Översikt

Dourofloden, Portugal - Flodkryssning

En resa in i hjärtat av Portugals portvinsregion! Douro betraktas som en av Europas vackraste floder och är den tredje längsta på Iberiska halvön, efter Tejo och Ebro. Floden slingrar sig förbi olivlundar, terrasserade vinodlingar och medeltida bergsbyar. Här finns världens äldsta vinområde med ”appellation contrôlée” (garanterat ursprung). Därför är Dourodalen upptecknad på världsarvslistan.

I nära 3 000 år har Portugal sett civilisationer från olika kontinenter avlösa varandra. Än idag ser vi spår i arkitektur, kultur och konst från fenicier, kelter, kartager och hellenister. Portugals monarker och upptäcktsresande tog lärdom och skapade under Vasco da Gamas ledning ett flertal territorier runt om i världen.

I Portugal är fortfarande kork-, oliv- och vinproduktionen viktiga inkomstkällor för stora delar av befolkningen, något som det portugisiska landskapet vittnar om. Höga berg och djupa dalar täcks av silvergröna olivlundar, pinjeskog, mandelträd och dungar av korkekar. Kusten är dock kantad av gyllene stränder och oemotståndliga städer.

Det portugisiska köket är känt för sin enkelhet och stora variation. Varje region har sina traditionella rätter, men som nationalrätt räknas "Bacalhau", gjord på torkad fisk. Till maten dricker man gärna ett friskt vin från vinho verde distriktet, varav Mateus är den mest kända tillverkaren.

Portugals viktigaste vindistrikt Douro är ett av de äldsta i världen. Flera vingårdar i Dourodalen håller ännu på traditionen att under skördetiden trampa sina egna druvor, för att undvika att kärnorna krossas och ger en bitter bismak. Vingårdarna i den här regionen var även de första som, under 1700-talet, fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen. Portvinerna delas upp med en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende på buteljering och lagring, vilket är strikt reglerat utav en särskild portvinsmyndighet.

Under romersk tid var Porto känt som Portus Cale och fick så småningom ge namn åt hela Portugal. Också portvinet har namngetts efter staden, som ligger där floden Douro mynnar ut i Atlanten. Tidigare fraktades vinet från gårdarna inne i landet på floden, för vidare export från Porto. Det är därför naturligt att staden har en så stark koppling till det världsberömda portvinet.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Boka din resa

2021-10-26 2021-11-02 22 495 kr Lufthansa Stockholm 2 Boka resa
2021-10-26 2021-11-02 22 495 kr Lufthansa Köpenhamn Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Flyg till Porto

  Efter ankomst till Porto möter buss för transfer till kryssningsfartyget. Incheckning och välkomstmiddag följt av en kvällsutflykt i Porto. Vi ser stadens gamla delar och en av världens vackraste järnvägsstationer, Sao Bento, med sina väggar dekorerade i blå och vita kakelplattor med historiska motiv. Vårt fartyg ligger i Porto över natten.

 • Dag 2 Porto

  Porto är Portugals viktigaste hamnstad, men framförallt är Porto en vacker medeltida stad. Den portugisiske prinsen Henrik Sjöfararen, som stöttade landets första upptäcktsfärder, föddes här i Porto år 1394. Det är här i Porto som Dourofloden möter Atlanten, efter sin nära 900 km långa väg från källan i nordvästra Spanien. Porto har gett namn åt såväl landet som det världsberömda vinet, som framställts i Dourodalen i tvåtusen år. Förmiddagens rundtur går utmed genuin medeltida bebyggelse, över den klassiska järnbron från 1886 och vidare längs kusten och dess fashionabla hus. Ett besök i valven hos en av Portos många välrenommerade vinkällare för portvinsprovning, varefter turen avslutas med fri tid i denna färgstarka historiska världsarvsstad.

 • Dag 3 Porto – Régua

  Förmiddagens utflykt går till Guimarães, en av Portugals viktigaste historiska städer. Man anser att nationen Portugal har sin vagga här, då landets förste kung, Alfonso I, som föddes i Guimarães, proklamerade Portugals oberoende av Kastilien år 1143. Denna charmerande gamla stad är upptagen på Unescos lista över världsarv, och lockar med vindlande gränder, pampiga palats och färgstarka torg.

  Vår kryssning går under eftermiddagen uppför floden Douro, som tidigare nyttjades som transportväg av tunnor med vin på speciella båtar, så kallade rabelobåtar, mot Régua. Trots att staden bara har 17 000 invånare är det den största längs Dourodalen. Under vår färd passerar vi betagande vyer i unika områden, upptagna på Unescos världsarvslista. Fartyget ligger vid kaj i Régua över natten.

 • Dag 4 Régua – Pinhão – Vega terron

  Från Régua görs under förmidagen en bussutflykt till det välkända vinho verde-området. Här besöks vinhuset Mateus, som med sin kameliablommande trädgård och sitt pråliga barockpalats ser ut som ett Versailles i miniatyr. Palatset pryder dessutom etiketterna på Mateus runda vinflaskor. Du får en inblick i Douroregionens natur och kultur, vars självklara identitet kretsar kring vindruvor och den mödosamma vinframställningen.
  Kryssningen fortsätter mot den spanska gränsstaden Vega de Terón, genom ett svindlande vackert landskap där du kan njuta av vyerna över branta oliv- och vinodlingar. Vi ligger vid kaj över natten. Kvällens middag har en smak av Spanien.

 • Dag 5 Salamanca

  En utflykt med buss från Vega de Terón till den charmerande och världsarvsskyddade spanska staden Salamanca. Under medeltiden hade Salamanca två av Europas främsta och mest ansedda universitet. Än idag anses universitetet i Salamanca, grundat redan på 1200-talet, vara ett av Europas främsta forskningscenter. En annan historiskt intressant byggnad är den säregna tvillingkatedralen. Tid att flanera längs eleganta arkader och gyllene bågar vid Plaza Mayor, Spaniens vackraste torg. Fartyget har under dagen förflyttat sig västerut, mot staden Barca d’Alva.

 • Dag 6 Barca d’alva – Ferradosa – Pinhão

  Vi beger oss genom det fantastiska landskapet, mot Ferradosa i hjärtat av portvinsregionen. Dourodalen är ett av de äldsta avgränsade vindistrikten i världen, skapat i mitten av 1700-talet av Marquis de Pontal. Vingårdarna här var dessutom de första som fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen av en särskild portvinsmyndighet. Här odlas mestadels röda druvor och tack vare ett perfekt klimat och den skifferrika jorden, får portvinerna en karaktäristisk sötma. De delas sedan upp i en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende av buteljering och lagring. Dagens utflykt ägnas åt Portugals viktigaste vindistrikt, dess betagande vyer och självklart provsmakar vi denna dyrbara nektar. Galamiddag ombord. Fartyget ligger vid kaj över natten.

 • Dag 7 Pinhão – Porto

  Lamego betraktas som en av de historiskt sett mest betydelsefulla städerna i Dourodalen. Under dagens utflykt ser vi stadens centrala delar, katedralen från 1100-talet och kyrkan Nossa Senhora dos Remédios. Under eftermiddagen stävar fartyget stilla mot Douroflodens mynning och Porto, och angör sin kajplats i solnedgången.

 • Dag 8 Hemresa

  Frukost ombord. Utcheckning och transfer till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 26/10
Pris Från 22 495 kr
Enkelrumstillägg Utsides enkelhytt, huvuddäck fr 4 900 kr
Detaljerade priser

Utsides 2-bäddshytt, mellandäck, fr 2 000 kr
Utsides 2-bäddshytt, övre däck, fr 2 700 kr

I priset ingår
 • Flyg till Porto t/r
 • Transfer t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Välkomstcocktail
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Dryckespaket: bordsvin/öl/vatten till måltider samt drycker i baren enligt separat lista
 • Vinprovning
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider; guidningen genomförs på engelska
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Dourofloden kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Porto
Dag 2. Porto
Dag 3. Porto – Régua
Dag 4. Régua – Pinhão – Vega Terron
Dag 5. Salamanca
Dag 6. Barca d'Alva – Ferradosa – Pinhão
Dag 7. Pinhão – Porto
Dag 8. Hemresa

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard kreditkort. Den nationella valutan är Euro.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs.

OBS! Ändrat vattenstånd i Dourofloden kan komma att innebära ändrad resrutt.

Boende

 • M/S Infante don Henrique ****

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Infante don Henrique***+. Fartyget är byggt 2003, renoverat 2014 och är 75 meter långt. Max 138 passagerare, fördelat på 71 hytter. Alla hytter har dusch/wc, satellit-tv, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns lounge, bar, restaurang, shop, soldäck med solstolar. Hiss finns. Fritt trådlöst internet. Visa fartygets däckplansskiss»