Översikt

Flodkryssning på Dniepr

Dniepr är Europas fjärde längsta flod. Huvuddelen av floden flyter genom Ukraina och mynnar i Svarta havet. Floden var en av de viktigaste lederna för de svenska vikingarna vid sina resor till Konstantinopel. Kom med på denna 12 dagar långa kryssning som tar dig från Bukarest i Rumänien till fascinerande Odessa och Ukrainas huvudstad Kiev.

FETESI är en liten stillsam rumänsk stad vid Donau, ett par timmar från huvudstaden Bukarest. Stadens första bosättningar härleds till början av 1500-talet. Mest känd är Fetesi för sin imponerande järnvägsbro över Donau.

IZMAIL är den största ukrainska hamnstaden vid floden Donau, på gränsen till Rumänien. Stadens historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet, då här byggdes ett fort. Staden har genom århundraden varit under såväl ryskt som turkiskt och rumänskt styre. Izmails äldsta byggnad är en turkisk moské uppförd i början av 1600-talet.

VILKOVO är en liten stad, belägen på gränsen till Rumänien. Här övergår Donau i Svarta havet. Staden är unik eftersom den till stor del är byggd på vatten, och kallas följaktligen för "Ukrainas Venedig". Från Vilkovo når man Donaudeltat och dess naturreservat med mer än 240 fågelarter.

ODESSA betraktas som en av Europas mest fascinerande städer. Inte minst tack vare filmen "Pansarkryssaren Potemkin" där en av scenerna utspelas i den berömda trappan som leder från staden ned till hamnen. Odessa har en särskild skönhet med klassiska hus i art nouveau-arkitektur. Bland stadens många vackra byggnader räknas Operahuset, Museet för västerländsk och orientalisk konst och Arkeologiska museet.

CHERSON grundades 1778 på uppdrag av kejsarinnan Katarina II av Ryssland, även kallad Katarina den Stora. Cherson byggdes som en fästning för kosacker som kämpade mot tatarer och turkar. Senare blev staden den första ryska flottbasen vid Svarta havet. Idag är Cherson ett viktigt skeppsvarv.

ZAPORIZJZJA ligger vid Dniepr, 600 km sydost om Kiev. Arkeologiska fynd i området visar att euroasiatiska nomader levde här för mellan två och tre tusen år sedan. Staden grundades av den tsarryska regeringen år 1770 under namnet Aleksandrovsk och hette så fram till 1921, då staden fick sitt nuvarande namn. Till staden räknas även Chortitsa, som är den största ön i floden Dniepr.

KIEV är Ukrainas huvudstad och en av de äldsta i östra Europa, grundad på 400-talet. En av Kievs största sevärdheter är Grottklostret, som tillsammans med Sankta Sofiakatedralen ingår i Unescos världsarvslista. De många parkerna och de ortodoxa kyrkorna, med sina glänsande kupoler, dominerar stadsbilden i Kiev. Dniepr delar staden; den gamla staden ligger på högra stranden.

Program

 • Dag 1. Flyg till Bukarest

  Efter ankomst gör vi en rundtur i den rumänska huvudstaden. Buss till Fetesti vid Donau (ca 2,5 tim.). Kaptenens välkomstcocktail och middag ombord.

 • Dag 2. Fetesti

  Fetesti är en liten stillsam rumänsk stad vid Donau, öster om huvudstaden Bukarest. Stadens första bosättningar härleds till början av 1500-talet. Mest känd är Fetesti för sin imponerande järnvägsbro över Donau. Vi gör en tillvalsutflykt till kuststaden Constanta vid Svarta havet. Besök i det arkeologiska museet och den ortodoxa Peter-Paul­katedralen.

 • Dag 3. Izmail

  Detta är den största ukrainska hamnstaden vid floden Donau, på gränsen till Rumänien. Stadens historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet, då staden grundades av köpmän från Genua. Staden har genom århundraden varit under såväl ryskt som turkiskt och rumänskt styre. Stadsrundtur med besök i Izmails historiska museum.

 • Dag 4. Vilkovo

  Vilkova är en liten stad, belägen på gränsen till Rumänien. Här övergår Svarta havet till att bilda floden Donau. Staden är unik eftersom den till stor del är byggd på vatten, och kallas följaktligen för ”Ukrainas Venedig”. Guidad promenad i staden. Tilläggsutflykt med båt till Donaudeltat.

   

 • Dag 5. Odessa

  Odessa betraktas som en av Europas mest fascinerande. Inte minst tack vare filmen ”Pansarkryssaren Potemkin” där en av scenerna utspelas i den berömda trappan som leder ned till hamnen. Odessa har en särskild skönhet med klassiska hus i art nouveau-arkitektur. Det är en vacker och historiskt intressant stad, grundad år 1794. Området var länge bebott av greker och namnet härleds från det grekiska Odessos. Vi gör en stadsrundtur och ser bland annat Operahuset och strandboulevarden Primorskij. Tillvalsutflykt på kvällen: opera- eller balett­föreställning. Fartyget ligger vid kaj över natten.

 • Dag 6. Odessa

  Dagen är fri för egna strövtåg i Odessa. Tillvalsutflykt till Bilhorod vid floden Dniestr. Här grundade grekerna en stad för 2 500 år sedan, som anses vara en av världens äldsta. 

 • Dag 7. Cherson

  Staden grundades av den ryske amiralen Potemkin år 1778 på uppdrag av kejsarinnan Katarina II av Ryssland. Cherson byggdes som en fästning för kosacker och blev senare den första ryska flottbasen vid Svarta havet. Vi ser det vackra deltaområdet som består av ett hundratal öar och har ett rikt fågelliv. 

 • Dag 8. Zaporizjzja

  Arkeologiska fynd i området visar att euro­asiatiska nomader levde här för mellan två och tre tusen år sedan. Till staden räknas även Chortitsa, den största ön i floden Dniepr. Zaporizizja breder ut sig på båda sidor av ­floden och omger ön Chortitsa. Stadsrundtur med besök i Kosackmuseet. Tillvalsutflykt: Kosackshow med riduppvisning.

 • Dag 9. Vi kryssar hela dagen

  Vi seglar söderut på Dniepr, genom vackra landskap med små städer och stora sjöar. Vi närmar oss huvudstaden Kiev. 

 • Dag 10. Kiev med Sankta Sofiakatedralen

  Ukrainas huvudstad är en av de äldsta i östra Europa, grundades redan på 400-talet. En av Kievs största sevärdheter är Grottklostret, som tillsammans med Sankta Sofiakatedralen ingår i Unescos världsarvslista. Dagens stadsrundtur i Kiev inkluderar besök i Sankta Sofiakatedralen. På eftermiddagen erbjuds tilläggsutflykt till Kievs friluftsmuseum. Fartyget ligger vid kaj över natten.

 • Dag 11. Ledig dag i Kiev

  Dagen är fri för att på egen hand utforska Kiev. Tillvalsutflykt till Grottklostret, grundat av munkar på 1050-talet. Fartyget ligger vid kaj över natten. 

 • Dag 12. Flyg till Skandinavien

  Buss till flygplatsen och hemresa till Skandinavien.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Pris Från 16 995 kr
Enkelrumstillägg Utsides enkelhytt på nedre däck 3 800 kr
Detaljerade priser

Del i utsides dubbelhytt på huvuddäck, 2 100 kr

I priset ingår
 • Flyg till Bukarest och från Kiev
 • Transfers mellan flygplatser och fartyg
 • Del i utsides dubbelhytt, nedre däck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 12 (exkl. drycker)
 • Dricks ombord och till guider vid utflykter
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
Tillägg
Kosack och hästshow 300 kr
Stadsrundtur i Constanta 325 kr
Grottklostret 325 kr
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resesätt Lufthansa/Austrian Airlines
Valuta

Betalningen ombord sker i Hryvna eller med ett Visakort eller Mastercard i slutet av kryssningen. Vid betalning med Visa eller Mastercard behöver du även ha med din pin-kod.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Fartyg: M/S Dnieper Princess ***+

  Fartyget är byggt 1976 och renoverat senast 2016. Fyra däck med plats för 230 passagerare. Restaurang, salong och barer, soldäck, souvenirbutik. Fartyget har inte hiss. Hytterna är enkelt inredda med dusch/handfat och wc, ca 9 m². De luxe-hytterna håller en högre standard med separat dusch, tv, större garderob.  Visa fartygets däckplansskiss»