Översikt

Flodkryssning på Mosel med Ingalill och Jan Mosander

Följ med SPF Seniorerna på en storslagen kryssning på Mosel och Rhen, genom två av Europas vackraste floddalar. Med ombord är äkta paret Ingalill och Jan Mosander. Ingalill Mosander är kanske mest känd för sina boktips i SVT:s program Go’Kväll. Jan Mosander var utrikeskorrespondent i Tyskland under såväl 70- som 90-talet. Under kryssningen håller paret Mosander fyra intressanta samtal kring litteratur och händelser under deras långa karriärer som journalister.

Vi kryssar med en dansk skönhet Namnet Leonora kommer från grekiskan och betyder ödmjukt ljus. Vårt fartyg, M/S Leonora, byggdes 2008 för den amerikanska kryssningsmarknaden och blev danska för ett par år sedan. M/S Leonora är relativt litet i kryssningssammanhang. Som gäster ombord får vi njuta av inbjudande och bekväma salonger, utmärkt service av den danske kryssningschefens personal. Och av den avslappnade och familjära atmosfär som blivit något av Leonoras signum.

Helpension och alla utflykter När vi kryssar med M/S Leonora har vi helpension ombord, som inkluderar rikliga frukostbufféer, välsmakande luncher och trerätters middagar. På dagarna ligger fartyget ligger vid kaj, så att vi får chansen att göra utflykter på platserna som vi besöker. Men när mörkret sänker sig över landskapen, seglar hon åter ut på floden. Under tiden som vi äter middag passerar vackra naturscenerier utanför fartygets stora panoramafönster, och efter maten tar vi gärna kaffet eller en drink i salongen.

Boka din resa

2021-10-23 2021-10-30 21 890 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Flyg till Frankfurt

  Från Frankfurts flygplats reser vi med buss till Koblenz, en av Tysklands äldsta städer, belägen vid Deutsche Eck där floderna Mosel och Rhen möter varandra. Efter det att vi installerat oss ombord, väntar en välkomstdrink före resans första middag.

 • Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach

  Mosel slingrar sig fram genom väldoftande vindalar. Resans första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känt för vinet ”Schwarze Katz”. Efter lunch ombord gör vi en bussutflykt till Machern, ett tidigare benediktinerkloster från år 1084. Vi besöker en vingård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i Moseldalen. Under eftermiddagen fortsätter kryssningen mot tvillingstaden Traben Trarbach.

 • Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/Trier

  Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv erbjuds provsmakning av Rieslingviner från de närliggande gårdarna. Vi besöker Tysklands äldsta stad Trier, grundad av kejsare Augustus år 16 f.Kr. och Karl Marx födelsestad. Här finns flera berömda monument, varav hela nio återfinns på Unescos världsarvslista. Mest känt är Porta Nigra, Svarta porten. Från utkiksplatsen på Petrusberget, erbjuds en fantastisk utsikt över det böljande landskapet.

 • Dag 4. Mehring – Bernkastel Kues

  På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel Kues, belägen på bägge sidor om Mosel. Nedanför den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till en promenad genom sina unika kvarter av medeltida korsvirkeshus varav det äldsta ”Spitzhäuschen” är från år 1416.
  Moseldalen har sedan romartiden varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skifferjord, som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd. Detta ger vinet dess karaktäristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple.

 • Dag 5. Bernkastel Kues – Cochem

  Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem som anlöps efter att fartyget har passerat fyra slussar. Den pittoreska staden lockar många besökare med sina smala gränder, medeltida torg, nogsamt restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak och inte minst den praktfulla borgen Cochem Reichsburg, som från sin höjd tronar över staden. Intresserade har möjlighet att promenera cirka 20 minuter upp till borgen, som är ett av Moseldalens allra vackraste slott.

 • Dag 6. Cochem – Rüdesheim

  Kryssningsfartyget följer den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar via Deutsches Eck, flodens smalaste del, in på Rhen. Njut av de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan ankomst till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Flanera längs den livliga gågatan Drosselgasse och passa på att prova det berömda ”Rüdesheimer kaffee”, en kaffedrink med brandy (Weinbrand) toppad med vispgrädde. Vi tar oss med linbana upp till minnesmonumentet Germania och utsiktsplatsen på Niederwald Denkmal.

 • Dag 7. Rüdesheim–Koblenz

  Från Rüdesheim återvänder vi till Koblenz, en av Tysklands äldsta och vackraste städer. Staden grundades av romarna som gjorde Koblenz till en militär utpost. Kyssningen går utmed ett idylliskt naturskönt avsnitt av floden Rhen, skyddat av Unesco som världsarv.

 • Dag 8. Hemresa

  Efter frukost tar vi oss tillbaka till flygplatsen i Frankfurt för hemresa till Sverige.

 • Journalist/Författare Ingalill Mosander

  Ingalill är bokresencent för Senioren och utsedd till Sveriges mäktigaste journalist i bokbranschen. Det är kanske främst hennes initierade boktips och recensioner i SVT:s program Go’Kväll som gjort Ingalill Mosander till Sveriges mest uppskattade litteraturkritiker. Under vår kryssningen samtalar Ingalill Mosander om sina minnen från åren som journalist på tidningar som Dagens Nyheter och Aftonbladet, och sina 20 år i Go’Kväll.

 • Journalist/Författare Jan Mosander

  Journalist och författare, som under åren väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage, har bland annat belönats med Stora journalistpriset. Under två perioder, med 20 års mellanrum, var Jan Mosander utrikeskorrespondent i Tyskland och Berlin. Under kryssningen samtalar Jan Mosander om spännande möten och dramatiska händelser som han varit med om under sina många år, i såväl det delade som det enade Tyskland.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/10
Pris Från 21 890 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck, 4 500 kr
Detaljerade priser

Utsides 2-bäddshytt på mellandäck, 1 900 kr
Utsides 2-bäddshytt på övre däck, 2 500 kr

I priset ingår
 • Flyg till Frankfurt t/r
 • Transfer t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program inklusive entréavgifter
 • Vinprovning
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 8 (exkl. dryck)
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Samtal med Ingalill och Jan Mosander
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 49 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Tillägg
Dryckespaket 1 900 kr
Dryckespaket 2 1500 kr
Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Rhen eller Mosel kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Frankfurt
Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach
Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/Trier
Dag 4. Mehring – Bernkastel Kues
Dag 5. Bernkastel Kues – Cochem
Dag 6. Cochem – Rüdesheim
Dag 7. Rüdesheim – Koblenz
Dag 8. Hemresa

Resesätt SAS
Valuta

Betalningen ombord sker med Visakort/Mastercard eller kontant i Euro.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finns i hytten. Internet finns i receptionen.

Boende

 • Fartyg: M/S Leonora****.

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Leonora****. Fartyget är byggt 2008. 4 däck. Längd 110 m, bredd 11,4 m. 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang och fitnessrum. Gratis wifi. Internetcafé finns. Bekväma utsides hytter med 2 sängar (dubbelsäng el 2 separat sängar), luftkonditionering, tv, minibar, telefon, hårfön samt wc med dusch, säkerhetsfack.- Hiss finns Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Leonora