Översikt

Nyårskryssning Donau

Låt året avslutas med en oförglömlig Nyårskryssning på Donau! Under kryssningen besöker vi de fyra vackra huvudstäderna Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien. I resans pris ingår alla måltider, folkloreföreställning ombord, lantlig lunch i Serbien, orgelkonsert i Ungern och ett enastående festligt Nyårsfirande i Bratislava!

Under vår kryssning från Belgrad till Wien njuter vi av den familjära stämningen och samvaron ombord på vårt flodkryssningsfartyg M/S Der Kleine Prinz. Ombord blir vi bortskämda med trevlig underhållning, goda måltider och den fina servicen. Dagarna är fyllda med spännande utflykter och sightseeingturer. 


Donau. Europas näst längsta flod, efter Volga, Donau är ca 300 mil lång. Donaudeltat, upptaget på UNESCOs världsarvslista är ett paradis för mer än 300 fågelarter. I århundraden har Donau varit en viktig farled, som flyter genom tio länder och utgör dricksvatten för 10 miljoner människor.

Österrike. Dominerat av Alpernas höga toppar kan Österrike erbjuda allt från skidåkning till vandringar i fantastiska naturområden. Landet har en aktningsvärd historia. Den tyskättade furstefamiljen Habsburgarna regerade länge i Österrike och styrde större delen av Centraleuropa. Fram till tidigt 1900-tal ingick Österrike ihop med Ungern i dubbelmonarkin, även kallad Donaumonarkin.

Wien. Likt många andra Europeiska städer grundades Wien av romarna. Staden visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från en mängd epoker, med allt från romanska Ruprechts kyrkan till den gotiska Stefansdomen. Österrike har även ett rikt kulturarv med välkända kompositörer som idag är begravda i Wien, så som Mozart, Strauss och Schubert.

Ungern - Landet har i många århundraden hört samman med Österrike. Området kring Donau var bebott flera tusen år före vår tidräkning. De första folken var kelter, som trängdes undan av romarna. I slutet av 1400-talet blev landet en stormakt i Europa, som kom att tillhöra Habsburgarna. Sommaren 1989 öppnade landet sina gränser för östtyskar, vilket bidrog till att rasera järnridån.

Budapest - Ungerns huvudstad består av två städer på båda sidor om Donau. Det moderna Pest med boulevarder, Operan och Hjältarnas torg samt Parlamentet och Universitet. Den äldre, kuperade delen Buda stoltserar med Fiskarbastionen, Gellerthöjden och slottet. Budapest är också känt för sina badhus med termalvatten. Ungerns låglänta slättområde Pustan ligger utanför staden, vid det så kallade Donaubäckenet.

Program

 • Dag 1. Flyg till Belgrad, Serbien

  Efter ankomst till Serbiens livfulla huvudstad Belgrad, installerar vi oss på vårt familjära flodkryssningsfartyg M/S Der Kleine Prinz. Under kvällen väntar en välkomstdrink före resans första middag, och vi får njuta av en uppvisning i serbisk folkdans. 

 • Dag 2. Belgrad Novi Sad, Serbien

  Förmiddagen inleds med en rundtur i Serbiens huvudstad Belgrad. Vi besöker stadens signum Kalemegdan, Europas bäst bevarade fästning, som tronar ovan floden Savas inlopp i Donau. Vi ser även den ortodoxa katedralen, prinsessan Ljubicas herrgård och Sankt Markus-kyrkan. Tid på egen hand i staden, varefter vi fortsätter ut på landsbygden. Här väntar en traditionell lunch med lokala specialiteter, plommonbrännvin och lokalt vin. Resan fortsätter till den serbiska universitetsstaden Novi Sad för en rundtur. Vårt fartyg har under tiden förflyttas från Belgrad och väntar vid kaj för fortsatt seglats mot Ungern. Middag och underhållning ombord.

 • Dag 3. Mohács/Pecs, Ungern

  Under förmiddagen ankommer vi till historiska Mohács i södra Ungern. Härifrån reser vi med buss till kulturstaden Pecs där vi besöker den vackra katedralen från 1100-talet, med kapell och katakomber. Efter en stämningsfull orgelkonsert fortsätter vi till de centrala delarna, med sina många museer och gallerier. Här framställs det berömda zsolnay-porslinet som smyckar flera av fasaderna. Vi äter en traditionell lunch, och det blir även tid för egna strövtåg och shopping. Ombord på fartyget får vi prova några lokala viner före kvällens middag. 

 • Dag 4. Budapest, Ungern

  Vi lägger till i hjärtat av Donaus drottning, som med sina två kontrastrika stadsdelar, Buda och Pest på varsin sida av floden, är en av Europas vackraste huvudstäder. En sightseeingtur tar oss till den praktfulla parlamentsbyggnaden, S:t Stefanskyrkan, Operan och Hjältarnas torg med Millenium-monumentet. Gellerthöjden och Fiskarbastionen erbjuder hänförande panoramavyer över Margaretha-ön och de många smyckade broarna, varav kedjebron är den mest kända. Efter lunch ombord disponerar du resten av dagen efter eget tycke och smak. Gemensam middag ombord.

  Tillvalsutflykt: Under kvällen i Budapest har du möjlighet att följa med på en oförglömlig ungersk folkloreafton med romsk musik och dans. Njut av en kvällstur ombord på Grof Szechenyi som för närvarande är den enda tvåvånings ångbåten i Budapest, utsikten över staden kvällstid är iögonfallande. I utflyktspaketet ingår en drink och efter showen får du tid att utforska båten och insupa den vackra vyn av staden på däck.

 • Dag 5. Bratislava, Slovakien

  Efter en naturskön kryssning lägger vi tidig eftermiddag till i Bratislava. Efter lunch ombord åker vi på en rundtur i den slovakiska huvudstaden genom gamla stan upp till slottet och borggården. Här väntar en makalös utsikt över staden och vid vackert väder är det möjligt att se ända till Österrike. Därefter fortsätter vi till fots genom staden och passerar stora sevärdheter som bland annat S:t Martins-katedralen, Ärkebiskopspalatset och i den charmerande gamla stadsdelen ser vi Nationalteatern, stortorget och Mickelbron. Egen tid för strövtåg och shopping.

  Ombord är nyårssupén uppdukad. Vi njuter av middagen och underhållningen, och vid tolvslaget välkomnar vi det nya året med champagne och fyrverkerier. Under nyårsnatten kryssar vi vidare mor Österrikes huvudstad Wien

 • Dag 6. Wien, Österrike

  På förmiddagen lägger vi till i den forna kejsarstaden Wien där en sightseeingtur väntar. Turen går via många historiska platser och bland annat till operahuset, kejsarpalatset Hofburg, parlamentsbyggnaden, stadshuset och universitetet. Vi fortsätter till Belvederepalatset där vi besöker den imponerande trädgården och beundrar utsikten över Wien. Utflykten avslutas med en kort promenad i centrala Wien i de vackra gränderna. Åter till fartyget för lunch.     

  Som tillvalsutflykt erbjuder vi en traditionell nyårskonsert med musik komponerad av Strauss och Mozart. På kvällen väntar kaptensmiddag ombord.

 • Dag 7. Wien- Hemresa

  Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 27/12
Pris Från 17 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelhytt, Huvuddäck 5 950 kr
Detaljerade priser

Del i utsides 2-bäddshytt på över däck 800 kr

I priset ingår
 • Flyg till Belgrad och hem från Wien
 • Flygavgifter
 • Busstransport till och från fartyget
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning inkl. landutflykter enligt program
 • Sightseeingturer i de fyra huvudstäderna
 • Välkomstdrink
 • Helpension ombord från middag dag 1 t.o.m. frukost dag 7
 • Kaptensmiddag ombord inkl. mousserande vin
 • Underhållning ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks till lokalguider, chaufförer och ombord.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Tillägg
Ungersk folkore-afton med romsk musik och färgsprakande dans 530 kr
Nyårskonsert i Wien på nyårsdagen 1600 kr
Dryckespaket - All inclusive 1650 kr
Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Belgrad, Serbien
Dag 2. Belgrad Novi Sad, Serbien
Dag 3. Mohács/Pecs, Ungern
Dag 4. Budapest, Ungern
Dag 5. Bratislava, Slovakien (nyårsafton)
Dag 6. Wien, Österrike
Dag 7. Wien, Österrike, hemresa

Resesätt Austrian Airlines
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter. När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 euros sedlar).

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Der Kleine Prinz

Boka din resa

2022-12-27 2023-01-02 17 995 kr Austrian Airlines Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2022-12-27 2023-01-02 17 995 kr Austrian Airlines Köpenhamn 5+ Boka resa