Översikt

Tågresa till Gardasjön med tidningen Vi

Alla älskar Italien, men långt ifrån alla älskar att flyga. Därför bjuder tidningen Vi, för andra året i rad, in till en kultur- och författarträff i småstaden Garda vid ett sensommarstilla Gardasjön i Italien. Resan går hela vägen med tåg, och med på resan är några av landets främsta kulturpersonligheter. Veckan i Italien innehåller intressanta föreläsningar, utvecklande reflektioner och spännande samtal i kombination med en särdeles fin gemenskap och trevliga utflykter. Resan sträcker sig över tio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg. Välkommen till en unik resa med Tidningen Vi

Kulturpersonligheterna
Med på resan är tre av landets främsta kulturpersonligheter, bland annat en våra mest älskade författare, Lasse Berg. Hans kanske mest kända böcker tar sin utgångspunkt i Kalahariöknen: ”Gryning över Kalahari – Hur människan blev människa”, ”Skymningssång över Kalahari – Hur människan bytte tillvaro” och ”Ut ur Kalahari: drömmen om det goda livet”. 2019 kom ”Ändå inte försvunnen: om sorg, tröst och att vara människa” – en mycket gripande bok om dottern som omkom i en tragisk olycka. Lasse Berg, som också är journalist och dokumentärfilmare, har mottagit en rad fina utmärkelser för sitt arbete. Han är även hedersdoktor vid Lunds universitet.

Om Lasse Berg får representera litteraturen så får Karin Broos stå för konsten och Bo Sundström för musiken. De båda senare har liksom Lasse Berg verkligen gjort avtryck i sina båda genrer.

Karin Broos är utbildad i Nederländerna, hennes konst finns att beskåda på bland annat Moderna museet, Värmlands museum och Statens konstråd. Hon har ställt ut både i utlandet och i Sverige, och belönats med kunglig medalj för sitt arbete. 2011 gjorde hon ett mycket uppmärksammat Sommar i P1. Sedan 1998 driver hon och hennes make Marc Broos Alma Löv Museum i Östra Ämtevik, Värmland.

Bo Sundström, född i Piteå, sångare, gitarrist och låtskrivare, känd som en av medlemmarna i högt älskade Bo Kaspers orkester, som firat 30 årsjubileum, men Bo har också en lång, egen karriär. Han debuterade med skivan ”Söndag i sängen”, fick Grammis 1998 för ”Årets artist och har givit ut flera soloalbum.

”Jag är helt säker på att vi kommer att få givande kvällar tillsammans med dessa tre underbara yrkesmänniskor och personer”, säger Stina Jofs som leder samtalen. ”Allt kan komma upp – sorg, smärta, glädje. Vi kommer att tala om människans ursprung, vår sant djuriska natur, vad konst och musik betyder för oss som knallar omkring på den här jorden.”

Stina Jofs är senior editor på tidningen Vi och författare till bland annat biografierna ”Lärdomar”, om tidigare statsminister Ingvar Carlsson och ”Vrålstark & skiträdd”, om skådespelaren Marie Göranzon. Förra året kom boken ”Som ett surr mellan brösten”, en biografi om operasångerskan och skådespelaren Marianne Mörck. Under sensommaren släpp ytterligare en bok på Bonniers. Hon har under åren nominerats till Stora Journalistpriset, Årets journalist samt Årets stilist.


Resan börjar på din hemort
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret. 

Tågresan är en del av reseupplevelsen 
Redan när tåget passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom Tyskland mot Bayern och Alperna. Efter tågbyte i München lämnar vi det historiska kungariket Bayern, och reser via Innsbruck i österrikiska Tyrolen. Vi passerar Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa, och staden Trento, där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bank­rån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.

Nu väntar en hel vecka i Italien
Småstaden Garda vid Gardasjön, ansedd som Europas vackraste sjö, har varit semesterort ända sedan antiken. Under veckan är frukost och middag inkluderat på hotellet. Men för den skull får du inte missa att några kvällar njuta av en pizza eller en spaghetti på en av tavernorna i gränderna, och insupa den romantiska Lady och Lufsen-atmosfären.

Program

 • Dag 1. Tågresa till Köpenhamn och Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledarna, som medföljer under hela resan från Stockholm till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa genom Danmark, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Kort promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm. Tänk på att du själv ansvarar för att ditt bagage kommer från och till tåget i Hamburg.

 • Dag 2. Tåg från Hamburg till Verona

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar den spännande tågresan genom Europa. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrutten via München till Verona och är en hänförande och miljövänlig del av resan. Paus i München och byte av tåg för den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset och staden Bolzano följer tåget den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po, ända till Verona. Tågresan från Hamburg till Verona tar 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. Efter ankomst till Verona möter buss till Gardasjön, restid ca 60 minuter. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Dag 3. Garda och Bardolino

  Den pittoreska staden Garda, som ligger vid sjöns sydöstra strand, har gett Gardasjön dess namn. Det är lätt att bli förälskad i stadens medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. Efter frukost väntar en presentation av veckans program, resans inbjudna kulturpersonligheter och Tidningen Vi:s representanter. 
  Om du har lust, och orkar, kan du därefter följa med på en fyra kilometer lång promenad längs stranden till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden och väljer själv om du vill gå eller ta båten tillbaka till Garda.

  Gemensamt går vi under eftermiddagen till Gamla stan och Palazzo Carlotti för resans första samtal. Åter till hotellet för middag.

 • Dag 4. Utflykt till Verona

  Efter frukost beger vi oss med buss till Verona, den vackra kulturstaden vid Adigefloden. Verona grundades av romarna för drygt två tusen år sedan, och den största sevärdheten är därför den romerska arenan, den tredje största i Italien. Verona är även Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935.
  Tid för lunch på egen hand, shopping och strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger.
  Vi återvänder till Garda under eftermiddagen, i tid för veckans andra samtal i Palazzo Carlotti.


 • Dag 5. Båtutflykt på Gardasjön!

  Dagen är ledig. Om du vill kan du till självkostnadspris följa med färdledarna på en båtutflykt på italienarnas mest älskade sjö; Gardasjön är en skattkista fylld av charmiga små städer som kan besökas över dagen med båt från hamnen i Garda. Söder om Garda ligger lilla romantiska Sirmione med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö. På västra sidan av sjön ligger den eleganta och historiskt intressanta staden Salò skyddad av den privata ön Isola del Garda. I grannstaden Gardone Riviera finns nationalskalden Gabriele d'Annunzios osannolika monumentala hem och park. Båtresa tillbaka till Garda i tid för veckans tredje samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 6. Venedig, tillvalsutflykt

  Dagen är ledig. Som tillval kan du förboka en guidad utflykt till Venedig. Denna magiska stad, omgiven av vatten och kanaler, är fylld av anrika palats och vackra piazzor. Utflykten går med buss från Garda till Tronchetto vid Venediglagunen, och sista sträckan med båt till Marcusplatsen.
  Vi gör en rundvandring i hjärtat av Venedig, och ser den imponerande Markusplatsen med Markuskatedralen, en av världens mest magnifika. Intill ligger Dogepalatset. Härifrån styrdes Venedig fram till republikens fall år 1797. Tid för egna strövtåg i den unika staden.
  Under eftermiddagen tar vi åter båten tillbaka och återvänder med buss till Garda.
  Före middagen är det dags för veckans fjärde samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 7. Vinprovning i Valpolicella

  Runt Gardasjön finns flera berömda vinregioner. Trento i norr, Lugana i söder, Franciacorta mellan Garda- och Iseosjöarna och Bardolino som i princip ligger på gångavstånd från Garda. Men populärast av dem alla är Valpolicella, inte minst tack vare Ripasso- och Amaronevinerna. Namnet Valpolicella betyder ungefär dal med många källare. Regionen ligger öster om Verona och under denna halvdagstur ingår besök i ett vinhus med vinprovning. Åter till Garda och veckans femte samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 8. En stillsam dag i Garda

  Det är söndag i Italien och du har en dag på egen hand i Garda. Kanske lockas du av att vandra upp på klippan La Rocca, som reser sig 280 meter över staden. Orkar du hela vägen till toppen, belönas du med en storslagen utsikt över Gardasjön.
  Under eftermiddagen väntar resans sjätte och avslutande samtal i Palazzo Carlotti.

 • Dag 9. Tågresa från Verona till Hamburg

  Efter tidig frukost och utcheckning, påbörjas hemresan med buss till Verona varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Paus med tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg med ankomst på kvällen. Övernattning på hotell beläget på gångavstånd från stationen. 

 • Dag 10. Tågresa Hamburg - Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg och gemensam promenad tillbaka till stationen. Hemresa med tåg mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 21:30-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/10
Pris Från 19 695 kr
Enkelrumstillägg 3 000 kr
Detaljerade priser

Tillval: Guidad utflykt till Venedig 600 kr per person

I priset ingår
 • Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter till Verona t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter inkl. frukost
 • Busstransfer till Garda t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel La Perla, 7 nätter
 • Halvpension i Garda, middag från dag 2 (exkl. dryck) till frukost dag 9
 • Bardolino, vandring längs strandpromenaden
 • Verona, guidad utflykt med buss
 • Valpolicella, utflykt med vinprovning
 • Föreläsningar med av Vi utvalda kulturpersonligheter
 • Tidningen Vi:s representanter
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Anslutningsort

Flera orter i Sverige

Tillägg

Tillägg ej prenumerant 1000 kr

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Oavsett erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Avresa till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa till Hamburg. Övernattning i Hamburg.
Dag 2. Tåg till München, byte och fortsatt resa till Verona. Busstransport till Garda.
Dag 3. Presentation och egen tid för promenad från Garda till Bardolino. Samtal ett väntar.
Dag 4. Guidad utflykt till Verona. Samtal två väntar
Dag 5. Egen tid för båtutflykt på Gardasjön. Samtal tre väntar.
Dag 6. Egen tid eller tillvalsutflykt Venedig. Samtal fyra väntar.
Dag 7. Guidad utflykt och vinprovning Valpolicella. Samtal fem väntar.
Dag 8. Egen tid för att vandra upp till La Rocca. Sista samtalet väntar.
Dag 9. Tåg från Verona till Hamburg. Övernattning på hotell i Hamburg.
Dag 10. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige.

Boende

Vi bor på Hotel La Perla.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Resans karaktär

Sällskapsresa med tåg

Deltagarantal

55-60 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt, äldre och klassiskt italienskt hotell med 148 rum, restaurang och bar. Rummen är små med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, radio, minibar, kassafack, luftkonditionering och balkong. Poolen, som är byggd senare än hotellet, ligger separat och man når denna via en gångtunnel bakom själva hotellet. Endast någar minuters promenad till strandpromenaden och gamla stan.

Inspiration

Tåg till Italien

Boka din resa

2022-10-16 2022-10-25 19 695 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan