Översikt

Vi -Gröna Kroatien

I skördetid reser vi till det frodiga landskapet Dalmatien i gästvänliga Kroatien och upplever dess natur och kultur varvat med god mat och dryck. Vi bor bekvämt i den pittoreska småstaden Makarska, belägen vid det kristallklara Adriatiska havet. Under veckan gör vi trevliga utfärder till flera av regionens smultronställen med fokus på det gröna Kroatiens flora, med vackra utbredda nationalparker. Även guidade besök i de praktfulla historiska städerna Split och Dubrovnik ingår. Vår ciceron är Sveriges främsta trädgårdsjournalist Gunnel Carlson, som visar dig välbevarade botaniska trädgårdar.

Frodiga Dalmatien
Makarska ligger i det forna furstendömet Dalmatien, beläget i sydöstra delen av Kroatien. Regionen erbjuder såväl livfulla kulturstäder vid kusten som bergsbyar där tiden tycks stå still. Makarska Rivieran anses av många vara en av de vackraste platserna vid Adriatiska havet. På denna vidsträckta kust, vid foten av det mäktiga Biokovomassivet, ligger staden Makarska med sin eleganta strandpromenad och hamn, varifrån båtar går ut till öarna Hvar och Brac.


I pittoreska Makarska flanerar du i medeltida gränder och insuper atmosfären vid det centrala Kacistorget, som ramas in av ståtliga barockbyggnader. Utmed den palmkantade strandpromenaden finns butiker, barer, kaféer och restauranger.

Boka din resa

2019-10-19 2019-10-26 17 995 kr Norwegian/SAS Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Resan till Kroatien

  Ankomst med flyg till Split, där vår svensktalande färdledare möter för transfer med buss till Makarska. Efter att installerat oss på vårt hotell gör vi en guidad promenad för att bekanta oss med staden. Vårt hotell ligger bekvämt invid strandpromenaden på gångavstånd in till centrum och småbåtshamn. Gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 2. Dubrovnik och Botaniska trädgården i Trsteno

  Vi följer kusten söderut genom Dalmatien i riktning mot Trsteno där vi besöker den Botaniska trädgården, ett av tre arboretum (botanisk trädgård med enbart träd och buskar) i Kroatien. Trädgården skapades 1492 och är därmed en av de äldsta i världen.
  Vår resa fortsätter därefter mot staden Dubrovnik där vi gör en guidad vandring i den muromgärdade gamla stadsdel, upptagen på Unescos världsarvslista. Lunch på egen hand. Åter i Makarska under tidig kväll. Middag på hotellet.

 • Dag 3. Ledig dag i Makarska

  En dag att själv utforska den idylliska staden Makarska. Fråga gärna vår färdledare om råd. Middag på hotellet.

 • Dag 4. Zadvarje och Grabovci

  Vi beger oss längs kusten åt nordväst mot Zadvarje där vi besöker den lokala marknaden, som har traditioner sedan 1700-talet. På marknaden kan du köpa hem kroatiska specialiteter som olja och honung. Vi åker vidare till Grabovci, vars gamla restaurerade hus visar hur livet kan ha tett sig i denna by. Gemensam lunch.

  I området har vin producerats sedan antiken och på vingården i Grabovci har kunskapen om druvorna förts vidare från generation till generation i 200 år. Här odlas viner som chardonnay, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon och syrah. Under besöket på vingården lär vi oss mer om processen att framställa av vin och får självklart provsmaka resultatet. Till det bjuds lufttorkad skinka och ost. Åter till Makarska och middag på hotellet.

 • Dag 5. Split, Marjan och Kastela

  Vi reser kustvägen mot Kroatiens näst största stad, Split. Staden är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och hans mäktiga palats från 200-talet. Vi får en guidad tur i den historiska stadskärnan och palatset, som finns på Unescos världsarvslista, och bekantar oss även med den palmkantade marmoresplanaden Riva, där både lokalbefolkning och besökare samlas för att njuta av folklivet i marinan. Besök i naturparken Marjan med sin Botaniska trädgård, anlagd 1951, med över 2500 olika sorters växter. I den pittoreska staden Kastela besöker vi den Botaniska trädgården som tillhör skolan i Ostrog. Trädgården är hela fyra hektar stor med ett flertal exotiska växter, som sköts med stor entusiasm av både lärare och elever. Här finns även det äldsta olivträdet i Kroatien, 1500 år gammalt. Vi är åter i Makarska lagom till kvällens middag

 • Dag 6. Krka Nationalpark och falkcenter

  Vi följer kustvägen och besöker den Bibliska trädgården i Kastel Novi, där vi kan se ett stort antal plantor som omnämns i Bibeln. Resan fortsätter mot nordväst, inåt landet, mot Krka nationalpark. Parken omfattar ett område på 142 km² med bland annat flera imponerande vattenfall. Nationalparkens flora är rik och varierande, vilket vi får se under en promenad genom parken. Efter lunch i nationalparken gör vi en båtresa som tar oss till den charmerande småstaden Skradin, där buss väntar för färd mot Sibenik, en av Kroatiens äldsta städer. I detta område har fler än 200 fågelarter sina boplatser och här finns Kroatiens enda falkcentrum. Vi återkommer tidig kväll till Makarska. Middag på hotellet.

 • Dag 7. Biokovo naturpark och Botaniska trädgården i Kotisina

  Vi beger oss till den Botaniska trädgården i Kotisina, belägen i Makarskas bergstrakter, där vi gör en tur och blir guidade av trädgårdens ansvarige ekolog. Vidare in i naturparken Biokovo, upp mot toppen St. George på 1762 meters höjd. Vi återvänder till Makarska under eftermiddagen för gemensam ekologisk lunch i gamla stan. Efter lunchen gör vi en promenad till familjen Kovacevic’s trädgård, den vackraste i Makarska. Fri tid för egna strövtåg och shopping. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 8. Hemresa

  Frukost på hotellet. Transfer till flygplatsen för hemresa till Stockholm.

 • Vår ciceron Gunnel Carlson

  Trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson är vår ciceron på resan. När Gunnel inte medverkar i SVT1:s ”Gokväll” ger hon sig gärna ut på en resa och förmedlar sina stora kunskaper om trädgårdar, kryddor och exotiska växter. Gunnel har också gett ut boken ”Min gröna passion”, där hon delar med sig av sitt kunnande.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda
Avresor 19/10
Pris Från 17 995 kr
Specialpris Från 16 995 kr prenumerant Tidningen VI
Enkelrumstillägg Dubbelrum för eget bruk, 2 400 kr
I priset ingår

• Flyg till Split t/r
• Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter
• Transfer till hotellet t/r
• Del i dubbelrum på Hotel Meteor, 7 nätter.
• Halvpension med frukost och middag
• Tre luncher
• Utflykter och entréer enligt program
• Lokala auktoriserade guider
• Grand Tours färdledare
• Grand Tours ciceron Gunnel Carlson

Resplan

Dag 1. Resan till Kroatien
Dag 2. Dubrovnik och Trsteno botaniska trädgård
Dag 3. Fri dag för egna strövtåg
Dag 4. Zadvarje och familjen Grabovac
Dag 5. Split, Marjan och Kastela
Dag 6. Krka nationalpark och falkcenter
Dag 7. Biokovo naturpark och Kotisina botaniska trädgård
Dag 8. Hemresa

Resesätt Norwegian/SAS
Klimat

Kustområdet har typiskt medelhavsklimat. Soligt och varmt sommarväder från ungefär mitten av maj till slutet av september med dagstemperatur på 25-30 grader. Det vackra sommarvädret kan dock ibland avbrytas av vattenrika åskskurar, men oftast bara tillfälligt. Under sommaren en svalkande sjöbris under dagarna och nätterna kan ibland vara varma och fuktiga.
Medeltemperatur - Sep-Okt: 16-20°

Valuta

Kroatiska Kuna

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Kroatien, Hotel Meteor****

  Hotel Meteor. Är ett fint fyrstjärnigt hotell beläget vid strandpromenaden. Hotellet består av två flyglar mot havet. Här finns restaurang, internetcafé, kiosk, inom och utomhuspool, frisör, bastu, gym och skönhetssalong. Valutaväxling och gratis trådlöst internet. Solterrass med saltvattenpool, och solstolar. Klapperstensstrand.

  Rummen. Fina och bekvämt inredda rum med två separata sängar eller dubbelsäng, utrustade med minibar, tv, telefon, hårfön, bad/wc. Balkong med delvis eller full havsutsikt. Vid bokning av enkelrum erhåller du dubbelrum för eget bruk.