Översikt

Flodkryssning på Rhen och Mosel med Jan Mosander

Kryssningen går genom vindlande dalgångar där riddarborgar, böljande vinfält och pittoreska korsvirkesbyar avlöser varandra. Här kan du koppla av på soldäck och njuta av färden som går genom två av Europas vackraste floddalar. Under kryssningen längs Moseldalens vinlandskap, får vi tillfällen att provsmaka de viner som odlas här. Med ombord är journalisten och författaren Jan Mosander, som var utrikeskorrespondent i Tyskland under såväl 70- som 90-talet. Under kryssningen håller Jan Mosander intressanta föreläsningar kring möten och händelser som han varit med om under sina många år i både det delade och det enade Tyskland.

Boka din resa

2019-09-07 2019-09-14 19 495 kr Lufthansa Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Flyg till Frankfurt

  Efter ankomst till Frankfurts flygplats reser vi med buss till Koblenz, en av Tysklands äldsta städer, belägen vid Deutsche Eck där floderna Mosel och Rhen möter varandra. Med på denna kryssning är journalisten Jan Mosander. Han har genom åren väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage och bland annat belönats med Stora journalistpriset 1987. Jan Mosander är dessutom en välbekant radioröst, då han i många år var Sveriges Radios korrespondent i Tyskland. Efter det att vi installerat oss ombord, väntar en välkomstdrink före resans första middag. 

 • Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach

  Mosel slingrar sig fram genom väldoftande vindalar. Resans första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känt för vinet ”Schwarze Katz”. Efter lunch ombord gör vi en bussutflykt till Machern, ett tidigare benediktinerkloster från år 1084. Under dagen besöks även en vingård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i Moseldalen. Få svenska journalister har druckit te med Albert Speer, Hitlers favoritarkitekt. Ett av Jan Mosanders föredrag handlar just om hans möte med Albert Speer, som under åren 1942-45 var högste ansvarig för Tysklands hela krigsindustri. Under eftermiddagen fortsätter kryssningen mot tvillingstaden Traben Trarbach.

 • Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/Trier

  Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv erbjuds provsmakning av Rieslingviner från de närliggande gårdarna. Vi besöker Tysklands äldsta stad Trier, grundad av kejsare Augustus år 16 f.Kr. och Karl Marx födelsestad. Här finns flera berömda monument, varav hela nio stycken återfinns på Unescos världsarvslista. Mest känt är Porta Nigra, Svarta porten. Från utkiksplatsen på Petrusberget, erbjuds en fantastisk utsikt över det böljande landskapet. Hermann Göring grundade Gestapo, den hemliga polisen i Nazityskland, och utnämndes av Hitler till riksmarskalk i början av 40-talet. Göring var gift med svenskan Carin, som avled 1931. Fyra år senare blev Emmy, tyska skådespelare, Görings andra hustru. Jan Mosander berättar i ett av sina föredrag om ett spännande möte med Hermann Görings änka.

 • Dag 4. Mehring – Bernkastel Kues

  På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel Kues, belägen på bägge sidor om Mosel. Nedanför den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till en promenad genom sina unika kvarter av medeltida korsvirkeshus varav det äldsta ”Spitzhäuschen” är från år 1416. Moseldalen har sedan romartiden varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skifferjord, som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd. Detta ger vinet dess karaktäristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple.

 • Dag 5. Bernkastel Kues – Cochem

  Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem som anlöps efter att fartyget har passerat fyra slussar. Den pittoreska staden lockar många besökare med sina smala gränder, medeltida torg, nogsamt restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak och inte minst den praktfulla borgen Cochem Reichsburg, som från sin höjd tronar över staden. Intresserade har möjlighet att promenera cirka 20 minuter upp till borgen, som är ett av Moseldalens allra vackraste slott. En av andra världskrigets mest mytomspunna fältherrar var Erwin Rommel, eller Ökenräven som han populärt kallades. Rommel blev mest känd för striderna mot de brittiska styrkorna i Nordafrika. Under en föreläsning berättar Jan Mosander om sitt möte med Ökenrävens son, Manfred Rommel, som var borgmästare och politiker under 90-talet.

 • Dag 6. Cochem – Rüdesheim

  Kryssningsfartyget följer den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar via Deutsches Eck, flodens smalaste del, in på Rhen. Njut av de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan ankomst till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Flanera längs den livliga gågatan Drosselgasse och passa på att prova det berömda ”Rüdesheimer kaffee”, en kaffedrink med brandy (Weinbrand) toppad med vispgrädde. Vi tar oss med linbana upp till minnesmonumentet Germania och utsikts-platsen på Niederwald Denkmal. Under åren 1950-89 skapade forna Östtysklands säkerhetstjänst, Stasi, ett gigantiskt arkiv av personakter. Jan Mosander hamnade i detta Stasiarkiv och han berättar i ett av sina föredragen hur och varför detta hände.

 • Dag 7. Rüdesheim–Koblenz

  Från Rüdesheim återvänder vi till en av Tysklands äldsta och vackraste städer, Koblenz, som grundades för mer än 2000 år sedan, då romarna gjorde Koblenz till en militär utpost. Kyssningen går utmed ett idylliskt naturskönt avsnitt av floden Rhen, skyddat av Unesco som världsarv. Stig Bergling spionerade för Sovjetunionen och skötte sina kontakter med den sovjetiske militärattachén via den sovjetiska ambassaden i Berlin. Jan Mosander berättar om sitt spännande möte med Bergling, och om Stig Bergling-affären, den största spionskandalen i svensk historia.

 • Dag 8. Hemresa

  Frukost ombord. Utcheckning och hemresa.

 • Journalist JAN MOSANDER

  Jan Mosander är journalist sedan drygt 50 år och numera också författare. Han har under åren väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage och belönats med många priser. Som författare har Jan Mosander skrivit bland annat böckerna ”Berlin – med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin" och "Bland spioner, kommunister och vapenhandlare".
  Två gånger, med 20 års mellanrum, var Jan Mosander utrikeskorrespondent i Tyskland och Berlin. Först för Expressen, när Tyskland var delat i två stater, en demokrati och en diktatur, sedan för Sveriges Radio. 

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda
Avresor 7/9
Pris Från 19 495 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck, 4 900 kr
Detaljerade priser

Utsides 2-bäddshytt på mellandäck, 1 700 kr
Utsides 2-bäddshytt på övre däck, 2 000 kr

I priset ingår
 • Flyg till Frankfurt t/r
 • Transfer t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Vinprovning
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 8 (exkl. dryck)
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours ciceron Jan Mosander
 • Grand Tours färdledare.
I priset ingår ej

Dricks ingår ej på våra flodkryssningar 2019.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillägg
1. Husets vin, öl, vatten till måltider, 2 glas. 800 kr
2. Husets vin, öl, vatten kl. 11-23. 1 300 kr
Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Rhen eller Mosel kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Frankfurt
Dag 2. Koblenz – Zell – Traben Trarbach
Dag 3. Traben Trarbach – Mehring/Trier
Dag 4. Mehring – Bernkastel Kues
Dag 5. Bernkastel Kues – Cochem
Dag 6. Cochem – Rüdesheim
Dag 7. Rüdesheim – Koblenz
Dag 8. Hemresa

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker med Visakort/Mastercard eller kontant i Euro.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finns i hytten. Internet finns i receptionen.

Boende

 • Fartyg: M/S Leonora****.

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Leonora****. Fartyget är byggt 2008. 4 däck. Längd 110 m, bredd 11,4 m. 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang och fitnessrum. Gratis wifi. Internetcafé finns. Bekväma utsides hytter med 2 sängar (dubbelsäng el 2 separat sängar), luftkonditionering, tv, minibar, telefon, hårfön samt wc med dusch, säkerhetsfack.- Hiss finns Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Leonora