Översikt

Charmiga Tossa de Mar och Barcelona med SvD accent

Småstaden Tossa de Mar är en av de charmigaste badorterna på Costa Brava. Här kan du njuta av sköna dagar vid Medelhavet, känna sand mellan tårna och strosa längs medeltida gränder. Du får uppleva Salvador Dalís storslagna museum i Figueres och avrunda med tre nätter i världsstaden Barcelona. En svårslagen kombination av strandliv, kultur och storstad under en och samma vecka.

Charmiga badorten Tossa de Mar
Den katalanska småstaden Tossa de Mar ligger på Costa Brava, mellan Spaniens näst största stad Barcelona och gränsen till Frankrike. Stadens äldsta del, La Vila Vella, är från 1100-talet, och den muromgärdade gamla stadsdelen erbjuder en storslagen utsikt över kusten. I det centrala, moderna Tossa de Mar finns mängder av butiker, tapasbarer, restauranger och kaféer. Mitt i centrum ligger även den populäraste stranden, Playa Grande.
Det är inte enbart Barcelonabor som lockas att tillbringa en romantisk weekend i Tossa. Staden var en gång även en mötesplats för konstnärer från hela världen. Konstnären Marc Chagall kallade Tossa de Mar för ”det blå paradiset”.

Salvador Dalí 
Den surrealistiska konstnären Salvador Dalí föddes år 1904 i staden Figueres i norra Katalonien. Dalí är mest känd för sina bisarra, absurda och drömska målningar, influerade av bland annat Freuds psykoanalys och renässansmåleri, och universalgeniet Leonardo da Vinci var en viktig inspiration för honom. I Figueres ligger det fantastiska Dalí-museet, som bjuder på en blandning av märkliga och underbara skapelser från minnet av Dalí. Detta museum är det näst mest besökta museet i Spanien, efter Prado i Madrid. Museet visar den enskilt största och mest mångsidiga samlingen av verk av Salvador Dalí. Förutom målningar från alla decennier av Dalís karriär, finns det skulpturer och andra kuriosa från Dalís fantasi. 

Barcelona
Barcelona är Spaniens näst största stad, efter Madrid. Den äldsta stadsdelen Ciutat Vella, eller Barri Gòthic, består av trånga pittoreska gränder som inbjuder till mysiga promenader. Här, och i centrala Barcelona, finns ett överflöd av barer, restauranger och kaféer och det vimlar av platser värda att se, som stadsdelen Barceloneta (Lilla Barcelona vid hamnen), boulevarden La Rambla, bergstoppen Tibidabo och Picassomuseet, som vi besöker.
Den mest kända sevärdheten i Barcelona är Antoni Gaudís ofullbordade basilika Sagrada Familia, som började byggas 1882 och beräknas stå färdig först år 2026, hundra år efter Gaudís död.

 

Program

 • Dag 1 Flyg till Barcelona

  Ankomst med flyg till Barcelona. Från flygplatsen beger vi oss med buss norrut, mot staden Tossa de Mar på Costa Brava-kusten, restid ca 90 minuter. Vi installerar oss på vårt hotell och äter gemensamt middag i restaurangen.

 • Dag 2 Tossa de Mar stadspromenad

  Vykortsvackra Tossa de Mar domineras av den muromgärdade gamla stadsdelen. Efter frukost väntar en gemensam guidad promenad genom staden för att bekanta oss med de centrala delarna, stranden och självklart Vila Vella. Kanske lockar strandlivet på den populära Playa Grande.

 • Dag 3 Ava Gardner i Tossa de Mar

  Dagen är ledig, att tillbringa under ett parasoll på stranden eller vid hotellets pool. Eller kanske du föredrar att göra egna strövtåg i den charmiga staden. Då missar du inte skulptören Ció Abellís bronsstaty av filmskådespelaren Ava Gardner. Statyn restes till minne av åren då hon bodde i Tossa i samband med inspelningen av ”Pandora och den flygande holländaren” som filmades här i början av 1950-talet. 

 • Dag 4 Tossa de Mar – strandliv eller lokal konst

  En avslutande ledig dag i Tossa de Mar, för promenader längs havet i en av Kataloniens vackraste småstäder. Eller med en bok och en kopp espresso i skuggan på något av stadens många kaféer. Du kan även besöka det kommunala museet i Tossa de Mar, beläget mitt i hjärtat av Vila Vella och inrymt i en byggnad från 1400-talet. Museet grundades med syftet att visa verk skapade av konstnärer från hela Europa, som lockades till Tossa de Mar för ljuset och den omgivande naturen. 

 • Dag 5 Salvador Dalí, Gerona och Figueres

  Efter frukost lämnar vi Tossa de Mar och reser med buss norrut, mot Gerona och Figueres, två av de mest speciella städerna i Katalonien. I Girona gör vi en promenad där vi guidas genom stadens historiska centrum och de judiska kvarteren, bland de bäst bevarade i Europa. Här får du en stunds ledig tid, kanske för en enkel lunch på egen hand, eller för att upptäcka mer av staden. Nästa stopp blir Figueres, där vi besöker Dalí-museet, Salvador Dalís mästerverk, byggt på den gamla stadsteatern. Muséet innehåller den största repertoaren av verk i Dalís konstnärliga karriär, från hans tidigaste till hans senaste. Dalí-museet är konstnärens magnum opus och det näst mest besökta i Spanien, efter Prado i Madrid. Under eftermiddagen vänder vi söderut, till Spaniens näst största stad. Vi installerar oss i Barcelona och stannar här i tre nätter. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 6 Barcelona stadsvandring och stadsrundtur

  Tillsammans med vår lokala guide inleder vi dagen med en stadsvandring i El Born-området och de smala gatorna i de gotiska kvarteren, stadens äldsta kärna. Vi får se välkända platser som Las Ramblas, de gamla judiska kvarteren, Plaza de San Jaime och Plaza de Catalunya.
  Vi besöker även Picassomuseet som hyser drygt 3 500 av Pablo Picassos verk, från hans tidigaste barndomsskisser till några av hans mest betydelsefulla kubistiska verk. Turen fortsätter längs kusten, genom Barceloneta med den olympiska hamnen och delar av det som byggdes inför de olympiska spelen 1992. Vidare till eleganta Paseo de Gracia, där modernismens mästerverk finns, inklusive två av Gaudís juveler: Casa Batlló och La Pedrera. Vi ser Sagrada Familia från utsidan.  

 • Dag 7 Barcelona

  Du får en hel dag på egen hand i fantastiska Barcelona. Kanske utforskar du Barri Gòthic, Barcelonas äldsta kvarter, njuter av folklivet längs La Rambla eller passar på att göra fynd i något av de stora varuhusen. Behöver du vila fötterna, finns det gott om mysiga barer och kaféer längs den långa strandpromenaden. 

 • Dag 8 Barcelona – hemresa

  Efter en avslutande frukost på hotellet, beger vi oss mot Barcelonas flygplats för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Tossa de Mar, en av Spaniens vackraste badorter, hotell med pool och halvpension
 • Storslagna Salvador Dalí-museet i Figueres
 • Pulserande storstaden Barcelona

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 14/9
Pris Från 15 495 kr
Enkelrumstillägg Dubbelrum för eget bruk 3 500 kr
I priset ingår
 • Flyg till Barcelona t/r
 • Alla transporter i Spanien
 • Del i dubbelrum på Hotel Oasis Tossa i Tossa de Mar, 4 nätter
 • Del i dubbelrum på Hotel Evenia Rosello i Barcelona, 3 nätter
 • Halvpension från middag ankomstdagen till frukost avresedagen
 • Stadspromenad i Tossa de Mar
 • Guidad rundtur i Gerona
 • Besök i Dalí-muséet i Figueres
 • Guidad rundtur i Barcelona
 • Besök i Picasso-museet i Barcelona
 • Auktoriserade lokala guider i Spanien (alla utflykter guidas på engelska)
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Flyg till Barcelona, buss till Tossa de Mar
Dag 2. Tossa de Mar, stadspromenad
Dag 3.  Ava Gardner i Tossa de Mar
Dag 4. Tossa de Mar - strandliv eller lokal konst
Dag 5. Salvador Dalí, Gerona och Figueres
Dag 6. Barcelona stadsvandring och stadsrundtur 
Dag 7. Barcelona, heldag egen hand
Dag 8. Hemresa från Barcelona

Resesätt SAS
Resans karaktär

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • GHT Oasis Tossa ****

  GHT Oasis Tossa ligger femton minuters promenad till stranden, gamla stan och centrala Tossa. Hotellet har restaurang, bar och stort poolområde. Dubbelrum med bad/dusch och wc, luftkonditionering, tv, värdeskåp, fri wi-fi.

  Adress: Carrer Lope Mateo 3, Tossa de Mar, Spanien
  Telefon: +34 972 34 07 50

 • Hotel Evenia Rosello ****

  Hotel Evenia Rosello ligger i centrala Barcelona, fem minuters promenad till den eleganta boulevarden Paseo de Gracia. Modernt inredda dubbelrum med bad/dusch och wc, luftkonditionering, satellit-tv, minibar, fri wi-fi.

  Adress: Carrer del Rosselló 191, Barcelona, Spanien
  Telefon: +34 932 38 63 55

Boka din resa

2023-09-14 2023-09-21 15 495 kr SAS Stockholm, Arlanda 2 Boka resa