Översikt

Drottning Victorias Italien med SvD accent

Följ med på en resa i drottning Victorias italienska spår. Vi flyger till Rom och reser därifrån vidare med tåg till Neapel. I Victorias favoritstad Sorrento stannar vi under tre nätter och besöker hotellet som namngivits efter drottningen. Från Sorrento reser vi till Capri, där vi träffar författaren, journalisten och intendenten Kristina Kappelin som visar oss runt i Axel Munthes hem Villa San Michele. Åter till Rom för en promenad i drottning Victorias kvarter, där hon levde sina sista år.

Victoria föddes 1862 som prinsessa av Baden, dotter till storhertig Fredrik I. Hon växte upp på slottet Karlsruhe och tillbringade somrarna på slottet Mainau i Bodensjön. Den svenske kronprinsen Gustaf och prinsessan Victoria av Baden gifte sig år 1881. Genom sitt äktenskap med kung Gustav V blev Victoria Sveriges drottning 1907. Redan som ung hade Victoria problem med hälsan. Hon tillbringade därför många vintrar i Rom. År 1891 reste Victoria till Sorrento och ön Capri, där hon träffade den svenske läkaren Axel Munthe, som kort därefter blev dåvarande kronprinsessans läkare. Victoria och Axel Munthe började umgås och från tidigt 1900-tal besökte hon Capri och Munthes Villa San Michele varje år.


Sommaren 1903 började Victoria bygga sitt drömslott Solliden på Öland, med Villa San Michele på Capri som förebild. Under 1920-talet försämras Victorias hälsa ytterligare och hon bosatte sig permanent i Rom där hon avled våren 1930.

Program

 • Dag 1 Flyg till Rom, tåg till Neapel och Sorrento

  Resan inleds med flyg till Roms flygplats Fiumicino, dit vi ankommer under förmiddagen. Från flygplatsen fortsätter vi med tåg via Roma Termini till Neapel Centrale. Här möter buss för transport till vårt hotell i Sorrento. 

  Sorrento ligger högt över Medelhavet, på den udde som avslutar Neapelbukten. Ända sedan 1800-talet, då välsituerade engelska turister förälskade sig i staden, har Sorrento varit en av Italiens mest berömda semesterorter som frekventerats av kungligheter, författare, kulturpersonligheter och andra celebriteter. Från staden har man en storslagen utsikt över Neapelbukten, med vulkanen Vesuvius välkända kontur i fonden.

 • Vi bort tre nätter på det klassiska Sorrentohotellet Zi Teresa. Beläget centralt med några minuters promenad till Piazza Tasso och på gångavstånd till hamnen och stranden. Hotellet har trädgård med möbler och litet poolområde. Det finns reception, lobby, hiss, uppehållsrum med bar och restaurang. Från hotellets takterrass är utsikten storslagen över staden och havet, med vulkanen Vesuvius som mäktig fond.

 • Dag 2 Drottning Victorias Sorrento

  Under förmiddagen väntar en guidad promenad i Sorrento då vi bland annat besöker lyxhotellet Excelsior Vittoria. I detta eleganta hotell finns antikviteter och fotografier av kungliga gäster, inklusive drottning Victoria av Sverige, som hotellet är uppkallat efter; Victoria bodde på hotellet vid sina besök i Sorrento. Du får gott om tid att på egen hand utforska denna vackra stad.

 • Dag 3 Capri

  Capri anses vara en av världens vackraste öar och utgör, tillsammans med bland andra Ischia och Procida, en grupp öar som ibland kallas Neapels skärgård. Capri är inte störst, endast 10 km², motsvarande ungefär två gånger ytan av Södermalm i Stockholm. Men Capri är utan tvekan den mest omsusade av öarna. Ända sedan antiken har Capri lockat celebriteter som kejsare Tiberius, filmstjärnor som Greta Garbo och kulturpersonligheter som Jean-Paul Sartre. Hit till Capri lockades även den svenska drottningen Victoria för att kurera sin hälsa hos Axel Munthe, den svenske läkaren vars vitputsade villa i dag är en av Capris största sevärdheter.

 • Kristina Kappelin och Axel Munthes Villa San Michele

  Båtresan från Sorrento över till ön Capri tar knappt en halvtimme. Vid ankomst möts vi av buss som tar oss upp till Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes sekelskiftesvilla med sitt fantastiska läge i Anacapri. Axel Munthe var en av förra sekelskiftets mest berömda personer. Villa San Michele donerades till den svenska staten vid Axel Munthes död 1949. Intendent för Villa San Michele är den svenska journalisten och författaren Kristina Kappelin, som under ett seminarium berättar historien om villan och dess celebra besökare. Vi återvänder under eftermiddagen med båt till Sorrento.

 • Dag 4 Tågresa Neapel - Rom

  Efter frukost reser vi med buss tillbaka till Neapel. Tåget till Rom avgår vid lunchtid, och redan efter en timme är vi i den Eviga staden. Vi stannar två nätter i Rom och i dag får du möjlighet att utforska Rom på egen hand. Överallt hittar du pampiga torg, vackra barockpalats och världsberömda sevärdheter. Kanske lockar shopping längs Via del Corso, eller på lyxiga Via Condotti. I stadsdelen Trastevere hittar du inbjudande miljöer, trattorior och småbutiker.
  Gemensam middag avslutar dagen.

 • I Rom stannar vi två nätter på Cardinal Hotel St. Peter, ett mindre hotell beläget i den lugna stadsdelen Villa Pamphili, några minuter från Piazza Pio XI och på gångavstånd till Petersplatsen. Från hotellets takterrass man en fin utsikt över den italienska huvudstaden.

 • Dag 5 Drottning Victorias Rom

  Tillsammans med vår lokala guide promenerar vi från Pantheon och Fontana di Trevi, berömd för Anita Ekbergs bad i fontänen i Fellinis film La dolce vita. Axel Munthes praktik låg intill, på Piazza di Spagna. Vi fortsätter till Villa Svezia, som var drottning Victorias hem under tio år fram till sin död 1930. Resten av dagen är fri för egna strövtåg i den italienska huvudstaden.

 • Dag 6 Hemresa

  Frukost på hotellet och transport till flygplatsen för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Sorrentokustens skönhet vid ett blånande hav
 • Resan i drottning Victorias fotspår
 • Besök på Capri och privat visning på Villa San Michele av Kristina Kappelin
 • Tågresor mellan Rom och Neapel
 • Guidade stadspromenader i både Sorrento och Rom

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 7/5
Pris Från 24 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 3 600 kr
I priset ingår
 • Flyg från Arlanda och Köpenhamn – Rom t/r
 • Tågresor Rom – Neapel t/r
 • Transport i Italien enligt program
 • Sorrento, 3 nätter på Hotel Zi Teresa ****
 • Rom, 2 nätter på Hotel Cardinal St Peter ****
 • Sorrento, guidad promenad med besök på hotell Excelsior Vittoria
 • Båtresa till Capri
 • Besök i Axel Munthes Villa San Michele
 • Rom, guidad promenad
 • Halvpension i Sorrento
 • Halvpension i Rom
 • Ciceron på Capri Kristina Kappelin
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare under hela resan

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Flyg till Rom, tåg till Rom och transport till Sorrento
Dag 2. Guidad promenad i drottning Victorias Sorrento
Dag 3. Heldagsutflykt till Capri och Villa San Michele
Dag 4. Transport Sorrento - Neapel och tågresa till Rom
Dag 5. Guidad promenad i drottning Victorias Rom
Dag 6. Hemresa efter frukost

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Resans karaktär

Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Fotograf: Stefan Andersson  (Kristina Kappelin)

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel Zi Teresa ****

  Det klassiska Sorrentohotellet är beläget centralt med några minuters promenad till Piazza Tasso och på gångavstånd till hamnen och stranden. Hotellet har trädgård med möbler och litet poolområde. Det finns reception, lobby, hiss, uppehållsrum med bar och restaurang. Från hotellets takterrass är utsikten storslagen över staden och havet, med vulkanen Vesuvius som mäktig fond.

  Vico Terzo Rota 3, Sorento, Italien. Telefon: +39 081 878 4619

 • Hotel Cardinal St Peter ****

  Hotel Cardinal St. Peter är ett mindre hotell beläget i den lugna stadsdelen Villa Pamphili, några minuter från Piazza Pio XI och på gångavstånd till Petersplatsen. Från hotellets takterrass man en fin utsikt över den italienska huvudstaden. 

  Via Leone Dehon 71, Rom, Italien. Telefon: +39 06 632 252

Boka din resa

2023-05-07 2023-05-12 24 995 kr SAS Stockholm, Arlanda Väntelista Förfrågan
2023-05-07 2023-05-12 24 995 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan