Översikt

Vindlande dalgångar där riddarborgar, böljande vinfält och pittoreska korsvirkesbyar avlöser varandra. Koppla av på soldäck och njut av färden genom Moseldalens vinlandskap, vilket ger oss tillfällen att provsmaka de viner som odlas här. På dagliga utflykter utforskar vi orterna längs två av Europas allra vackraste floddalar.

MOSEL. Rhens längsta biflod, kallad moder Mosel, sträcker sig ca 55 mil från källan i Frankrike, via Luxemburg, in i kultur- och odlingslandskapet Rheinland-Pfalz. Mosel delas in i tre regioner och vår kryssning går främst på de slingrigaste delarna, kallade mellersta och nedre.

RHEN. Vid sidan av Donau räknas Rhen som Tysklands viktigaste farled. Fader Rhen, som floden kallas i folkmun, rinner upp i de schweiziska alperna. På sin väg till mynningen i Nordsjön har den avverkat 1 230 km och sex länder. Rhen har genom sitt strategiska läge haft stor betydelse för handeln i områdena som gränsar mot floden. Därav har den ena borgen och slottet efter den andra etablerats på de rika flodbankarna.

MAT & DRYCK. Tyska köket erbjuder rustika kötträtter och smakrik husmanskost. Med cirka 5 000 ölmärken är Tyskland världens näst största ölproducent efter Kina. Allt sedan romarna upptäckte de branta vinsluttningarna har Moseldalarna varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Här stimulerar odlarna jorden med skiffer för värme åt plantorna, vilket leder till den karakteristiska mineraltonen som gäller för Rieslingvinerna.

KRYSSNING MED CICERON. En kryssning genom de anrika vinregionerna längs Mosel och Rhen får en djupare dimension tillsammans med kunnig guide. Vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell medverkar sedan flera år i SVTs Gomorron Sverige, med mat- och vintips. Hon skriver regelbundet om vin i Expressen, Allt om Mat, Allas, m fl. Gunilla provar därtill tusentals viner om året. På Vinkryssningen 16/9 bjuder hon på sitt vetande om vin. När vi efter en avkopplande vecka längs grönskande vinmarker återvänder till Koblenz har vi lärt oss att vinlandet Tyskland är så mycket mer än druvan Riesling. Kontakta våra resesäljare för mer information.

Boka din resa

2017-09-23 2017-09-30 16 495 kr Lufthansa Väntelista Boka

Program

 • Dag 1. Flyg till Frankfurt

  Buss till staden Koblenz och ombordstigning på vårt flodkryssningsfartyg M/S Arlene. Välkomstdrink och trerätters middag.

 • Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach

  Mosel slingrar sig fram genom väldoftande vindalar. Vårt första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känd för vinet "Schwarze Katz". Efter lunch ombord kan du mot tillägg ta en bussutflykt till Monastery Machern, ett tidigare benediktinerkloster från 1084. Vi besöker även en gård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i Rheinland -Pfalz. Därefter fortsätter vi till tvillingstaden Traben Trarbach.

 • Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/Trier

  Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv erbjuds provsmakning av Rieslingviner från de närliggande gårdarna. Som tillval kan du även besöka Tysklands äldsta stad Trier, som grundades av kejsare Augustus år 16 f.Kr. Vi bekantar oss med stadens berömda monument, varav hela nio stycken återfinns på UNESCOs världsarvslista! Mest känt är Porta Nigra, Svarta porten. Vi fortsätter sedan till utkiksplatsen på Petrusberget, som erbjuder en fantastisk utsikt över det böljande landskapet.

 • Dag 4. Mehring – Bernkastel Kues

  På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel Kues, även kallat centrum av mellersta Mosel. Belägen på båda sidor om floden, under den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till
  en stadspromenad genom sina unika kvarter av medeltida korsvirkeshus – varav det äldsta "Spitzhäuschen" är från 1416. Moseldalen har sedan romartiden varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skifferjorden som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd, vilket ger vinet dess karakteristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple.

 • Dag 5. Bernkastel Kues – Cochem

  Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem, som vi anlöper efter att ha passerat fyra slussar. Den pittoreska staden lockar många besökare med sina smala gränder, medeltida torg, nogsamt restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak – och inte minst den praktfulla riksborgen Cochem Reichsburg, som från sin höjd tronar över staden. Intresserade har möjlighet att promenera ca 20 min upp till borgen, som är ett av Mosel­dalens allra vackraste slott.

 • Dag 6. Cochem – Rüdesheim

  Vi färdas längs den bördiga Moseldalens flod­bågar och seglar vid Deutsches Eck in på Rhen. Vi passerar flodens smalaste del och de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan vi anländer till Rhen­vinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Här flanerar vi längs den livliga gågatan Drosselgasse. Passa på att prova det berömda "Rüdesheimer kaffee", en kaffedrink med en slags konjak (Weinbrand) toppad med vispgrädde. Följ också gärna med på en tillvals­utflykt med linbana upp till minnesmonumentet Germania och utsiktsplatsen på Niederwald Denkmal. Häruppe insuper du de vidsträckta vyerna över de grönskande vinodlingarna.

 • Dag 7. Rüdesheim – Koblenz

  Vi lämnar Rüdesheim och kryssar åter till vår avstigningshamn Koblenz utmed ett särskilt idylliskt avsnitt av floden Rhen, som i en saga, skyddat av UNESCO som världsarv.

 • Dag 8. Flyg Frankfurt – Skandinavien

  Frukost ombord. Utcheckning och transfer till Frankfurts flygplats för hemresa.

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Stockholm, Köpenhamn
Avresor 23/9
Pris per person Från 16 495 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck 4 900 kr
Detaljerade priser

Utsides 2-bäddshytt huvuddäck, 16 495 kr
Utsides 2-bäddshytt övre däck, 17 695 kr
Utsideshytt för eget bruk huvuddäck, 21 395 kr

I priset ingår

– Flyg till Frankfurt t/r
– Transfer t/r
– Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
– Kryssning och utflykter enligt program
– Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
– Underhållning och aktiviteter ombord
– Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord
– Lokalguider
– Grand Tours färdledare

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillval och utflykter
Dryckespaket 1 500 kr
Dryckespaket 2 700 kr
Dryckespaket 3 950 kr
Utflykt "Linbana till Niederwald Denkmal" 150 kr
Utflykt Kloster Machern inkl vinprovning 250 kr
Utflykt "Stadsrundtur i Trier" 250 kr

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang iland. Förutom dessa finns det flera utflykter som tillval. Anmälan till dessa frivilliga utflykter måste ske senast tre veckor före avresan. Därefter bokas och betalas dessa ombord. Betalning av utflykter ombord sker kontant i svenska kronor till reseledaren.

Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Rhen eller Mosel kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Frankfurt
Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach
Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/Trier
Dag 4. Mehring – Bernkastel Kues
Dag 5. Bernkastel Kues – Cochem
Dag 6. Cochem – Rüdesheim
Dag 7. Rüdesheim – Koblenz
Dag 8. Flyg Frankfurt – Skandinavien

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker med Visakort/Mastercard eller kontant i Euro.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finns ombord. Internet finns ej ombord.

Boende

 • Fartyg: M/S Arlene ***+

  Byggd 1985. Renoverad 2013. Längd 91,2 m, bredd 10,5 m. Max 100 passagerare fördelat på 51 hytter. Soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang, souvenirbutik och tvättservice. Ej hiss. Internet finns ej ombord. Säkerhetsfack i receptionen. Bekväma utsideshytter med panoramafönster, två separata sängar, luftkonditionering, tv, telefon, hårfön samt wc med dusch.   Visa fartygets däckplansskiss»