Översikt

Vi - Historiska Berlin med Jan Mosander

Få huvudstäder i Europa har sådan magisk attraktionskraft som Berlin. Under fyra decennier var staden delad i ett öst- och västblock. Märkt av sin historia och fylld av minnesmärken, museer och andra intressanta sevärdheter bjuder Berlin på nya upptäckter från morgon till kväll. Ciceron under resan är den väl initierade journalisten och författaren Jan Mosander som under många år bott och verkat i denna metropol. Vi bor centralt på ett klassiskt hotell vid Alexanderplatz.

BERLIN. Tysklands huvudstad Berlin är landets största och mest folkrika stad. Berlin är också en av Europas mest besökta och omtyckta städer, med en närvarande historia och ett rikt kulturliv. Teatrar, museer, festivaler, nattlivet och arkitekturen i Berlin har världsrykte. Just kontrasten mellan de historiska byggnaderna och dagens arkitektur, mellan det traditionella och moderna, är typiskt för staden. 

Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från Brandenburger Tor, Belinmuren, Unter den Linden, Domkyrkan, Checkpoint Charlie till Bundeskanzleramt. I den tyska huvudstaden finns också alla stora regeringsbyggnader, som den historiska riksdagen där tyska parlamentet sitter.

Boka din resa

2019-11-24 2019-11-28 12 945 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Flyg till Berlin

  Ankomst till Berlin där vi möts av vår lokale guide Rainer Schwenke. Vi inleder med en stadsrundtur som tar oss till paradgatorna Karl-Marx-Allee och Unter den Linden med sina ståtliga palats. Vi ser även triumfbågen Brandenburger Tor och i Tiergarten minnesmärket Siegessäule. East Side Gallery är en kvarlämnad del av Berlinmuren vid floden Spree. Vi ser även de nordiska ambassadernas gemensamma anläggning innan vi beger oss till vårt hotell Park Inn, centralt beläget vid historiska Alexanderplatz. Gemensam middag.

 • Dag 2. Stadspromenad med Jan Mosander

  Vår ciceron Jan Mosander tar oss med på en stadspromenad, baserad på hans bok om Berlin. Från Alexanderplatz promenerar vi förbi det Röda Rådhuset och det nyuppbyggda slottet till utställningen om Terrorns Topografi, som ger en eftertänksam inblick i nazistregimens terror. Utställningen är belägen på den plats varifrån våldet styrdes. Vi ser även platsen för Hitlers bunker samt Hermann Görings Luftfartsministerium I dag finansministerium). Vidare till Preussens, nu Berlins, representanthus och stadens vackraste renässansbyggnad, Martin-Gropius-Bau. Efter en gemensam lunch besöker vi den mest kända av gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin, Checkpoint Charlie.

 • Dag 3. Muséer och Berlins största synagoga

  För att utnyttja tiden optimalt, promenerar vi samt reser med tunnelbana till dagens besöksmål. Hackesche Höfe, i den livliga och trendiga stadsdelen Mitte, består av sammanhängande innergårdar vars fasader är praktfullt ornamenterade och rymmer butiker och restauranger. Vi befinner oss i Berlins historiska judiska kvarter, med många minnen, och går med Jan Mosander i spåren som finns kvar. Vidare till Berlins största synagoga vid Rykestrasse och guidning där. Lunch på restaurang Maseltopf, sedan tid på egen hand. Senare på eftermiddagen träffas vi igen och tar tunnelbanan till Stasimuséet, DDR:s tidigare så beryktade ministerium för statssäkerhet.

 • Dag 4. Stämningsfull julmarknad

  De berömda julmarknaderna i Berlin inleds under tiden som vi befinner oss i staden. Passa därför på att besöka en eller ett par av de vackra marknaderna. Vår reseledare tipsar gärna.
  Lunch på egen hand. På denna dag kan det vara tillfälle att besöka Pergamonmuseet, Historiska eller Nya museet (Nofretete) på Museiön. Dagen avrundas med gemensam middag på Zille-restaurang i Nikolaiviertel, Berlins äldsta stadsdel.

 • Dag 5. Potsdam och Cecilienhof

  Efter frukost checkar vi t från hotellet. Med buss reser vi till Wannseemuséet där konferensen om judefrågan ägde rum 1942. Via Glienickebron, där spionutväxlingarna genomfördes, kommer vi till Potsdam och besöker Friedrich den Stores slott Sanssouci. Vi besöker även slottet Cecilienhof, där Potsdamkonferensen ägde rum 1945. Lunch på egen hand. Under sen eftermiddag beger vi oss till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 24/11
Pris Från 12 945 kr
I priset ingår
 • Flyg till Berlin t/r.
 • Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter.
 • Busstransfer flygplats– hotell t/r.
 • Del i dubbelrum i Berlin, 4 nätter.
 • Frukostar på hotellet alla dagar.
 • Middag dag 1 och dag 4 inkl. öl/mineralvatten.
 • Lunch dag 2 och 3 exkl. dryck.
 • Utflykter och entréer enligt program.
 • Boken "Berlin - med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin."
 • Lokala svensktalande färdledaren Rainer Schwenke.
 • Ciceron Jan Mosander.
Tillägg
Tillägg ej prenumerant 1000 kr
Resplan

Dag 1. Flyg till Berlin
Dag 2. Stadspromenad
Dag 3. Museer och synagogan
Dag 4. Julmarknad
Dag 5. Potsdam och Cecilienhof

Resesätt Norwegian
Valuta

Euro

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Resans karaktär

Vi promenerar flera timmar per dag i Berlin under denna resa. Tänk på att ta med bra promenadskor.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz ****

  Läckert 40 våningar högt hotell, perfekt beläget i hjärtat av Berlin, på klassiska Alexanderplatz. Nära till shopping, restauranger och nöjen.

  RUMMEN. Fräscha och moderna dubbelrum med två separata sängar/dubbelsäng. Luftkonditionering, TV med lokala kanaler, kassafack, minibar och heltäckningsmatta. Inglasat badrum med badkar/dusch, hårtork och wc.