Översikt

Rundresa i Transsylvanien

I Karpaternas mäktiga bergskedja finns några av Europas bäst bevarade medeltida städer. Juvelen i kronan är Brasov med sin särpräglade arkitektur. Vi vandrar längs Sibius kullerstensgator, besöker Sighisoara med sitt klocktorn från 1300-talet och fascineras över regionens många slott. Välkommen till Draculas rike!

Boka din resa

2019-10-02 2019-10-09 14 995 kr Lufthansa 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Flyg till Bukarest

  Direkt efter ankomst till flygplatsen möts vi av vår norske färdledare, som har stor kunskap om Rumänien och Transsylvaniens historia. Övernattning på hotell i Bukarest och middag på en traditionell restaurang.

 • Dag 2. Mot Sinaia och Brasov

  Förmiddagen är fri för egna strövtåg i staden. Under eftermiddagen beger vi oss till Palace of Parliament, världens näst största byggnad efter Pentagon i USA, där vi gör en rund-vandring. Den förre diktatorn Ceausescu gav denna enorma byggnad namnet Folkets hus.
  Vår färdledare guidar oss genom staden när vi med buss beger oss norrut mot Karpaterna och Transsylvanien. På väg genom landskapet stannar vi till i bergsbyn Sinaia, belägen på 850 meters höjd. Här ser vi det vackra äventyrsslottet Peles, byggt 1873 av Rumäniens förste moderna kung, Carol I. Resan fortsätter till en av Transsylvaniens största städer, Brasov, där vi stannar i två nätter på ett charmigt hotell i centrum av staden. Middag i stadens gamla kvarter.

 • Dag 3. Bran och Poiana Brasov

  På förmiddagen beger vi oss mot slottet Bran, även känt som Draculas slott, där vi gör en rundtur. Åter mot Brasov via bergsbyn Poiana Brasov. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i den charmiga staden, kanske lockar en kopp kaffe eller ett glas vin på det mysiga torget. Middag på en restaurang i Brasovs gamla stadsdel.

 • Dag 4. Kyrkan i Prejmer och Draculas stad

  Vi lämnar Brasov och fortsätter resan i Transsylvanien. Besök i en unik fästnings-kyrka från 1200-talet i byn Prejmer. Under medeltiden byggde de större städerna fästningar för att beskydda sina innevånare. På landsbygden förstärkte man istället kyrkorna med en ringmur. Här kunde upp till 270 familjer bo om en belägring hotade. Vi sätter sedan kurs norrut och kör genom Trans-sylvaniens djupa skogar för att sedan komma ut i ett öppet landskap med fantastiska gräsängar. Vi gör ett stopp vid den medeltida fästningen Rupea och under tidig eftermiddag anländer vi till Sighisoara där självaste Dracula (Vlad Tepes) föddes år 1431. Denna charmiga stad finns på Unescos världsarvlista sedan 1993. Vi stannar här två nätter. Efter en promenad genom staden, äter vi gemensam middag i Draculas födelsehus.

 • Dag 5. Sighisoara – Sibiu – Sighisoara

  Efter frukost beger vi oss västerut i Transsylvanien. Första stoppet är hos en getbonde i en vacker dal vid foten av Karpaterna. Här njuter vi en fanstastisk lunch med lokala favoriter. Kaffe och kaka intar vi hos grannen i samma by. Vi fortsätter till kulturstaden Sibiu där vi gör en vandring i den gamla delen av staden, som enligt resemagasinet ”Fodors Travel Guide” är en
  av Europas vackraste. Åter till Sighisoara. Middag på egen hand på någon av de mysiga restaurangerna.

 • Dag 6. Sighetu Marmatiei

  Utcheckning från hotellet och vi fortsätter sedan norröver. På vingården Liliac väntar en vinprovning med efterföljande lunch. Genom öppna böljande landskap når vi regionen Maramures där vi besöker klostret Barsana, med sina träbyggnader. Resan fortsätter till Sighetu Marmatiei på gränsen till Ukraina där vi stannar två nätter.

 • Dag 7. Den glada kyrkogården

  Den glada kyrkogården i Sapanta har fått sitt namn efter en lokal konstnär. På sin egen gravsten uppmanar han alla att ”dra på smil-banden”, och inte vara ledsna, när man besöker gravplatsen. Vi äter lunch på en liten bykrog i Calinesti. Resten av dagen är fri till egen disposition.

 • Dag 8. Cluj – Hemresa

  Efter frukost reser vi genom det vackra Maramures och stannar i Transsylvaniens största stad Cluj för en stadsvandring. Vi äter en gemensam avslutningslunch och därefter beger vi oss mot flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda, Köpenhamn Kastrup
Avresor 2/10
Pris Från 14 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 2 700 kr
I priset ingår
 • Flyg till Bukarest och hem från Cluj
 • Transfer t/r
 • Del i dubbelrum, 7 nätter
 • Frukost 7 dagar,
 • lunch 4 dagar, middag 4 dagar
 • Alla i programmet angivna utflykter med entréavgifter
 • Turistskatter
 • Lokal engelsktalande auktoriserad guider i Sibiu och Bukarest
 • Grand Tours norske färdledare under hela resan
Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. 

Resplan

Dag 1. Flyg till Bukarest
Dag 2. Mot Sinaia och Brasov
Dag 3. Bran och Poiana Brasov
Dag 4. Kyrkan i Prejmer och Draculas stad
Dag 5. Sighisoara – Sibiu – Sighisoara
Dag 6. Sighetu Marmatiei
Dag 7. Den glada kyrkogården
Dag 8. Cluj – Hemresa

Resesätt Lufthansa
Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer  på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Bukarest 1 natt
Brasov 2 nätter
Sighisoara 2 nätter
Sighetu Marmatiei 2 nätter

Inspiration

Rundresa i Transsylvanien