Översikt

Andalusiens Gyllene Triangel med SvD accent

Att resa med tåg är det bekvämaste sättet att ta sig till de tre historiska och fantastiskt vackra städerna i Andalusiens Gyllene Triangel: Majestätiska Sevilla med sin imponerande katedral, storslagna Granada med Alhambra och pittoreska Córdoba med moskén La Mesquita. Under denna intressanta resa har vi vår bas i Picassos födelsestad Málaga, där vi även äter tapas på stadens äldsta bar.

Exotiska palmer och färgsprakande bougainvillea hör det andalusiska landskapet till, liksom vitkalkade hus, målat kakel och grönskande patior.
Spaniens nya kulturstad – porten till Andalusien – Málaga, har satsat stort på konst, hälsa och det nya kreativa köket. Här njuter du av upputsade historiska fasader, en behaglig strandpromenad, exotiska vackra parker, morisk kultur, trevlig shopping och ett livligt kulturutbud med nya muséer och upprustade teatrar.
Att resa med snabbtåg är det bekvämaste sättet att ta sig till de tre historiska världsarvsstäderna i Andalusiens Gyllene Triangel: Storslagna Granada med Alhambra, bildsköna Córdoba med moskén La Mezquita och majestätiska Sevilla med sin imponerande katedral. Under denna intressanta resa har vi vår bas i Picassos födelsestad Málaga, där vi även äter tapas på stadens äldsta bar.


Tåget går i höghastighet genom Andalusiens vackert böljande landskap fyllt av olivträd, majs och fruktträd mot Granada för ett besök på dess världsarv Alhambra som avtecknar sig mot de vita topparna av Sierra Nevada. Vårt boende är fyrstjärniga hotell Barceló Málaga som är perfekt beläget för tågresorna och egna strövtåg. Vår guide under hela resan är vår omtyckta färdledare Monica Mozo som bor i regionen sedan många år.

Program

 • Dag 1 Mot Medelhavet och Málaga

  Vi ankommer med flyg till Málaga, som blir vår bas under hela resan. Vårt hotell, Barceló Málaga, är beläget i direkt anslutning till stationen María Zambano varifrån tågen utgår till städerna i Andalusiens Gyllene Triangel. På hotellets tak finns bar med pool och storslagen utsikt.
  Málaga är en av Europas äldsta städer, med en historia som löper 3 000 år tillbaka i tiden. Den har styrts av bland andra fenicier, kartager, romare och morer, de nordafrikanska muslimer som behärskade Andalusien – al-Andalus – i 700 år. Arvet från dem lever i bland annat maten, arkitekturen och språket. Vi äter gemensam välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Sköna Sevillas skatter

  Resans första tågutflykt går till Andalusiens huvudstad. Trots att Sevilla ligger vid floden Guadalquivir, mer än 120 km från havet, var Sevilla under 1500-talet en av Spaniens viktigaste hamnstäder. Sevillas förflutna inleddes som viktig flodhamn och länken mellan Atlanten och Andalusiens inre, men den sköna staden fick sin nuvarande identitet först när Guadalquivir inte längre var navigerbar för havsgående fartyg.

 • Enligt mytologin lade guden Herkules grunden till Sevilla med sex kolumner som markerade ut platsen där Julius Ceasar utnämnde staden koloni under namnet Iulia Romula Hispalis, år 44. Den romerska staden Itálica låg precis utanför dagens Sevilla och grundlades 206 f Kr, här föddes kejsarna Trajanus och Hadrianus.
  Sevilla var strategiskt centrum under återerövringen från morerna och världshuvudstad för framgångsrika spanska kolonisatörers erövringar i Nya Världen. Sevillas handelshus – Casa de Contratación – hade monopol på all handel med den nya världen.

 • Då fullkomligt sjöd Sevilla av liv med sjöfartens dyrbara handelsvaror och viktiga kontaktnät. Här frodades exotism, folklor och mytiska karaktärer med starkt romantisk prägel. Det arabiska inflytandet vid sidan av det kristna är särskilt påfallande, men även judar och romer har bidragit till Sevillas mångfacetterade egenart.
  En underbar plats för litteraturens och musikens skapare att andas inspiration till färgstarka berättelser. Under dess Gyllene Era besöktes Sevilla av en mängd författare och kompositörer som Verdi, Rossini, Donizetti, Mozart och Bizet, vilka baserade många av sina intriger och karaktärer på stadens fängslande personligheter och historia.

 • Vi gör en fin stadspromenad i eleganta Sevilla. Vårt besök i katedralen – Europas tredje största och fylld av konstskatter, är en fin upplevelse. Intill finner vi Giralda, klocktornet som från början var en minaret. I charmerande Barrio de Santa Cruz, tidigare de judiska kvarteren som på 1600-talet beboddes av Sevillas överklass, kan man vandra runt och uppleva blomsterfyllda patios och torg med palmer och apelsinträd. Vi ser kungaborgen El Alcázar, dekorerad efter mönster från Alhambra i Granada, som trots senare ombyggnader är ett av de bästa exemplen på mudéjarstilen. Under dagen serveras gemensam lunch.

 • Efter vår rundvandring, och en enkel lunch, finns tid för egna upptäckter i denna imponerande stad. Vi kan rekommendera flera besök på egen hand, som exempelvis Sevillas konstmuseum, av många räknad som landets näst mest betydelsefulla efter Prado. Här är den verkliga skatten Sevillaskolans måleri från 1500-1700-talen, representerat av Murillo, Vales Leal, Zurbaran och El Greco. Den Gyllene eran representeras av Diego de Silva y Velazquez, och här finns även verk av Brueghel och Sorolla med flera. Muséet är ett kloster grundlagt på 1600-talet men invigt som museum 1835. Patios med trädgårdsplanteringar och vackert dekorerade salar skapar en fin inramning till konstverken.

 • Kanske lockar mystiken kring den ikoniska tjurfäktningsarenan där Carmen mötte sitt öde, eller det mycket speciella Casa de Pilatos, uppfört av markisen av Tarifa. Han återvände från en Grand Tour genom Europa och det Heliga landet år 1520. Överväldigad av den italienska högrenässansen inspirerades han till skapandet av sitt Casa de Pilatos. Man tror att markisen önskade att det skulle likna Pontius Pilatus hem i Jerusalem men där innergårdens mudéjarstil kombineras med renässansidéer och gotiska balustrader. Palatset har en underbar trädgård och är rikt smyckat med kakel, träsniderier och skulpturer, varav en del antika. Eller så njuter du av flanerandet i en underbar stad.
  Retur till Málaga och kvällen på egen hand.

 • Dag 3 Granada & Storslagna Alhambra

  Från Málaga färdas vi med tåg genom olivers och vita byars landskap i centrala Andalusien. Kullarna böljar uppåt mot Sierra Nevadas imponerande snötäckta hjässa och här vid foten av massivet ligger bergsstaden Granada med den vackraste av vyer – det moriska palatset Alhambra, "den röda borgen". Järnvägsstationen i Granada ligger mitt i centrum, strax nedanför Alhambra, och vi tar buss upp till entrén där vår kunnige licensierade lokalguide visar oss in i morernas högborg samt levandegöra dess historia.

 • Alhambra är välbevarat med praktfullt ornamenterade interiörer, dekorativa kakel och utsökta trädekorer. Granadas berömda trädgårdar ligger vid Generalife, sommarpalatset med sina grönskande terrasser och vattenträdgårdar. I morernas avancerade vattenförsörjningssystem glittrar vatten, det plaskar och porlar i fontäner och kanaler medan växter doftar och lyser i en rad vackra patioträdgårdar. Den moriska dekorationskonstens njutbara intrikata mönster och mjukt rundade former tyglas inom strikt kantiga ramverk.

 • Efter en gemensam lunch i Granada finns lite tid på egen hand – kanske lockar shopping eller den magnifika katedralen, uppförd av kungaparet Isabel och Ferdinand efter segern över morerna!? Vi stiger ombord på vårt tåg under eftermiddagen för att färdas tillbaka till Málaga. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 4 Kulturens Córdoba med La Mezquita

  Tågresan från Málaga till Córdoba tar endast en dryg timme. När vi kliver av tåget befinner vi oss mitt i hjärtat av Córdoba, staden vid floden Guadalquivir som under den moriska glansperioden ansågs vara en av Europas vackraste städer. Byggnationen av morernas moské La Mezquita påbörjades i slutet av sjuhundratalet och färdigställdes drygt hundra år senare. Staden blev vid denna tid även ett europeiskt kulturellt och vetenskapligt centrum, och det ser vi bevisen på i den välbevarade gamla stadsdelen med en säregen blandning av kulturer och religioner sida vid sida.

 • La Mezquita den magnifika moskén, är sammanbyggd med den kristna katedralen – och strax intill ligger de judiska kvarteren med synagogan. Det judiska inflytandet i staden var stort under kalifatet, särskilt beträffande ekonomi, vetenskap och kultur. Den intrikat smyckade moskén med nära tusen pelare, överträffades på sin tid i storlek endast av Meckas. Intill La Mezquita ligger de gamla moriska och judiska kvarteren.

 • I dessa gamla kvarters vitkalkade låga hus njuter man av landets vackraste patioträdgårdar där hela väggarna är fyllda av krukor med blomster i starka färger. Efter vår rundvandring i Córdoba blir det tid för egna strövtåg och då kanske markisen av Vianas palats med konst och blomsterprydd innergård kan locka? Under dagen serveras gemensam lunch. Snabbtåget tar oss bekvämt tillbaka till Málaga.

 • Dag 5 Picassos stad vid havet

  Málaga är konstnären Pablo Ruiz Picassos födelsestad. Stadens son föddes här 1881. Tack vare dotterns donation av 285 verk kunde man färdigställa det världsberömda Picassomuséet år 2003. Under vår stadspromenad gör vi ett besök i det vackra museet i Málagas historiska stadskärna. 

 • Intill museet ligger bodegan El Pimpi, en unik, och minst sagt färgstark bodega, delägd av en annan av Málagas mer kända invånare, skådespelaren António Banderas. El Pimpi betraktas som Málagas äldsta bar och här serveras vi en tapaslunch och njuter av det pulserande folklivet.

 • Tid för egna strövtåg i den intressanta staden finns även och då kanske fina konstmuseet Carmen Thyssen samt den modern konsten på Centre Pompidou lockar. Eller den långa härliga strandpromenaden med kaféer och barer?
  Under kvällen äter vi en avskedsmiddag.

 • Dag 6 Farväl till Málaga - mot Norden

  Lugn frukost och därefter utcheckning. Vi kan deponera bagaget på hotellet och har några timmar att njuta av Málaga på egen hand. Under sen eftermiddag beger vi oss till Málagas flygplats för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Bekväm bas i Málaga med fina snabbtågsresor till världsarven
 • Málagas konstmuseer och historiska delar vid glittrande strand
 • Historiska Sevilla med katedralen
 • Córdoba - den vita staden med krukplanteringar på väggarna och imponerande moriska La Mezquita.
 • Granadas ojämförliga skatt - moriska Alhambra och trädgårdarna i Generalife

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 4/11
Pris Från 28 995 kr
Enkelrumstillägg 6 300 kr
I priset ingår
 • Flyg till Málaga t/r
 • Alla transporter enligt program
 • Del i dubbelrum i centrala Málaga 5 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Enkel lunch i Granada, Córdoba, Sevilla och Malaga
 • Middag i Malaga dag 1 och dag 5
 • Tågresor i Spanien enligt program
 • Entré till katedralen i Sevilla
 • Entré till Alhambra i Granada
 • Entré till La Mesquita i Córdoba
 • Entré till Picassomuseet i Malaga
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm - Malaga – stadsorientering
Dag 2. Tåg till Sevilla med lunch
Dag 3. Tåg till Granada med Alhambra - lunch
Dag 4. Tåg till Córdoba med La Mezquita - lunch
Dag 5. Stadsrundtur Malaga - Picassomuseet - lunch
Dag 6. Hemresa

Boende

Hotel Barceló Málaga ****. Mycket centralt beläget, direkt vid Málagas tågstation för höghastighetståg och med gångavstånd till Picassomuseet och den historiska stadskärnan. På hotellet finns den gastronomisk bar och på översta våningen finns terrass med pool och panoramautsikt över Malaga. Dubbelrum med bad/dusch och wc, hårfön, minibar, wi-fi, tv, luftkonditionering

Adress: Estacion Vialia Maria Zam Heroe de Sostoa 2, 29002 Málaga, Spanien.
Telefon: +34 917 69 58 87, +34 952 04 74 94

Resesätt Norwegian
Klimat

Malagas genomsnittstemperatur i november är behagligt hög.
Genomsnittligt ligger dygnets lägsta temperatur på 9 grader.
Genomsnittligt ligger dygnets högsta temperatur på 18 grader.
I havet är det 17 grader i medeltal.

Resans karaktär

Läsarresa i samarbete med SvD accent
När du bokar en resa som sker i samarbete med tex en tidning eller förening så förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hela leder och promenadvana är grundbulten för en lyckad resa, som innehåller ojämnt underlag, trappor och avsatser på tåg och i gamla städer.

Boka din resa

2024-11-04 2024-11-09 28 995 kr Norwegian Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa