Översikt

Tågresa till Gardasjön med tidningen Vi

Alla älskar Italien, men långt ifrån alla älskar att flyga. Därför bjuder tidningen Vi in dig till en kultur- och författarträff i småstaden Garda vid ett sensommarstilla Gardasjön i Italien – och resan går hela vägen med tåg. Veckan i Italien innehåller intressanta föreläsningar, utvecklande reflektioner och spännande samtal i kombination med en särdeles fin gemenskap och trevliga utflykter. Årets resa sträcker sig över tio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg. Välkommen till en oslagbar resa med tidningen Vi!

Kulturpersonligheterna
Med på resan är tre av landets främsta kulturpersonligheter, bland annat författaren Lasse Berg som är en våra mest älskade författare. Hans kanske mest kända böcker tar sin utgångspunkt i Kalahariöknen: Gryning över Kalahari – Hur människan blev människa, Skymningssång över Kalahari – Hur människan bytte tillvaro och Ut ur Kalahari: drömmen om det goda livet. 2019 kom Ändå inte försvunnen: om sorg, tröst och att vara människa – en mycket gripande bok om dottern som omkom i en tragisk olycka. Lasse Berg, som också är journalist och dokumentärfilmare, har mottagit en rad fina utmärkelser för sitt arbete. Han är även hedersdoktor vid Lunds universitet.

”Jag är helt säker på att vi kommer att få  givande kvällar med Lasse”, säger Stina Jofs som leder samtalen. ”Han kan verkligen berätta: om livet och naturen, om spännande resor, om stor glädje och djupaste sorg.”

Tillsammans med regissören Suzanne Osten, konstnären Stina Wirsén och författaren Lasse Berg tillbringar vi en varm och skön höstvecka fylld av spännande samtal, intressanta föreläsningar, en särdeles fin gemenskap och trevliga utflykter.

Stina Jofs är senior editor på tidningen Vi och författare till bland annat biografierna Lärdomar, om Ingvar Carlsson och Vrålstark & skiträdd om Marie Göranzon. Hon har under åren nominerats till Stora Journalistpriset, Årets journalist samt Årets stilist.

Resan börjar på din hemort
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret. 

Tågresan är en del av reseupplevelsen 
Redan när tåget passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom Tyskland, och när tåget närmar sig Bayern och Alperna, känns det som att resa rakt in i ”Sound of Music”. 
Tåget lämnar München och det historiska kungariket Bayern. Efter Innsbruck, som är Tyrolens historiska huvudstad, passeras Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa. Vi passerar Trento, där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bank­rån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.

Nu väntar en hel vecka i Italien
Småstaden Garda vid Gardasjön, ansedd som Europas vackraste sjö, har varit semesterort ända sedan antiken. Under veckan är frukost och middag är inkluderat på hotellet. Men för den skull får du inte missa att någon kväll njuta av en pizza eller en spaghetti på en av tavernorna i gränderna, och insupa den romantiska Lady och Lufsen-atmosfären.

Under veckan i Garda ingår en guidad utflykt till Verona, med tid för egna strövtåg i den vackra staden. Den som vill röra på sig, kan följa med på en promenad längs stranden till Bardolino, en charmerande stad med smala gränder, butiker och en livlig småbåtshamn. På egen hand gör du enkelt båtresor på Gardasjön till flera vackra och intressanta städer runt sjön. 

Boka din resa

2021-10-20 2021-10-29 14 395 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Tågresa till Köpenhamn och Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledarna, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm. Tänk på att du själv ansvarar för att ditt bagage kommer från och till tåget i Hamburg.

 • Dag 2. Tåg från Hamburg till Verona

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar den spännande tågresan genom Europa. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrutten via München till Verona och är en hänförande och miljövänlig del av resan. Paus i München och byte av tåg för den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset och staden Bolzano följer tåget den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po, ända till Verona. Tågresan från Hamburg till Verona tar 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. Efter ankomst till Verona möter buss till Gardasjön, restid ca 60 minuter. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Dag 3. Garda och Bardolino

  Den pittoreska staden Garda, som ligger vid sjöns sydöstra strand, har gett Gardasjön dess namn. Det är lätt att bli förälskad i stadens medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. Efter frukost väntar en presentation av tidningen Vi:s gäster och representanter samt veckans program. 
  Om du har lust, och orkar, kan du därefter följa med på en fyra kilometer lång promenad längs stranden till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden och väljer själv om du vill gå eller ta båten tillbaka till Garda.

  Gemensamt går vi under eftermiddagen till Gamla stan och Palazzo Carlotti för resans första samtal. Åter till hotellet för middag.

   

   

 • Dag 4. Utflykt till Verona

  Idag väntar en utflykt med buss till Verona och en guidad promenad i staden, som finns uppsatt på Unescos lista över världsarv. Verona är för turisten först och främst Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit här, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Den största sevärdheten är den nästan helt intakta arenan, världens tredje största bevarade romerska amfiteater.
  Lunch på egen hand. Tid för shopping och egna strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger.

  Åter med buss till Garda och veckans andra samtal i Palazzo Carlotti.


 • Dag 5. Gör en båtutflykt på Gardasjön!

  Dagen är ledig. Kanske gör du en utflykt på italienarnas mest älskade sjö; Gardasjön är en skattkista fylld av charmiga små städer som kan besökas över dagen med båt från hamnen i Garda. Söder om Garda ligger lilla romantiska Sirmione med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö. Intill ligger staden Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder.
  På västra sidan av sjön ligger den eleganta och historiskt intressanta staden Salò skyddad av den privata ön Isola del Garda. I grannstaden Gardone Riviera finns nationalskalden Gabriele d'Annunzios osannolika monumentala hem och park. 

  Du måste dock vara tillbaka i Garda i tid för veckans tredje samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 6. Promenad till Lazise

  Fram till eftermiddagen har du egen tid vid Gardasjön. Lockar en riktigt lång promenad, kan du följa sjön söderut, förbi Bardolino och ytterligare några kilometer, till den lilla vackra staden Lazise, omgiven av sin mäktiga stadsmur. Man kan också nöja sig med att bara lugnt strosa längs gränderna i Garda.

  Under eftermiddagen är det dags för veckans fjärde samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 7. Vinprovning i Valpolicella

  Runt Gardasjön finns flera berömda vinregioner. Trento i norr, Lugana i söder, Franciacorta mellan Garda- och Iseosjöarna och Bardolino som i princip ligger på gångavstånd från Garda. Men populärast av dem alla är Valpolicella, inte minst tack vare Ripasso- och Amaronevinerna. Namnet Valpolicella betyder ungefär dal med många källare. Regionen ligger öster om Verona och under denna halvdagstur ingår besök i ett vinhus med vinprovning.

  Åter till Garda och veckans femte samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 8. Klippan La Rocca

  Förmiddag och lunch på egen hand i Garda. Kanske lockas du av att vandra upp på klippan La Rocca, som reser sig 280 meter över staden. Orkar du hela vägen till toppen, belönas du med en storslagen utsikt över Gardasjön.

  Under eftermiddagen väntar veckans avslutande samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 9. Tågresa från Verona till Hamburg

  Efter tidig frukost och utcheckning, påbörjas hemresan med buss till Verona varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Paus med tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg med ankomst på kvällen. Övernattning på hotell beläget på gångavstånd från stationen. 

 • Dag 10. Tågresa Hamburg - Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg och gemensam promenad tillbaka till stationen. Hemresa med tåg mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 21:30-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/10
Pris Från 14 395 kr
Enkelrumstillägg 3 600 kr (på förfrågan)
I priset ingår
 • Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn t/r
 • Tågregresor med platsbiljetter till Verona t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter inkl. frukost
 • Busstransfer till Garda t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel La Perla, 7 nätter
 • Halvpension i Garda, från middag dag 2 (exkl. dryck) till frukost hemresedagen
 • Bardolino, vandring längs strandpromenaden
 • Verona, guidad utflykt med buss
 • Valpolicella, utflykt med vinprovning
 • Kvällssamtal med tre, av Vi, utvalda kulturpersonligheter
 • Tidningen Vi:s representanter
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Anslutningsort

Flera orter i Sverige

Tillägg

Tillägg ej prenumerant 1000 kr

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Men vi har självklart även yngre, minst lika kompetenta och effektiva färdledare på våra tågresor. Oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Avresa till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa till Hamburg. Övernattning i Hamburg.
Dag 2. Tåg till München, byte och fortsatt resa till Verona. Busstransport till Garda.
Dag 3. Presentation och egen tid för promenad från Garda till Bardolino. Samtal ett väntar.
Dag 4. Guidad utflykt till Verona. Samtal två väntar
Dag 5. Egen tid för båtutflykt på Gardasjön. Samtal tre väntar.
Dag 6. Egen tid för promenad till Lazise. Samtal fyra väntar.
Dag 7. Guidad utflykt och vinprovning Valpolicella. Samtal fem väntar.
Dag 8. Egen tid för att vandra upp till La Rocca. Sista samtalet väntar.
Dag 9. Tåg från Verona till Hamburg. Övernattning på hotell i Hamburg.
Dag 10. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige.

Boende

Vi bor på Hotel La Perla.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Resans karaktär

Sällskapsresa med tåg

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt, äldre och klassiskt italienskt hotell med 148 rum. Badrum med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, radio, minibar, kassafack, luftkonditionering och balkong. Poolen, som är byggd senare än hotellet, ligger separat och man når denna via en gångtunnel bakom själva hotellet.

Inspiration

Tåg till Italien