Översikt

Nyhet! Makedonien är sagolikt vackert, vi besöker spännande huvudstaden Skopje och natursköna Ohrid, en av Europas vackraste och äldsta sjöar.

Makedonien är granne med Grekland, Albanien, Kosovo, Serbien och Bulgarien. Landet är till ytan mindre än Småland, sagolikt vackert och Europas billigaste turistland. Men landet är samtidigt ett av Europas mest okända. Både sjön och staden Ohrid står på Unescos världsarvslista. 

Det lilla landet är vackert, vänligt och annorlunda. Huvudstaden Skopje är både en modern europeisk storstad och en del av Orienten. Makedonien var under 500 år en del av det ottomanska väldet, vilket har satt sina tydliga spår i gamla stans basarer, moskéer och stimmiga marknader. På det stora Makedoniatorget i stadens centrum står Moder Teresa staty, hon föddes nämligen här. När vi lämnar Skopje, på vår väg mor Ohridsjön, möts vi av en vild och naturskön landsbygd med höga berg och djupa dalar. Staden Ohrid, som givit sjön dess namn, bjuder på vindlande gränder och en lång strandpromenad. På andra sidan av sjön, som räknas till de vackraste i Europa, anar vi Albanien som en mäktig fond.

Boka din resa

2018-09-11 2018-09-18 10 795 kr Austrian Airlines 2 Boka

Program

 • Dag 1. Flyg till Skopje, Makedonien

  Ankomst till Makedoniens huvudstad Skopje och incheckning på Hotel Alexandar Square, ett modern hotell med mycket centralt läge i staden. Under eftermiddagen gör vi en sightseeing och får vi se mycket av denna intressanta stad. Kulturella och historiska kvarter, med basarer, kyrkor och moskéer blandas med den moderna stadens nya arkitektur. På Makedoniatorget reser sig en kolossalstaty av landets store hjälte, Alexander den Store. Intill torget föddes Makedoniens mest berömda person, helgonförklarade Moder Teresa. Floden Vardar skiljer den gamla turkiska stadsdelen, Stara Carsijas, med det nya moderna Skopje. De osmanska och bysantinska kvarteren med den gamla stadens turkiska basarer avgränsas av den vackra stenbron Kamen Most. Vi ser även resterna av det snart 2000-åriga fortet Kale och besöker kyrkan Sveti Spas. På kvällen äter vi gemensam middag på en lokal restaurang i Skopje.

 • Dag 2. Den antika staden Stobi och vingård

  Makedonien har allt sedan romartiden producerat utmärkta viner. Under dagens rundtur gör vi ett besök i den antika staden Stobi, med anor från den hellenska tiden f. Kr. Staden ligger mellan Donau och Egeiska havet, där floderna Crna och Vardar flyter samman. Detta strategiska läge gjorde Stobi till en av landets viktigaste handelsstäder och anses vara den viktigaste arkeologiska platsen i Makedonien. Viner från bland annat Vranec-druvan var uppskattade i Sverige redan på 80-talet, då Makedonien var en del av Jugoslavien. Vi besöker en av de största vinproducenterna av dessa kvalitetsviner i Makedonien. Provsmakning av utvalda viner och därefter lunch med utsökta, traditionella rätter. Åter till hotellet sent på eftermiddagen. Kvällen är på egen hand.

 • Dag 3. St. Jovan Biogorski-klostret

  Vi lämnar Skopje och beger oss mot Ohrid via Mavrovo, den största av landets tre nationalparker. Manrovo och är känd för sina alpina ängar och orörda floder. Denna unika och otroligt vackra nationalpark rymmer också många djurarter. Lunch på en traditionell, lokal restaurang i den vackra parken. Från det antika makedonska klostret St. Jovan Biogorski bjuds vi på en fantastisk utsikt över Mavrovosjön. Klostret har otroligt vackra träikoner och träskulpturer, vilka vi ser innan vi fortsätter mot Ohrid. Sent på eftermiddagen anländer vi till vårt hotell Aura, beläget vid sjön med vacker utsikt, några kilometer från den mycket vackra staden Ohrid.

 • Dag 4. Sköna dagar vid sjön Ohrid

  Dagens utflykt går till den gamla delen av staden Ohrid, som är uppsatt på Unescos världsarvslista. Staden är vackert belägen på en kulle och här fanns en gång i tiden 365 kyrkor, en för varje dag på året. Vi besöker några av de viktigaste av dagens kyrkor, som Santa Sofia, Sankt Clement- och Panteleimon-kyrkorna med vackra fresker och ikoner. Tid för egna strövtåg bland butikerna i staden gränder. Kanske blir du intresserad av de berömda Ohridpärlorna. Dessa görs för hand av pärlemor och fjäll från en speciell fisk som lever i sjön. Smycken av Ohridpärlor är betydligt billigare än de mer kända Majoricapärlorna, som tillverkas på liknande sätt.

 • Dag 5. Båtresa på Ohridsjön och St. Naumklostret

  Vi gör en dagsutflykt med båt på sjön, till St. Naumklostret som är beläget på den sydöstra sidan av Ohridsjön, nära den albanska gränsen. Klostret är uppkallat efter St. Naum och grundades av denne medeltida författare och upplysare på 900-talet. Naum var samtida och verksam med St. Klemens av Ohrid, författaren som skapade det kyrilliska alfabetet.
  Lunch på restaurangen "Ostrovo Sveti Naum" på en av öarna som ligger invid källan till floden Drim, där vattnet är så transparent, rent och kallt att du kan dricka det istället för att ha förfriskningar till lunch.

 • Dag 6. Bitola

  Bitola, som är Makedoniens näst största stad, har anor ända från romartiden. Fram till början av 1900-talet var Bitola en garnisonsstad i det Ottomanska riket och här tjänstgjorde det moderna Turkiets grundare, Atatürk, vid ett av de ottomanska förbanden. Staden bär tydliga spår från den ottomanska perioden, inte minst märks de höga, smala minareterna i stadsbilden. Tid att upptäcka den livliga staden på egen hand, med turkiska basarkvarter och fina gågator.

 • Dag 7. Nationalparken Galicica

  Dagens utflykt tar oss med till Benviken, en rekonstruerad by från stenåldern som arkeologer funnit spår av och som visar det förhistoriska livet vid Ohridsjön. Vi fortsätter upp i bergen och den vackra nationalparken Galicica i bergsmassivet med samma namn. Nationalparken är belägen mellan de två sjöarna Ohrid och Prepsa i södra Makedonien, nära gränsen till Albanien. Härifrån bjuds vi en helt fantastisk utsikt över den vackra orörda naturen. Under vårt stopp på toppen av berget kommer det att serveras lokala brandy och den lokala pajen burek.

 • Dag 8. Hemresa

  Efter frukost beger vi oss med buss från Ohrid till Skopje för flygresa tillbaka till Sverige.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 11/9
Pris Från 10 795 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 1 300 kr
I priset ingår
 • Flyg till Skopje via Wien t/r
 • Alla busstransfers i Makedonien
 • Del i dubbelrum i Skopje
 • Del i dubbelrum i Ohrid
 • Frukost 7 dagar
 • Lunch 5 dagar
 • Middag 6 dagar
 • Utflykter i Skopje och Ohrid
 • Utflykt till Stobi med vinprovning
 • Utflykt till Manrovo och Bigorskiklostret
 • Utflykt till Ohrid
 • Utflykt på Ohridsjön med Naum-klostret
 • Utflykt till Bitola
 • Utflykt till nationalparken Galicica
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. 

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resesätt Austrian Airlines
Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Hotel Aura***

  Hotel Aura*** i Ohrid ligger centralt och det är ca 5 km in till gamla stan. Rummen har duschkabin och balkong. 

 • Hotel Alexandar Square****

  Hotel Alexandar Square**** ligger i Skopje. Hotellet är litet med endast 24 rum och är beläget mitt i centrum. Rummen har bad/dusch, hårfön.