Översikt

Följ med Vagabond på en tågresa till Italien

Alla älskar Italien, men långt ifrån alla älskar att flyga. Därför upptäcker allt fler ett klassiskt sätt att resa: med tåg. Att resa med tåg är ett mål i sig. Förflyttningen blir en del av reseupplevelsen. Du kan samtala med dina medresenärer, beställa en öl eller ett glas vin i restaurangvagnen, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar. Nu kan du följa med Vagabond på en tågresa till de vackra sjöarna Maggiore, Como, Iseo och Garda i norra Italien. Resan går genom spännande städer och förbi vackra Alptoppar i Tyskland, Schweiz, Österrike och Italien, och arrangeras i samarbete med Grand Tours.

Tågresan utgår från Köpenhamn med anslutningar från Sverige. Ange önskad avreseort i Sverige vid bokning.

Boka din resa

2019-10-02 2019-10-11 20 695 kr Tåg Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Tåg från Sverige till Hamburg

  Resan påbörjas i Sverige och med anslutande tåg ankommer vi till Köpenhamn för vidare färd mot Hamburg. Här övernattar vi på hotell beläget på kort gångavstånd från Hamburg Hauptbahnhof. 

 • Dag 2. Tåg längs romantiska Rhen

  Avresa från Hamburg mot Basel i Schweiz. Vi färdas längs floden Rhen där det klassiska tåget Rheingold en gång gick. Tåget som var uppkallat efter Wagners opera Rheingold gick från 1920-talet och framåt mellan Nordsjökusten och Alperna. Tågresan går genom Köln, Bonn, Koblenz och Mainz. Rhendalen hör till de vackraste landskapen i Tyskland. Här njuter vi av utsikten över floden med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna. I schweiziska Basel gör vi uppehåll före den avslutande sträckan genom Schweiz till den italienska staden Domodossola i Piemonte. Här väntar buss för transfer mot Lago Maggiore.

 • Dag 3. Lago Maggiore

  Lago Maggiore delas av de italienska regionerna Piemonte och Lombardiet, medan sjöns norra del ligger i Schweiz. Lago Maggiore är Italiens näst största sjö. Vid den sydvästra stranden ligger den charmiga staden Stresa med de italienska Alperna som mäktig fond. Från stadens eleganta strandpromenad kan man se de Borromeiska öarna med palats och utsökta barockträdgårdar. Vi besöker två av de tre öarna under dagen. Isola Bella har ett vackert barockpalats och en exotisk trädgård. Den mista ön, Isola dei Pescatori, är fortfarande bebodd. Isola Madre, som vi ser från sjön, är störst och har tillhört familjen Borromeo under 1500-talet.

 • Dag 4. Naturskön resa i Centovalli

  Vi lämnar Stresa och beger oss åter till Domodossola för att därifrån göra en vacker och spektakulär tågresa. Bagaget transporteras direkt till vårt hotell i Como vid Comosjön, där vi gör nästa övernattning. Från Domodossola färdas vi med Centovalli-tåget som passerar 83 broar och 34 mindre tunnlar på sin väg till Locarno i Schweiz. Centovalli betyder hundra dalar och under denna behagliga tågresa, det kanske vackraste sättet att färdas mellan sjöarna Maggiore och Como, reser vi genom skogar och dalar, förbi gröna vinfält och höga berg. Vi gör ett uppehåll i schweiziska Locarno vid Lago Maggiores norra strand. Staden har ett subtropiskt klimat och här växer såväl palmer som citronträd. Locarnos hjärta är det stora torget Piazza Grande och slottet Castello Visconteo från 1200-talet är, tillsammans med pilgrimskyrkan Madonna del Sasso, Locarnos stolta landmärken. Vidare med tåg via Bellinzona, huvudstad i den italiensktalande kantonen Ticino i södra Schweiz. Bellinzona kan ståta med tre medeltidsborgar som alla är uppsatta på Unescos lista över världsarv. I slutet av dagen kommer vi till Como, Comosjöns sydligaste stad, där vi stannar över natten.

 • Dag 5. Mot Lago d’Iseo och Gardasjön

  Vår resa fortsätter med buss österut, mot Iseo och Garda. Iseosjön är liten i förhållande till Gardasjön. Mitt i sjön ligger ön Monte Isola som återfinns på den exklusiva på listan I Borghi più Belli d’Italia med de vackraste italienska medeltidsstäderna. Monte Isola är den största bebodda ön i en europeisk sjö och Iseosjöns stolthet. Söder om sjön ligger det berömda vindistriktet Franciacorta där ett hundratal vingårdar producerar viner av hög kvalitet.

  Lunch vid Iseosjön innan vi reser vidare mot Gardasjön, där vi stannar kvar under kommande fyra nätter. Detta är Italiens största sjö, drygt 5 mil lång. Vårt resmål, Garda, är en förtjusande småstad belägen vid Gardasjöns sydöstra strand. Här finns en magnifik strandpromenad och en pittoresk innerstad, gränder och torg med ett myllrande folkliv, mängder av restauranger, barer och butiker.

 • Dag 6. Italiens mest älskade sjö

  Ledig dag. Några timmar vid poolen lockar kanske? Eller ett stillsamt strövtåg i stadens gränder med sina konstgallerier och småbutiker. Vi rekommenderar båtutflykt på Gardasjön. Flera små charmiga städer kan besökas över dagen med båt från hamnen i Garda. Söder om Garda ligger vackra Lazise, omgiven av sin mäktiga stadsmur. Fortsätter du längre söderut når du Sirmione med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö. Intill ligger Desenzano med sin livliga hamn och trivsamma gränder.

  På västra sidan av sjön ligger den eleganta och historiskt intressanta staden Salò skyddad av den privata ön Isola del Garda. Gör du en utflykt norrut är charmiga medeltidsstaden Malcesine och Monte Baldo givna mål. Ta linbanan upp till 1 760 meters höjd. Härifrån är utsikten makalös och naturen pastoral med orkidéer, edelweiss och kossor. 

  Det är lätt att bli förälskad i Gardas medeltida charm, färgglada hus och trånga gränder. Den bilfria strandpromenaden är stadens hjärta. När solen går ner över Gardasjön fylls kaféer och restauranger. Många har musik och även butiker håller öppet sent. 

 • Dag 7. Utflykt till Verona

  Idag väntar en guidad promenad i Verona, Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit här, men Julias hus med den berömda balkongen kan ändå beskådas. Huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935. Den största sevärdheten, förutom den nästan helt intakta romerska arenan, är familjen della Scalas gravar på gatan bakom Piazza dei Signori. Tid för lunch, shopping och egna strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger.

 • Dag 8. Valpolicella med vinprovning

  Runt Gardasjön finns flera berömda vinregioner. Trento i norr, Lugana i söder, Franciacorta mellan Garda- och Iseosjöarna och Bardolino som i princip ligger på gångavstånd från Garda. Men populärast av dem alla är Valpolicella, inte minst tack vare ripasso- och amaronevinerna. Namnet Valpolicella betyder ”Dalen med många källare”. Regionen ligger öster om Verona och vi besöker ett av vinhusen där vi, efter en rundvisning, provar några av gårdens viner.

 • Dag 9. Tåg Verona–Hamburg

  Vi lämnar Garda och beger oss med buss till Verona där tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Tågbyte i München och fortsatt resa med tåg mot Hamburg dit vi ankommer på kvällen. Övernattning på hotell nära järnvägsstationen. 

 • Dag 10. Tåg Hamburg–Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg. Därefter promenerar vi tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 21:30-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholms Centralstation
Avresor 2/10
Pris Från 20 695 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan: Enkelrum under hela resan, 5 000 kr
Detaljerade priser

På förfrågan: Dubbelrum med balkong på Hotel Bisesti i Garda, 500 kr/person                       

I priset ingår
 • Tåganslutning till Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter enligt program
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter
 • Del i dubbelrum vid Lago Maggiore, 2 nätter
 • Del i dubbelrum vid Lago di Como, 1 natt
 • Del i dubbelrum i Garda, Lago di Garda, 4 nätter
 • Frukost 9 dagar
 • Lunch 1 dag
 • Middag 6 dagar
 • Transfers och bussresor enligt program
 • Alla i programmet presenterade utflykter och entréer
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej
 • Eventuellt plats- och tilläggsbiljetter i Sverige
Resesätt Tåg
Bra att veta

Tågresan utgår från Köpenhamn med anslutningar från Sverige. Ange önskad avreseort i Sverige vid bokning.

Resorna arrangeras med reguljära tåg. Planeringen av denna tågrundresa är gjord i november 2018 med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar.

Denna tågresa arrangeras med reguljära tåg. Under resan mellan Sverige och Italien används fyra olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planeringen av denna tågresa gjordes i november 2018 med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. 
Tågen och tågresorna är inte anpassade för personer med rörelse- eller funktionshinder. På- och avstigningar, byten av perrong, trappor och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Boende

 • Hotel Bisesti***

  Hotel Bisesti är ett trestjärnigt, äldre och klassiskt italienskt hotell med några minuters promenad strandpromenaden i Garda. Trädgård med poolområde och möblerad solterrass.
  Dubbelrum med bad/wc, satellit-tv, kassafack, luftkonditionering. Några rum med balkong (tillval). Reception, hiss. Restaurang, snackbar och bar. Kostnadsfri wi-fi i allmänna utrymmen. Läget är förträffligt: Två kvarter till strandpromenaden och centrala Garda. Ett par minuters promenad till Gamla stan, busstorget och hamnen (för båtar på Gardasjön).