Översikt

Sensommar på Öland - en resa med SvD accent

”Ölands strand hade vi knappt rört förrän vi märkte att detta land var helt annorledes än de andre Sveriges provincer…” Så skrev Carl von Linné för mer än 250 år sedan när han anträdde sin öländska resa. ”Här på Öland kan man andas”, sade drottning Victoria och anlade sitt sommarparadis Solliden. Så följ med öländskan Helén Hallgren Archer och upptäck hennes smultronställen i ett kungligt landskap i sommarens ljuva tid!

Kalmar ståtade en gång som Nordens huvudstad! I fjol var det 500 år sedan Gustav Vasa landsteg Stensö udde strax söder om Kalmar slott. Här inleder han kriget mot unionskung Kristian II som så småningom resulterar i Gustav Vasas kröning som kung över Svea rike 1523. Vi besöker naturligtvis Kalmar slott, ser de vackra slottsinteriörerna och får veta mer om slottets dramatiska, 800-åriga historia med den konstsamlande renässansfursten Gustav Vasa i förgrunden. 
I sommarstaden Kalmar kommer vi även att fascineras av Nicodemus Tessins skrytbygge den pampiga Barockkyrkan vid Stortorget och på Länsmuseet möta Jenny Nyström samt höra historien om regalskeppet Kronan.
Resan över Ölandsbron ger oss en enastående utsikt över land och vatten. Öland kallas Sveriges Provence och här möter vi konstens, naturens och kulturens fascinerande landskap. Under våra utflykter ser vi på konst och konsthantverk samt njuter av den öländska naturen. Kungliga Öland har lång tradition där jakt och skogsbruk var förbehållen kronan från 1569 till 1801 och ölänningarna själva fick varken hugga ved, jaga, äga vapen eller hålla hundar. Vi gör strövtåg i den vilda naturen under en Alvarvandring samt ser träd och blomsterprakt i ordnade former i slottsträdgården vid Solliden, kungafamiljens sommarresidens.

I Färjestaden ligger "Paradisverkstaden", en keramikverkstad grundat av hovleverantörerna Olof och Eva Paradis. De är båda tidigare "Capelluser", som eleverna kallas för på Carl Malmstens hantverksskola Capellagården på Öland, som vi också besöker. Vid besöket på konsthallen Vida, tillägnat våra internationellt kända glaskonstnärer Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien, finns förutom en permanent utställning av deras verk även en hall för tillfälliga utställningar. Drottning Victoria lät bygga sitt slott Solliden inspirerat av Axel Munthes hem på Capri, Villa San Michele. Hon var en ofta och kär gäst i Italien eftersom Axel Munthe var hennes livsmedikus och det var han som rekommenderade henne att bosätta sig på Öland för sin hälsas skull. "Här kan man ju andas" lär drottningen ha sagt och förverkligade en trädgård med inspiration från olika länder och uppförd i teman; den italienska trädgården, den engelska parken och den holländska rosenträdgården.

Vi bor bekvämt tre nätter på personligt inredda Bo pensionat i konstnärernas Vickleby på Öland. Vår kunniga ciceron är konsthistoriker Helén Hallgren Archer, uppväxt på Öland. Hon njuter av öns sköna konst och natur varje sommar och tar oss med på strövtåg till sina olika smultronställen på Öland och i Kalmar under dessa dagar. Under våra trevliga gemensamma måltider diskuterar vi om Linné och drottning Victoria hade rätt om Öland!

Boka din resa

2021-08-05 2021-08-08 11 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Tåg söderut till Nordens huvudstad Kalmar

  På morgonen avreser vi söderut från Stockholms centralstation till Kalmar via ett tågbyte i Alvesta.  
  Vid ankomst till Kalmar möter vi ett av Sveriges skönaste trädgårdslandskap i sydost. Här är somrarna varmare, skördarna rikare och vädret soligare än på många andra håll i landet. Visste du att Öland står för större delen av landets totala produktion av gul lök och bruna bönor? 

   

 • Ölands natur har anpassat sig till detta klimat och här finns det vidsträckta och suggestiva Alvaret med sitt kryddoftande örterika landskap – ett Provence i miniatyr. Idag är Alvaret uppsatt på Unescos världsarvslista. Men vi inleder vår resa med att mötas upp här i Nordens huvudstad – renässansfursten Gustav Vasas huvudstad under Kalmarunionen. På Kalmar station möter vi Helén Hallgren Archer som är uppväxt på Öland och som tar med oss på strövtåg till sina olika smultronställen här.

 • Vår privata buss tar oss till lunch på välrenommerade Park i Parken och därefter väntar ett besök på stadens fina länsmuseum.
  I imperiebyggaren Johan Jeanssons gamla Ångkvarn från slutet av 1800-talet är Länsmuseet inhyst. En av deras mest intressanta utställningar är den som presenterar den omtyckta konstnären Jenny Nyström, Kalmarflickan som for till Paris och blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.
  Helén berättar om hennes framgångsrika konstnärskap och vi ser presentationen av Jenny Nyström i den permanenta utställningen som visar hur lite många av oss vet om hennes konstnärskap och talang.

 • I den gamla Ångkvarnen visas även många av de tiotusentals fynd som gjorts från regalskeppet Wasas mer lyckosamma systerfartyg Kronan. Kronan kantrade, exploderade och sjönk till 27 meters djup vid middagstid den 1 juni 1676 under en drabbning mellan den svenska och dansk-holländska flottan utanför sydöstra Öland. Regalskeppet Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia med över 800 omkomna.
  Innan vi svänger över bron skall vi ta oss till Stortorget och här ser vi Domkyrkan, en pampig barockkyrka ritad av slottsarkitekt Nicodemus Tessin d.ä., uppförd i öländsk kalksten och granit. Det var ett viktigt skrytbygge för att visa på makt och prakt under 1600-talets Stormaktstid.

 • När vi i vackert eftermiddagsljus åker över den drygt sex km långa Ölandsbron, en av Europas längsta broar, njuter vi av den fina utsikten över Kalmarsund och Öland!
  Det är nu dags att installera oss på mellanklasspensionat Bo i den idylliska byn Vickleby. Bo pensionat drevs av Maja Uddenberg från 1920-talet och blev populär sommarvistelse för konstnärer. Under 1930-40 talen blev det centrum för en konstnärskoloni kallad " Vicklebyskolan". Majas make var konstnären William Nording som hade sin ateljé här. På groggverandan kallad "Académie Libre" samlades konstnärerna för samtal efter dagens målarutflykter på Alvaret, innan middagen serverades. En av centralgestalterna i kolonin "Målarna på Bo" var vännen och konstnären Arthur Percy, uppväxt i Vickleby. Percy fick sin konstnärliga utbildning på Konstakademien i Stockholm. På 1910-talet hade han varit elev på Matisse målarskola i Paris, tillsammans med Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald. Arthur Percy återvände till Vickleby på 1940-talet och bosatte sig i sitt föräldrahem som ligger intill Bo Pensionat.
  Vi njuter av en fin middag på hotellet.

 • Dag 2 Bland Capelluser på rent Alvar...

  Under frukosten plockar vi ihop dagens picknicklunch inför en lunch ute i det fria på södra Ölands världsarv Alvaret. Dagen inleds med en promenad genom Vickleby där Helén visar oss byn. Vickleby ligger vid kanten av det öländska Alvaret och vi gör en enkel vandringspromenad här för att uppleva den karga stäppliknande naturen med enebuskar, ölandssolvända och andra lågväxande blommor och väldoftande örter. Vi äter vår medhavda picknicklunch och återvänder till Bo Pensionat för lite tid på egen hand.

 • Klassiska Bo Pensionat är granne med Carl Malmstens hantverksskola Capellagården. Följer man bygatan ser man den medeltida sockenkyrkan, hembygdsgården, gallerier och den idag världsberömda Capellagården, vars livsåskådning är högaktuell i dagens oro över miljöförstöring och slit och släng-samhällets konsumism. Här har man vid utgrävningar funnit rester av vikingatida hantverkare och idag omgärdar öländska stengärdesgårdar noggrant renoverade byggnader där Carl Malmstens platsbyggda inredningar finns kvar, liksom att många av de elever som gått på skolan bidragit med möbler, fat och muggar. Vid 70 års ålder hittade den outtröttlige Carl Malmsten sin perfekta plats att starta en hantverksskola, i den idylliska konstnärsbyn. Här undervisas hantverk inom trä, keramik och textil i de olika verkstäderna sedan starten 1957. Författaren Eric Wennerholm skrev om Carl Malmsten att "han ville hyvla till en ny mänsklighet och en bättre värld".
  Trädgårdsodling är ett viktigt inslag på Capellagården och vi njuter av en somrig fika samt strövtåg i kryddträdgården, i växthusen och i den blomstrande trädgården med sina väldoftande rosor. Här finns varje år en utställning av elevernas verk och en fin butik. Du strosar runt i egen takt och tar dig till pensionatet när du önskar på egen hand.
  Till kvällen serveras en middag på vårt pensionat.

 • Dag 3 Öland - solens och vindarnas paradis

  "Här på Öland kan man andas", sade drottning Victoria och anlade sitt sommarparadis Solliden mellan åren 1903 - 1906, inspirerat av Axel Munthes hem Villa San Michele på sköna Capri. Där var hon ofta gäst under sina resor till Italien. Axel Munthe var drottningens privatläkare och rekommenderade henne att vistas på Öland, med ett behagligt klimat utmärkt för drottningens hälsa. Här förverkligade drottningen såväl slott som trädgård med inspiration från olika länder. Vi besöker de olika delarna i parken som skapades med teman som den italienska trädgården, den engelska parken och den holländska rosenträdgården. Sommarens utställning lockar också liksom en kunglig slottsfika med tårta och kaffe på utomhuskaféet eller Kaffetorpet.

 • Vi färdas vidare i drottningens fotspår för att se och äta en god lunch på Drottning Victorias Vilohem. År 1924 lät Victoria uppföra detta pensionat för kvinnor som behövde få vila och avkoppling under en vistelse på Öland. Initiativet till vilohemmet kom efter en insamling från svenska kvinnor som gav drottning Victoria 60.000 kronor på hennes 60-årsdag. Gåvan blev grundplåten till vilohemmet.

 • Därefter tar vi oss vidare för att besöka den underbart vackert belägna, moderna konsthallen Vida med en strålande utsikt över Kalmar sund. Inte allena läge och arkitektur är sensationell. Driftledarna Hampus Vallien och Emilia Thor satsar stort på att alltid hålla högsta kvalité på konstnärer och utställningar i de 2000 kvadratmeter stora hallarna. Trädgård med sittplatser och den luftiga miljön minner om förebilden Louisiana. 

 • Det är nu tre år sedan Ulrica Hydman-Vallien gick bort och här visas de viktigaste avstampen i hennes och maken Bertil Valliens konstnärskap från tidigt 1960-tal fram till det absolut senaste i de många material som de skapade i, keramik, måleri, skulptur, grafik, glas och textil. I den permanenta museidelen visas även expressionisten Ulf Trotzigs kraftfulla måleri i explosiva färger samt hans ständiga sökande efter svar symboliserade av motiven fåglar, kvinnor och träd. Vi ser naturligtvis även de temporära sommarutställningarna.

 • Strax söder om Ölandsbron ligger Paradisverkstaden, med vida vyer över strandängarna och Kalmarsund. I en ljus och öppen arkitektur omgiven av en vacker trädgård njuter vi av allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor i keramikverkstaden grundad av Olof och Eva Paradis. De är båda tidigare "Capelluser", som eleverna på Carl Malmstens hantverksskola Capellagården kallas för på Öland. Numera är paret hovleverantörer med vacker handdrejad keramik som de levererar bland annat till Slottsboden i Stockholm och till Millesgården.

 • Idag tar döttrarna Hannah och Moa över verksamheten som fortfarande bygger på helt handdrejad och handmålad brukskeramik för såväl fest som vardag. Ett sensuellt, mjukt och organiskt uttryckssätt, som förenas med strama konturer och strukturer där naturen är inspirationen. I verkstaden på Öland tillverkas hela den unika produktionen. Nyheter, unikat och särskilda uppdrag drejas på plats.
  Vid återkomst till Bo pensionat väntar en gemensam typiskt öländsk avskedsmiddag.

 • Dag 4 Kalmar slott - "nordens huvudstad"

  Efter frukost är det dags att checka ut från vårt hotell. Med väskorna i bussen färdas vi över bron för att se Kalmar slott vid Stadsparken, en oas utnämnd till "Sveriges vackraste stadspark.
  Kalmar var en gång Nordens huvudstad! År 1397 förenades Sverige, Norge och Danmark i Kalmarunionen under drottning Margareta. Kalmarunionen varade till Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523.

 • Under vårt besök på Kalmar slott får vi en guidad visning av de vackra slottinteriörerna och får veta mer om slottets dramatiska 800 åriga historia. Helén berättar om Gustav Vasa, om kungens makt och hans propaganda. Ett viktigt led som renässansfurste var att samla på konst och stora delar av Vasas konstsamling finns idag på Nationalmuseum.

 • Vi avslutar vår rundvandring på Slottet med en god lunch i Slottsrestaurangen som drivs av välrenommerade Postgatan.
  Sedan är det dags att säga farväl till Helén och åter vända norrut från sköna Kalmar till Stockholm dit tåget beräknas återvända till kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Vår cicerons egna smultronställen på sitt Öland och Kalmar
 • Visningarna av öländska & kalmaritiska pärlor
 • Naturen, de gemytliga måltiderna och Solliden - vårt Capri i Sverige

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar - max 20 personer i 50-sätesbuss
Avreseort Stockholm
Avresor 5/8
Pris Från 11 990 kr
Enkelrumstillägg 850 kr
I priset ingår
 • Tågresa Stockholm - Kalmar t/r, andraklass
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre nätter, del i dubbelrum på historiskt mellaklasspensionat
 • Tre frukostbufféer
 • Tre luncher
 • En picknicklunch
 • Två fika
 • Tre middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
I priset ingår ejAnslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

Viktig information om bussresor i Sverige 
Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och max antal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare. Välkommen på en upplevelseresa i vårt historiska Sverige! 

På denna resa är restiderna i buss, under de dagar vi har buss, runt 20-30 minuter långa per restillfälle som mest. 

Resplan

Dag 1. Tågresa från Stockholm till Kalmar där vår ciceron möter. Kalmar sightseeing och lunch. Incheckning på Bo Pensionat, Vickleby, Öland. Middag.
Dag 2. Alvaret och Capellagården. Middag.
Dag 3. Solliden, lunch på Drottning Victorias vilohem, Konsthallen VIDA, Paradisverkstaden. Middag.
Dag 4. Kalmar Slott. Lunch. Tågresa hem.   

Boende

Tre nätter på charmerande, historiska mellanklasspensionatet Bo Pensionat i Vickleby

Resesätt Tåg
Resans karaktär

Resan innebär en hel del promenader såväl på stenlagda gator med nivåskillnader som i natur och trädgårdar med ojämnt underlag.
OBS! Vårt hotell har trappor till rummen och dagarna innebär mycket promenader. För att få en behaglig resa bör du vara van vid att promenera mycket. Hela leder och normal grundkondition är en viktig parameter för en fin reseupplevelse.

Deltagarantal

Minst 15 personer - maximalt 20 personer.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.