Översikt

Sagolika Nordmakedonien med Ohridsjön

Makedonien är granne med Grekland, Albanien, Kosovo, Serbien och Bulgarien. Landet är till ytan mindre än Småland, sagolikt vackert men är samtidigt ett av Europas mest okända. Följ med oss till den spännande huvudstaden Skopje och natursköna Ohrid, en av Europas vackraste och äldsta sjöar. Både sjön och staden Ohrid står på Unescos världsarvslista.

Makedonien är granne med Grekland, Albanien, Kosovo, Serbien och Bulgarien. Landet är till ytan mindre än Småland, sagolikt vackert och Europas billigaste turistland. Men landet är samtidigt ett av Europas mest okända. Både sjön och staden Ohrid står på Unescos världsarvslista. 

Det lilla landet är vackert, vänligt och annorlunda. Huvudstaden Skopje är både en modern europeisk storstad och en del av Orienten. Makedonien var under 500 år en del av det ottomanska väldet, vilket har satt sina tydliga spår i gamla stans basarer, moskéer och stimmiga marknader. På det stora Makedoniatorget i stadens centrum står Moder Teresa staty, hon föddes nämligen här. När vi lämnar Skopje, på vår väg mot Ohridsjön, möts vi av en vild och naturskön landsbygd med höga berg och djupa dalar. Staden Ohrid, som givit sjön dess namn, bjuder på vindlande gränder och en lång strandpromenad. På andra sidan av sjön, som räknas till de vackraste i Europa, anar vi Albanien som en mäktig fond.

Boka din resa

2019-09-16 2019-09-23 13 495 kr Austrian Airlines 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Flyg till Skopje, Nordmakedonien

  Efter ankomst till Nordmakedoniens huvudstad Skopje installerar vi oss på vårt moderna och centralt belägna hotell. Under efter-middagen gör vi en sightseeing och får se mycket av denna intressanta stad. Resans första middag äter vi på en lokal restaurang. Vi stannar två nätter i Skopje.

 • Dag 2. Natursköna Matka Canyon

  Efter frukosten åker vi till natursköna Matka Canyon som ligger några kilometer utanför Skopje. Vi besöker ett av områdets många kloster och gör en båttur på Matkasjön. Lunchen avnjuter vi tillsammans på en anrik restaurang med utsikt över sjön. Åter i Skopje får du tid att utforska staden på egen hand. Även ikväll äter vi middag på en lokal restaurang.

 • Dag 3. St. Jovan Biogorski-klostret

  Vi lämnar Skopje och beger oss mot Ohrid via Mavrovo, den största av landets tre nationalparker. Mavrovo är känd för sina alpina ängar och orörda floder. Denna unika och otroligt vackra nationalpark rymmer också många djurarter. Lunch på en tradi-tionell, lokal restaurang med fantastisk utsikt över Mavrovosjön. Från det antika nordmakedonska klostret St. Jovan Bigorski bjuds vi även där på en fantastisk utsikt över Mavrovosjön. Sent på eftermiddagen anländer vi till vårt hotell i Ohrid där vi stannar resten av veckan.

 • Dag 4. Sköna dagar vid sjön Ohrid

  Dagens utflykt går till den gamla delen av Ohrid, som är uppsatt på Unescos världsarvs-lista. Staden är vackert belägen på en kulle och här fanns en gång i tiden 365 kyrkor, en för varje dag på året. Vi besöker några av de viktigaste av dagens kyrkor, som Santa Sofia, Sankt Clement- och Panteleimon-kyrkorna med vackra fresker och ikoner. Tid för egna strövtåg bland butikerna i stadens gränder. Kanske blir du intresserad av de berömda Ohridpärlorna. Dessa görs för hand av pärlemor och fjäll från en speciell fisk som lever i Ohridsjön. Smycken av Ohridpärlor är betydligt billigare än de mer kända Majoricapärlorna, som tillverkas på liknande sätt.

 • Dag 5. Båtresa på Ohridsjön och St. Naumklostret

  Utflykt med båt till St. Naumklostret, nära den albanska gränsen på den sydöstra sidan av Ohridsjön. Klostret är uppkallat efter St. Naum och grundades av denne medeltida författare och upplysare på 900-talet. Naum var samtida och verksam med St. Klemens av Ohrid, författaren som skapade det kyrilliska alfabetet. Vi äter lunch på en av öarna, som ligger invid källan till floden Crni Drim, innan vi åter-vänder till Ohrid.

 • Dag 6. Vi besöker Albanien

  En heldagsutflykt till den västra sidan av Ohridsjön, till grannlandet Albanien. På vägen stannar vi vid en rekonstruerad by från stenåldern där arkeologer funnit spår som visar förhistoriskt liv vid Ohridsjön för tre tusen år sedan. Turen går vidare mot staden Pogradec där vi gör en rundtur. Efter lunch får du tid för egna strövtåg i staden innan vi återvänder till Ohrid för en trevlig middag på hotellet.

 • Dag 7. Bitola

  Vi startar dagen med att åka till Heraklea, en antik stad där man kan se hur folk levde och bodde i området under Romartiden. Vi åker vidare till Bitola som är den turkiska landsfaderns Atatürk barndomsstad. Själva staden är mycket livlig, med fina gågator och butiker. Här finns tid för lite shopping innan vi äter en lunch tillsammans. Avslutningsmiddag på hotellets egna restaurang.

 • Dag 8. Hemresa

  Efter frukost beger vi oss med buss från Ohridsjön tillbaka till huvudstaden Skopje och flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda, Köpenhamn Kastrup
Avresor 16/9
Pris Från 13 495 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 1 500 kr
I priset ingår
 • Flyg till Skopje via Wien t/r Alla busstransfers i Makedonien
 • Del i dubbelrum i Skopje
 • Del i dubbelrum i Ohrid
 • Frukost 7 dagar
 • Lunch 5 dagar
 • Middag 7 dagar (inkl. dryck)
 • Utflykter i Skopje och Ohrid
 • Utflykt till Matka Canyon med båttur
 • Utflykt till Mavrovo och Bigorskiklostret
 • Utflykt i Ohrid
 • Utflykt på Ohridsjön med St. Naum-klostret
 • Utflykt till Pogradec i Albanien
 • Utflykt till Bitola
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare

 

I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. 

Resplan

Dag 1. Flyg till Skopje, Makedonien
Dag 2. Natursköna Matka Canyon
Dag 3. St. Jovan Bigorski-klostret
Dag 4. Sköna dagar vid sjön Ohrid
Dag 5. Båtresa på Ohridsjön och St. Naumklostret
Dag 6. Vi besöker Albanien
Dag 7. Bitola
Dag 8. Hemresa

Resesätt Austrian Airlines
Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Hotell i Skopje 2 nätter
Hotell i Ohrid 5 nätter

Boende

 • Hotel Alexandar Square****

  Hotel Alexandar Square**** ligger i Skopje. Hotellet är litet med endast 24 rum och är beläget mitt i centrum. Rummen har bad/dusch, hårfön.

 • Su Hotel****

  i Ohrid ligger med utsikt mot staden och sjön. Det är ca 10 min promenad in till staden. Rummen har dusch eller badkar.Fri Wi-Fi, LCD TV, Hårfön och Minibar.