Översikt

Nyårskryssning Donau

Låt året avslutas med en oförglömlig Nyårskryssning på Donau! Under en veckas bekväm kryssning får du uppleva all sköns festligheter och se fyra av Europas vackraste huvudstäder Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien. I resan ingår all mat, underhållning, familjär lantlunch i Serbien, orgelkonsert i Ungern och ett enastående festligt Nyårsfirande i Bratislava!

Donau. Europas näst längsta flod, efter Volga, Donau är ca 300 mil lång. Donaudeltat, upptaget på UNESCOs världsarvslista är ett paradis för mer än 300 fågelarter. I århundraden har Donau varit en viktig farled, som flyter genom tio länder och utgör dricksvatten för 10 miljoner människor.

Österrike. Dominerat av Alpernas höga toppar kan Österrike erbjuda allt från skidåkning till vandringar i fantastiska naturområden. Landet har en aktningsvärd historia. Den tyskättade furstefamiljen Habsburgarna regerade länge i Österrike och styrde större delen av Centraleuropa. Fram till tidigt 1900-tal ingick Österrike ihop med Ungern i dubbelmonarkin, även kallad Donaumonarkin.

Wien. Likt många andra Europeiska städer grundades Wien av romarna. Staden visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från en mängd epoker, med allt från romanska Ruprechts kyrkan till den gotiska Stefansdomen. Österrike har även ett rikt kulturarv med välkända kompositörer som idag är begravda i Wien, så som Mozart, Strauss och Schubert.

Ungern - Landet har i många århundraden hört samman med Österrike. Området kring Donau var bebott flera tusen år före vår tidräkning. De första folken var kelter, som trängdes undan av romarna. I slutet av 1400-talet blev landet en stormakt i Europa, som kom att tillhöra Habsburgarna. Sommaren 1989 öppnade landet sina gränser för östtyskar, vilket bidrog till att rasera järnridån.

Budapest - Ungerns huvudstad består av två städer på båda sidor om Donau. Det moderna Pest med boulevarder, Operan och Hjältarnas torg samt Parlamentet och Universitet. Den äldre, kuperade delen Buda stoltserar med Fiskarbastionen, Gellerthöjden och slottet. Budapest är också känt för sina badhus med termalvatten. Ungerns låglänta slättområde Pustan ligger utanför staden, vid det så kallade Donaubäckenet.

Boka din resa

2019-12-27 2020-01-02 15 495 kr Lufthansa/Austrian Stockholm Väntelista Förfrågan
2019-12-27 2020-01-02 15 495 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Flyg till Belgrad, Serbien

  Vi ankommer Serbiens livfulla huvudstad Belgrad – Balkans Paris även kallad – där vi inleder med ett besök på stadens signum Kalemegdan, Europas bäst bevarade fästning, som tronar ovan floden Savas inlopp i Donau. Vi ser även den ortodoxa katedralen, prinsessan Ljubicas herrgård och Sankt Markus kyrkan. Kaffepaus ingår. På kvällen avnjuter vi en välsmakande välkomstmiddag ombord på vårt familjära flodkryssningsfartyg M/S
  Der Kleine Prinz. Vi bjuds på serbisk folkdans och ser en visning som visar upp de mycket fina handgjorda Sirogojno-ulltröjorna.

 • Dag 2. Belgrad Novi Sad, Serbien

  Efter tid på egen hand i "den vita staden" åker vi på en utflykt på landsbygden, för en festlig lunch på en bondgård, där vi smakar kulinariska specialiteter, plommonbrännvin och inhemskt vin. Ortens musikanter har förberett ett nyårspotpurri! Vi fortsätter till
  universitetsstaden Novi Sad där vår utflykt avslutas. Der Kleine Prinz har under tiden förflyttas från Belgrad och väntar vid kaj för fortsatt seglats mot Ungern. Middag ombord. Underhållning i baren.

 • Dag 3. Mohács/Pecs, Ungern

  Under förmiddagen ankommer vi till historiska Mohács i Ungern. Med buss åker vi till Pecs, en kulturstad av rang. Under en rundtur besöker vi den vackra katedralen från 1100-talet, med kapell och katakomber. Efter en stämningsfull orgelkonsert fortsätter vi till de centrala delarna, med sina många museer och gallerier. Här framställs det berömda zsolnay-porslinet som smyckar flera av fasaderna. Det blir även tid för egna strövtåg och shopping. En traditionell lunch avnjuts på lokal restaurang innan vi återvänder till fartyget. Innan middagen ombord avsmakas några av fartygets bästa lokala viner.

 • Dag 4. Budapest, Ungern

  Vi lägger till i hjärtat av Donaus drottning, som med sina två kontrastrika stadsdelar Buda och Pest på varsin sida av floden är en av Europas vackraste städer. En sightseeingtur tar oss till de populäraste sevärdheterna; den praktfulla parlaments-byggnaden, S:t Stefanskyrkan, Operan och Hjältarnas torg med Millenium-monumentet. Gellerthöjden och Fiskarbastionen erbjuder hänförande panoramavyer över Margarethaön och de många smyckade broarna, varav kedjebron är den mest kända. Eftermiddagen disponerar du efter eget tycke och smak, eller följer med på en ungersk afton med balett och operett i Budapest med en busstur "Budapest by night", mot tillägg. Gemensam middag ombord.

 • Dag 5. Bratislava, Slovakien

  Efter en naturskön seglats lägger vi på eftermiddagen till i Bratislava. Under en panoramatur med buss beundrar vi huvudstadens stoltheter som S:t Martinskyrkan, slottet och ärkebiskopspalatset. I den charmerande Gamla stan ser vi nationalteatern, stortorget och Mickelbron. Fri tid för strövtåg och shopping.

  Under kvällen dukas det upp en superb Nyårssupé som vi avnjuter ombord och känner hur feststämningen tilltar. Vid tolvslaget skålar vi GOTT NYTT ÅR på däck och fartyget lämnar Bratislava i skenet från fyrverkerierna.

 • Dag 6. Wien, Österrike

  På förmiddagen lägger vi till i den forna kejsarstaden Wien. Lunch serveras ombord. Under en rundtur i Wien låter vi oss imponeras av mäktiga byggnader som – parlamentet, St Stefans katedralen, Hundertwasserhaus, paradgatan Ringen med Hofburg. Vi fortsätter till Belvedere-slottet, för en promenad i trädgården tillhörande Prins Eugens tidigare sommarresidens. En tillvalsutflykt går till Palais Liechtenstein och en Nyårsdagskonsert med Hofburg Orcestra. Därefter väntar kaptensmiddag ombord.

 • Dag 7. Wien- Hemresa

  Frukost och avfärd från fartyget för hemresa till Skandinavien.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 27/12
Pris Från 15 495 kr
Enkelrumstillägg Enkelhytt, Huvuddäck 5 500 kr
Detaljerade priser

Utsides 2-bäddshytt på övre däck, 1 050 kr

I priset ingår
 • Reguljärt flyg till Belgrad/ hem från Wien
 • Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter
 • Transfer till och från fartyget
 • Del i utsides 2-bäddshytt, Huvuddäck
 • Kryssning inkl. landutflykter enligt program
 • Sightseeingturer i de fyra huvudstäderna
 • Välkomstdrink
 • Helpension ombord från middag dag 1 t.o.m. frukost dag 7
 • Eftermiddagskaffe/te ombord
 • Underhållning ombord
 • Nyårssupé ombord
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillägg
Kulturkväll i Budapest 600 kr
Nyårskonsert Palais Liechtenstein 1300 kr
Dryckespaket - All inclusive 1400 kr
Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Belgrad, Serbien
Dag 2. Belgrad Novi Sad, Serbien
Dag 3. Mohács/Pecs, Ungern
Dag 4. Budapest, Ungern
Dag 5. Bratislava, Slovakien
Dag 6. Wien, Österrike
Dag 7. Wien, Österrike

 

Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter. När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 euros sedlar).

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Der Kleine Prinz