Kvittenmarmelad
Vår ciceron Gunnel Karlsson vill gärna dela med sig av sitt spännande recept på kvittenmarmelad. Kvittenmarmelad – gjord på äkta kvitten, dvs frukterna från trädet Cydonia oblonga, stora päron eller äppleformade frukter som mognar sent på hösten.
Ingredienser:
4 frukter av äkta kvitten, Cydonia oblonga.
1/2 citron
2 dl vatten
5 dl socker
Gör så här: Skala och kärna ur kvittenfrukterna, skär bort fula delar. Skär i små i tärningar och lägg i en rymlig tjockbottnad kastrull. Tillsätt saften av citron och vattnet, koka upp. Låt sjuda i en kvart, tillsätt sedan sockret. Låt sedan koka på svag värme i 2-3 timmar, rör emellanåt. Vill man ha en helt slät marmelad kan man mixa med en stavmixer. Det är synd att tillsätta konserveringsmedel i kvittenmarmeladen.
Supergod till ost och kex!
Gunnel reser med oss på en inspirerande och lärorik flodkryssning i Holland till våren samt en underbar blomsterresa till Kroatien nästa höst.