Översikt

Rundresa i Albanien

Albanien är ett bergigt kustland, till ytan något mindre än Dalarna, som bjuder på storslagen natur och intressanta historiska lämningar. Vi utforskar huvudstaden Tirana och antika städer i det forna södra Illyrien, vars rike sträckte sig utmed den Adriatiska kusten. Lägg därtill hisnande vackra naturscenerier, världsarvsstäder och anrika badorter och du har en fascinerande rundresa i ett av Europas nya oupptäckta resmål.

Boka din resa

2019-10-05 2019-10-12 14 995 kr Austrian Airlines Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Ankomst till Albanien. Kuststaden Durrës

  Vi ankommer till Tirana, huvudstad i det lilla landet, som gränsar till Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland, och som har lång vacker kust mot Adriatiska havet. Vi beger oss direkt ut till kusten och staden Durrës, en av de äldsta i Albanien och var kanske den viktigaste av de grekiska kolonierna. Vi gör en guidad rundtur i staden och ser venetianska lämningar, balkanhalvöns största amfiteater samt det arkeologiska museet. Vi stannar två nätter i Durrës.  

 • Dag 2. Kruja, Skanderbegs stad

  Staden Kruja ligger vackert omgiven av höga grönklädda berg och har smeknamnet ”Balkongen över Adriatiska havet”. Den albanske nationalhjälten Skanderbeg föddes i Kruja. Under kriget mot det ottomanska riket på 1400-talet, använde Skanderbeg stadens slott, vars äldsta delar härstammar från 500-talet, som bas. Namnet Skanderbegs slott är en hyllning till stadens store son. Kruja är idag en mycket populär turistort och har en av världens äldsta marknader, mer än 600 år gammal. Traditionell lunch i Kruja innan vi återvänder till Durrës.

 • Dag 3. Durrës – Ardenicë – Apollonia – Berat

  Avresa på förmiddagen mot Ardenicë där vi besöker ett av Albaniens vackraste ortodoxa kloster. Efter lunch i Ardenicë fortsätter vi till den antika staden Apollonia, vars ruiner finns längs den berömda romerska härvägen Via Egnatia. Denna knöt samman Durrës med Konstantinopel och var en förlängning av den berömda Via Appia. Under eftermiddagen ankommer vi till den världsarvsklassade staden Berat, en av Albaniens stora sevärdheter, där vi bor i två nätter.

 • Dag 4. Berat. Staden av tusen fönster

  Guidad promenad i Berat på förmiddagen. Staden har varit befolkad sedan romartiden och är så fortfarande. Det är en speciell upplevelse att gå längs charmiga, blankslitna gränder och föreställa sig hur man här framlevde sina liv för flera tusen år sedan. Berat kallas ”Staden av tusen fönster”, ett smeknamn som kommer av de många vitkalkade hus som klättrar uppför sluttningen mot stadens fästning. Vi besöker även Onufri-museet, tillägnat bysantinsk konst och ikoner. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg.

 • Dag 5. Berat – Shkodra

  Resan går vidare mot Shkodra, en av de viktigaste städerna i norra Albanien och huvudstad i kungariket Illyrien på 200-talet f.Kr. Den imponerande Rozafa-borgen reser sig på en klippa 130 meter över havet. Härifrån är utsikten över floderna Buna och Drin storslagen. Vi äter lunch i Shkodra och besöker därefter det fotografiska museet Marubi. Vi ser en utställning med fotografier som visar hur livet kunde te sig för befolkningen i detta område under 1800-talet. Det fint renoverade promenadstråket, med vacker italiensk och österrikisk arkitektur, vittnar om den historiska länk Albanien har med dessa länder. Gemensam middag och övernattning på hotell i Shkodra.

 • Dag 6. Shkodra – Komanisjön – Tirana

  Vi kör vidare mot Komanisjön, som är en del av floden Drin. Här gör vi en båttur och njuter av utsikten mot det albanska landskapet och de gröna bergen. Båtturen tar tre timmar och vi äter medhavd matsäck ombord. Efter denna vackra tur beger vi oss mot huvudstaden Tirana för middag och övernattning.  

 • Dag 7. Bunk’Art och Dajti-berget

  Under förmidagen gör vi ett besök på Bunk’Art – en bunker från det kalla kriget, byggd för den politiska eliten, nu omvandlad till ett museum som kombinerar modern konst med landets mörka historia under andra världskriget och kommunisttiden. Vi tar linbana upp till berget Dajti med en fantastisk utsikt över Tirana. Här uppe finns flera restauranger och promenadvägar. Lunch på egen hand. Vi återvänder ner till Tirana där vi på kvällen äter gemensam avslutningsmiddag.

 • Dag 8. Hemresa

  Fri tid efter frukost innan vi vid lunchtid åker ut till flygplatsen för att återvända hem. 

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda, Köpenhamn Kastrup
Avresor 5/10
Pris Från 14 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 1 800 kr
I priset ingår
 • Flyg till Tirana via Wien t/r
 • Transfer t/r
 • Flygskatter och avgifter
 • Del i dubbelrum på hotell i Durrës 2 nätter, Berat 2 nätter, Shkodra 1 natt och Tirana 2 nätter
 • Frukost varje morgon, 5 luncher, 1 lunchpaket under båtresan samt 7 middagar (alla måltider exkl. måltidsdryck)
 • Under en middag i Tirana bjuds det på Folkloreshow
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
Resplan

Dag 1. Ankomst till Albanien. Kuststaden Durrës
Dag 2. Kruja, Skanderbegs stad
Dag 3. Durrës – Ardenicë – Apollonia – Berat
Dag 4. Berat. Staden av tusen fönster
Dag 5. Berat – Shkodra
Dag 6. Shkodra – Komanisjön – Tirana
Dag 7. Bunk’Art och Dajti-berget
Dag 8. Hemresa

Resesätt Austrian Airlines
Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Durrës 2 nätter
Berat 2 nätter
Shkodra 1 natt
Tirana 2 nätter