Översikt

Södra England

Det legendomsusade Cornwall är ett grevskap som är rikt på spår av keltisk kultur. Landskapet är dramatiskt och längs kustens karga vikar finns gömda skatter, och vi tar oss hela vägen ut till det spektakulära Land’s End. Vi besöker världens största växthus, Eden Project, med växter från hela världen och stannar även till i Jane Austens bedårande Bath, med sina romerska bad och bildsköna stadskärna.

Vår svenske färdledare!
Mats Sandberg är vår svenske färdledare. Ursprungligen gymnasielärare i engelska med ett starkt intresse för brittisk litteratur och historia. Mats har lett många resor till England och är en mycket uppskattad färdledare med brett register och kompetens, i synnerhet när det gäller historia, politik och samhällsförhållanden.  


En resa med rikt innehåll. 
Tillsammans upptäcker vi bland annat Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929. Stonehenge, den världsarvslistade megalitiska stensättningen, vars äldsta delar är mer än fyra tusen år gamla. På väg till Cornwall passerar vi Dartmoorheden, innan vi når Newquay. Marie-Anne på Grand Tours har varit i Newquay många gånger och låter hälsa att "Här känner man doften av hav, naturen är måleristisk, människorna vänliga, gatorna vindlar ner mot havet och det är precis så som det ska vara i en liten by i England. Njut av Cornish pasty i något av de små bagerierna längs huvudgatan, eller varför inte hugga in i ett fantastiskt bakverk. Här är morotskakorna av grandios storlek. Landskapet är som plockat direkt ut en Fem-bok och man kan nästa höra skeppsvraken och smugglarna i vindens sus. Det är vackert så det förslår och Cornwall lämnar ingen oberörd. Runt varje häggkantad krök längs de slingriga landsvägarna gömmer sig ytterligare ett pittoreskt stenhus, blommorna prunkar i de överdådiga trädgårdarna och ölen är lite godare här när man blickar ut över horisonten. Området är känt för sina utmärkta surfförhållanden och på vågrika dagar kan man se surfare som guppar runt i havet och väntar på den perfekta vågen. Hit vill man komma tillbaka många gånger då det finns otroligt mycket att upptäcka."

 

Boka din resa

2019-09-01 2019-09-07 15 995 kr British Airways 1 Boka resa

Program

 • Dag 1. Ankomst till Andover

  Vid ankomsten till flygplatsen i London möts vi av vår svenske färdledare för bussfärd västerut. Vårt första stop blir Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929.  Vi fortsätter till Old Beaconsfield där äter en välkomstmiddag på puben The Royal Standard of England som hävdar en snart 1000-årig historia. Efter måltiden, som består av engelska pubklassiker, fortsätter vi till vårt första stopp och vårt hotell i Andover.

 • Dag 2. Stonehenge och Cornwall

  Förmiddagen ägnas åt att besöka Storbritanniens mest fascinerande förhistoriska lämning, Stone-henge. Den världsarvslistade megalitiska stensättningen, vars äldsta delar är mer än fyra tusen år gamla, är fortfarande ett mysterium. De flesta teorier är att de väldiga stenblockens placeringar är relaterade till solen och strålarnas vinklar under olika tidpunkter och dagar under året. Lunch på egen hand. Färden går vidare mot Cornwall, Englands södra utpost. Vi passerar Dartmoorheden, där Sherlock Holmes "Baskervilles hund" skall ha huserat, och når vårt mål, Newquay vid Cornwalls atlantkust. Staden har en fiskehamn och är en välbesökt semesterort, och blir vår bas under fyra nätter.

 • Dag 3. St. Ives och Land’s End

  Cornwalls natur och karakteristiska småstäder och byar är dagens tema. Vår rundtur inleds i kuststaden St. Ives. Den lilla orten har varit mycket populär hos konstnärer och en konstnärskoloni grundades här på 1920-talet.
  Vi fortsätter till Land's End, Storbritanniens sydvästligaste punkt. Vidare till Porthcurno, en by med kustens karakteristiska stenhus, vacker strand och rik på historia. Några hundra meter ut i bukten utanför Penzance ligger en av de mest kända vyerna från Cornwall – St Michael's Mount, silhuetten med borgen som sticker upp på den karga klippön.

 • Dag 4. Lanhydrock och Trebah Garden

  Under förmiddagen besöker vi Lanhydrock House, ett av Cornwalls pampigaste herresäten. Vidare ut till Roseland Heritage Coast, en naturskön och lugn halvö längs Cornwalls södra kust. Ensliga stränder och vackra vyer över hedar, klippor och små skyddade vikar möter oss. Vi tar oss till den idylliska lilla staden St. Mawes, med ett välbevarat fort från Henry VIII:s tid. Härifrån tar vi färja över till Falmouth där Charles Darwin år 1836 steg iland från HMS The Beagle efter sin forskningsresa runt jorden. Innan vi åter-vänder till Newquay, gör vi även ett besök på en av Englands vackraste subtropiska trädgårdar, Trebah Garden.

 • Dag 5. Heligan och Eden Project

  Trädgård och växter är dagens tema. Vi besöker The Lost Gardens of Heligan, uppbyggd kring Heligan House, som anlades på 1700-talet. Färgsprakande jättelika rhododendron och kamelior kännetecknar parken. Vidare till Charlestown vars hamn är känd för att vara en ankringsplats för gamla segelfartyg som har använts i filminspelningar världen över. Resten av eftermiddagen tillbringar vi i The Eden Project. Detta är ett upplevelsecentrum, där besökaren kan lära sig mer om jordens ekosystem. Anläggningen är skapad av entreprenören Tim Smit och öppnade år 2001. I de två gigantiska sfäriska växthusen har skapats tropiska miljöer som är kompletta ekosystem. Det ena innehåller en trädgård med medelhavsklimat, den andra är världens största växthus med vattenfall och tropiska växter från hela världen.

 • Dag 6. Bath

  Vi lämnar Cornwall och närmar oss Somerset och staden Bath. Det var baden i de varma källorna som var grunden till att staden en gång anlades. Kelterna betraktade Bath som en helig plats, men det var romarna som byggde de första baden. Staden har besökts av celebriteter som Ludvig XVIII och Napoleon III. Författarinnan Jane Austen, som skrev Stolthet och Fördom, bodde en tid i Bath och hittade mycket av sin inspiration här. Du får tid för egna strövtåg och shopping i den vackra staden innan vi beger oss till vårt hotell. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 7. Lacock och hemfärd

  På vägen mot flygplatsen stannar vi till i Lacock, en 1700-talsby som varit kuliss i såväl ett flertal kostymfilmer som filmer om Harry Potter.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda
Avresor 1/9
Pris Från 15 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum, 2 600 kr
I priset ingår
 • Flyg till London t/r
 • Transporter och entréer enligt program
 • Del i dubbelrum på traditionella engelska budgethotell, 6 nätter
 • Halvpension: frukost varje morgon, lunch (exkl. dryck) dag 3, 4 och 5, middag (exkl. dryck) dag 1, 2 och 6
 • Dricks till chaufförer
 • Grand Tours färdledare Mats Sandberg
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Andover
Dag 2. Stonehenge och Cornwall
Dag 3. St. Ives och Land's End
Dag 4. Lanhydrock och Trebah Garden
Dag 5. Heligan och Eden Project
Dag 6. Bath
Dag 7. Lacock och hemfärd.

Resesätt British Airways
Valuta

Brittiska pund.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »