Översikt

Vi-resa till Mallorca!

Tidningen Vi bjuder för fjärde året i rad in till kultur- och författarträff på Mallorca. Vi bor på välrenommerade Hotel Fergus Style, direkt vid strandpromenaden i ett sensommarstilla Palmanova. Med på resan är tre av landets främsta kulturpersonligheter: skådespelaren Krister Henriksson, konstnären Karin Broos och författaren Åsa Moberg. Veckan innehåller intressanta föreläsningar, utvecklande reflektioner och spännande samtal i kombination med en särdeles fin gemenskap och trevliga utflykter. Välkommen till en oslagbar vecka med Tidningen Vi!

Mycket har hänt i Tidningen Vi sedan 1913, när föregångaren Konsumentbladet gavs ut för första gången. Vid slutet av 40-talet nådde tidningen sin största upplaga hittills: 676 000 exemplar, vilket var detsamma som att 40 procent av Sveriges befolkning prenumererade på Vi.

Ungefär samtidigt formulerade chefredaktör Seved Apelqvist följande programförklaring:
”Vi vill roa och förströ utan att fördumma. Vi vill spegla nuets verklighet men inte förfalska den. Vi vill förmedla kontakt med kulturtraditionen men inte romantisera det gamla. Vi vill följa idéernas brottning men inte svänga efter vinden. Vi vill odla gemenskapstanken men inte släppa kravet på individens frihet. Vi vill vidga vyerna.”

I början av 80-talet blir Monica Boëthius tidningens första kvinnliga chefredaktör. Tio år senare sjösätts Vi:s Litterära Båtsalong, där aktuella författare berättar om sina böcker för läsarna under en dygnslång kryssning på Östersjön. Evenemanget blir omedelbart en framgång som fortfarande flyter på.

Boka din resa

2019-10-17 2019-10-24 17 995 kr Scandinavian Airlines Väntelista Förfrågan

Program

 • Resan till Mallorca

  Du flyger från Stockholm och Köpenhamn till huvudstaden Palma, där våra värdinnor möter. Efter en busstransfer, ca 25 min, når du Palmanova och vårt hotell Fergus Style Palmanova.

 • Samtal och föredrag

  Med under veckan har vi tre av landets främsta kulturpersonligheter; skådespelaren Krister Henriksson, konstnären Karin Broos och författaren Åsa Moberg. I programmet är inkluderat intressanta föreläsningar, utvecklande reflektioner och spännande samtal.

 • Krister Henriksson

  Krister fick sitt genombrott på Stockholms Stadsteater 1973 med huvudrollen i Peer Gynt. Han knöts till Dramaten 1993 och har även medverkat i lång rad film- och tv-produktioner. Han fick en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Lisa Ohlins Veranda för en tenor. Han har dessutom belönats med O'Neill-stipendiet.

 • Karin Broos

  Karin Broos är utbildad vid St. Joost och vid Royal Academy i s’Hertogenbosch i Nederländerna men har sedan 1975 varit bosatt verksam som konstnär i Värmland. Karin Broos återger med närmast fotografisk skärpa i sitt måleri situationer som ofta är vardagliga scener hämtade ur hennes egen familj. 

 • Åsa Moberg

  Åsa Moberg är journalist och samhällsdebattör, och är författare till en uppmärksammad bok om att leva med depression. Åsa har dessutom översatt Simone de Beauvoir, från franska till svenska. Däremellan föreläser Åsa om feminism, psykiatri, och hon medverkar även på frilansbasis i SVT:s Röda Rummet och de stora svenska dagstidningarna.

 • Mallorca

  Mallorca har genom historien erövrats av kartager, romare, morer och katalaner. År 1276 blir Mallorca ett självständigt kungadöme och under några decennier på 1300-talet är Palma en av de rikaste städerna i Medelhavet. Sedan slutet av 1400-talet är Mallorca en del av det spanska kungadömet. Den numera autonoma ögruppen Balearerna höll sitt första val 1983.
  Öns huvudstad, Palma de Mallorca, har drygt 400 000 invånare.
  Femton kilometer väster om Palma ligger Palmanova, en semesterort belägen vid en bukt med en kilometerlång sandstrand. Här njuter vi av sensommarens fridfulla tempo och kan flanera längs den fina strandpromenaden. Palmanova erbjuder flera caféer och shoppingmöjligheter. Vill du ha ett större utbud, mer puls och kultur, tar lokalbussen in till Palma ca 30 minuter.

 • Palmanova

  Palmanova är en trevlig småstad som ligger vid en bukt ca 15 km väster om Palma. Här njuter du av en fridfull atmosfär och kan flanera längs den fina strandpromenaden till hamnen. Flera finkorniga stränder finns på orten, som också erbjuder caféer och shopping. Vill du ha mera puls och kultur tar det ca 30 minuter till Palma med lokalbuss.

 • Utflykter under veckan Bodega och Cala Figuera

  Redan under romartiden odlades det vin på Mallorca och under de senaste 25 åren har en stor utveckling skett. I dag finns det över 70 bodegor på ön. På denna tur skall vi besöka en av de större, Bodega Bordoy, belägen öster om Palma. Under en rundvisning får vi förklarat processen med vinframställning. Därefter provsmakar vi några utvalda viner.
  Vi åker vidare över slättlandet mot Mallorcas östra kust, till den idylliska fiskebyn Cala Figuera där tiden tycks ha stått stilla. Vi äter en lättare lunch, och i den lilla hamnen får du tid på egen hand att njuta av utsikten innan vi återvänder till hotellet.

 • Utflykter under veckan Valldemossa och Fornalutx

  Med buss åker vi utmed västkustens slingrande vägar i Serra de Tramuntana. Vårt första stopp blir den vackra byn Valldemossa, belägen på närmare 500 meters höjd. Kompositören Frédéric Chopin och författarinnan George Sands tillbringade här en kall och regntung vinter 1838 i klostret La Cartuja, idag ett museum som vi besöker.
  Vår tur fortsätter via den magiska konstnärsbyn Deia, ned mot den frodiga Sollerdalen, känd för sina väldoftande citrusodlingar.
  Dagen avslutas i bergsbyn Fornalutx, en av Mallorcas vackraste byar, omgiven av olivlundar och exotiska odlingar som klättrar utmed bergssidorna. I byn blir vi serverade en inhemsk rätt, Pa Amb Oli, och det blir tid till en promenad utmed de inbjudande kullerstensgatorna, där vi kan njuta de välordnade blomsterarrangemangen. Hem kör vi genvägen genom tunneln till Palma.

 • Frivillig utflykt Mirómuseet i Palma

  Fundació Pilar i Joan Miró innehåller en stor samling Miróskulpturer, målningar och grafiska blad. Museet ritades av Rafael Moneo, som också ritade de nya delarna av Moderna museet i Stockholm. Joan Miró avled på Mallorca 1983.
  Vi reser gemensamt med buss in till Palma och Mirómuseet, beläget högt ovan staden. Rundvisning av engelsktalande guide. Returresa på egen hand.
  Pris ca 15 €, betalas på plats.

 • Frivillig utflykt Es Capdellà

  En pittoresk by belägen mellan städerna Calvià och Andratx på sydvästra Mallorca. Vi reser ut på landsbygden, längs böljande vägar och fantastiska bergs- och skogslandskap. Här gör vi en vandring till Finca de Galatzo i natursköna omgivningar. Lunch intar vi på bykrogen i Es Capdellà. Pris ca 25 €, betalas på plats.

 • Frivillig utflykt Galilea

  Mallorcas högst belägna by ligger vid sidan av allfarvägarna på 500 meters höjd uppe i bergskedjan Tramuntana. Galilea är en närmast bortglömd by. Hit kommer vi med taxi för att beundra den fantastiska utsikten över bergslandskapet och Medelhavet. Vi gör en rundvandring i den idylliska byn och intar därefter en tapas-lunch i kyrkbaren. Pris ca 35 €, betalas på plats.

 • Grand Tours värdinnor

  Våra omtyckta svenska värdinnor är sedan många år bosatt på Mallorca. Tillsammans leder de transfers till och från flygplatsen samt utflykterna. De finns också tillgänglig för att svara på frågor, ge tips och råd.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Köpenhamn Kastrup, Stockholm Arlanda
Avresor 17/10
Pris Från 17 995 kr
Specialpris 16 995 kr för Vi-prenumeranter
Enkelrumstillägg Dubbelrum för eget bruk, 2 200 kr
I priset ingår
 • Flyg till Palma t/r
 • Del i dubbelrum på Fergus Style Palmanova, 7 nätter
 • Halvpension med frukost- och middagsbuffé
 • Heldagsutflykt längs västkusten inkl. pa ambo oli-lunch i Fornalutx
 • Heldagsutflykt österut med besök på bodega med vinprovning, lätt lunch i Cala Figuera 
 • Föredrag och samtal med skådespelaren Krister Henriksson, konstnären Karin Broos och författaren Åsa Moberg
 • "Må-bra"-pass med fysiska aktiviteter
 • Miljöskatt på Balearerna
 • Resan är klimatkompenserad
 • Tidningen Vi:s representanter
 • Grand Tours värdinna
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Resesätt Scandinavian Airlines
Klimat

Mallorca har ett milt och behagligt väder året om. Medeltemperaturen dagtid är runt 20-23 grader i luften under oktober.

Valuta

Euro

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Fergus Style Palmanova ****

  Vi bor bekvämt på det strandnära, helt nyrenoverade fyrstjärniga hotellet Fergus Style Palmanova. Hotellet ligger vackert vid stranden "Es Carregador" och man har bekvämt gångavstånd till restauranger, barer och affärer. Hotellet har två pooler, restaurang och bar. Det finns även en SPA-avdelning där man mot tillägg kan få massage etc. På hotellet finns det trådlöst internet i vissa lokaler.

  RUMMEN. Ljusa och smakfullt möblerade rum. Utrustade med TV, telefon, minibar, säkerhetsfack mot avgift, luftkonditionering och badrum med dusch. Alla rum har balkong.