Översikt

Vinvandring i Sussex

Följ med på en unik och sprudlande vandringsresa med vår engelska vandringsguide Richard Turner till undersköna Sussex vita kritjordar som utgör grunden till det brittiska vinundret!

De två senaste årtiondena har bjudit på en veritabel tsunami av intresse för sydöstra Englands vingårdar. Helt plötsligt tar Englands viner och i synnerhet dess mousserande viner upp kampen med Kungen av viner - champagne. Den engelska traditionen att producera vin och mousserande vin är över 350 år gammal, men i början var druvorna inte alls odlade i Storbritannien. På 1960-talet odlades egna druvor och tekniken utvecklades, fler vingårdar startade med viner som mer liknade sekt och spumante än champagne. Trots god kvalitet sålde vinerna inte särskilt väl och vintillverkningen i landet tynade. Tjugo år senare vann Carr Taylor från Sussex, den då enda kommersiella producenten i landet, internationella priser för sin årgång 1988.

Sydengelska Sussex är ett bördigt landskap välsignat med ett milt klimat, undersköna trädgårdar och sol. Vi vandrar ca 7 – 9,5 km under våra tre vandringsdagar genom ett typiskt lätt böljande engelskt landskap i de mognande druvornas tid. Detta är en klassisk kulturbygd med många intressanta historiska byar med spännande förflutet. Här utvecklas vingårdar i toppklass och förutom att vandra i vackert kulturlandskap med vinrankor på rad, så provar vi de ädla dryckerna och lär vi oss mycket mer om dem. Under resan bjuder vi även in till trevliga måltider i sällskap med likasinnade resenärer från hela världen på det vackra forna herrskapshuset Abingworth Hall, ett traditionellt och charmigt engelskt country house med stor trädgård och pool. Vi befinner oss nära den lilla byn Thakeham vid skyddade The South Downs. Här har det legat ett hus sedan 1200-talet men efter en förödande brand 1910 blev dagens herrgård uppförd. Huset omges av en vacker trädgård och gräsmattor för golfputtar och krocket. Här har man även en uppvärmd pool. Abingworth får höga betyg för sin mat med lagad frukost på morgonen, lunchen är smörgåsmatsäck som vi plockar ihop själva från frukostbuffébordet eller får beställa och tar med oss på morgonen, på kvällen väntas gemensam middag. Vår ciceron är engelsktalande Richard Turner som lagt upp turerna i samråd med vinegendomarnas ägare.

Boka din resa

2021-09-06 2021-09-10 12 490 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Sverige - Sussex

  Vid förmiddagens ankomst möter en engelsktalande flygplatsguide gruppen för att
  visa till vår buss. Vi reser ned genom södra Englands böljande landskap
  tillsammans med vår engelsktalande busschaufför. Efter ett stopp längs vägen
  för att sträcka på benen och kanske köpa något att dricka kommer vi fram till
  Abingworth Hall där du har tid att packa upp. Det är en liten promenad från där
  bussen lämnar oss till receptionen varför du med fördel tar ditt bagage i en
  ryggsäck eller i en väska på hjul.

 • Vår engelsktalande vandringsciceron Richard samlar gruppen för en föreläsning om den engelska vinindustrins historia och framväxt från glada amatörer till professionella, internationellt erkända vinskapare som angriper vinmakandets konst med passion, kunskap och kreativitet. De vi möter under resan kommer att bemöta oss med stor kunskap, servicekänsla och stolthet över sitt värv. Vi får också veta varför just Sussex är en sådan perfekt vinregion. Vi äter sedan en välkomstmiddag på vårt country house.

 • Dag 2 Vyer över Engelska kanalen och Ridgeview Wine Estate

  Vår buss tar oss upp till Sussex högsta utkikspunkt Ditchling Beacon, som med sina 248 m
  ö h den tredje högsta punkten i sydöstra England och en framträdande plats i landskapet. 1588 tändes vårdkase här för att förvarna drottning Elisabeth om att den spanska armadan var på väg in i kanalen. Här har vi storslagna vyer i 360 grader vida kring över Engelska kanalen och land, varifrån vi vandrar nedför i en värld av ljuvligt gröna böljande kullar som kläds av vinfält och betesmarker inramade av lövskogsdungar.

 • Vandringen går i östlig riktning och nedåt i höjd med vyer mot vinskolan Plumpton College. När vi vandrar genom byn Westmeston lär vi känna många av de kända personligheter som har bott eller bor i denna historiska by, känd redan 1086. Vid Ditchling finns möjlighet att köpa förfriskningar och dessutom tid att besöka den kända kyrkan. Här finns även ett designmuseum, dedikerat till minnet av Eric Gill och hans följare i början av 1900-talet. Vi äter vår picknicklunch på ett lämpligt ställe under dagen.

 • I slutet av 1990-talet gick utvecklingen mot fler vintillverkare varav fler och fler började tillverka mousserande vin med just de druvor som används för att tillverka champagne; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Idag görs både Blanc de Blancs och Classic Cuvée, liksom flera andra spännande druvblandningar i England. Många menar att det kanske fallit ut väl att engelsmännen inte nödgas följa lika rigorösa regler som gäller i distriktet Champagne.
  Idag har utvecklingen gått så långt att det finns de experter som menar att nivån på engelsk sparkling i många fall är likvärdig med fransk champagne.

 • När vi vandrar ned genom odlingsfälten mot vingårdarna i Sussex kommer vi så småningom fram till Ridgeview Wine Estate som grundades 1994. Vingården producerar redan världsomnämnda viner gjorda enligt traditionella vinmakarmetoder. Ridgeview är landets näst största vinproducent och har vunnit ett tjugotal priser. Vi ser vinodlingarna där man odlar Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, vinkällaren samt provsmakar något av vinerna. Retur till vårt country house.

 • Dag 3 Från en vacker stenbro till Hepworth Craft brewery

  Den berömda stenbron Old Stopham Bridge från 1309 trafikerades av lastbilstrafik
  långt in på 70-talet men idag är det betydligt lättare trafik här. Stenbron ligger i ett älskligt landskap och de sju valven spänner över floden Arun. Längs en mjukt uppåtgående stig skuggad av äkta kastanj passerar vi en normandisk slottsruin innan det åter är dags nedför i utkanten av Pulborough, med romerska anor, förbi ett par tre mycket vackert bevarade historiska hus. Stigen lätt uppför tar oss förbi den kände kapplöpningshästtränaren Guy Harwood och hans dotter Amanda Perrits ägor – här har hundratals mästarhästar tränats men vi skall ha tur om vi ser de ädla hästarna som har betydligt tidigare morgonvanor. Vi ser kapplöpningsbanor och när vi nått höjden njuter vi av vyer över ett naturskönt landskap med ekdungar, fruktfarmer och böljande kullar täckta med klassiska druvor.

 • Bygden är rik på historia och när vi kommer fram till det moderna Hepworth ölbryggeri får vi oss till livs ett stolt hantverk där rågen hämtas från Goodwood Estate i västra delen av Sussex och humlen från prisbelönta odlingar i den östra delen av landskapet. Solenergi ger en stor del av energin som krävs för att driva bryggeriet. Dess utsläpp renas och tas omhand på ett hållbart vis. Resterna från ölbryggningen blir djurfoder eller näring. Ett intressant besök som naturligtvis även innebär en provsmakning av de gyllene dryckerna. Bryggeriet skapar ett femtiotal olika ales. Du provar det som du är nyfiken på – här finns pale som stout, alla smaker från bittert till milt, honungsöl och Julöl. Vi får transport tillbaka till Abingworth för vila och senare en middag.

  Retur till vårt country house med middag.

 • Dag 4 Historiska landskap från Abingworth till Nutbourne Estate

  Idag när vi har packat picknick och snörat kängorna så väntar en vandring rakt ut från
  hotellet tvärs över historisk och levande landsbygd genom en labyrint av de unika hus som så typiskt och charmerande gestaltar landskapet Sussex. Än passerar vi en alpackafarm – än frodiga vinfält.
  När vi når West Chiltington måste vi beundra dess historiska kyrka med väggmålningar och de gamla straffstockarna utanför kyrkans väggar.

 • När vi tagit oss igenom den charmerande byn kommer vi in bland de mognande druvorna på
  den berömda egendomen Nyetimber, vars mousserande vin var det första engelska att slå sina mer berömda franska och spanska bubblande viner under en blindprovning i Paris. Vi passerar egendomen och ankommer Nutbourne för varma drycker och hemgjorda kakor. Ägaren kommer sedan att ta oss genom vingårdens historia på ett mycket trevligt sätt och vi lär oss om de odlingstekniker som man använder för de olika druvtyperna, något som man oftast inte får veta mycket om under traditionella vinprovningsbesök.

 • Därefter avsmakar vi sex eller sju olika viner och om vi har tur är 2019 års årgång Pinot Noir färdig. Här utforskar vi även den gamla väderkvarnen innan vår transport tar oss tillbaka till Abingworth och senare under kvällen är det dags för middag.

 • Du har förmiddagen till eget bruk – kanske lockar poolen eller närområdet för en upptäcktsfärd innan bussen avgår från South Downs norrut mot flygplatsen och vår hemresa under kvällen. Vi gör ett bensträckarstopp längs vägen upp.

Resans höjdpunkter

 • Vingårdarnas expertis, framtidstro och fina produkter
 • Vår vandringsguides kunnighet och goda kontakter
 • South Downs - ett älskligt typiskt engelskt landskap och vårt country house i det

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6/9
Pris Från 12 490 kr
Enkelrumstillägg 970 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklass countryhouse
 • Busstransporter, sightseeing och entréer enligt program
 • Fyra frukostar
 • Tre picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Två vinprovningar och en ölprovning
 • Engelsktalande vandringsguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Abingworth Hall, incheckning och information samt middag.
Dag 2. Vandring Ditchling Beacon - Westmeston - Sussex Boarder Path - Ridgeview Winery.
Dag 3. Stopham Bridge - Pulborough - Chichester agricultural - Hepworth Craft Brewey.
Dag 4. Thakesham - West Chiltington - Nyetimber Estate - Abingworth
Dag 5. Avresa Abingworth Hall till London flygplats. 

Boende

Mellanklass Country house Abingworth Hall, Thakeham vid foten av South Downs i Sussex

Resesätt SAS
Resans karaktär

De tre dagarnas vandringar är 9,5 respektive 7 km och 6,5 km långa. Långsam takt och få höjdskillnader, mestadels nedför men med tidvis löst underlag, gräs, lera, sand och grus. Bra leder och en normal grundkondition med vana att promenera med höjdskillnader flera dagar i sträck ger en fin vandringsupplevelse.

Deltagarantal

Min 12 max 15 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Resan leds av Richard Turner, engelsktalande vin- och vandringsexpert