Översikt

Flodkryssning • Dourofloden med Porto

Douro betraktas som en av Europas vackraste floder och är den tredje längsta på Iberiska halvön, efter Tejo och Ebro. Floden slingrar sig förbi olivlundar, terrasserade vinodlingar och medeltida bergsbyar. Dourodalen med sin rika historia och kultur är upptecknad på världsarvslistan. Under denna flodkryssning, in i hjärtat av Portugals portvinsregion, kan du njuta av vackra utflykter, goda måltider och utmärkt service.

I nära 3 000 år har Portugal sett civilisationer från olika kontinenter avlösa varandra. Än idag ser vi spår i arkitektur, kultur och konst från fenicier, kelter, kartager och hellenister. Portugals monarker och upptäcktsresande tog lärdom och skapade under Vasco da Gamas ledning ett flertal territorier runt om i världen.

I Portugal är kork-, oliv- och vinproduktionen viktiga inkomstkällor för stora delar av befolkningen, något som det portugisiska landskapet vittnar om. Höga berg och djupa dalar täcks av silvergröna olivlundar, pinjeskog, mandelträd och dungar av korkekar. Kusten är dock kantad av gyllene stränder och oemotståndliga städer.

Det portugisiska köket är känt för sin enkelhet och stora variation. Varje region har sina traditionella rätter, men som nationalrätt räknas "Bacalhau", gjord på torkad fisk. Till maten dricker man gärna ett friskt vin från vinho verde-distriktet.

Douro, Portugals viktigaste vindistrikt, är ett av de äldsta i världen. Flera vingårdar i Dourodalen håller ännu på traditionen att under skördetiden trampa sina egna druvor, för att undvika att kärnorna krossas och ger en bitter bismak. Vingårdarna i den här regionen var även de första som, under 1700-talet, fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen. Portvinerna delas upp med en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende på buteljering och lagring, vilket är strikt reglerat utav en särskild portvinsmyndighet.

Staden Porto. Under romersk tid var Porto känt som Portus Cale och fick så småningom ge namn åt hela Portugal. Också portvinet har namngetts efter staden, som ligger där floden Douro mynnar ut i Atlanten. Tidigare fraktades vinet från gårdarna inne i landet på floden, för vidare export från Porto. Det är därför naturligt att staden har en så stark koppling till det världsberömda portvinet.

Program

 • Dag 1 Flyg till Porto, Portugal

  Vi flyger till Porto, Portugals andra stad. Efter ankomst till flygplatsen möter buss för transfer till kryssningsfartyget. Incheckning, välkomstcocktail och middag, följt av en kvällsutflykt i Porto.

 • Kvällsutflykt i Porto

  Porto är Portugals viktigaste hamnstad, men framför allt är Porto en vacker medeltida stad. Den portugisiske prinsen Henrik Sjöfararen, som stöttade landets första upptäcktsfärder, föddes här i Porto år 1394. Det är här i Porto som Dourofloden möter Atlanten, efter sin nära 900 km långa väg från källan i nordvästra Spanien. Porto har gett namn åt såväl landet som det världsberömda vinet, som framställts i Dourodalen i tvåtusen år.
  Vi ser stadens gamla delar och en av världens vackraste järnvägsstationer, Sao Bento, med sina väggar dekorerade i blå och vita kakelplattor med historiska motiv. Vårt fartyg ligger i Porto över natten.

 • Dag 2 Vi kryssar från Porto till Regua

  Under förmiddagen kryssar vi uppför floden Douro, som tidigare nyttjades som transportväg av tunnor med vin på speciella båtar, så kallade rabelobåtar, mot Régua. Trots att staden bara har 17 000 invånare är det den största längs Dourodalen. Under vår färd passerar vi betagande vyer i unika områden, upptagna på Unescos världsarvslista.

 • Utflykt till Lamego

  Följ med på en guidad rundtur i Viseu och staden Lamego, berömd för sina viner. Lamego har länge ansetts som en av de historiskt sett mest betydelsefulla platserna i Portugal. Här finns ett slott och en katedral från 1100-talet. Det var här som adelsmän utsåg Afonso Henriques till den första kungen av Portugal år 1139. Det mest berömda landmärket, Nossa Senhora dos Remédios från 1700-talet, ligger uppe på en av stadens högsta kullar. Upp till kyrkan går en sirlig trappa med 700 trappsteg.
  I kväll njuter vi av en kväll med underhållning ombord. Fartyget ligger vid kaj i Régua över natten.

 • Dag 3 Utflykt till Quinta do Tedo

  Guidad promenad till Douro-museet där vi får veta mer om vinframställningen i regionen. Därefter fortsätter vi med buss till Quinta do Tedo, en magnifik 1700-talsgård, vackert belägen där Douro och floden Tedo möts, med storartad utsikt över dalen. Under vårt besök får vi avnjuta såväl gårdens vin som dess olivolja. Vi återvänder till vårt fartyg och under kvällen fortsätter kryssningen västerut, mot Porto Antigo, den gamla hamnen i Porto. Ombord njuter vi av middag och underhållning.

 • Dag 4 Porto

  Vi beger oss in mot centrala Porto via Dom Luis I-bron, byggd i slutet av 1880-talet av den franske ingenjören Theophile Seyrig, en av Gustave Eiffels elever. Under vår rundtur i Porto, landets andra stad, ser vi bland annat stadens världsarvsskyddade historiska centrum, börshuset Palácio da Bolsa och kyrkan Igreja de São Francisco, även känd som den gyllene kyrkan. Middag ombord.

 • Dag 5 Utflykt till Guimarães

  Dagens utflykt går norrut, till universitetsstaden Guimarães, en av Portugals vackraste historiska städer, och betraktad som Portugals födelseplats. I staden föddes Portugals förste kung, Alfonso Henriques år 1109, och staden var även under en kort tid Portugals huvudstad. Vi ser kyrkan Nossa Senhora de Oliveira, och promenerar genom staden historiska centrum, via labyrinter av gränder till det pittorska torget från 1300-talet. Innan vi återvänder till Porto och vårt fartyg, besöker vi palatset som var de tidiga hertigarna av Braganzas residens.
  I kväll väntar galamiddag ombord och även traditionell underhållning.

 • Dag 6 Porto – Hemresa

  Njut av en avslutande frukostbuffé ombord innan vi åter beger oss till flygplatsen för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet
 • Varje morgon vaknar du upp till nya vyer och sagolika strandhugg
 • Ditt hotell flyter med dig och du slipper packa ihop och byta rum
 • Utflykterna ger dig inblick i regionens historia, arkitektur, konst och kultur
 • Kulinariska upplevelser och tillfällen att provsmaka lokala delikatesser och viner
 • Den familjära stämningen ombord

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 22/3 och 29/3
Pris Från 21 995 kr
Enkelrumstillägg 5 900 kr (22/3), 6 900 kr (29/3)
Detaljerade priser

Tillägg per person:
22/3
2-bäddshytt, mellandäck, 1 500 kr
2-bäddshytt, övre däck, 1 900 kr

29/3
2-bäddshytt, mellandäck, 1 700 kr
2-bäddshytt, övre däck, 2 100 kr

I priset ingår
 • Flyg till Porto t/r
 • Transport till fartyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt
 • Kryssning enligt program
 • Utflyktspaket enligt program
 • Välkomstcocktail
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 6
 • Dryckespaket, bordsvin/öl/vatten till måltider samt drycker i baren enligt separat lista
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider, guidningen genomförs på engelska
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Obligatorisk serviceavgift ombord för denna kryssning är 40 Euro per person.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

2024 = 22/3 Standard fartyg M/S Infante don Henrique
2024 = 29/3 Premium fartyg M/S Gil Eanes

OBS! Förändrat vattenstånd i Dourofloden kan innebära ändrad kryssningsrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Porto. Kvällsutflykt i Porto.
Dag 2. Porto – Régua. Utflykt till Lamego.
Dag 3. Utflykt till Quinta do Tedo.
Dag 4. Porto Antigo – Porto.
Dag 5. Utflykt till Guimarães.
Dag 6. Hemresa. 

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard kreditkort. Den nationella valutan är Euro.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs.

Boende

 • M/S Infante Don Henrique ****

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Infante don Henrique***+. Fartyget är byggt 2003, renoverat 2014 och är 75 meter långt. Max 138 passagerare, fördelat på 71 hytter. Alla hytter har dusch/wc, satellit-tv, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns lounge, bar, restaurang, shop, soldäck med solstolar. Hiss finns. Fritt trådlöst internet. Visa fartygets däckplansskiss»

 • M/S Gil Eanes *****

  På denna resa kryssar vi med Premium-fartyget M/S Gil Eanes*****. Fartyget är byggt 2014/2015 och är 80 meter långt. Max 132 passagerare, fördelat på 66 hytter. Alla hytter har dusch/wc, tv, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns lounge, bar, restaurang, shop, soldäck med solstolar. Hiss finns. Fritt trådlöst internet.

Boka din resa

2024-03-22 2024-03-27 21 995 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-03-22 2024-03-27 22 495 kr Lufthansa Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2024-03-29 2024-04-03 24 895 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-03-29 2024-04-03 25 695 kr Lufthansa Köpenhamn Väntelista Förfrågan