Översikt

Gardasjön, vin och trädgårdar

Följ med Landresor till småstaden Garda och ett vårvackert Gardasjön i Italien – resan går hela vägen med tåg! Vi stannar en hel vecka i Italien där vi provar viner och besöker utvalda trädgårdar och parker runt Gardasjön. Men framför allt umgås vi, äter goda middagar och har det trevligt tillsammans. Resan sträcker sig över tio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg.

Resan börjar på din hemort

När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret.

Tågresan är en del av reseupplevelsen

Redan när tåget passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom Tyskland, och när tåget närmar sig Bayern och Alperna, känns det som att resa rakt in i ”Sound of Music”.

Efter byte av tåg, lämnar vi München och det historiska kungariket Bayern. Efter Innsbruck, som är Tyrolens historiska huvudstad, passeras Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa. Från tågfönstret ser vi Trento, där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bank¬rån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.

Nu väntar en hel vecka i Italien

Småstaden Garda vid Gardasjön, ansedd som Europas vackraste sjö, har varit semesterort ända sedan antiken. Under veckan är frukost och middag är inkluderat på hotellet. Men för den skull får du inte missa att någon kväll njuta av en pizza eller en spaghetti på en av tavernorna i gränderna, och insupa den romantiska Lady och Lufsen-atmosfären.

Program

 • Dag 1. Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledaren, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2. Tåg från Hamburg till Verona

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar den spännande tågresan genom Europa. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrutten via München till Verona och är en hänförande och miljövänlig del av resan. Paus i München och byte av tåg för den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset och staden Bolzano följer tåget den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po, ända till Verona. Tågresan från Hamburg till Verona tar 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. Ankomst till Verona och buss till Gardasjön, restid ca 60 minuter. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Dag 3. Garda och Bardolino

  Den pittoreska staden Garda, som ligger vid sjöns sydöstra strand, har gett Gardasjön dess namn. Detta är Italiens största sjö, drygt 50 km lång, och det milda klimatet, grönskan och den gästvänliga befolkningen gör Gardasjön till ett perfekt resmål.

  Det är lätt att bli förälskad i stadens medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. När solen går ned över Gardasjön fylls alla caféer och restauranger. Många har musik och även butiker håller öppet till långt in på kvällen.

  Om du har lust, och orkar, kan du under förmiddagen följa med på en fyra kilometer lång promenad längs stranden till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden och väljer själv om du vill promenera eller ta båten tillbaka till Garda.

 • Dag 4. Isola del Garda och Heller Garden

  Gardasjön är italienarnas mest älskade sjö, en skattkista fylld av charmiga småstäder. Vi tar båt från hamnen i Garda, rakt över sjön, till en av de allra mest pittoreska, Gardone Riviera. Vi inleder dagen med att besöka Isola del Garda, den största ön i Gardasjön. Ön domineras av det privata palatset Villa Borghese-Cavazza i storslagen neo-gotisk arkitektur, designad av arkitekten Luigi Rovelli i början av 20-talet. Vi njuter i första hand av trädgården i klassisk italiensk stil med välmodellerade häckar, palmer med ursprung på Kanarieöarna och en mängd exotiska frukter. Vi fortsätter till Gardasjöns västra strand där vi besöker Fondazione André Heller – eller populärt kallad Heller Garden, en botanisk trädgård med inslag från alla världsdelar. Indiska och marockanska skulpturer, porlande bäckar, fiskdammar och vattenfall gör parken trivsam och rofylld. Återresan till Garda med båt.

 • Dag 5. Verona och Parco Palazzo Giusti

  Idag väntar en heldag i Verona, för turisten först och främst Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit här, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Vi inleder med en guidad promenad i den vackra kulturstaden vid Adigefloden. De största sevärdheterna, förutom den romerska amfiteatern, är det vackra torget Piazza Bra och familjen della Scalas gravar på gatan bakom Piazza dei Signori. 
  Vi fortsätter därefter till renässansträdgården Giardino Giusti, som anses vara en av de vackraste i Italien. Trädgården ligger i anslutning till ett palats, strax utanför Veronas historiska centrum, och är en fridfull och vacker klassisk trädgård av italienskt format och struktur med fontäner, statyer, anlagda gångar och stenmurar.

 • Dag 6. Ledig dag – eller egen utflykt med båt på Gardasjön

  Dagen är ledig och några timmar vid poolen kanske lockar. Eller varför inte göra en utflykt på Gardasjön! Söder om Garda ligger lilla vackra Lazise, omgiven av sin mäktiga stadsmur. Fortsätter du längre söderut når du Sirmione med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö. Intill ligger staden Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder.  Reser du mot norr och den charmiga medeltidsstaden Malcesine, är berget Monte Baldo ovanför byn ett givet utflyktsmål. Ta linbanan upp till 1 760 meters höjd. Härifrån är utsikten makalös och naturen pastoral med sina orkidéer, edelweiss och vänliga kossor. Allra längt i norr ligger Riva del Garda, i regionen Trentino, och en av Gardasjöns mest populära utflyktsmål, småstaden Limone sul Garda, som fått sitt namn efter områdets tidigare citronodlingar.

 • Dag 7. Valpolicella med vinprovning

  Runt Gardasjön ligger vindistrikten tätt. Bland andra Verona, Bardolino, Lugana och Soave. Men populärast av dem alla är Valpolicella, mycket tack vare vinerna Ripasso och Amarone som produceras här. Vi gör under förmiddagen en utflykt till en av vingårdarna i Valpolicella där vi, efter en rundvisning, får prova ett par av gårdens viner.
  Eftermiddagen är ledig. Kanske ett par timmar vid poolen lockar. Eller ett stillsamt strövtåg i stadens gränder med sina inbjudande konstgallerier och små butiker.

 • Dag 8. Ledig dag – eller vandring upp på klippan La Rocca

  En avslutande dag i vackra Garda. Om du inte föredrar att tillbringa dagen vid poolen, eller i skuggan under ett parasoll, kanske lockas du av att vandra upp på klippan La Rocca, som reser sig 280 meter över staden. Orkar du hela vägen till toppen, belönas du med en storslagen utsikt över Gardasjön.

 • Dag 9. Tågresa från Verona mot Hamburg

  Vi lämnar Garda och påbörjar hemresan. Buss till Verona varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Paus med tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg med ankomst på kvällen. Övernattning på hotell beläget på gångavstånd från stationen.

 • Dag 10. Tågresa Hamburg–Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg och gemensam promenad tillbaka till stationen. Hemresa med tåg mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 2/5
Pris Från 18 995 kr
Enkelrumstillägg 4 300kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter till Italien t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter, frukost
 • Del i dubbelrum i Garda, 7 nätter
 • Halvpension i Italien (exkl. dryck)
 • Guidad promenad i Verona
 • Besök i parken Giardino Giusti
 • Båtresa till Isola del Garda med besök i slottsträdgården
 • Gardone Riviera med besök i parken Fondazione André Heller
 • Utflykt till Valpolicella med vinprovning
 • Bardolino, promenad
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Anslutningsort

Flera orter i Sverige

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Oavsett erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Avresa till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa till Hamburg. Övernattning i Hamburg.
Dag 2. Tåg till München, byte och fortsatt resa till Verona. Busstransport till Garda.
Dag 3. Egen tid och promenad från Garda till Bardolino.
Dag 4. Båtutflykt Gardasjön, Isola del Garda och besök i Heller Garden.
Dag 5. Guidad utflykt till Verona. Besök i renässansträdgården Giardino Giusti.
Dag 6. Ledig dag – Upptäck mer av eller runt Gardasjön eller njut av poolen.
Dag 7. Guidad utflykt och vinprovning Valpolicella.
Dag 8. Ledig dag – Vandra upp till La Rocca och den magiska utsikten.
Dag 9. Tåg från Verona till Hamburg. Övernattning på hotell i Hamburg.
Dag 10. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige. 

Boende

Vi bor på Hotel La Perla.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Resans karaktär

Läsarresa i samarbete med tidningen Land
När du bokar en resa som sker i samarbete med tex en tidning eller förening så förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Deltagarantal

Max antal 26 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt, äldre och klassiskt italienskt hotell med 148 rum, restaurang och bar. Rummen är små med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, radio, minibar, kassafack, luftkonditionering och balkong. Poolen, som är byggd senare än hotellet, ligger separat och man når denna via en gångtunnel bakom själva hotellet. Endast någar minuters promenad till strandpromenaden och gamla stan.

  Adress: Via Vespucci, 5, 37016 Garda VR.
  Telefon: +39 045 627 0111

Inspiration

Tåg till Italien

Boka din resa

2023-05-02 2023-05-11 18 995 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan