Översikt

Flodkryssning • Donau med Järnporten

Under denna vackra kryssning på Europas mäktigaste flod passerar vi många historiska städer och storslagna platser. Vi kryssar genom den mäktiga och legendariska Järnporten mellan Rumänien och Serbien, där Donau bryter igenom Karpaterna och Balkanbergen. Vi gör intressanta sightseeingturer i huvudstäderna Bukarest och Belgrad, och besöker universitetsstaden Novi Sad på vår kryssning. Få vattenvägar är så spännande som Donau!

Flertalet utflykter ingår och det finns möjlighet att följa med på extra utflykter om så önskas eller varför inte upptäcka de vackra charmiga städerna på egen hand. I resan ingår utflykter i Bukarest, Belgrad och Novi Sad. Vi kryssar med fina fartyget M/S Europe och du bor bekvämt i utsides 2-bäddshytt. Det ingår helpension och dryck och givetvis blir det trevlig underhållning ombord.

Program

 • Dag 1 Flyg till Bukarest, Rumänien

  Vi flyger till Bukarest. Efter ankomst till den rumänska huvudstaden möter buss som tar oss till kryssningsfartyget, som ligger förtöjt i staden Oltenita vid Donau. Efter det att vi installerat oss i våra hytter, välkomnas vi med en cocktail och presentation av kapten och besättning före resans första middag ombord.

 • Dag 2 Tulcea och Donaudeltat, Rumänien

  Under morgonen ankommer vi till staden Tulcea, belägen invid Donaudeltat. Möjlighet finns att  delta i en utflykt där vi får njuta av deltats flora och fauna vid de många naturliga och konstgjorda kanalerna mot tillägg.

  Tillvalsutflykt: Donaudeltat. Pris 390 kr per person

 • Dag 3 Bukarest, Rumänien

  Vi återvänder med fartyget till Oltenita. Härifrån gör vi en bussrundtur till den rumänska huvudstaden Bukarest, som erbjuder en slående kombination av arkitektoniska stilar: vi ser Curtea Veche, ruinerna av ett 1400-talspalats byggt under Vlad Tepes III styre, ortodoxa kyrkor, herrgårdar i empirestil, kommunistiskt inspirerad arkitektur och parlamentet. Under dagen äter vi en gemensam lunch i Bukarest. Vi återvänder till vårt fartyg som har förflyttat sig till staden Ruse.

 • Dag 4 Ruse, Bulgarien

  Under dagen i Ruse finns möjlighet att följa med på en heldagsutflykt till Veliko Tarnovo och byn Arbanassi mot tillägg. Staden Veliko Tarnovo i norra Bulgarien, är mäktigt belägen på sidan av en bergsrygg över floden Jantra. Byn Arbanassi är belägen på en högplatå och är känd för sin rika historia med kyrkor från 1600- och 1700-talet. Ombord njuter av middag och en kväll med traditionell underhållning.

  Tillvalsutflykt: Heldag till Veliko Tarnovo och Arbanassi. Pris 990 kr per person

 • Dag 5 Ruse, Bulgarien

  Ruse är Bulgariens femte största stad och är gränsstad mellan Bulgarien och Rumänien. Idag kan du följa med på en guidad utflykt i Ruse med ett besök i Basarbovo-klostret, ett unikt bulgariskt-ortodoxt grottkloster mot tillägg. Under eftermiddagen kryssar vi vidare mellan två länder, Bulgarien på den östra sidan och Rumänien på den västra sidan. 

  Tillvalsutflykt: Guidad utflykt i Ruse och till Bassarbovo-klostret. Pris 470 kr per person

 • Dag 6 Järnporten

  Vårt fartyg kryssar genom den imponerande Järnporten, ravinen vid Donau som utgör en del av gränsen mellan Rumänien och Serbien. Denna smala flodravin är en mer än 100 km lång uppdämning som har byggts av jugoslaviska och rumänska arbetare tillsammans för att säkra flodtrafiken. Här är Donau upp till 80 m djup.

 • Dag 7. Belgrad och Novi Sad, Serbien

  Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder och är känd för sitt höga kulturella inflytande under den turkiska ockupationen. Vi gör en rundtur i Belgrad och låter oss charmas av stadens österländska, slaviska och österrikiska arv. Det livliga torget Terazije anses vara stadens hjärta. Under eftermiddagen lämnar vi Belgrad och kryssar vidare mot den serbiska universitetsstaden Novi Sad där vi gör en guidad stadspromenad. Staden är även landets industriella och finansiella centrum. Efter lunch besöker vi den serbiska universitetsstaden Novi Sad och det kända Krusedol klostret beläget i Fruska Gora nationalpark. Under sen eftermiddag lämnar fartyget Serbien och stävar mot Osijek i Kroatien. 

 • Dag 8 Osijek, Kroatien – Mohacs, Ungern

  Vårt kryssningsfartyg har nu nått resans nästa land, Kroatien. Vi gör ett stopp i landets fjärde största stad, Osijek. Staden har en gammal bebyggelse och en fästning från 1700-talet. Möjlighet att som tillval följa med på en rundtur i den historiskt intressanta staden.
  Fartyget stävar därefter fram genom det bördiga ungerska låglandet mot staden Mohacs och vidare norrut mot Budapest, Ungerns vackra huvudstad, dit vi ankommer under natten. På kvällen serveras en festlig galamiddag ombord.

  Tillvalsutflykt: Guidad utflykt i Osijek, Kroatien. Pris 380 kr per person

 • Dag 9 Hemresa

  Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Imponerande Järnporten
 • Charmiga universitetsstaden Novi Sad
 • All mat och dryck inkluderad
 • Färdledare från Grand Tours
 • Festlig galamiddag & underhållning

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 15/10
Pris Från 23 495 kr
Enkelrumstillägg Enkelhytt huvuddäck 6 950 kr
Detaljerade priser

Del i 2-bäddshytt övre däck 2 200 kr per person
Del i 2-bäddshytt mellandäck 1 850 kr per person

I priset ingår
 • Flyg till Bukarest och hem från Budapest
 • Transport flygplats–fartyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning enligt program
 • Välkomstcocktail och en galamiddag
 • Helpension ombord från middag första kvällen till frukost hemresedagen
 • Dryckespaket, vin/öl/vatten till måltider och viss drycker i baren
 • Underhållning ombord
 • Stadsrundtur i Bukarest, Rumänien
 • Stadsrundtur i Novi Sad och Krushedol klostert, Serbien
 • Stadsrundtur i Belgrad, Serbien
 • Lokala auktoriserade guider; guidning på engelska
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord är 56 Euro per person och kryssning samt 10 Euro per person för lokala guider och chaufförer. Vår färdledledare informerar dig gällande dricksrutinerna. 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Guidad tur i Ruse och klostert Basarabovski 470 kr
Donaudeltat 390 kr
Guidad tur till Veliko Tarnovo och Arbanassi inkl. lunch 990 kr
Guidad tur till Osijek, Kroatien 380 kr
Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. 

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös. 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.


Boende

 • M/S Europa ****

  Fartyget är helt renoverat 2016 och är 110 meter långt och 11,40 m brett. Det ryms max 180 gäster ombord och det finns 80 hytter utspritt över tre olika däck. Storleken på hytterna är från 9 m2 till 13 m2 och alla bekvämligheter finns i varje hytt som är modernt och elegant inrett. I alla hytter är det stora/höga fönster oavsett däck. På mellan och övre däck går dom att öppna och på översta däcken är dessutom fönstren något större. På huvuddäck finns restaurangen där alla måltider serveras under kryssningen. På samma däck finns även en bar med dansgolv och överst på soldäck finns möjlighet att bara njuta av utsikten.

Boka din resa

2023-10-15 2023-10-23 23 495 kr Lufthansa/Austrian Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2023-10-15 2023-10-23 24 995 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn Väntelista Förfrågan