Översikt

Dourofloden, Portugal - Flodkryssning

Välkommen på en fantastisk resa in i hjärtat av Portugals portvinsregion och vidare utmed Iberiska halvöns största floder, till spanska gränsen. Den gyllene floden Douro slingrar sig förbi gröna olivlundar, terrasserade vinodlingar och medeltida bergsbyar. Ombord något av våra nya, fyrstjärniga fartyg avnjuter du god mat och får uppleva en betagande kryssning till unika områden upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

I nära 3 000 år har Portugal sett civilisationer från olika kontinenter avlösa varandra. Än idag ser vi spår i arkitektur, kultur och konst från fenicier, kelter, kartager och hellenister. Portugals monarker och upptäcktsresande tog lärdom och skapade under Vasco da Gamas ledning ett flertal territorier runt om i världen.

I Portugal är fortfarande kork-, oliv- och vinproduktionen viktiga inkomstkällor för stora delar av befolkningen, något som det portugisiska landskapet vittnar om. Höga berg och djupa dalar täcks av silvergröna olivlundar, pinjeskog, mandelträd och dungar av korkekar. Kusten är dock kantad av gyllene stränder och oemotståndliga städer.

Det portugisiska köket är känt för sin enkelhet och stora variation. Varje region har sina traditionella rätter, men som nationalrätt räknas "Bacalhau", gjord på torkad fisk. Till maten dricker man gärna ett friskt vin från vinho verde distriktet, varav Mateus är den mest kända tillverkaren.

Portugals viktigaste vindistrikt Douro är ett av de äldsta i världen. Flera vingårdar i Dourodalen håller ännu på traditionen att under skördetiden trampa sina egna druvor, för att undvika att kärnorna krossas och ger en bitter bismak. Vingårdarna i den här regionen var även de första som, under 1700-talet, fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen. Portvinerna delas upp med en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende på buteljering och lagring, vilket är strikt reglerat utav en särskild portvinsmyndighet.

Under romersk tid var Porto känt som Portus Cale och fick så småningom ge namn åt hela Portugal. Också portvinet har namngetts efter staden, som ligger där floden Douro mynnar ut i Atlanten. Tidigare fraktades vinet från gårdarna inne i landet på floden, för vidare export från Porto. Det är därför naturligt att staden har en så stark koppling till det världsberömda portvinet.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Boka din resa

2018-10-17 2018-10-24 23 995 kr Lufthansa Väntelista Boka

Program

 • Dag 1 Flyg till Porto

  Porto är Portugals viktigaste hamnstad. Härifrån utgår kryssningen uppför floden,  som nyttjats som transportväg av vinfat sedan århundraden, hela vägen in till Spanien. Efter ankomst till Porto möter buss för transfer till kryssningsfartyget, som ligger förtöjt vid Vila Nova de Gaia­kajen. Incheckning och välkomstmiddag följt av en kvällsutflykt: Porto by Night.

 • Dag 2 Porto

  Porto har gett namn åt såväl landet som  det världsberömda vinet. Dagens rundtur går utmed genuin medeltida bebyggelse, över den klassiska järnbron och vidare längs kusten och dess fashionabla hus. Ett besök i valven hos en av Portos många välrenommerade vinkällare för portvinsprovning, varefter turen avslutas med fri tid i denna färgstarka historiska  världsarvsstad.

 • Dag 3 Porto – Régua

  Kulturstaden Guimarães, vars välbevarade historiska centrum skyddas som världsarv, lockar med antika smala gränder och mysiga torg som sjuder av folkliv. I Leverinho möter fartyget upp för seglats till Régua, Dourodalens huvudstad. Majestätiskt stävar fartyget fram i den vackra dalgången med sina stupande terrassodlingar. Här utövas vinproduktionen till stor del enligt hantverksmässig tradition. Vi passerar den stora slussen Carrapatello. Middag och dans ombord.

 • Dag 4 Régua – Pinhão – Vega terron

  Från Régua görs en bussutflykt till det välkända vinho verde­området. Här besöks vinhuset Mateus, som med sin kameliablommande trädgård och sitt pråliga barockpalats ser ut som ett Versailles i miniatyr. Palatset pryder dessutom etiketterna på Mateus runda vinflaskor. Du får en inblick i Douroregionens natur och kultur, vars självklara identitet kretsar kring vindruvor och den mödosamma vinframställningen. Under tiden har vårt fartyg seglat till Pinhão varifrån kryssningen fortsätter mot Vega Terron i Spanien, där du kan njuta av vyerna över branta oliv­ och vinodlingar. Middag och flamencoshow ombord.

 • Dag 5 Salamanca

  En utflykt med buss från Vega Terron till den charmerande och världsarvsskyddade spanska staden Salamanca. Under medeltiden hade Salamanca två av Europas främsta och mest ansedda universitet. Än idag anses universitetet i Salamanca vara ett av Europas främsta forskningscenter. En annan historiskt intressant byggnad är den säregna tvillingkatedralen. Tid att flanera längs eleganta arkader och gyllene bågar vid Plaza Mayor, Spaniens vackraste torg. Åter till Portugal och fartyget, som nu
  förflyttat sig till Barca d’Alva.

 • Dag 6 Barca d’alva – Ferradosa – Pinhão

  Tidigt på morgonen lägger fartyget ut för att kryssa västerut genom fantastiska landskap mot Ferradosa i hjärtat av portvinsregionen. Vingårdarna här var de första som fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen av en särskild portvinsmyndighet. Tack vare  ett perfekt klimat och den skifferrika jorden, får portvinerna en karaktäristisk sötma. De delas sedan upp i en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende av buteljering och lagring. Dagens utflykt ägnas åt Portugals viktigaste vindistrikt, dess betagande vyer och självklart provsmakar vi denna dyrbara nektar. Eftermiddagen är fri. På kvällen väntar en festlig Kaptensmiddag. 

 • Dag 7 Pinhão – Porto

  Från Pinhão gör vi en utflykt till staden Lamego, de söta vinernas stad. I en lummig park reser sig pilgrimskyrkan Nossa Senhora dos Remédios, som är en av Portugals mest betydelsefulla helgedomar. Den imponerande barocktrappan med 686 trappsteg har varit en utmaning förpilgrimer allt sedan 1100­talet. Fartyget stävar stilla mot Douroflodens mynning och angör sin kajplats i solnedgången. Avskedsmiddag med folkloreuppvisning ombord.

 • Dag 8 Hemresa

  Frukost ombord. Utcheckning och fri tid i Porto innan hemresan.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Köpenhamn, Stockholm, Göteborg
Avresor 17/10
Pris Från 23 995 kr
Detaljerade priser

Utsides 2-bäddshytt, mellandäck, 25 595 kr
Utsides 2-bäddshytt, övre däck, 25 895 kr

I priset ingår

– Flyg till Porto via Frankfurt t/r
– Transfer t/r
– Del i utsides 2-bäddshytt, huvuddäck
– Kryssning och utflykter enligt program
– Välkomstcocktail
– Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
– Dryckespaket
– Vinprovning
– Underhållning och aktiviteter ombord
– Dricks till lokala guider, chaufförer och ombord
– Lokala guider
– Grand Tours färdledare.

INKLUDERAT DRYCKESPAKET:
Fri måltidsdryck så som bordsvin/öl/vatten eller alkoholfritt alternativ. Drinkar i baren enligt separat lista.

FARTYG 
24/7 M/S Gil Eanes★★★★ 
17/10 M/S Miguel Torgua★★★★

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillägg
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Dourofloden kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Porto
Dag 2. Porto
Dag 3. Porto – Régua
Dag 4. Régua – Pinhão – Vega Terron
Dag 5. Salamanca
Dag 6. Barca d'Alva – Ferradosa – Pinhão
Dag 7. Pinhão – Porto
Dag 8. Hemresa

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard kreditkort. Den nationella valutan är Euro.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs.

OBS! Ändrat vattenstånd i Dourofloden kan komma att innebära ändrad resrutt.

Boende

 • Fartyg: M/S Gil Eanes ****

  På denna resa kryssar vi med Premium-fartyget M/S Gil Eanes****. Fartyget är byggt 2014/2015 och är 80 meter långt. Max 132 passagerare, fördelat på 66 hytter. Alla hytter har dusch/wc, tv, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns lounge, bar, restaurang, shop, soldäck med solstolar. Hiss finns. Fritt trådlöst internet.

 • Fartyg: M/S Miguel Torga ****

  Byggd 2017. Fartyget är 80 meter långt. Max ca 132 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster eller ventilfönster, de flesta hytterna har två separata sängar, dusch/wc, tv, säkerhetsfack och hårtork. Hela fartyget har luftkonditionering. Ombord finns en salong med panoramafönster, restaurang, soldäck med solsängar, bibliotek och shop. Hela fartyget har luftkonditionering. Fritt trådlöst internet (wifi) i salongen och vid receptionen. Hiss finns.   Visa fartygets däckplansskiss»