Översikt

Icakuriren och Hemmets Journal, Flodkryssning genom Moseldalen

Följ med på en vacker flodkryssning genom Mosels vindlande dalgångar där riddarborgar, böljande vinfält och pittoreska korsvirkesbyar avlöser varandra. Koppla av på soldäck och njut av färden genom ett av Tysklands vackraste landskap! Självklart passar vi på att provsmaka de viner som odlas här. Resan arrangeras i samarbete med Grand Tours.

Program

 • Dag 1 Flyg till Frankfurt

  Från flygplatsen reser vi med buss till Koblenz. Staden ligger precis där floderna Mosel och Rhen möter varandra i sydöstra Tyskland, vid Deutsche Eck, det berömda tyska hörnet.
  Vi installerar oss ombord på vårt komfortabla kryssningsfartyg M/S Leonora. Atmosfären är avslappnad, hytterna bekväma och servicen utmärkt. Vi har helpension vilket innebär riklig frukostbuffé, fyrarätters lunch med buffé och servering samt fyrarätters serverad middag. Däremellan erbjuds dagligen kaffe, te och färsk frukt. Vår flodkryssning inleds med att besättning presenterar sig och bjuder på en välkomstdrink före middagen. Vi avseglar vid midnatt.

 • Dag 2 Koblenz – Zell – Traben Trarbach

  Mosel är Rhens längsta biflod och sträcker sig ca 55 mil från källan i Frankrike, via Luxemburg, in i kultur- och odlingslandskapet Rheinland-Pfalz. Mosel delas in i tre regioner och vår kryssning går främst på de slingrigaste delarna, kallade mellersta och nedre. Allt sedan romarna upptäckte de branta vinsluttningarna har detta varit ett av Tysklands främsta vindistrikt.
  Resans första strandhugg är korsvirkesstaden Zell. Staden har en betydande vinproduktion och är känd för sitt vin ”Schwarze katz”. Zell har dessutom en spännande historia. Området beboddes av kelterna men erövrades av romarna, som etablerade en handelsstation vid floden. Under trettioåriga kriget plundras staden av svenska trupper och efter Franska revolutionen blir Zell en del av Frankrike. Sedan krigsslutet 1946 ingår Zell i delstaten Rheinland-Pfalz. Efter lunch gör vi en bussutflykt till en vingård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i Rheinland-Pfalz. Därefter fortsätter kryssningen mot kurorten och tvillingstaden Traben-Trarbach.

 • Dag 3 Traben-Trarbach – Mehring och Trier

  Under förmiddagen ankommer vi till Mehring. Mosel flyter stilla rakt igenom Mehring och omgivningen består till stor del av vingårdar som producerar de berömda Rieslingvinerna.
  Nära Mehring ligger Tysklands äldsta stad Trier, som grundades av kejsare Augustus år 16 f.Kr. Trier är belägen nästan på gränsen till Luxemburg. Vi besöker denna historiskt intressanta stad, som har flera berömda monument, varav hela nio stycken återfinns på Unescos världsarvslista. Mest känt är Porta Nigra, den svarta stadsporten, som byggdes av romarna på 100-talet. Vi gör en promenad upp till katedralen, varefter det blir tid för egna strövtåg i denna spännande stad innan vi återvänder till vårt fartyg.

 • Dag 4 Mehring – Bernkastel Kues

  Överallt längs Mosel odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skifferjord, som magasinerar solenergi året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd. Detta ger vinet dess karaktäristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple.
  På förmiddagen väntar en vacker seglats, då fartyget fortsätter nedströms till staden Bernkastel Kues, även denna stad är känd för sin vinproduktion. 

 • Dag 5 Bernkastel Kues – Cochem

  Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem, som anlöps efter att fartyget har passerat fyra slussar. Den pittoreska staden lockar många besökare med sina smala gränder, medeltida torg, nogsamt restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak – och inte minst den praktfulla borgen Cochem Reichsburg, som från sin höjd tronar över staden. Intresserade har möjlighet att promenera cirka 20 minuter upp till slottet, som är ett av Moseldalens allra vackraste.
  Middag ombord under tiden som vi kryssar vidare mot Rüdesheim.

 • Dag 6 Cochem – Rüdesheim

  Kryssningsfartyget följer den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar vid Deutsches Eck, flodens smalaste del, in på Rhen. Njut av de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan vi ankommer till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Flanera längs den livliga gågatan Drosselgasse och passa på att prova det berömda ”Rüdesheimer kaffee”, en kaffedrink med brandy toppad med vispgrädde. 

 • Dag 7 Rüdesheim – Koblenz

  Vid lunchtid lämnar vi Rüdesheim och återvänder till Koblenz. Staden grundades för mer än 2000 år sedan, då romarna gjorde Koblenz till en militär utpost. Koblenz är en av Tysklands äldsta och vackraste städer. Stadens stolthet, fästningen Ehrenbreitstein, har Rhen på ena sida och Mosel på andra sidan. Fästningen ligger 120 m över floderna och är en av Europas största borgar. Hela detta vackra landskap har av Unesco utsetts till världsarv.
  Resten av dagen är ledig. Passa på att ta en promenad i den vackra staden som lockar med mängder av vinstugor, konstgallerier, pittoreska torg och romantiska gränder.
  Avslutningsmiddag och underhållning ombord.

 • Dag 8 Hemresa

  Frukost ombord. Därefter tar vi buss till Frankfurt för flyget hem.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda
Pris Från 18 495 kr
Enkelrumstillägg Hytt för eget bruk huvuddäck 4 900 kr
Detaljerade priser

2-bäddshytt på mellandäck                     1 700 kr
2-bäddshytt på övre däck                       2 000 kr

I priset ingår
 • Flyg till Frankfurt t/r
 • Transfer t/r
 • Del i 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension ombord från middag dag 1 till frukost dag 8 (dryckespaket som tillval)
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Representant från Icakuriren/Hemmets Journal
 • Grand Tours färdledare
Tillägg
1. Husets vin, öl, vatten till måltider, 2 glas. 800 kr
2. Husets vin, öl, vatten kl. 11-23. 1 300 kr
Resesätt Scandinavian Airlines
Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • Fartyg: M/S Leonora****.

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Leonora****. Fartyget är byggt 2008. 4 däck. Längd 110 m, bredd 11,4 m. 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang och fitnessrum. Gratis wifi. Internetcafé finns. Bekväma utsides hytter med 2 sängar (dubbelsäng el 2 separat sängar), luftkonditionering, tv, minibar, telefon, hårfön samt wc med dusch, säkerhetsfack.- Hiss finns Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Leonora