Översikt

Marrakech Express med SvD accent

Upplev fyra spännande städer i det färgstarka landet Marocko. Resan inleds på Costa del Sol med två nätter i magnifika Malaga. Från Spanien tar vi färja över till Afrika och Tanger, en av Marockos äldsta städer. Härifrån reser vi med Al Boraq, den afrikanska kontinentens första höghastighetståg, till huvudstaden Rabat. Vi besöker Casablanca, Marockos största stad, och reser vidare med det klassiska tåget Al Atlas, rakt genom Marocko, till magiska Marrakech.

”We are riding on the Marrakesh Express”
Det finns ingen verklig tåglinje som heter Marrakech Express. Däremot komponerades "Marrakech Express" av musikern och låtskrivaren Graham Nash då han fortfarande var medlem i det engelska popbandet The Hollies. Inspiration till ”Marrakech Express” fick han under en semesterresa i Marocko under mitten av 1960-talet då han reste med tåg från Casablanca till Marrakech. För Graham var denna tågresa fascinerande nog för att skriva en världshit. Bandmedlemmarna i The Hollies refuserade dock låten som icke kommersiell, och ”Marrakech Express” gavs i stället ut med den nybildade supergruppen Crosby, Stills and Nash ett par år senare.  

Program

 • Dag 1 Flyg till Málaga

  Vi flyger från Stockholm Arlanda på morgonen och ankommer redan vid lunchtid till Málagas flygplats, där vi möts av buss för den korta transfern in till centrum. Vårt hotell, Don Curro, är beläget mitt i Malagas historiska centrum, bredvid den magnifika Calle Larios och på gångavstånd till Picasso-museet. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i den spännande staden.

 • Middag på La Fábrica
  På kvällen tar vi en kort promenad från hotellet till restaurangen La Fábrica för gemensam middag. Ölproducenten Cruzcampo äger La Fábrica, beläget mitt i Malaga, där mästarna från Cruzcampo brygger sitt öl. La Fabrica ligger mellan gatorna Vendeja och Trinidad Grund, och har en total yta på 1 100 kvadratmeter. Restaurangen har plats för drygt 700 gäster, fördelade på restaurang och bar, belägna runt en stor öppen plats där man även kan se utställningar av olika slag.

 • Dag 2 Picassos Málaga

  Málaga är en av Europas äldsta städer med en historia som löper 3 000 år tillbaka i tiden. Staden har styrts av bland andra morer, de nordafrikanska muslimer som behärskade Andalusien – al-Andalus – i 700 år. Arvet från dem lever i bland annat maten, arkitekturen och språket. Málaga är dessutom konstnären Pablo Picassos födelsestad. Museo Picasso Málaga öppnad 2003 och innehåller bland annat 285 verk av konstnären, donerade av Picassos familj. Under förmiddagen tar vi en promenad i Málagas historiska stadskärna med besök i Picassomuseet. (Foto: Eduardo Grund)

 • Tapas på bodegan El Pimpi
  Intill museet ligger bodegan El Pimpi, en unik och minst sagt färgstark bodega, delägd av en annan av Málagas mer kända invånare, skådespelaren António Banderas. El Pimpi betraktas som Málagas äldsta bar och här serveras vi en tapaslunch och njuter av det pulserande folklivet. Resten av eftermiddagen och kvällen är ledig för egna strövtåg i den fascinerande staden. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Mytomspunna Tanger

  Vi lämnar Málaga och reser med buss till staden Tarifa, belägen på det spanska fastlandets sydligaste udde. Här går vi ombord på färjan som tar oss tvärs över Gibraltarsundet den korta båtresan, knapps elva kilometer, till Marocko med sitt exotiska landskap av öknar, moskéer och myllrande basarer. Vi ankommer till Tanger, en av Marockos mest mytomspunna städer. Tanger är en historiskt viktig hamnstad, belägen där två världshav och två kontinenter möts, i skärningspunkten mellan Nordafrika och Europa, Medelhavet och Atlanten. Vi gör en stadsrundtur i Tanger och ser bland annat stadens gamla Kasbah, souken och Cap Spartel, den afrikanska kontinentens nordvästra punkt.

 • Tåg till Rabat med Afrikas första höghastighetståg
  Marocko var det första afrikanska landet som satsade på höghastighetsjärnväg. Tåget Al Boraq, som trafikerar städerna Tanger, Rabat och Casablanca öppnade 2018. Dessa tåg är identiska med franska TGV, med samma komfort som de berömda franska höghastighetstågen. Från Tangers moderna järnvägsstation påbörjar vi resan genom det magnifika Marocko. Vi följer kusten genom det marockanska landskapet, med natursköna vyer över Atlanten och Rif-bergen. Ankomst till Rabats järnvägsstation och transfer till vårt hotell för middag och övernattning.

 • Dag 4 Huvudstaden Rabat

  Fenicierna grundade här en handelsplats långt före Kristi födelse. Essaouira byggdes först av portugiser på 1400-talet, och den muromgärdade staden från slutet av 1700-talet står på Unescos världsarvslista. Under 60-talets hippieera var Essaouira en tummelplats för dåtidens superartister, som Jimi Hendrix och Frank Zappa. Staden har även varit inspelningsplats för flera filmer, som Bille Augusts ”Jerusalem”. Idag har staden en livlig fiskehamn, men är kanske mest känd för sina vackra träarbeten. Vi gör en guidad promenad genom småstadens gränder. Gemensam lunch på hotellet. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg eller vila. På kvällen väntar en skaldjursmiddag på restaurangen Chez Sam.     

 • Casablanca och tåg till Marrakech
  Efter Rabat reser vi vidare till Marockos största stad Casablanca, som är landets viktigaste handels- och hamnstad. Under en rundtur ser vi Hassan II-moské, belägen vid Atlanten. Minareten är 210 meter hög och är världens högsta religiösa byggnad. Vi äter lunch i Casablanca och reser under eftermiddagen genom Marocko mot Marrakech med de klassiska långdistanstågen Al Atlas. Ankomst till Marrakech och hotellet Longue Vie, som blir vår bas för de kommande fyra nätterna. Middag på restaurang.

 • Dag 5 Magiska Marrakech

  Under förmiddagen gör vi en guidad rundtur i staden och besöker bland annat den botaniska trädgården Majorelle, som köptes av den berömde modeskaparen Yves Saint Laurent. Vi ser hantverksgatorna, där man arbetar på samma sätt som man gjort i generationer, och Djemaa el-Fna, det ikoniska torget i Marrakech. Efter lunch på restaurang är eftermiddagen fri för egna strövtåg i den pulserande staden. På kvällen beger vi oss åter till Djemaa El Fna-torget, känt för sina dansare, musiker, spåmän och hundratals olika matstånd. Gemensam middag på restaurang i centrala Marrakech.

 • Dag 6 Vi utforskar Marrakech

  Under förmiddagen gör vi en rundtur och besöker några av Marrakech mest kända landmärken, Koutoubia-minareten, Bahia-palatset från 1800-talet och Medinan. Efter en gemensam lunch på restaurang är eftermiddagen fri. Kanske lockas du av shopping eller en stunds siesta i skuggan. När solen dalar över Atlasbergen, kanske du åter besöker vi åter stadens livliga centrum för att njuta av stämningen och folklivet. Middag på egen hand. 

 • Dag 7 Ledig dag i Marrakech

  Dagen är ledig. Kanske lockar shopping i den spännande och färgstarka staden. Här finns flera inrednings- och antikvitetsaffärer, butiker där man kan hitta allt från skor till kaftaner. Förmodligen återvänder du till Djemaa el-Fna, det tidlösa torget, som lockar med såväl tjusiga kaféer som osande gatukök. Lunch på egen hand. Kvällen avslutar vi med middag på en traditionell marockansk restaurang.

 • Dag 8 Hemresa med flyg från Marrakech

  Efter frukost och utcheckning från vårt hotell, beger vi oss till Marrakech flygplats, belägen sydväst om staden. Flygplatsen Marrakech Menara Airport, Marockos näst största efter Casablanca, är modern och enligt många en av Afrikas vackraste. Vårt direktflyg till Arlanda avgår under sen eftermiddag.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 9/3
Pris Från 32 995 kr
Enkelrumstillägg 4 400 kr
I priset ingår
 • Flyg från Arlanda till Málaga
 • Flyg från Marrakech till Arlanda
 • Transfers med buss i Spanien och Marocko
 • Färja från Tarifa i Spanien till Tanger i Marocko
 • Tåg från Tanger till Rabat
 • Buss mellan Rabat och Casablanca
 • Tåg från Casablanca till Marrakech
 • Del i dubbelrum i centrala Málaga 2 nätter
 • Del i dubbelrum i Rabat 1 natt
 • Del i dubbelrum i Marrakech 4 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Middag i Malaga dag 1
 • Tapaslunch i Málaga dag 2
 • Lunch i Tanger dag 3
 • Middag i Rabat dag 3
 • Lunch i Casablanca dag 4
 • Lunch i Marrakech dag 5 och 6
 • Middag i Marrakech dag 4, 5 och 7
 • Stadspromenad i Málaga
 • Besök på Picassomuseet
 • Stadsrundtur i Tanger
 • Stadsrundtur i Rabat
 • Stadsrundtur i Casablanca
 • Utflykt i Marrakech med Majorelle Garden
 • Utflykt i Marrakech med Bahia-palatset
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Flyg till Málaga
Dag 2. Picassos Málaga - Tapas på El Pimpi
Dag 3. Mytomspunna Tanger - Tåg till Rabat
Dag 4. Huvudstaden Rabat - Casablanca & tåg till Marrakech
Dag 5. Magiska Marrakech 
Dag 6. Vi utforskar Marrakech
Dag 7. Ledig dag i Marrakech
Dag 8. Hemresa med flyg från Marrakech

Resesätt Norwegian
Valuta

Marockanska Dirham.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. 

Resans karaktär

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag och kunna hantera eget bagage. 

Boende

 • Málaga, Hotel Don Curro ***

  Beläget mitt i Malagas historiska centrum, bredvid den magnifika Calle Larios och på gångavstånd till Picasso-museet
  Adress: Calle Sancha de Lara 9, Málaga, Spanien - Telefon: +34 952 22 72 00

 • Marrakech, Mercure Rabat Sheherazade ***

  Centralt läge i huvudstaden Rabat. Rummen har dusch och wc, hårfön, luftkonditionering, minibar, telefon, tv.  
  Adress: 21 Rue de Tunis, Rabat, Marocko - Telefon: +212 5377-22226

 • Marrakech, Longue Vie ****

  Modern hotell i stadsdelen Hivernage, ett par minuters promenad till avenyn Mohammed VI. Notera att hotellet inte har bar eller alkoholservering. Dubbelrum med luftkonditionering, bad med dusch, wc, hårfön, wi-fi.
  Adress: Avenue Hassan II, Marrakech, Marocko - Telefon: +212 5243 39494

Boka din resa

2024-03-09 2024-03-16 32 995 kr Norwegian Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa