vid St Marys Church som är dedikerad jungfru Maria. Här promenerade såväl Katherine Parr som Lady Jane Grey.

   

 • Dagens kortaste vandring på 4,5 km med höjdskillnad på 60 meter, inleds vid ruinerna av Hailes Abbey, ett kloster som Richard, kung Johns andre son, tillika earl av Cornwall lät uppföra som tack för en mirakulös räddning undan en storm. Tjugo cisterciensermunkar och ett tiotal noviser togs från kungens kloster, Beaulieu Abbey, och i halsbrytande fart blev kyrkan färdig på endast sex år, 1251. Tjugofem år senare visade Richards son Edmund upp en fantastisk relik, en liten flaska med det blod som Kristus gjöt på korset. Under medeltiden blev platsen ett av Englands viktigaste pilgrimsmål och således en stor inkomstkälla för Hailes. Fram till Henrik den åttonde levde klostret på sin pilgrimsvallfart men efter 1538 fråntogs klostret sina privilegier och rikedomar. Då avslöjades att blodet i själva verket var honung färgat av saffran. På 1850-talet blev klosterruinerna ett romantiskt turistmål och 1937 donerades platsen till National Trust.

 • Den mellansvåra vandringen om 10,5 km med höjdskillnad +140 meter, begynner i Toddington och följer den mjukt böljande landsbygden, den gamla järnvägen och ruinerna Hailes Abbey innan den avrundas i den intressanta och bildsköna The Cotswoldsbyn Winchcombe och slutligen vid Sudeley Castle. Det långa vandringsalternativet, 12 km med 300 meters höjdskillnad, tar dig från Winchcombe, via det vidsträckta Evesham Vale där du njuter av vyerna av landskapet. Du följer sedan den vackra leden The Cotswolds Way tillbaka till Winchcombe för att avrundas vid Sudeley Castle.

   

 • Dag 4 Mot Chipping Campden

  Få byar representerar en region så mycket som dagens mål - bildsköna Chipping Campden. Arts & Craftsrörelsens hjärta och en urgammal marknadsstad längs The Cotswolds Way. Medeltidens inkomstbringande handel med ylle och siden skapade inte bara de s k yllekyrkorna, som byggdes upp av handelsmännens rikedomar, utan även den eleganta High Street med honungsfärgade kalkstenshus i Cotswolds-stone. Yllekyrkan St James från 1400-talet samt familjen Hicks hus är andra sevärdheter.
  Det korta vandringsalternativet, 5,5 km med en höjdskillnad om ca 40 meter, går längs The North Cotswolds Diamond Way, där vi korsar mjukt rullande höjder och skogspartier som hämtade ur ett vykort, innan vi når Chipping Campden i slutet av vandringen med sina vackra butiker, pubar och yllekyrkan. För att inte tala om dess verkliga landmärke - marknadshallen i sten.

 • Den mellanlånga vandringen är 11 km med en höjdskillnad på 200 meter. Här vandrar man från söta staden Ilmington med sina vackra stenhus uppförda i den orangebruna lokala stenen. Den som har lust letar efter de 11 mössen som är karvade på den normandiska stenkyrkans fasad. Vandringen slingrar sedan vidare till ytterligare en scenisk Cotswoldsby – Ebrington innan vi når Chipping Campden.

   

 • Den långa vandringen är 14,5 km med en höjdskillnad på 300 meter, där vi börjar vid Hidcote Manor, som var hem till den amerikanskfödde majoren Lawrence Johnstone, släkt till två av USAs presidentfruar och född i en mycket förmögen aktiemäklarfamilj från Baltimore. Han var en plantjägare och talangfull trädgårdsskapare som genom växtexpeditioner kunde samla sällsynta och exotiska växter till sin trädgård. Hidcote är en Arts & Crafts-trädgård som bjuder på labyrintliknande struktur med smala trädgårdsgångar som leder in till hemliga trädgårdsrum, svepande vyer och blomster i starka färger. Retur till Bourton-on-the-Water och Harrington House för en sista gemensam middag.

 • Dag 5 Bourton-on-the-Water- hemresa

  Under dagen checkar vi ut från vårt country house då vår hemresa väntar. Lunch på egen hand under dagen innan vi reser vidare till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vårt boende i Bourton-on-the-Water
 • The Cotswolds områdets speciella skönhet och små städer
 • Chipping Campden, Chedworth Roman Villa & Sudeley Castle

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 25/10
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 970 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter och entréer enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på country house
 • Fyra frukostar
 • Tre picknickluncher/ luncher
 • Fyra middagar
 • Engelsktalande vandringsvolontärer
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst, lunch, Afternoon tea. Middag
Dag 2. Vandring mot Hampnett eller Nortleach till Chedworth romerska Villa. 
Dag 3. Vandring från Hailes Abbey-ruiner till Sudeley Castle. Middag.
Dag 4. Vandring mot Chipping Campden.Middag
Dag 5. Utcheckning. Hemresa.

Boende

Vårt boende för vistelsen är mellanklass country house Harrington House beläget i den fina lilla The Cotswoldsbyn Bourton-on-the-Water. Vi kan inte komma ända fram med vår buss och måste själva bära/dra väskorna 400 meter vid ankomst och avresa.

Resesätt SAS
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring av gradering 1-2, läs mer om vår graderingsskala nedan.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.

Vid ankomst till Storbritannien kommer du att mötas av engelsktalande busschaufför och under resan kommer du att ledas av engelsktalande volontärvandringsguider som brinner för sin regions natur och kultur. 
Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och många är experter på sin landsbygdsända. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna men The Cotswolds böljande landskap erbjuder oftast inga branter längs stigarna.

Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag. Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och många är experter på sin landsbygdsända. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna men The Cotswolds böljande landskap erbjuder oftast inga branter längs stigarna.

Deltagarantal

12 - 15 personer från Sverige, övriga deltagare kommer från Storbritannien

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Medeltemperaturerna i oktober månad som uppmätts de senaste åren i Bourton-on-the-Water är som lägst på dygnet 5 grader och som högst på dygnet 10 grader. I medeltal regnar det 20 dagar av månadens 31 men eftersom Storbritannien och dess kustklimat är mycket ombytligt så kan vädret skifta snabbt. Exempelvis var oktober 2019 extremt regnrikt med 26 regndagar medan året dessförinnan hade 6 regndagar.