Översikt

Andalusiens bästa - Málaga, Córdoba och Sevilla

Magiska Málaga vid ett glittrande Medelhav, moriska guldglänsande Córdoba i färgstarkt inlandet samt exotiska Sevilla vid Guadalquivirfloden! Följ med till Andalusiens Bästa – smakerna, skönheten och dofterna i tre andalusiska pärlor. Vår färdledare är Jens Frejrud som spenderade en stor del av sin uppväxt längs spanska kuster och kulturplatser.

Exotiska palmer, färgsprakande bougainvillea och doften av citrus hör det andalusiska landskapet till, liksom vitkalkade hus, målat kakel och grönskande patior. Därför inleder vi en härlig långweerkend i tidig ljuv vårtid med Spaniens nya kulturskatt - Andalusiens huvudstad Málaga. Staden har satsat stort på konst, hälsa och det nya kreativa köket. Här njuter du av upputsade historiska fasader, en behaglig strandpromenad, exotiska vackra parker, morisk kultur på borgen som tronar över staden, trevlig shopping och ett livligt kulturutbud med nya muséer och upprustade teatrar. Här ska vi utforska Alcazaba – den moriska borgen som endast står efter Alhambra i skönhet och det moderna konstmuseet Centre Pompidou de Málaga på strandpromenaden. Vi beger oss in i det sköna inlandet som så här under våren är grönt och vackert – frodiga olivlundar och citrusodlingar kantar vår väg upp mot Córdoba, den vita staden i floddalgången under bergens gestalt. Glimmande vita hus med färgstarka krukor på väggarna, den underbart vackra La Mezquita med rödvitrandiga arkader och guldmosaiker liksom det kungliga palatset med vattenlek och färgstarka planteringar.
Resans avslutande mål är den exotiska smältdegeln Sevilla. Staden fick sitt uppsving med upptäckten av Amerika och handelshusen, Casas de Contratación, hade monopol på den Nya Världens exotiska varor som anlände på fartygen uppför Guadalquivirfloden för att lastas av och exporteras vidare över Europa. Många färgstarka skrönor och berättelser från livet i Sevilla spreds över Europa och gjorde att många kompositörer samt författare använde Sevilla som scen för skådespel och operor. Här kan du gå i Carmens fotspår.

Vår färdledare är Jens Frejrud, journalist, marknadsförare och Spanienälskare. Jens har tillbringat många år i landet sedan barnsben och kan vidareförmedla landets kultur, politik och gastronomi på ett mycket trevligt sätt. Fina mellanklassboende i Malaga och Sevilla, bra belägna för egna strövtåg i två historiska andalusiska städer.

Program

 • Dag 1 Málaga – Andalusiens kulturstad

  Vi ankommer till Málaga direkt från Stockholm på morgonen för att möta Jens och vår privata buss på stadens flygplats. Efter en panoramatur in till Málagas hjärta så ställer vi våra väskor i hotellets bagagerum och ger oss ut med en engelsktalande licensierad guide för att ta reda på mer om denna färgstarka stads historia, inte minst speglar Málagas mäktiga katedral detta, byggd som den är ovanpå en morisk moské. 250 års byggnation har skapat en eklektisk stil med en port i gotiskt utförande samt en interiör i renässans och barock.

 • Vi beger oss upp i höjden till El Alcazaba, morernas borg uppförd 756 -780 e kr, landets bäst bevarade moriska befästa palats samt 300 år äldre än andra moriska lämningar i Spanien. Borgen skyddade staden mot pirater. På vår väg promenad upp genom palatsområdet fascineras vi av morernas avancerade vattenförsörjningssystem. Vattnet glittrar, plaskar och porlar i fontäner och kanaler medan växter doftar och lyser i en rad vackra patioträdgårdar. I Cuartos de Granada njuter vi av den moriska dekorationskonsten med intrikata mönster och mjukt rundade former inom strikt kantiga ramverk.

 • Väl tillbaka till vårt hotell installerar vi oss på mellanklasshotell Atarazanas Málaga, med gångavstånd till flera museer, shopping och ca tjugo minuters promenad till stadsstranden och den fashionabla promenaden som introducerar en fascinerande hamnstad med blandning av nytt och gammalt... rester från romartiden och morernas arkitektur, stadens landmärke - 1800-talsfyren La Farola de Málaga och stadens lummiga stadspark, full av exotiska växter och vilda papegojor. Paradgatan Larios är en gågata som erbjuder härliga promenader bland historiska byggnader och bra shopping i en vackert upplyst stad.
  Kvällen avrundas med en välkomstmiddag

 • Dag 2 Nya Centre Pompidou och egna strövtåg

  Idag väntar en promenad mot havet och en fin upplevelse på Centre Pompidou som lyses upp av en färgstark glaskub skapad av den kände franske konceptkonstnären Daniel Buren. Här under väntar ett fängslande museum med konst ur eran från tidigt 1900-tal till vår samtid. Klassiker som Chagall, Magritte, Picasso och Frida Kahlo finns representerade i fem rum med olika teman. Skulpturer av Brancusi och Giacometti visas i de stora salarna. Här finns rörelseskulpturer och videoverk bland samtidskonstnärernas installationer. Lunch på egen hand under dagen.

 • Den som önskar få en kontrast fortsätter på egen hand till Museo Carmen Thyssen, nära vårt hotell och som huserar i det vackra 1500-talspalatset Palacio de Villalón. I den praktfulla renässansentrén med elegant patio och dekorerade innertak finns även resterna av en romersk villa från 100-talet e Kr i källarvåningen. År 2011 öppnade konstmuseet Carmen Thyssen som baseras på hela den privata konstsamlingen som Carmen Cervera Thyssen, fröken Spanien och tredje fru till den nu avlidne baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, har skapat. Deras gemensamma konstsamling är världens näst största privatägda och har sin bas i Madrid men här i Málaga så har Carmen Thyssen samlat spansk 1800-, och tidig 1900-talskonst med härliga inblickar i andalusiskt traditionellt liv och spansk impressionism.

 • Även eftermiddag och kväll är fri till egna strövtåg. Det finns säkert någon som bespetsat sig på att se det fina Picassomuseet i Málaga. På egen hand kan du där njuta av stadens sons verk. Museets 233 verk speglar Pablo Picassos sagolika karriär från 1892 till 1972. Sonsonen Bernard Picasso med fru Christine följde den store konstnärens önskan om att skapa ett museum i sin hemstad. De skänkte hjärtat av denna uppmärksammade samling. Här kan man uppleva Picassos brytning med konventioner och hans kreativa utveckling till fullfjädrad världsartist. En samling som ger insikt i artisten vars konstnärskap skapade navet som västerländsk 1900-tals konst utvecklades runt. Muséet öppnades 2003 i Palacio Buenavista, en renässansbyggnad med Mudéjarinfluenser. I staden finns även Picassos barndomshem som idag är ett museum, Museo Casa Natal Picasso.
  Kanske lockar den anrika Bodegan El Pimpi? Stadens berömde son Antonio Banderas är delägare i den historiska bodegan, som lockar såväl besökare som Málagabor för sina tapas och trevliga stämning.

 • Dag 3 Förtrollande Córdoba

  Tidig avfärd med bagaget i bussen i riktning Córdoba. Landskapet längs vägen präglas av oliver, oliver och åter oliver. Som att färdas genom en park av knotiga träd i grågröna toner. Här och där med avbrott av vingårdar medan slättlandets marker redan tecknar späda linjer av nysådda solrosor. Det njutbara landskapet är även del av ett mycket fint vindistrikt, Montilla-Moriles. Våren är redan på väg.

 • Väl framme i Córdoba tar vi en promenad i gamla stan och träder in i den stämningsfulla moskén, La Mezquita. Den väldiga skalan, de rytmiska raderna med pelare krönta av kapitälen och de dubbla valven lämnar ingen oberörd. Som om arkitekturen uttrycker en stiliserad bild av öknens livfulla oaser med pelare som palmstammar och luftiga valv som palmernas bladverk. Där utanför fortsätter pelarraderna i rader av apelsinträd planterade i ett system av kanaler och dammar. Öknens folk, vattenbrukare av rang har varit här. Någon har kallat denna moskégård för västerlandets första trädgård. Det känns!

 • I Córdoba gömmer sig små patio-gårdar bakom varje fasad. Blomstersmyckade och välvårdade gårdar in i minsta detalj för att behaga den jury som ska utse årets vackraste patio i staden. En eftertraktad utmärkelse som väcker ett enormt engagemang av omsorg och kärlek hos husens ägare. Resultaten kan vi bara njuta av!

 • Vi äter en lunch på en trivsam bodega innan färden fortsätter mot Sevilla. Väl framme bekantar vi oss med staden och installerar oss för två nätter på centralt belägna mellanklasshotell Catalonia Giralda. På kvällen väntar en gemensam middag. Vår stadsdel myllrar av restauranger och barer för alla önskemål.

 • Dag 4 Sevillas gamla stad

  Idag promenerar vi runt i vackra Sevilla. Staden blomstrade då den navigerbara floden Guadalquivir var porten till den Nya världen under 1500-, och 1600-talen och härifrån avseglade Magellan på sin världsomsegling 1519. Sevilla hade ensamrätt på handeln med den nya världsdelen och dess rikedomar blev sägenomspunna. Hit kom all världens exotiska varor, musikanter, gycklare och estradörer. 

 • Sevilla trollband poeter, författare och kompositörer med sin mystik. Under eftermiddagen besöker vi ett världsarv i form av den enorma gotiska katedralen, som räknas som en av världens absolut största kyrkor och intill finner vi Giralda, klocktornet som från början var en minaret.

 • Vi ser kungaborgen El Alcázar, dekorerad efter mönster från Alhambra i Granada, som trots senare ombyggnader är ett av de bästa exemplen på mudéjarstilen.
  Du har tid på egen hand under dagen – kanske lockar Sevillas vackra konstmuseum Museo de Bellas Artes, högt ansett som ett av landets främsta samt i synnerhet känt för sin samling av sevillansk barock med Zurbarán, Murillo och Valdés Leal.
  På kvällen samlas vi för gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 5 Sevilla - Stockholm

  Efter frukost väntar en lugn dag på egen hand i sköna Sevilla. Deponera bagaget på hotellet efter utcheckning för trevliga egna strövtåg innan vi samlas för att resa med direktflyg på kvällen, hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Málagas historiska gränder, sevärda museer och borgen Alcazaba
 • Undersköna Córdoba med vitkalkade hus, blommande patios och världsarvet La Mezquita
 • Exotiska och betydelsefulla Sevilla med konstskatter och arkitektur utöver det vanliga längs Guadalquivirfloden
 • Våra hotells utmärkta belägenhet och trevliga gemensamma måltider
 • Vår färdledare Jens Frejruds omtänksamma och kunniga ledning

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 12/3
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 3 890 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Malaga och Sevilla - Stockholm
 • Flygskatter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • Två luncher
 • Tre middagar
 • Svensktalande färdledare
 • Engelsktalande lokala guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Direktflyg till Málaga. Sightseeing med buss och till fots, moriska borgen Alcazaba med mera. Incheckning på hotell. Gemensam middag
Dag 2. Guidad besök på Centre Pompidou. Gemensam lunch. Egna strövtåg och fri kväll.
Dag 3. Avresa mot Córdoba. Stadspromenad och gemensam lunch.Guidat besök i världsarvet La Mezquita och tid för egna strövtåg. Gemensam middag.
Dag 4.  Stadspromenad i Sevilla med besök i katedralen samt kungaborgen El Alcazar. Gemensam middag.
Dag 5. Egen tid i vackra Sevilla fram till hemresa tidig kväll. 

Boende

Vi bor på centralt belägna mellanklasshotell i Málaga och Sevilla

Resesätt SAS
Klimat

Möt våren i Sydspanien!
Málagas och Sevillas genomsnittstemperaturer i mars månad ligger som lägst på dygnet runt 10 grader och som varmast på dygnet vid 20 grader. I Córdoba är medeldygnstemperaturen som lägst på 7 grader och som högsta medeltemperatur på dagen 20 grader.

Valuta

Euro

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

För en härlig vårvistelse på strövtåg i städer rekommenderar vi hela leder och knän samt en normal grundkondition.

Boka din resa

2024-03-12 2024-03-16 18 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa