Översikt

Resa till Andalusien med sherrytema

Den andalusiska staden Jerez de la Frontera har en färgstark historia som sträcker sig mer än tre tusen år tillbaka i tiden. Jerez ligger vid den sydspanska atlantkusten, Costa de la Luz. Det karaktäristiska vinet sherry, liksom flamenco och tapas, har sitt ursprung i just Jerez. Följ med vår ciceron, vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell, till denna fascinerande stad. Under några sköna sensommardagar utforskar vi tillsammans de gyllene dryckerna och den magiska skönheten vid ljusets kust.

Boka din resa

2020-09-30 2020-10-04 13 995 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell

  Vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell skriver regelbundet i bland annat Expressen och Allt om Vin. Hon provar tusentals viner om året och har full koll på vad som händer i vinvärlden. Gunilla är ciceron på vår resa till Jerez i september. Med sin stora kunskap om och kärlek till spanska viner vill hon inspirera och väcka nyfikenhet runt det främsta av Spanien viner – sherryn.

 • Dag 1. Ankomst till Jerez

  Vårt flyg landar på Malagas flygplats. Transfer med buss till Jerez de la Frontera, sherryns huvudstad. Morernas inflytande i Jerez märks tydligt i allt från stadens gamla kvarter med smala och kullerstensbelagda gränder till maten och flamencon. 

 • Flamenco

  Flamencon har sina rötter i Andalusien och Jerez är berömd för sina många flamencoklubbar. I kvarteren kring Iglesia Santiago finns de flesta, och i Barrio de San Miguel är flamencon en del av vardagen. Vi besöker en anrik flamencoklubb i hjärtat av stadens gamla kvarter, för att njuta av en färgstark föreställning. 

 • Sherry och tapas

  I Andalusien har man producerat vin sedan urminnes tider. Det mest karaktäristiska spanska vinet, sherry, tillverkas i den så kallade Sherrytriangeln i provinsen Cádiz. Den traditionella sherryn är torr och den vanligaste typen är fino, som ofta dricks till tapas. Manzanilla är också en fino men kommer från kuststaden Sanlúcar. Oloroso och blandningen amontillado är mörkare och mer smakrika typer av sherry. Här i Jerez tar man gärna en torr sherry tillsammans med några tapas före middagen. Enligt invånarna i Jerez är det just tack vare sherryn som traditionen att äta tapas har utvecklats.

  I Andalusien har man producerat vin sedan urminnes tider. Det mest karaktäristiska spanska vinet, sherry, tillverkas i den så kallade Sherrytriangeln i provinsen Cádiz. Den traditionella sherryn är torr och den vanligaste typen är fino, som ofta dricks till tapas. Manzanilla är också en fino men kommer från kuststaden Sanlúcar. Oloroso och blandningen amontillado är mörkare och mer smakrika typer av sherry. Här i Jerez tar man gärna en torr sherry tillsammans med några tapas före middagen. Enligt invånarna i Jerez är det just tack vare sherryn som traditionen att äta tapas har utvecklats.

 • Dag 2. Brandy och hästar i världsklass

  I Jerez tillverkas inte bara sherry utan också brandy. Redan år 1874 lanserade Pedro Domecq det första varumärket som skulle marknadsföras som en ”Brandy de Jerez”. Under förmiddagen gör vi ett besök på den berömda bodegan Gonzalez Byass i Jerez, känd för bland annat sin sherry Tio Pepe och sin högklassiga brandy. Vi avslutar förmiddagen med att njuta av en uppvisning på den världsberömda ridskolan Real Escuela Andaluza del Arte Equestre.

 • Puerto de Santa María

  Efter lunch i Jerez beger vi oss till kusten och Sherrytriangelns andra stad, El Puerto de Santa María. Vi gör en rundtur och ser bland annat Plaza de Toros, slottet El Castillo de San Marcos och stadens vackra byggnader som Casa de los Leones.

 • Dag 3. Sanlúcar de Barrameda

  Ett tiotal kilometer från Jerez ligger Sherrytriangelns tredje stad, charmiga Sanlúcar de Barrameda, en av de vackraste längs Costa de la Luz. Härifrån avseglade Columbus på sin tredje resa till Amerika. Stadens stolthet är manzanilla, den kanske finaste av alla ”finos”.
  Vi besöker bodegan Barbadillo och får veta allt om denna knastertorra, gyllene sherry.

 • Pueblos Blancos

  Vi besöker Vejer de la Frontera, en av Andalusiens berömda vita byar, Pueblos Blancos. Vejer är belägen på toppen av ett berg och påminner om en marockansk by med sina smala gränder. Byns torg, Plaza de España, räknas till de vackraste i denna del av Andalusien.

 • Dag 4. Cádiz

  Denna patinerade skönhet grundades av fenicierna för mer än 3000 år sedan och är därmed den äldsta permanent bebodda staden i Europa. Vi gör en rundtur i Cádiz, som lockar med en flera kilometer lång gyllengul sandstrand. Cádiz kallas ofta ”La Tacita del Plata” (den lilla silverkoppen). Cádiz kallas ibland även Europas Havanna då det finns stora likheter med den karibiska förlagan, vilket gjorde att bondfilmen ”Die another day” från 2002, som utspelades på Kuba, spelades in i Cádiz. Tid på egen hand för lunch och egna strövtåg i den vackra staden.

 • Dag 5. Malaga och hemresa

  Efter frukost beger vi oss åter med buss till Malagas flygplats för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/9
Pris Från 13 995 kr
Enkelrumstillägg Dubbelrum för eget bruk 1 200 kr
I priset ingår
 • Flyg till Malaga t/r
 • Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter
 • Transfer till Jerez t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel Jerez & Spa, 4 nätter.
 • Halvpension med frukost och middag
 • En lunch
 • Besök på flamencoklubb i Jerez
 • Besök på Real Escuela Andaluza del Arte Equestre
 • Besök på bodegan Gonzalez Byass i Jerez
 • Besök på bodegan Barbadillo i Sanlúcar
 • Rundturer enligt program
 • Lokal auktoriserad guide
 • Grand Tours ciceron Gunilla Hultgren Karell
I priset ingår ej

Dricks ingår ej i priset.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Jerez
Dag 2. Brandy och hästar i världsklass
Dag 3. Sanlúcar de Barrameda
Dag 4. Cádiz
Dag 5. Malaga och hemresa

Resesätt SAS
Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • Hotel Jerez & Spa ****

  Hotel Jerez & Spa **** är beläget i utkanten av Jerez de la Frontera. Hotellet har spa, restaurang, bar, gym samt pooler såväl utomhus som inomhuspool.
  Rummen: Hotellet har 131 dubbelrum med dusch/bad, wc och hårfön. Tv med satellitkanaler, telefon, minibar, säkerhetsskåp, luftkonditionering och wifi.
  Adress: Avenida Alcalde Alvaro Domecq 35, Jerez de la Frontera