Översikt

De sköna konsternas kryssning med SvD accent

De måleriskt vackra omgivningarna kring Rhen är hemvist för historiska städer och riddarborgar, böljande vinfält och den sägenomspunna Lorelei-klippan i det världsarvsskyddade området Romantischer Rhein.

Med det goda livet, kunskapen, musiken, gastronomin och konsten i högsätet, njuter vi av utflykter i land och högkvalitativa vinprovningar under ledning av Gunilla Hultgren Karell.
I Amsterdam ser vi Gaetano Donizettis fina opera Anna Bolena. I Köln gör vi ett guidat besök på Museum Ludwig, i vackra Rüdesheim kantas huvudgatan av traditionsrika hus bland vinstugor och butiker och i Heidelberg förundras vi av praktfulla slott. När vi når regionen Alsace väntar Route des vins och vi avrundar så småningom vår resa bland Strasbourg bildsköna kvarter och blomsterprydda kanaler. Våra kunniga guider är Karin Blomqvist Paegelow och vinexpert Gunilla Hultgren Karell. Vårt bekväma och mycket populära fyrstjärniga kryssningsfartyg är M/S Leonora med familjär stämning.


Om Gunilla Hultgren Karell

Gunilla provar tusentals viner om året och har full koll på vad som händer i vinvärlden. Hon deltar också regebundet på våra vinkryssningar. Gunilla vill inspirera och väcka nyfikenhet runt mat och vin, framför allt känsla, lust och personliga doft- och smakminnen.

Boka din resa

2022-05-18 2022-05-25 25 990 kr KLM/Air France Stockholm 5+ Boka resa
2022-05-18 2022-05-25 26 340 kr KLM/Air France Köpenhamn Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Flyg till Amsterdam - incheckning - Operakväll "Anna Bolena"

  Vid ankomsten till Amsterdams flygplats väntar buss för transfer till vårt fartyg M/S Leonora. Efter incheckning tilldelas vi våra hytter och sedan rivstartar resan med kvällens operaföreställning. Vi får en lätt middag, soppa eller liknande, innan vi tar en kort bussresa till Amsterdams välrenommerade operahus Het Muziektheater.

 • Kl 19.00. Gaetano Donizettis fina opera "Anna Bolena" handlar om den olycksaliga drottning Anne Boleyn. Anna Bolena är en opera tragedia lirica i två akter med en paus, ca 3 timmars längd. Handlingen utspelas i den tid då Henry VIIIs andra fru Anne Boleyn hamnar i onåd och rivalen Jane Seymour äntrar scenen. Den hade bejublad premiär i Milano 1830 och inledde Donizettis karriär. Just duetten "Sul suo capo aggravi un Dio" mellan sopranrollen Anna Bolena och rollen som Jane Seymore (mezzosopran) anses som en av operavärldens absolut vackraste.

  Produktionens fokus på personligheterna och relationerna snarare än titlarna framför dem och det rörande porträttet av Anne Boleyn i ett hov av huggormar kommer inte att lämna dig oberörd. Anne Boleyn gestaltas av den internationellt välrenommerade, lettiska sopranen Marina Rebeka, omtalad inte bara för sin skönsång utan även för sina känsliga gestaltningar. Henrik VIII är den erfarne, rumänske basen Adrian Sâmpetrean och spanske tenoren Ismael Jordi gör rollen som Richard Percy. Den hyllade italienska mezzosopranen Raffaella Lupinacci gör rollen som Jane Seymour bland flera solister.
  Retur till fartyget med buss och en vickning avslutar kvällen. Fartyget ligger i hamn över natten.

 • Dag 2. Kanalernas drottning Amsterdam – till flods!

  Holland var en av Europas absoluta stormakter under 1600-talet med en omfattande handel inom Östersjöområdet, Frankrike, Iberiska halvön och det Holländska Ostindiska kompaniet skapade enorma förmögenheter. Här köpslogs det om tulpanlökar till ruinens brant, här handlades det med exotiska kryddor och färgstarka tyger, här såg magnifik konst med Rembrandt, Hals och Vermeer dagens ljus. De rika köpmännen byggde fantastiska palats i holländsk tegelrenässans i Gouden Bocht, den gyllene bågen. Under sent 1500-tal upplevde Amsterdam en enorm befolkningsökning och man påbörjade kanalbältesprojektet med att gräva ut tre kanaler Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht som omgärdade hela den gamla stadskärnan. För att få in så många hus om möjligt tilldelades små marktomter om maximalt 9 meters bredd och 54 meters djup där minst 25 meter skulle vara en obligatorisk trädgård. Invånarna beskattades utifrån husbredd varför de rikaste hade kreativa lösningar på sina fina kanalhus och byggde bl a på höjden, de flesta har dubbla trappor upp till huvudentrén Under trapporna fanns en liten utgång som tjänarna fick använda. Med inspiration från antikens arkitektur smyckades husen med pediment, kolonner och pilastrar, bystar och stora vaser.

 • Vi promenerar till kanalerna, passerar Rembrandts hus och stiger ombord för en avkopplande liten kanalkryssning om en timme. Önskar du tar du dig istället runt på egen hand, kanske lockar något av stadens konstmuséer?

  Vi äter en trevlig lunch ombord på vårt fartyg och därefter väntar en introduktion till resans huvudtema – det romantiska Rhens viner. Under kunnig ledning av Gunilla Hultgren Karell får vi veta mer om de ädla dropparna som väntar under turen.
  Därefter finns möjlighet att njuta av fartygets sällskapsutrymmen under vidarefarten mot parfymens stad Köln. Under kvällen väntar en välkomstpresentation av fartygets besättning, välkomstdrinkar och kanapéer. Efter middagen spelar skeppsmusikerna upp till dans.

 • Dag 3. Vinprovning - Kölns skatter med Museum Ludwig

  Alltsedan de gamla egyptierna och säkert långt innan dess har människan älskat väldoft. I slutet av 1600-talet verkade milanesaren Giovanni Paolo Feminis, en krydd- och dekoktförsäljare, i Köln. Han sålde sin Aqua admirabilis Coloniae gjord på rosmarin, pomeranderolja, bergamott och citronolja. Under det sjuåriga kriget som bröt ut 1756 mellan Frankrike och Preussen med sina olika allierade så ockuperade den franska armén Köln. Därifrån tog fransmännen sedan med sig nya kunskaper om detta eau-de-cologne skulle revolutionera parfymindustrin.

 • Men dagen inleds med andra dofter. Gunilla Hultgren Karell kommer att berätta mer om vinerna i regionen under vår första stora vinprovning. Under vår kryssning stiftar vi bekantskap med flera av de högkvalitativa vindistrikt vars odlingar vackert draperar floden Rhens sidor. Idag väntar en första bekantskap med Rheingau, i området närmare Wiesbaden med Rüdesheim som huvudort. En av de absolut mest bildsköna delarna av Rhen och känt för sina Riesling och Spätburgunder-viner, två druvor som har odlats kontinuerligt i Rheingau sedan 1453 respektive 1100-talet.

 • Efter lunch närmar vi oss Köln. Staden grundlades som ett befäst romerskt fort år 38 f Kr av den romerska generalen Agrippa och Ubii-folket. Här föddes Julia Agrippina som blev kejsar Claudius fru och det var hon som namngav staden Colonia Claudia Ara Agrippinensium, eller kort och gott Colonia, huvudort för regionstyret. Här producerades keramik och glas och under en tid efter år 258 var Colonia huvudstad för Gallien, England och Spanien under Postumus styre. Konstantin den store lät bygga ett slott och en bro över Rhen år 310. Under frankernas styre blev Köln en kunglig stad och Karl den store utnämnde staden till ärkebiskopssäte på sent 700-tal. Under tvåhundra år styrde ärkebiskopen Köln men på medeltiden blomstrade handeln vilket skulle leda till intressekonflikter mellan välbärgade köpmän och kyrkan. Från 1200-talet ledde det till väpnade konflikter och efter slaget vid Worringen 1288 förminskades ärkebiskopens makt och hansastaden Köln blev en fri kejserlig stad med omfattande tillverkning av textilier, läderprodukter, emaljering, guldsmide och annat metallarbete.

 • Kölns landmärke är utan tvivel den majestätiska katedralen, Kölnerdomen, byggd mellan 1248 och 1880. De båda tornen är 157 meter höga, vilket gjorde det till världens högsta byggnad under fyra år men katedralen är än idag världens största kyrkliga västfasad. Mirakulöst nog klarade den sig nästan oskadd från de allierades intensiva bombningar under andra världskriget och är ett UNESCO världsarv. Vi gör en stadsrundtur till fots och med buss för att upptäcka staden.

  Under besöket i Köln skall vi få en guidad visning av det spännande museet för samtida konst, Museum Ludwig, som grundades av paret Peter och Irene Ludwig 1976. Här finns idag alla betydande trender inom samtida och modern konst representerade, såsom en spännande samling amerikansk pop-up-konst av Rosenquist, Warhol och Wesselmann, den mest omfattande utanför USA, men även fin rysk avantgarde med konstnärer från 1905 – 1935, Goncharova, Larionov, Exter, Popova, Malevich och Rodchenko.

 • Museets första grundsamling utgjordes av den Kölnbaserade juristen Josef Haubrichs samling av tyska expressionister samt Marc Chagall och Otto Dix, som han donerade till stadens styre 1946. Denna samling visades på Kölns gamla universitet och Peter Ludwig, då ung student, imponerades och inspirerades till ett eget samlande.
  Tack vare medel kunde museet köpa Willi Streckers samling av Pablo Picasso, Henri Matisse, Oskar Kokoschka och Paul Klee 1958. Det tillsammans med gåvan av 90 verk av Pablo Picasso från Peter och Irene Ludwig 1994 samt ytterligare 774 verk av Picasso som Irene Ludwig skänkte museet efter Peter Ludwigs död, har gjort att Museum Ludwig har världens tredje största samling av Pablo Picassos verk efter Barcelona och Paris.

  När vi stiger ombord igen väntar middag och dansmusik i loungebaren. Fartyget stannar över natten i Köln.

 • Dag 4. Romantischer Rhein i sin essens - härliga Rüdesheim

  Ägna gärna förmiddagstimmarna på soldäck med en god bok och njut av den vidunderliga utsikten. Under vår kryss mot Rüdesheim, där Rhen är som allra smalast, passerar vi den berömda Loreleiklippan. Enligt sägnen bedårade den vackra Lorelei sjömännen till den grad att deras fartyg riskerade att kapsejsa mot de farliga klipporna. Under eftermiddagen lägger vi till vindistriktet Rheingaus huvudort Rüdesheim. En historisk plats som först beboddes av kelterna, därefter romarna som byggde ett brofäste över Rhen nära dagens stad.

 • Arkeologiska fynd visar att vinmakande ägde rum under folkvandringstid och frankerna uppförde här en palissadomgärdad by innehållandes flera hus och fält. Rüdesheim omnämndes första gången i skrifter 1074 med huvudnäringar som vinproduktion och timmerfrakt och 1 januari 1818 fick byn stadsprivilegier. Stadens hjärta är den fina lilla vimmelgatan Drosselgasse, en gågata full av vinstugor, historiska korsvirkeshus och småbutiker längs den smala kullerstensklädda gatan.

 • Vi tar buss eller linbana upp till Niederwalddenkmal-monumentet för att njuta av en bedårande utsikt över Rhendalens vinfält. Monumentet restes 1883 för att fira det tyska rikets enande efter segern över Frankrike i det fransk-preussiska kriget 1870-1871. Innan dess var Tyskland bestående av en rad små riken.
  Gemensam promenad längs gemytliga Drosselgasse där vi skall göra en vinprovning av Rheingau-vinerna och Gunilla Hultgren Karell berättar mer om de torra, friska vita viner gjorda av druvan riesling som växer i branta lägen utefter floden Rhen. Middag ombord och underhållning.
  Den som önskar kan göra en tur på egen hand i Rüdesheim eftersom fartyget ligger nära centrum och vi stannar här fram till tidig morgon.

 • Dag 5. Mannheim och Heidelberg

  Vi inleder förmiddagen med en vinprovning med noggrant utvalda viner som speglar ytterligare ett av vindistrikten längs Rhen, under ledning av Gunilla Hultgren Karell.
  Fartyget kryssar längs Rhens vindlingar förbi byar och större städer som Wiesbaden och Mainz på vår väg mot Mannheim. Mainz är den stora hamnstaden på Rhen och efter det att 80 procent av staden förstördes under andra världskrigets bombningar har man byggt upp en framgångsrik industri och vinmakarstad. Här grundades vaccintillverkaren BioNTech som bl a tagit fram vaccin mot covid-19.

 • I Mainz möter Rhen bifloden Main och vid Mannheim inte långt därifrån möter Rhen floden Neckar. Vid Koblenz möter Rhen floden Mosel. Centralt belägna Mainz har således tidigt bundit samman Centraleuropas inland med Rotterdam och Nordsjön. Norr om staden ligger den stora fraktterminalen men innan vi kommer in till Mainz möter vi även unika naturområden längs floden. Under den senaste istiden förde isen med sig sand som sedimenterades i flodens kurvor och skapade ett unikt landskap med sällsynt stäpp-flora och Mainz sanddyner är idag ett skyddat naturreservat. Vi passerar kyrktornet på katedralen och kurfurstepalatset på färden mot Mannheim.

 • När vi ankommer Mannheim reser vi med buss till Heidelberg, drottning Silvias födelsestad. Återigen en historisk stad som vilar på keltiska och romerska rötter. Heidelberg nämns i skrifter 1196, och byggs upp tillsammans med sitt praktfulla slott under 1200-talet. Här grundades Tysklands äldsta universitet 1386 och det är en förtjusande och romantisk stad längs floden Neckar som möter oss. Under slutet av 1600-talet jämnades slott och stad med marken av franska trupper. Stadens medeltida gatunät behölls när staden återuppbyggdes i barockstil.

 • Här flockades poeter och filosofer som skapade begreppet om Heidelberg som romantikens stad och efter 1945 intog amerikanska trupper staden utan större åverkan. Nu blev Heidelberg huvudkvarter för de amerikanska trupperna i Europa och Nato samt påbörjade resan mot dagens forskningsfokus med ett åttiotal forsknings- och bioteknologiska företag. Vi spenderar dagen med en fin stadsrundtur med buss och till fots samt återvänder till fartyget sen eftermiddag för middag och underhållning ombord. Vid midnatt lättar vi ankar för resan mot Frankrike och Strasbourg.

 • Dag 6. Strasbourg i sköna Alsace

  Tidig morgon kan du njuta av de bildsköna delarna av Rhen på vår väg mot Frankrike. Under förmiddagen gör vi en vinprovning med Gunilla Hultgren Karell innan lunch och när vi ankommer Strasbourg har vi anlänt till Europas hjärta med flera EU-institutioner, så som Europaparlamentet där ledamöterna samlas fyra dagar i månaden för att debattera.

 • Regionen Alsace som Strasbourg är huvudort i, har ständigt växlat mellan tyskt och franskt styre. Det har resulterat i en stad med det bästa av båda världar – tyskt gemyt och fransk finess – och det gäller inte minst de karaktärsstarka och smakrika vinerna i området. Alsace utsattes även hårt av svenska trupper under det Trettioåriga kriget som avslutades 1648. Under ledning av härförare som Gustav II Adolf själv och andra satte svenskarna skräck i regionen med hänsynslösa legoknektar som härjade, mördade och ödelade regionen – i synnerhet under 1630-talet, vilket resulterade i att befolkningen minskade med tre fjärdedelar. Exempelvis så dog över 2 150 människor på blott 25 år i lilla Riquewihr. Efter kriget återbefolkades regionen av i synnerhet schweizare vilket förklarar många av vinhusens namn idag.

 • Med buss gör vi ett besök i "Petite France", stadens historiska del och vi ser den gotiska katedralens konturer samt delar av en lika modern som historisk stad, där EU-parlamentets futuristiska design kontrasterar mot korsvirkeshusen vid de små kanalerna i staden.
  Middag och underhållning ombord.

 • Dag 7. Med rutig duk genom Routes des vins

  Idag väntar en härlig utflyktstur bland storkar, korsvirkesbyar, böljande vinfält som här och var punktueras av slott på kullarna. Vi tar oss till Riquewihr för vinprovning och picknicklunch.
  När vi återvänder till Strasbourg fortsätter vi att njuta av stadens sevärdheter och har tid på egen hand innan middagen ombord.

 • Dag 8. Hemresa

  Efter en sista njutbar frukost ombord är det dags att säga farväl till besättningen och lämna Leonora. Med buss far vi till den lilla flygplatsen i Strasbourg för att styra kosan norrut mot Amsterdam där vi byter flyg för hemkomsten till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Regionens högkvalitativa viner under åtta provningar med Gunilla Hultgren Karell
 • Rivstarten på resan med Gaetano Donizettis "Anna Bolena" på Amsterdams operahus
 • Romantiska Rhens vackra scenerier med floddalar, klippor och blommande kulturlandskap
 • Vår omtänksamma och kunniga guide Karin Blomqvist Paegalow som bjuder på historia och skrönor.
 • Besöken i Amsterdam, Köln, Rüdesheim, Strasbourg och Route des Vins
 • Vårt bekväma och mycket populära fyrstjärniga kryssningsfartyg är M/S Leonora med familjär stämning

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 18/5
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk huvuddäck 6 500 kr
Detaljerade priser

Tillägg per person för del i 
Utsides 2-bäddshytt på mellandäck 1 800 kr
Utsides 2-bäddshytt på övre däck 2 940 kr

I priset ingår
 • Flyg till Amsterdam och hem från Strasbourg
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sju nätter, del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 8 (exkl. dryck)
 • Sex vinprovningar
 • En operabiljett i kategori 2
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Dricks till chaufförer under utflykterna
 • Svensktalande vinexpert
 • Svensktalande historisk guide/färdledare från Grand Tours
I priset ingår ej

Dricks till personal ombord: ca 50 euro per person
Dryckespaket

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Flyg till Amsterdam - opera "Anna Bolena"
Dag 2. Amsterdam flodtur
Dag 3. Köln med stadspromenad och konstmuseum Ludwig
Dag 4. Rüdesheim
Dag 5. Mannheim och Heidelberg
Dag 6. Strasbourg
Dag 7. Alsace Route des Vins med vinprovning
Dag 8. Hemresa via Amsterdam

Resesätt KLM/Air France

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Du bör se över ditt covidbevis så att det är giltigt i resans alla tre länder. 

Boende

 • Fartyg: M/S Leonora****.

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Leonora****. Fartyget är byggt 2008. 4 däck. Längd 110 m, bredd 11,4 m. 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang och fitnessrum. Gratis wifi. Internetcafé finns. Bekväma utsides hytter med 2 sängar (dubbelsäng el 2 separat sängar), luftkonditionering, tv, minibar, telefon, hårfön samt wc med dusch, säkerhetsfack.- Hiss finns Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Leonora