Översikt

Flodkryssning på klassiska Donau med konstexpert Claes Moser

Under denna klassiska kryssning på centrala Europas mäktigaste flod besöker vi fem huvudstäder och sju av de tio länder som Donau passerar under sitt lopp. Utöver kulturella strandhugg och intressanta sightseeingturer i Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien, kryssar vi genom den imponerande Järnporten, som med sina branta bergssidor och smala passager är en av Donaus vackraste och mest storslagna platser. Med ombord, på sträckan från Budapest till Wien, är Claes Moser, konsthandlare och expert inom måleri och skulptur, bland annat i SVT:s populära program Antikrundan. Claes Moser håller fyra intressanta föredrag ombord, där han gärna lyfter fram det udda konstnärskapet, de dolda och bortglömda särlingarna vilka, enligt Claes Moser, är de som berikat vår konsthistoria.

Boka din resa

2019-09-28 2019-10-08 23 495 kr Austrian Airlines Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Ankomst till Bukarest, Rumänien

  Stadsrundturen i Rumäniens huvudstad tar oss bland annat till parlamentspalatset, som efter Pentagon i Washington är världens största administrativa byggnad. Vi beger oss därefter söderut, mot Donau och hamnstaden Turnu Magurele där vårt kryssningsfartyg ligger förtöjt. Välkomstdrink och middag ombord. Under kvällen påbörjas vår kryssning mot den bulgariska staden Vidin.

 • Dag 2 Kryssning till Vidin, Bulgarien

  På morgonen lägger Der Kleine Prinz till i den lilla staden Vidin i nordvästra Bulgarien. Vidin och den rumänska staden Calafat, på andra sidan floden, förbinds med Donaus längsta bro. Vi utforskar den historiskt intressanta staden till fots och gör en rundvandring i Bulgariens mest kända medeltidsfort, Baba Vida. Det blir även tid till egna strövtåg i staden.

 • Dag 3 Seglats genom Järnporten

  Vi stävar mot Serbien och provar några av fartygets bästa viner. Var beredd med kameran medan vi slussar in i den spektakulära, mer än 100 km långa Järnporten, den plats där Donau utgör gräns mellan Serbien och Rumänien. Här bildar Donau även gräns mellan Karpaterna i norr och Balkanbergen i söder. Vi fascineras av de branta klipporna och den smala flodpassage som är en av Donaus vackraste och mest storslagna platser.

 • Dag 4 Belgrad, Serbien

  Vi ankommer till Belgrad i Serbien, en av Europas äldsta huvudstäder. Belgrad är belägen där floden Sava möter Donau. Efter frukost gör vi en sightseeing i denna "Balkans Paris" där vi besöker den äldre stadsdelen med fästningen Kalemegdan och den ortodoxa Savakkyrkan samt prinsessan Ljubicas herrgård, stadshuset och regeringsbyggnaden.
  Vi fortsätter därefter ut på den serbiska landsbygden för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen uppträder ett folkdanslag ombord.

 • Dag 5 Novi Sad, Serbien och Vukovar, Kroatien

  Under morgonen ankommer vi till den eleganta universitetsstaden Novi Sad, ett av Balkans viktigaste utbildningscentra med 50 000 studenter. Novi Sad grundades år 1694 som en serbisk koloni i dåvarande Habsburgska monarkin. Från senare delen av 1800-talet betraktades Novi Sad som serbernas kulturhuvudstad och fick smeknamnet "det serbiska Aten". Vi gör en rundvandring i staden. Som tillval kan du följa med på en utflykt till det intressanta Krusedolklostret, känt för sina vackra fresker. I Fruska Gora-distriktet provar vi några av landets främsta viner.

  Vid lunchtid fortsätter vi kryssningen mot Vukovar, Kroatiens största hamn vid Donau. Staden, som till stora delar förstördes under belägringen 1991, börjar återfå mycket av sin forna glans. I Vukovar gör vi en gemensam stadsrundtur till fots där vi strosar längs historiska gator och besöker Franciskanerklostret.

 • Dag 6 Mohács och Pécs, Ungern

  Fartyget stävar fram i det bördiga ungerska låglandet för att senare lägga till i staden Mohács. Området tillhörde under antiken den romerska provinsen Pannonien och skänktes tusen år senare till biskopen av Pécs. Vi gör en bussutflykt till Pécs, som anses vara en av Ungerns mest romantiska städer och var Europeisk kulturhuvudstad 2010 tillsammans med Essen och Istanbul. Pécs betraktas även som konstnärernas stad. Målningar av den berömde konstnären Victor Vasarely, som föddes i Pécs, visas på Vasarely Museum i Budapest. Rundturen i Pécs inkluderar besök i den vackra och imponerande katedralen med anor från 1100-talet.

 • Dag 7 Ankomst till Budapest, Ungern

  Staden består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. Då Pest är stadens kommersiella centrum har Budasidan en mer historisk karaktär. På en höjd över den västra stranden ligger det forna kungliga slottet, som idag inhyser bland annat Nationalgalleriet.I Ungerns vackra huvudstad ligger vi centralt förtöjda, med utsikt över järnbron Szabadsag. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau

 • I Budapest Claes Moser berättar

  Här i Budapest ansluter Claes Moser till resan. Han är sedan många år tillbaka en av de mest färgstarka programledarna i SVT:s populära "Antikrundan" och är expert på nordisk sekelskifteskonst samt skandinavisk modernism från tidigt 1900-tal.
  Claes Moser kommer under de följande dagarna att bjuda på intressanta seminarier om konst, och inleder med ett föredrag som han kallar: Hur hänger det ihop? Konstutvecklingen från början till idag. 

 • Dag 8 Budapest och konstnärsstaden Szentendre

  Denna dag i Budapest är fri för egna strövtåg och kulinariska stunder i den gyllene staden.
  Du kan även välja att följa med på en tillvalsutflykt till kulturstaden Szentendre med sin spännande arkitektur, pittoreska gränder, färgglada barockhus och vackra kyrkor. Szentendre är en uppskattad konstnärsstad som rymmer flera gallerier och museer. Bland de mest besökta är Kovács Margit Múzeum, uppkallat efter keramikern Margit Kovács som var verksam i staden i mitten av 1900-talet. 

 • Northern Light Claes Moser berättar

  Claes Mosers specialitet är "Northern Light", det vill säga det nordiska sekelskiftets konst.  Dagens seminarium handlar om nordiskt ljusmåleri från perioden 1880–1920, nationalromantik och symbolism samt skandinavisk modernism och radikalism från 1910–30. Frågan är: Vem tände ljuset?

 • Dag 9 Charmiga Bratislava, Slovakien

  I den charmiga och samtidigt praktfulla slovakiska huvudstaden lägger fartyget till precis nedanför Esterháziho Palace. Härifrån gör vi en något annorlunda sightseeingtur, nämligen med ett litet stadståg till gamla stans livfulla kullerstensgränder och vidare upp till det medeltida slottet, med strålande utsikt över staden. Innan vi återvänder till fartyget, får du litet egen tid för strövtåg i den sympatiska staden. Missa då inte att söka upp en av Bratislavas mest kända konstföremål; bronsstatyn Čumil föreställer en man vars huvud tittar upp från ett brunnslock i gatan i Gamla stan. Statyn är ett av de mest fotograferade objekten i Bratislava. Åter ombord på vårt kryssningsfartyg avsmakar vi under eftermiddagen några av fartygets goda viner.

 • Claes Moser berättar Om Rudolf II

  Rudolf II var född inom ätten Habsburg i Wien år 1552. Han utsågs redan som tjugoåring till kung av Ungern, som då hörde till det habsburgska väldet. Med tiden blev han också tysk-romersk kejsare och ärkehertig av Österrike. Rudolf II drog sig tillbaka till sitt slott i Prag, där han byggde upp tidens största ­samling av konst och kuriosa, och ­skapade ett centrum för kultur och vetenskap. Under dagens seminarium har Claes Moser fokus på denne enstöring, som omedvetet bidrog till det ”svenska kulturarvets” skapelse och drottning Kristinas önskelistors fullföljande genom krigsbytet från Rudolf II:s konstkammare i Prag.

 • Dag 10 Magnifika Wien, Österrike

  Österrikes huvudstad visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från många epoker. Under en stadsrundtur får du se mycket av det som gjort Wien så berömt – det spektakulära Hundertwasserhaus, Pratern, paradgatan Ringen med sina mäktiga byggnader såsom Operan, Hofburg, Parlamentet och S:t Stefanskyrkan. En eftermiddagsutflykt till kejsarnas magnifika sommarslott Schönbrunn och kvällsevenemanget Wienerklassiker av välkända kompositörer erbjuds som tillval.

 • Konstnärer i Wien Claes Moser berättar

  Vid sekelskiftet 1900 kunde man på Wiens caféer stöta ihop med den tidens främsta konstnärer. Här fanns Gustav Klimt, den mest kända och betydelsefulla österrikiske konstnären som företrädare för sekelskiftets jugendstil. I grannskapet huserade den utagerande modernisten Egon Schiele med sin erotiserande linjeföring som hämtat näring från axeln Österrike-Ungern. Vid ett tredje bord konverserade expressionisten Oskar Kokoschka som representant för kommande tiders nervigare pulsslag. Något som idag lämnat färska spår inom vårt eget Moderna museum, som lämnat ett betydande tomrum på en av väggarna då Kokoschkas målning visade sig vara stöldgods från senaste världskrigstider.

  Modernismen i Wien handlade inte bara om bild utan här utvecklades konsthantverket med Wiener Werkstätte i kölvattnet efter Arts and Craft-rörelsen i England, med företrädare som Josef Hoffman och Koloman Moser. Vi ser kopplingarna till vår egen modernism med det tidiga 1900-talets konstnärer i Sverige som Carl Palme, Axel Törneman, Nils von Dardel, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén med flera.

  Att det inte alltid var lätt att gå i bräschen för, och vara modern, ger Claes Moser en intressant vinkling till med nära anknytning till dagens #metoo-rörelse. Ett berättande vindsfynd på en vind i Dalarna som ändrade konsthistorien.

 • Dag 11 Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut. Transfer till Wiens flygplats för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda, Köpenhamn Kastrup
Avresor 28/9
Pris Från 23 495 kr
I priset ingår
 • Flyg till Bukarest, hemresa från Wien
 • Transfer till och från fartyget
 • Del i 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning, seminarier och utflykter enligt program
 • Hel­pension från middag dag 1 till frukost dag 11
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Seminarier av Claes Moser dag 7-10
 • Grand Tours färdledare.
I priset ingår ej

Dricks ingår ej på våra flodkryssningar 2019.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillägg
Dryckespaket "All inclusive" 2 300 kr
Folkloreshow i Budapest 550 kr
Krushedolklostret samt vinprovning 300 kr
Pustan med hästuppvisning 500 kr
Sommarslottet Schönbrunn 500 kr
Szentendre 300 kr
Wienerklassiker 600 kr
Resesätt Austrian Airlines
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter, Serbien - serbiska Dinarer, Rumänien - Leu.
När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera. Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt. På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»