Översikt

Vi - Sherry, flamenco och vita byar

Den andalusiska staden Jerez de la Frontera har en färgstark historia som sträcker sig mer än tre tusen år tillbaka i tiden. Jerez ligger vid den sydspanska atlantkusten, Costa de la Luz, och lockar med genuint och chosefritt vardagsliv, världsberömda hästar och det karaktäristiska vinet sherry som, liksom flamenco och tapas, har sitt ursprung i just Jerez. Följ med Reseklubben och vår ciceron, vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell, till denna fascinerande stad. Under några sköna septemberdagar utforskar vi tillsammans de gyllene dryckerna och den magiska skönheten vid ljusets kust.

Boka din resa

2019-09-21 2019-09-25 14 900 kr Scandinavian Airlines 5+ Boka resa

Program

 • Vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell

  Vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell skriver regelbundet i bland annat Expressen och Allt om Vin. Hon provar tusentals viner om året och har full koll på vad som händer i vinvärlden. Gunilla är ciceron på vår resa till Jerez i september. Med sin stora kunskap om och kärlek till spanska viner vill hon inspirera och väcka nyfikenhet runt det främsta av Spanien viner – sherryn.

 • Dag 1. Ankomst till Jerez

  Vårt flyg landar på Malagas flygplats. Transfer med buss till Jerez de la Frontera, där vi installerar oss på vårt hotell för fyra nätter.
  Jerez är sherryns huvudstad och man kan lätt känna doften av det världsberömda vinet från stadens många traditionella bodegor. Jerez de la Frontera är stadens fullständiga namn där tillägget de la Frontera, som betyder gränsen, går tillbaka till den tid Jerez just gränsade till den moriska delen. Morernas inflytande i Jerez märks tydligt i allt från stadens gamla kvarter med smala och kullerstensbelagda gränder till maten och flamencon.

 • Flamenco

  Flamencon har sina rötter i Andalusien och har vuxit fram ur morisk, kristen, judisk och romsk folkmusik. Flamencon innehåller tre grundpelare: sång, gitarrspel och dans. Sången kom först. Med tiden började man ackompanjera sången med handklappningar. Först på 1800-talet introducerades gitarren och har därefter fått en mer framstående ställning i flamencon. År 2010 fick flamencon status som kulturarv och upptogs på Unescos världsarvslista.

  Jerez är berömd för sina många flamencoklubbar. I kvarteren kring Iglesia Santiago finns de flesta, och i Barrio de San Miguel är flamencon en del av vardagen. Vi besöker den anrika flamencoklubben Tablao Calé, i hjärtat av stadens gamla kvarter, för att njuta av en färgstark föreställning.

 • Sherry och tapas

  I Andalusien har man producerat vin sedan urminnes tider. Det mest karaktäristiska spanska vinet, sherry, tillverkas i den så kallade Sherrytriangeln i provinsen Cádiz. Den traditionella sherryn är torr och den vanligaste typen är fino, som ofta dricks till tapas. Manzanilla är också en fino men kommer från kuststaden Sanlúcar. Oloroso och blandningen amontillado är mörkare och mer smakrika typer av sherry.
  Här i Jerez tar man gärna en torr sherry tillsammans med några tapas före middagen. Enligt invånarna i Jerez är det just tack vare sherryn som traditionen att äta tapas har utvecklats. Legenden säger att man välkomnade kringresande genom att ställa glas med sherry längs vägarna. För att vinet skulle hålla sig fräscht la man ett lock, i form av en bit skinka, på glaset; ordet ”tapa” betyder lock på spanska. Det finns en anledning till varför Jerez har hundratals tapasbarer.

 • Dag 2. Brandy och hästar i världsklass

  I Jerez tillverkas inte bara sherry utan också brandy. Redan år 1874 lanserade Pedro Domecq brandyn Fundador, vilket blev startskottet för spansk brandytillverkning. Fundador betyder "grundare" på spanska. Detta är ett lämpligt namn eftersom det var det första varumärket som skulle marknadsföras som en "Brandy de Jerez", alltså lagrad i någon av byarna Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María eller Sanlúcar de Barrameda.
  Brandy de Jerez lagras med solerasystemet precis som sherry, man använder gamla sherryfat vilket ger en distinkt smak, varm kulör och personlighet till spriten. Brandy från Jerez lagras i minst ett halvår, en ”reserva” lagras i minst ett och en ”gran reserva” i minst tre år. Precis som cognac, avnjuter man i Spanien ofta en middag med ett glas brandy. Men lika ofta beställer man en brandy till desserten eller till glass på en solig uteservering.
  Under förmiddagen gör vi ett besök på den berömda bodegan Gonzalez Byass i Jerez, känd för bland annat sin sherry Tio Pepe och sin högklassiga brandy.
  Vi avslutar förmiddagen med att njuta av en uppvisning på den världsberömda ridskolan Real Escuela Andaluza del Arte Equestre.

 • Puerto de Santa María

  Efter lunch i Jerez beger vi oss till kusten och Sherrytriangelns andra stad, El Puerto de Santa María, eller kort och gott "El Puerto" som invånarna säger. De första som slog sig ned här var fenicierna och romarna. Sherrytillverkningen kom igång i början av 1800-talet. Eftersom staden ligger vid floden Guadaletes utlopp, har finos från El Puerto en mycket distinkt och något salt smak.
  Efter en intensiv sommar, återgår El Puerto under hösten till att vara en sömnig liten stad. Här slår man sig gärna ned på någon av tapasbarerna med en sherry, och de många torgen, som Plaza San Antonio och Plaza de las Flores, blir åter vackra offentliga vardagsrum för stadens invånare.
  Vi gör en rundtur i El Puerto och ser bland annat Plaza de Toros, slottet El Castillo de San Marcos och stadens vackra byggnader som Casa de los Leones.
  Tillbaka till Jerez för middag och övernattning.

 • Dag 3. Sanlúcar de Barrameda

  Sanlúcar de Barrameda
  Ett tiotal kilometer från Jerez ligger Sherrytriangelns tredje stad, charmiga Sanlúcar de Barrameda, en av de vackraste längs Costa de la Luz. Staden ligger vid floden Guadalquivirs flodmynning och från dess hamn avseglade Columbus på sin tredje resa till Amerika.
  Sanlúcar är känd för sin fisk och sina skaldjur, som med fördel avnjuts vid havet, i de pittoreska kvarteren Bajo de Guía. Ingen besökare missar heller det enastående vackra torget Plaza del Cabildo med sina många tapasbarer, som serverar lokala smårätter och självklart stadens stolthet, manzanilla – den kanske finaste av alla ”finos”.
  Vi besöker bodegan Barbadillo och får veta allt om detta knastertorra, gyllene vin. 

 • Pueblos Blancos

  Eftermiddagen ägnar vi åt Vejer de la Fronter, en av Andalusiens berömda vita byar, Pueblos Blancos. Vejer är belägen på toppen av ett berg och påminner om en marockansk by med sina smala gränder. Byns nordafrikanska förflutna framgår tydligt i den äldre delen med sina labyrinter och vitkalkade byggnader. Byns lilla torg, Plaza de España, räknas till de vackraste i denna del av Andalusien.

 • Dag 4. Cádiz

  Denna patinerade skönhet grundades av fenicierna för mer än 3000 år sedan och är därmed den äldsta permanent bebodda staden i Europa. Vi gör en rundtur i Cádiz, som lockar med en flera kilometer lång gyllengul sandstrand. Cádiz kallas ofta ”La Tacita del Plata” (den lilla silverkoppen). Cádiz kallas ibland även Europas Havanna då det finns stora likheter med den karibiska förlagan, vilket gjorde att bondfilmen "Die another day" från 2002, som utspelades på Kuba, spelades in i Cádiz. Tid på egen hand för lunch och egna strövtåg i den vackra staden.
  När vi är tillbaka i Jerez håller vår ciceron ett intressant seminarium före kvällens middag.

 • Dag 5. Malaga och hemresa

  Efter frukost beger vi oss åter med buss till Malagas flygplats för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda
Avresor 21/9
Pris Från 14 900 kr
Specialpris 13 900 kr Vi prenumerant
Enkelrumstillägg Dubbelrum för eget bruk 1 200 kr
I priset ingår

• Flyg till Malaga t/r
• Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter
• Transfer till Jerez t/r
• Del i dubbelrum på Hotel Jerez & Spa, 4 nätter.
• Halvpension med frukost och middag
• En lunch
• Besök på flamencoklubb i Jerez
• Besök på Real Escuela Andaluza del Arte Equestre
• Besök på bodegan Gonzalez Byass i Jerez
• Besök på bodegan Barbadillo i Sanlúcar
• Rundturer enligt program
• Lokal auktoriserad guide
• Grand Tours ciceron Gunilla Hultgren Karell

I priset ingår ej

Dricks ingår ej i priset.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Jerez
Dag 2. Brandy och hästar i världsklass
Dag 3. Sanlúcar de Barrameda
Dag 4. Cádiz
Dag 5. Malaga och hemresa

Resesätt Scandinavian Airlines
Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Hotel Jerez & Spa ****

  Hotel Jerez & Spa **** är beläget i utkanten av Jerez de la Frontera. Hotellet har spa, restaurang, bar, gym samt pooler såväl utomhus som inomhuspool.
  Rummen: Hotellet har 131 dubbelrum med dusch/bad, wc och hårfön. Tv med satellitkanaler, telefon, minibar, säkerhetsskåp, luftkonditionering och wifi.
  Adress: Avenida Alcalde Alvaro Domecq 35, Jerez de la Frontera