Översikt

Opera och konsert i Väst med SvD accent

Vårens musikhändelse i Väst! På GöteborgsOperan har vi glädjen att få uppleva en mycket spännande nyproducerad uppsättning av Wagners ”Den flygande holländaren”. Oslos nya operahus med sin fantastiska akustik bjuder under denna resa på en konsert med norska världscellisten Truls Mørk. Fina måltider ger resan en extra guldkant! Vi reser med tåg, buss och flyg.

Allt är dukat för en upplevelsefylld resa. På kort tid har GöteborgsOperan fått rykte som ett av Europas vassaste operahus med fantasifulla uppsättningar och duktiga sångare. 2020 var operan nominerad av International Opera Awards till årets Operahus i världen som ett av sex och 2022 vann man inom kategorin Mest hållbara operahus. Nu kickar man igång säsongen 23/24 med flera nyproduktioner. Vi skall se Wagners ”Den flygande holländaren” av den internationellt erkände regissören Alessandri Talevi från Sydafrika, idag bosatt i Turin. Hans uppsättning utspelar sig i vår tid, när klimatförändringar och stigande havsnivåer väckt havets faror till liv igen. Holländaren far genom århundraden av kolonisation och exploatering för att landa i ett modernt industriellt havslandskap. Dirigent är den internationellt framgångsrika Alevtina Ioffe och den kvinnliga huvudrollen Senta, gestaltas av stjärnskottet Åsa Jäger och Holländaren är Craig Colclough som debuterade på The Met nyligen.

Ett besök på den legendariska restaurangen Sjömagasinet väntar och här njuter vi av en välkomponerad sen lunch. Sjömagasinet ligger vackert beläget i hamninlopp och har ett förflutet sedan 1775 som Ostindiska Kompaniets lagerhus. Här har legendariska krögare huserat som Leif Mannerström, Ulf Wagner, Gustav Trägårdh och nu den nya generationen med Jennie Selin och Mats Sjölander som satsar på de bästa råvarorna från havet i varm atmosfär och hjärtlig servering.

Under vår vidarefärd norrut skall vi visas konsten på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn och ytterligare en njutbar måltid vid havet på deras restaurang Vatten.

Resans andra föreställning är en konsert på Operahuset med den världsberömde, firade cellisten Truls Mørk. Här besöker vi Nasjonalmuseet och Vigelandsparken tillsammans med kunnige, svensktalande Osloguiden Richard Klingspor.  Trivsamt boende i Göteborg på First G hotell, dit vi promenerar direkt från tåget. Natten i Oslo spenderas på eftertraktade Thon Hotel Opera på promenadavstånd till Oslo operan. Vår ciceron är musikkonnässören Niklas Lindblad.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Göteborg och Sjömagasinet - operakväll "Den Flygande Holländaren"

  Vår reseledare träffar resenärerna under informationstavlan vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation. Tåget avgår från Stockholm strax efter åtta och vid lunchtid är vi framme i Göteborg och går den korta sträckan till vårt hotell där vi checkar in. Före kvällens föreställning av "Den flygande holländaren" njuter vi av en välkomponerad lunch på Sjömagasinet. Här möter vi ägarinnan Jennie Selin som berättar om restaurangen, maten och om deras filosofi. En klassisk meny med smaker som både känns igen och överraskar.

 • Vi reser med vår buss tillbaka till vårt hotell för en stund på egen hand innan det är dags att promenera till Göteborgs stolthet operahuset i hamnen.
  Richard Wagner skrev själv librettot till "Den flygande Holländaren". I mångt och mycket en opera om Wagner själv, den rastlöse och missförstådda konstnären. Inspirationen fick han under sin flykt från kreditorer i Riga, när han landsattes i storm på norska kusten och fick höra sjömännen och fiskarnas sånger. Här stiger ett nytt energiladdat tonspråk fram som visar vad som skulle komma från Wagners penna. Den episka musiken skildrar ett böljande och stormande hav, sjömännens energiska sång, den ångestridne holländaren och kärlekens räddning. Sentas och holländarens omöjliga lycka strålar starkt; en lycka som kommer att sluta i bitterljuv katastrof.

 • Kl 19.00. Den sydafrikanske regissören Alessandro Talevis uppfinningsrika tolkningar är internationellt efterfrågade. Den här uppsättningen utspelar sig i vår tid, när klimatförändringar och stigande havsnivåer väckt havets faror till liv igen. Holländaren far genom århundraden av kolonisation och exploatering för att landa i ett modernt industriellt havslandskap. Dirigent är den internationellt framgångsrika Alevtina Ioffe.
  Den dramatiska sopranen Åsa Jäger, vårt nya svenska stjärnskott på Wagnerhimlen gör rollen som Senta. Vid hennes sida har vi Holländaren i form av, den nyligen The Met-debuterande, basbaritonen Craig Colclough och den norske tenoren Kjetil Støa som går från framgångar inom det italienska facket till sin första större Wagnerroll som Erik.
  Föreställningen är drygt 2 timmar utan paus. Efter föreställningen på Göteborgsoperan promenerar vi tillbaka till vårt hotell, där en kvällsvickning med en liten räksmörgås och ett glas vin väntar omgående i restaurangen.

 • Dag 2 Bohusläns Akvarellmuseum och Truls Mørk på Oslooperan

  Efter en riklig frukostbuffé på hotellet hämtar buss vid hotellet för avfärd mot Oslo. I ett fantastiskt skandinaviskt havslandskap, mitt i den bohuslänska skärgården, ligger Akvarellmuseet i Skärhamn.
  Vi får en guidad visning och har sedan tid att ströva runt på museet. På restaurang Vatten serveras vällagad mat med en stor portion passion. Havets fångst står på menyn, naturligt eftersom restaurangen är belägen vid havet.

 • Vi ankommer till Oslo och checkar in på Thon Hotel Opera, ett bekvämt hotell med gångavstånd till Operan.
  Här vid Oslofjordens vatten ligger den snövita pärlan i italiensk Carraramarmor och norsk granit. Det fascinerande Operahuset är en av Norges största kultursatsningar på flera hundra år och den nydanande arkitekturen står Snøhetta för, arkitektbyrån som även skapade det nya biblioteket i Alexandria.
  Innan kvällens konsert samlas vi på Operans exklusiva restaurant Sanguine för en tidig middag.

 • Kl 19.00 inleds tonerna till en minnesvärd afton med romantiskt skimmer där vi leds ut ur djupa dalgångar till Alpernas toppar med Edward Elgars Cello Concerto in E Minor, Op. 85 och Richard Strauss Eine Alpensinfonie Op 64 för stor orkester. Dirigent är nytillträdande operadirektör Edward Gardner. The Mighty Mørk, som världscellisten Truls Mørk kallas, tar sig an Edward Elgars sorgesamt rörande stycket om en värld i ruiner och en fru på sin dödsbädd - en veritabel hörnsten i cello-repertoaren.
  Vi tar oss sedan upp i höjden med pompa och ståt när 100 musiker stämmer upp i Richard Strauss alpsymfoni. Strauss kraftfulla musik om naturens prakt och dess påverkan på det mänskliga psyket. Såsom en av de absolut främsta inom orkestrering av sina verk lade Strauss till vind och åskljud och här har en mindre orkester placerats i auditoriet med trumpeter, tromboner och tolv extra valthorn för effekt. Konserten är två timmar med en paus.

 • Dag 3 Vigelandsparken och Nasjonalmuseet - hemresa

  Efter frukost är det utcheckning och tid att lasta bagaget i vår buss för dagens eskapad innan hemresan. Dagen inleds med ett möte med en av Oslos bästa guider, Richard Klingspor som tar oss ut i konstens värld, till en skönhetsupplevelse med Gustav Vigelands storslagna skulpturer i sten och brons i Frognerparken. Så vi beger oss med bussen genom det gamla och det nya Oslo för att stifta bekantskap med en av Skandinaviens mest kända bildhuggare, Gustav Vigeland, 1869 – 1943, samtida med Edvard Munch. Han började sin bana i faderns möbelverkstad och efter faderns död beslutar Gustav sig för att bli bildhuggare. Efter studier i Köpenhamn och resor i Frankrike, Italien och Tyskland gör han arbeten i Nidarosdomen och etablerar sig som landets mest lovande bildhuggare vars stora genombrott blir Abelmonumentet 1908 i Slottsparken. Vigelandsparken är ett monument över hans storhet och här skapade Vigeland över 200 verk i granit, brons och smide. Vi fascineras av hans konstnärskap där de flesta skulpturer föreställer människor i olika åldrar och stadier i livet, inte minst då vi står under Monolitten.

 • Därefter väntar Nasjonalmuseum för en introduktion samt tid för egen tid. Nasjonalmuseets stora samlingar spänner över 3.000 år och här ställer man ut konst, kungliga kläder och skulpturer av Munch, Manet och Degas bland nordiska storheter som Theodor Kittelsen, Gustav och Arne Vigeland, Hanna Pauli och Hans Gude. De många rummen är dels indelade kronologiskt och dels i teman.
  Arkitektur har även en stor plats med en egen sal dedikerad till norske arkitekten Sverre Fehn, inspirerad av bla Le Corbusier, som slog igenom efter att ha ritat den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 1962, men som även ritat Norrköpings hus och eco house i Norrköping. De enorma samlingarna som man nu faktiskt fått möjligheten att samla på ett och samma ställe har fått kritik för att det är så svårt att hinna ta in och bearbeta så mycket intryck. Richard ger dig en introduktion och du har tid att upptäcka museets höjdpunkter på egen hand.
  Efter lunch på egen hand väntar färden ut till flygplatsen för kvällsflyget till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De två musikhändelserna - i Göteborg och i Oslo
 • Våra ciceroner Niklas Lindblad och Richard Klingspor
 • Fina måltider på Sjömagasinet, restaurant Vatten och Sanguine på Oslo operahus
 • Konstmuseerna under resan

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 4/4
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 1350 kr
I priset ingår
 • Utresa med X2000 i andraklass Stockholm – Göteborg
 • Flygresa Oslo-Arlanda
 • Bussresor enligt program
 • Visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostbufféer
 • Två luncher
 • En middag
 • En liten räksmörgås och ett glas vin
 • Två musikbiljetter på parkett
 • Svensktalande ciceron
 • Svensktalande licensierad lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Tåg till Göteborg - lunch på Sjömagasinet - "Flygande Holländaren" på Operan - liten räkmacka med ett glas vin på hotellet.
Dag 2. Avresa till Skärhamn, visning på Nordiska Akvarellmuseet - lunch - ankomst Oslo - middag på Sanguine  - konsert med världsberömde cellisten Truls Mørk
Dag 3. Vigelandsparken och Nasjonalmuseet med Richard Klingspor - flygresa hem 

Boende

En natt på First G Hotel Göteborg
En natt på Thon Opera Hotel i Oslo

Resesätt Tåg/flyg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Eftersom vi reser med tåg är det skönt att packa lätt i en väska som du lätt drar ombord, av tåget och till hotell/buss. Kläder efter väder och bekväma promenadskor. Hela leder och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse. 

Boende

 • Hotel Thon Opera

  Thon Hotel Opera ligger centralt i stadsdelen Bjørvika med gångavstånd till operahuset, Munchmuseet och Deichmannbiblioteket. Utanför hotellet finner du transporter, shopping och uteliv samt har bara kort gångväg till Karl Johan.Rummen är ca 20 kvadratmeter och är utrustade med vattenkokare för kaffe/te, hårtork på badrummet, safebox samt strykjärn. 
  Adress: Dronning Eufemias gate 4, 0191 Oslo
  Telefon +47 24 10 30 00

Boka din resa

2024-04-04 2024-04-06 16 990 kr Tåg/flyg Stockholm 5+ Boka resa