Översikt

Genuina Sesimbra och Lissabon med SvD accent

Portugal är ett till ytan litet land men fyllt av stora upplevelser. Följ med på en intressant, annorlunda och avkopplande resa som inleds med några dagars strandliv vid Atlantkusten. Vi bor vid havet i den charmiga och genuint portugisiska fiskestaden Sesimbra och vi besöker en av Portugals äldsta och mest berömda vinproducenter, José Maria da Fonseca. Final på veckan är Lissabon, Europas kanske hetaste huvudstad och den västligaste på det europeiska fastlandet. Vi bor centralt, på gångavstånd till Gulbenkianmuseet och tio minuter med tunnelbana till paradgatan Avenida da Liberdade. En svårslagen kombination av strandliv, kultur och storstad under en och samma vecka.

Sesimbra
Sesimbra ligger på Costa Azul, vid foten av nationalparken Arrábida på halvön Setúbals sydvästra kust. Sesimbra är traditionellt sett en fiskestad som har bevarat mycket av sin genuina portugisiska karaktär, med kullerstensgator och trånga gränder i de charmiga gamla kvarteren. Sesimbra har en inbjudande skyddad sandstrand och lång trevlig strandpromenad. Tycker du om fisk och skaldjur är Sesimbra ett utmärkt val, med flera fiskrestauranger, kaféer och barer i såväl centrum som vid den livfulla hamnen. På gångavstånd ligger ruinerna av det moriska slottet i Sesimbra, den enda kvarvarande medeltida fästningen i Portugal som ligger vid havet.
Under våra dagar i Sesimbra bor vi på Hotel do Mar, ett uppskattat fyrstjärnigt hotell beläget på en sluttning mot stranden med gångavstånd till centrum. Hotellet erbjuder faciliteter som pooler inomhus och utomhus, litet gym, restauranger och barer.

Portugals viner
Vinodlingen i Portugal är mycket gammal och landet var först med vinlagar. Redan vid mitten på 1970-talet fick Portugal en form av ursprungslagar, som särskilde bland annat Setúbal som vinområde. Under veckan besöker vi en av Portugals mest berömda vinproducenter, José Maria da Fonseca, i byn Azeitão, mellan Sesimbra och huvudorten Setúbal.

Lissabon
Lissabon är den västligaste huvudstaden på det europeiska fastlandet. Staden var viktig som handelsplats redan för greker och fenicier och är en av världens äldsta huvudstäder, äldre än både Paris och London. Lissabon är precis som Rom byggd på sju kullar och lockar med många historiska sevärdheter, inte minst i Alfama, Lissabons äldsta stadsdel.
Vår vecka i Portugal avslutas i Lissabon, där vi bor på Hotel Turim Ibéria, beläget bara tio minuters promenad till Gulbenkianmuseet och köpcentret El Corte Inglés. Med tunnelbanan från närbelägna Campo Pequeno når man på några minuter paradgatan Avenida da Liberdade. 

 

Program

 • Dag 1. Flyg till Lissabon

  Ankomst med flyg till Lissabon under eftermiddagen. Transport med buss söderut, mot Setúbal-halvön och staden Sesimbra. Vi installerar oss på vårt hotell och äter därefter gemensam middag.

 • Dag 2. Sesimbra stadspromenad

  Efter frukost inleder vi våra dagar i Sesimbra med att under förmiddagen göra en gemensam promenad där vår lokala guide visar oss runt i den charmiga staden. Promenaden tar ett par timmar och resten av dagen är fri att på egen hand njuta av denna genuint portugisiska kuststad.

 • Dag 3. Sesimbra – fortet på stranden

  Mitt på stranden i Sesimbra ligger ett vacker fort, Fortaleza de Santiago, som byggdes under mitten av 1600-talet. Fästningen är stjärnformad vilket återspeglar sin tids militära arkitektur. Inom murarna fanns guvernörens residens, baracker för garnisonens trupper och ett kapell tillägnat Sankt Jakob (Santiago). Från fortet är utsikten över Sesimbra och havet storslagen. Vill du veta mer om Sesimbra så inrymmer fortet numera stadens maritima museum med utställningar om havets historia, fisket och fiskesamhället i området.

 • Dag 4. Sesimbra – den moriska fästningen

  En avslutande ledig dag, där den som orkar kanske vill besöka den gamla moriska fästningen, belägen över Sesimbra. Att promenera upp till fästningen tar en knapp timma. Utöver en vacker utsikt över byn och havet, är belöningen den lilla kyrkan Santa Maria från 1100-talet, som ligger innanför murarna. Väggarna är kaklade i blått och vitt.

 • Dag 5. Azeitão med vinprovning

  Med buss beger vi oss från Sesimbra till Serra da Arrábidas sluttningar och byn Azeitão. Här besöker vi ett av Portugals mest berömda vinhus, snart 200-åriga José Maria da Fonseca. Efter en guidad rundtur får vi prova ett par av vingårdens utmärkta viner.
  Vi lämnar Setúbal-halvön och beger oss norrut mot Lissabon dit vi ankommer under eftermiddagen. Här installerar vi oss på vårt hotell, Hotel Turim Ibéria, beläget i centrala Lissabon, på gångavstånd till Gulbenkianmuseet.

 • Dag 6. Stadsrundtur med Gulbenkian Museum

  Lissabon ligger där floden Tejo mynnar i Atlanten. Staden blev huvudstad 1256 och kom att bli en av Europas viktigaste handelsstäder. Lissabons hamn har varit utgångspunkt för en rad upptäcktsresor och expeditioner. I hamnen står ett praktfullt monument som hedrar bland annat Henrik Sjöfararen, Magellan och Vasco da Gama.
  Förmiddagen ägnas åt en guidad rundtur i den portugisiska huvudstaden, då vi får de flera av de världsberömda platserna och monumenten. Vi gör även ett besök i det berömda konstmuseet Calouste Gulbenkian. Samlingen består av både modern och antik konst, bland annat målningar av Rubens, Rembrandt och Renoir.
  Gemensam lunch i Lissabon varefter resten av dagen är fri för egna upptäckter av denna fascinerande stad.

 • Dag 7. Ledig dag i Lissabon

  Lissabon är en av Europas hetaste huvudstäder. Dagen är ledig att på egen hand utforska denna historiska, spännande och livfulla storstad. Kanske lockar folklivet och kaffe med en pastel de nata på torget Praça do Rossio, marknaden i Mercado de Ribeira eller shopping längs Avenida da Liberdade.

 • Dag 8. Lissabon – hemresa

  Tidig avresa från hotellet till flygplatsen för hemresa. Vi återkommer till Sverige under eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Strandliv i genuina Sesimbra
 • Hotell vid havet
 • Vinprovning hos en av Portugals äldsta vinproducenter
 • Stadsrundtur i Lissabon
 • Besök i Gulbenkianmuseet

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 2/9
Pris Från 21 995 kr
Enkelrumstillägg 4 500 kr
I priset ingår
 • Flyg till Lissabon t/r
 • Transporter i Portugal
 • Del i dubbelrum på Hotel do Mar, Sesimbra, 4 nätter
 • Halvpension i Sesimbra från middag ankomstdagen till frukost avresedagen
 • Del i dubbelrum på Hotel Turim Ibéria, Lissabon, 3 nätter med frukost
 • Guidad stadspromenad i Sesimbra
 • Besök på vingård med vinprovning
 • Guidad rundtur i Lissabon med lunch
 • Besök i Gulbenkianmuseet
 • Auktoriserade lokala guider i Portugal (alla utflykter guidas på engelska)
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Flyg till Lissabon
Dag 2. Sesimbra stadspromenad
Dag 3. Strandliv i Sesimbra
Dag 4. Strandliv i Sesimbra
Dag 5. Azeitão med vinprovning, vidare till Lissabon
Dag 6. Stadsrundtur med Gulbenkian Museum
Dag 7. Ledig dag i Lissabon
Dag 8. Lissabon - hemresa

Boende

Vi bor 4 nätter i Sesimbra och 3 nätter i Lissabon

Vårt hotell i Sesimbra
Hotel do Mar ****. Adress: Ett uppskattat hotell beläget på en sluttning mot stranden med gångavstånd till centrum. Komfortabla rum med dusch/wc, balkong, tv, telefon, luftkonditionering. Hotellet erbjuder faciliteter som pooler inomhus och utomhus, litet gym, restauranger och barer.
Adress: R. Gen. Humberto Delgado 2970-628, Sesimbra, Portugal
Telefon: +351 21 228 8300

Vårt hotell i Lissabon
Hotel Turam Ibéria ****. Centralt beläget, bara 10 minuters promenad till Gulbenkian-museet och köpcentret El Corte Inglés. Dubbelrum med bad, dusch och wc, hårfön, tv, telefon, minibar, luftkonditionering, wi-fi.
Adress: Avenida 5 de Outubro 160, Avenidas Novas, Lissabon, Portugal
Telefon: +351 217 906 110

Resesätt TAP
Resans karaktär

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Hotel do Mar ****

  Hotel do Mar ****. Ett uppskattat hotell beläget på en sluttning mot stranden med gångavstånd till centrum. Komfortabla rum med dusch/wc, balkong, tv, telefon, luftkonditionering. Hotellet erbjuder faciliteter som pooler inomhus och utomhus, litet gym, restauranger och barer.

  Adress: R. Gen. Humberto Delgado 2970-628, Sesimbra, Portugal
  Telefon: +351 21 228 8300

 • Hotel Turam Ibéria ****

  Hotel Turam Ibéria ****. Centralt beläget, bara 10 minuters promenad till Gulbenkian-museet och köpcentret El Corte Inglés. Dubbelrum med bad, dusch och wc, hårfön, tv, telefon, minibar, luftkonditionering, wi-fi.

  Adress: Avenida 5 de Outubro 160, Avenidas Novas, Lissabon, Portugal
  Telefon: +351 217 906 110

Boka din resa

2023-09-02 2023-09-09 21 995 kr TAP Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa