Översikt

Flodkryssning • Nya Klassiska Donau Wien - Bukarest

Få vattenvägar är så spännande som Donau! Floden passerar genom tio länder på sin långa färd från Schwarzwald i Tyskland till Svarta havet. Under denna klassiska kryssning på Europas mäktigaste flod passerar vi många vackra städer och storslagna platser. Vi besöker fem huvudstäder och sex av de tio länder som Donau passerar under sitt lopp. Utöver kulturella strandhugg och intressanta sightseeingturer i Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad och Bukarest, kryssar vi genom den mäktiga och legendariska Järnporten mellan Serbien och Rumänien, där Donau bryter igenom Karpaterna och Balkanbergen.

Vivaldi är ett premiumfartyg med inbjudande sällskapsytor. Fartyget är byggd 2009, 110 meter långt och tar max 176 passagerare fördelat på 88 hytter. Alla hytter har fönster och är ca 13 m², badrum med dusch, toalett, handdukar, hårtork, Wi-fi, 220V eluttag, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon för internbruk. Ombord finns loungebar med dansgolv, pianoramabar, restaurang, reception och hiss. Rymligt soldäck med bekväma solstolar där morgongymnastik erbjuds.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Program

 • Dag 1. Flyg till Wien, Österrike

  Vi flyger till Wien. Efter ankomst till den österrikiska huvudstaden möter buss som tar oss till kryssningsfartyget, som ligger förtöjt vid Donaus västra flodbank. Efter det att vi installerat oss i våra hytter, välkomnas vi med en cocktail och presentation av kapten och besättning före resans första middag ombord.

  Tillvalsutflykt: Konsert i Wien. Pris: 750 kr per person.

 • Dag 2. Wien

  Förmiddagen i Österrikes huvudstad ägnas åt en guidad rundtur med buss inklusive en visning av slottet Schönbrunn. Kejsarinnan Maria-Theresas vackra sommarresidens. Slottet är en av Österrikes mest kända sevärdheter. Under eftermiddagen påbörjar vi kryssningen mot grannlandet Slovakien och dess charmiga huvudstad Bratislava. Fartyget lägger till i gamla stan där vi gör en rundtur i de livfulla gränderna och vidare upp till det medeltida slottet, med strålande utsikt över staden. Vi kommer tillbaka ombord och kryssar under kvällen vidare till Ungern och huvudstaden Budapest.

 • Dag 3. Budapest, Ungern

  Ankomst till Budapest och till Ungerns vackra huvudstad, där vi ligger centralt förtöjda. Budapest var en gång två distinkta städer som förenades först 1873. Buda på den västra stranden med sina böljande kullar och dalar, och Pest på den östra stranden, med sitt plattare landskap. Hela staden Budapest är uppsatt på Unescos världsarvslista. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. På kvällen kan du avnjuta traditionell underhållning i Budapest mot tillägg. Fartyget lämnar Budapest under natten och kryssar vidare på Donau.

  Tillvalsutflykt: Traditionell dansuppvisning i Budapest. Pris 420 kr per person

 • Dag 4. Kalocsa, Ungern

  Fartyget stävar fram genom det bördiga ungerska låglandet för att senare lägga till i Kalocsa. Vid de berömda stäppgräsmarkerna kan du följa med på en traditionell hästshow mot tillägg. Åter tillbaka ombord på vårt fartyg fortsätter vi att kryssa söderut genom Ungern mot Serbien och universitetsstaden Novi Sad.

  Tillvalsutflykt: Hästuppvisning på Puszta. Pris 560 kr per person.

 • Dag 5. Novi Sad och Belgrad, Serbien

  Under morgonen ankommer vi till den serbiska universitetsstaden Novi Sad där vi gör en guidad utflykt. Vi besöker även den pittoreska staden Sremski Karlovci, en av de vackraste städerna i Serbien och även centrum för vinproduktionen i regionen Fruska Gora. Vår kryssning fortsätter mot den serbiska huvudstaden. På kvällen kan du avnjuta traditionell underhållning i Belgrad mot tillägg.

  Tillvalsutflykt: Traditionell dansuppvisning i Belgrad. Pris 420 kr per person

 • Dag 6. Belgrad, Serbien

  Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder och är känd för sitt höga kulturella inflytande under den turkiska ockupationen. Vi åker på en guidad rundtur i Belgrad och låter oss charmas av stadens österländska, slaviska och österrikiska arv. Det livliga torget Terazije anses vara stadens hjärta. Under eftermiddagen lämnar vi Belgrad och kryssar vidare mot Donji Milanovac, gränsstaden mellan Serbien och Rumänien.

 • Dag 7. Järnporten

  Vi kryssar under dagen genom Järnporten, ravinen vid Donau som utgör en del av gränsen mellan Serbien och Rumänien. Denna smala flodravin är en mer än 100 km lång uppdämning som har byggts av jugoslaviska och rumänska arbetare tillsammans för att säkra flodtrafiken. Här är Donau upp till 80 m djup. Middag ombord.

 • Dag 8. Ruse, Bulgarien

  Vi kryssar österut på Donau och når staden Ruse i norra Bulgarien. Staden är Bulgariens femte största och är gränsstad till Rumänien. På andra sidan Donau ligger den rumänska staden Giurgiu. Du kan på förmiddagen följa med på en guidad rundtur i dalen längs Rusenski Lom-floden, en biflod till Donau, och besöka klippkyrkorna i Ivanovo mot tillägg. Under eftermiddagen erbjuds en guidad utflykt i Ruse mot tillägg. Ombord njuter vi av middag och en kväll med traditionell underhållning.

  Tillvalsutflykt: Utflykt från Ruse längs ravinen till klippkyrkorna i Ivanovo. Pris 470 per person.
  Tillvalsutflykt: Guidad utflykt i Ruse. Pris 340 kr per person

 • Dag 9. Bukarest och Donaudeltat, Rumänien

  Vi lämnar Bulgarien och kryssar mot staden Giurgiu i Rumänien. Härifrån gör vi en bussrundtur norrut, till den rumänska huvudstaden. Bukarest erbjuder en slående kombination av arkitektoniska stilar: vi ser Curtea Veche, ruinerna av ett 1400-talspalats byggt under Vlad III Draculas styre, ortodoxa kyrkor, herrgårdar i empirestil, kommunistiskt inspirerad arkitektur och parlamentet. Under tiden har fartyget kryssat mot Fetesti Cernavoda, där vi åter går ombord. Kryssningen fortsätter mot Donaudeltat och staden Tulcea. Middag med dans ombord.

 • Dag 10. Donaudeltat, Rumänien

  I dag kan du följa med på en utflykt från staden Tulcea till Donaudeltat där vi får njuta av floran och faunan och se de många naturliga och konstgjorda kanalerna mot tillägg. Vi återvänder till fartyget i Tulcea. Middag och en traditionell folklorekväll väntar ombord.

  Tillvalsutflykt: Donaudeltat. Pris 390 kr per person

 • Dag 11. Fetesti Cernavoda, Rumänien

  Under natten och morgonen kryssar vi tillbaka mot Fetesti Cernavoda. Fetesti är en kryssningshamn vid Donau, mest känd för järnvägsbron King Carol som byggdes år 1895 över till tvillingstaden Cernavoda. På kvällen väntar en festlig galamiddag ombord.

 • Dag 12. Oltenita, Rumänien

  Vi anländer tidigt på morgonen till hamnen i Oltenita. Efter frukost ombord avgår buss till flygplatsen i Bukarest för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Järnporten, en av Donaus mest storslagna platser
 • Fem pittoreska huvudstäder och sex av Donaus tio länder
 • Den härliga blandningen mellan avkoppling och aktivitet
 • Varje morgon vaknar du upp till nya vyer och sagolika strandhugg
 • Ditt hotell flyter med dig och du slipper packa ihop och byta rum
 • Utflykterna som ger dig inblick i regionens historia, arkitektur, konst och kultur
 • Kulinariska upplevelser och tillfällen att provsmaka lokala delikatesser och viner

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 25/4
Pris Från 29 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelhytt på huvuddäck 9 900 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelhytt på mellandäck 2 300 kr/person
Del i dubbelhytt på övre däck 2 700 kr/person

I priset ingår
 • Flyg till Wien och hem från Bukarest
 • Transport flygplats–fartyget t/r
 • Del i dubbelhytt på huvuddäck
 • Kryssning enligt program
 • Välkomstcocktail och en galamiddag
 • Helpension ombord från middag första kvällen till frukost hemresedagen
 • Måltidsdryck (bordsvin, öl, vatten) samt vissa drycker i baren är inkluderat
 • Underhållning ombord
 • Stadsrundtur i Wien inklusive slottet Schönbrunn, Österrike
 • Stadsrundtur i Bratislava, Slovakien
 • Stadsrundtur i Budapest, Ungern
 • Stadsrundtur i Novi Sad och Sremski Karlovci, Serbien
 • Stadsrundtur i Belgrad, Serbien
 • Stadsrundtur i Bukarest, Rumänien
 • Lokala auktoriserade guider; guidning på engelska
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 77 Euro per person samt 20 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Konsert i Wien 750 kr
Hästuppvisning på Puszta i Budapest 560 kr
Traditionell dansuppvisning i Budapest 420 kr
Traditionell dansuppvisning i Belgrad 420 kr
Från Ruse till klippklostren i Ivanovo/Förmiddag 470 kr
Guidad utflykt i Ruse/Eftermiddag 340 kr
Donaudeltat 390 kr

Ovanstående valbara utflykter kan förbokas med oss, senast tre veckor före avresan. Vi undersöker platstillgång och bekräftar dem till dig som ett tillägg på din faktura för resan. Utflykterna kan även bokas och betalas ombord (oftast mot en högre kostnad). Betalning av utflykter ombord sker kontant i Euro. Observera att förändringar i programmet kan förekomma.

Resplan

Dag 1. Flyg till Wien, Österrike
Dag 2. Wien
Dag 3. Bratislava, Slovakien och Budapest, Ungern
Dag 4. Kalocsa, Ungern
Dag 5. Novi Sad och Belgrad, Serbien
Dag 6. Belgrad, Serbien
Dag 7. Järnporten
Dag 8. Ruse, Bulgarien
Dag 9. Bukarest och Donaudeltat, Rumänien
Dag 10. Donaudeltat, Rumänien
Dag 11. Fetesti Cernavoda, Rumänien
Dag 12. Oltenita, Rumänien - hemresa

Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter, Serbien - serbiska Dinarer, Rumänien - Leu.
När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Resans karaktär

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang i land:

 • Stadsrundtur musikhuvudstaden Wien, Österrike
 • Sightseeing i Bratislavas Gamla Stan, Slovakien
 • Sightseeing i Budapest, Ungern
 • Bussutflykt i konstnärernas Pécs med gallerier och museer, Ungern
 • Rundvandring till historiska Vukovar och guidad tur i universitetsstaden Novi Sad, Serbien
 • Sightseeing i Belgrad med fästningen Kalamegdan, furstlig herrgård och traditionell lunch, Serbien
 • Rundvandring vid medeltidsfortet i Vidin, Bulgarien
 • Sightseeing i ”Balkans Paris” - Bukarest, Rumänien

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera. Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt. På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • M/S Vivaldi *****

  Vivaldi är ett premiumfartyg med inbjudande sällskapsytor. Fartyget är byggd 2009, 110 meter långt och tar max 176 passagerare fördelat på 88 hytter. Alla hytter har fönster och är ca 13 m², badrum med dusch, toalett, handdukar, hårtork, Wi-fi, 220V eluttag, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon för internbruk. Ombord finns loungebar med dansgolv, pianoramabar, restaurang, reception och hiss. Rymligt soldäck med bekväma solstolar där morgongymnastik erbjuds.

Boka din resa

2023-04-25 2023-05-06 29 995 kr Lufthansa/Austrian Stockholm, Arlanda 4 Boka resa
2023-04-25 2023-05-06 29 995 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn Väntelista Förfrågan