Översikt

Påsk i Trevi - Italiens hjärta med SvD accent

Följ med till medeltida byar, stora sjölandskap och historiska städer belägna i ett underbart grönt landskap. Vi firar påsk mitt i Italiens hjärta i en av landets vackraste regioner - Umbrien.

Historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar och tillsammans med vår omtyckta svenska guide Carina Magnusson upptäcker vi påsktraditioner och magnifika processioner. Vi gör två lättare dagsvandringar, ser blommornas stad Spello, påskens Perugia, processionen i den helige Fransiskus stad Assisi och njuter av de härliga vyerna från Umbriens balkong Montefalco. En dag reser vi till muromgärdade toskanska Cortona och Trasimenosjön. Vi bor i den charmerande staden Trevi på fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca. Vi njuter av det lokala köket och vinet och de flesta måltiderna är inkluderade. Umgänget till bords, det som på italienska kallas "convivio", är en av kryddorna.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Trevi

  Vid ankomst till Rom blir vi mötta av Carina Magnusson, vi färdas vidare direkt från Rom till Umbrien och Trevi, där vi ska bo i 6 nätter. Vi mottas av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink. Carina visar oss runt i Trevi under en enkel orienteringstur. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi strosar runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Under några timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 3. Strövtåg längs akvedukt

  Idag vandrar vi sakta, ca sex kilometer, längs en vacker väg fyrahundra meter ovan havsnivå med vyerna över Spoletodalgången vid våra fötter. Nu blommar olivträden och om våren är normal kan vi plocka den älskliga maj-vallmon, på vår stig längs den medeltida akvedukten inbäddad i grönska nära Bovara di Trevi. Vi gör ett stopp hemma hos Roberto, där vi får provsmaka hans egenproducerade olivolja tillsammans med bruschetta och prosecco. Stigen leder oss genom landskapet till ett enkelt slott inbyggt i klippan vid Pissignano där vi äter lunch.
  Väl tillbaka till Trevi har du tid att njuta av Trevis historiska kvarter. De bjuder på gator och prång som vindlar runt, smyckade av murar och pelare från romersk tid bland portaler och fresker. Det stora antalet renässanspalats vittnar om hur de förmögna adelsfamiljerna i området använde sitt välstånd från det gröna guldet, olivoljan. Under eftermiddagen skall vi uppleva en avslappnande gong- och ljudbad som skall frigöra spänningar och skapa energi i själ och kropp. Middag på kvällen.

 • Dag 4 Strövtåg i Trevi - påskprocession i Assisi

  Under en härligt avslappnad förmiddag skall vi göra ett långsamt strövtåg i naturen runt Trevi och har fri tid för lunch på egen hand.
  Festligheterna kring påsk är synnerligen speciella i Umbriens spirituella hjärta Assisi. Påsken har haft en viktig roll alltsedan medeltiden och påkostade evenemang lockar mängder av pilgrimer än idag. Den heliga veckan i Assisi kröns med långfredagens procession med återskapande av Jesu lidande och martyrskap. Processionen med Jesu kropp ringlar från San Rufinokatedralen till San Franciscobasilikan med vördnadsfulla stopp vid de klosterordnar som ligger längs dess väg. Kvällens procession som inleds vid skymningen har traditioner sedan medeltiden och lyses endast upp av facklor. Vi äter middag och återvänder sent till vårt hotell.

 • Den heliga veckan i Assisi kröns med långfredagens procession med återskapande av Jesu lidande och martyrskap. Processionen med Jesu kropp ringlar från San Rufinokatedralen till San Franciscobasilikan med vördnadsfulla stopp vid de klosterordnar som ligger längs dess väg. Kvällens procession som inleds vid skymningen har traditioner sedan medeltiden och lyses endast upp av facklor. Vi äter middag och återvänder sent till vårt hotell.

 • Dag 5 Påskafton i Perugia och romarnas Spello

  Vackra och kulturella Perugia är målet för dagens utflykt i påskaftonstid. Under påsk bjuder staden in till marknad i stadens historiska centrum.
  Vi skall sedan njuta av romarnas stad Spello med arv från romersk tid. En medeltida stad omgärdad av murar som uppfördes på resterna av en antik romersk mur där delar fortfarande idag står, men då stor del byggdes under 1000-talet på påvlig befallning. 

 • Vi äntrar staden genom en av dess fem stadsportar. Spello finns med på listan över Italiens vackraste byar/småstäder. Spellos mest berömda konstverk är den freskcykel av Pinturicchio i kyrkan Santa Maria Maggiore. Om nio veckor firas Kristus återuppståndelse och himmelsfärd här med en helt blomsterprydd stad i procession. Lunch intas på en restaurang i Spello och är det fint väder kan vi njuta av den på terrassen med vyer över dalgången. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 6 Under Toscanas sol och Trasimenosjön

  Idag reser vi till Toscana och medeltida staden Cortona där en påskdagslunch väntar oss i trevliga omgivningar. Cortona är en ljuvlig muromgärdad toskansk stad, känd för sin fina gastronomi och den omkringliggande naturens skönhet. För tjugo år sedan spelades den älskade filmen "Under Toscanas sol" in här och kring Trasimenosjön. 

 • Vi äter en trevlig, speciell påskdagslunch innan vi spenderar eftermiddagen runt just Trasimenosjön, en av landets största sjöar och förr kallad Perugiahavet. Den historiska sjöns stränder har sett Hannibal besegra den romerska konsuln Caius Flaminius och lockat de umbriska renässanskonstnärerna att måla det rullande odlingslandskapet fyllt av vinrankor och olivträd. VI utforskar de vackra omgivningarna innan det är dags att åter vända kosan mot Trevi och äta en fin middag.

 • Dag 7 Från Spoleto till Sverige

  Vår påskvistelse i Umbrien avrundas med ett besök i den historiska staden Spoleto. Staden är belägen vid Tiberns biflod Topino alldeles vid foten av Apenninerna och grundades av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr. Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi ser den vackra bron Ponte delle Torri och den vackra katedralen med fresker av Filippo Lippi, liksom fasaderna på kommunalpalatset och tjugotalet kyrkor. Vår trivsamma lunch serveras på en karaktäristisk umbrisk restaurant. Härifrån går resan vidare mot Rom och dess flygplats för hemresan till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron & vandringsledare Carina
 • Upplevelser i påsktid i ett historiskt landskap med besök i flera historiska städer, som Assisi, Perugia och Spello
 • En dag "Under Toscanas sol"
 • De umbriska måltiderna & vinerna

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 26/3
Pris Från 20 990 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm via Köpenhamn till Rom/Rom – Stockholm eller Flyg från Köpenhamn - Rom, t/r
 • Flygavgifter
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostbufféer
 • Transporter och visningar omnämnda i programmet
 • Fyra luncher med vatten/vin
 • En Påsklunch
 • En välkomstdrink
 • Provsmakning av olivolja och vin
 • Sex trerättersmiddagar
 • Engelsktalande vandringsguide två dagar
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst - Trevi - orienteringstur - middag
Dag 2. Medeltida Montefalco - vingårdslunch - Trevi - middag
Dag 3. Strövtåg i Spoletodalen - olivoljeprovning - slottslunch - ljudbad - middag
Dag 4. Strövtåg runt Trevi - pilgrimsmålet Assisi med påskprocession i skymning
Dag 5. Påskafton i Vackra Perugia med marknad - muromgärdade Spello - middag
Dag 6. Toscanas Cortona - påskdagslunch - Trasimenosjön - Trevi - Middag
Dag 7. Historiska Spoletos broar och kyrkor - lunch - hemresa   

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel Antica Dimora alla Rocca ****

  Hotel Antica Dimora alla Rocca **** Hotellet ligger i småstaden Trevi och är inrymt i en historisk byggnad med anor från 1650. Endast 19 rum, restaurang, bar, hiss och pool. Rummen: Dubbelrum med badkar eller dusch och wc, luftkonditionering, satellit-tv, telefon. Adress: Piazza delle Rocca, Trevi, Italien. 

Boka din resa

2024-03-26 2024-04-01 20 990 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-03-26 2024-04-01 21 390 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan