Översikt

Bergen & Stavanger - pärlor vid sommarkust

Sagostäder i vitt trä vid Norska havet med historia, musik, arkitektur och trädgård vid porten till fjordlandet. Besök Bergen och Stavanger i en studie i skönhet.

Följ med till två av Norges bildsköna och historiska hamnstäder och mellan dem kryssar vi genom skärgården. I Bergen, sagostaden vid havet, upplever vi Edvard Griegs hus på Troldhaugen, de suggestiva ruinerna vid Lyse Kloster och vyerna över excentriske Ole Bulls hem på Lyseøyen under en båttur. På Oseana konsthall firades tioårsjubileum ifjol och vi fascineras av konst genom tiderna där såväl som på ett av KODE-museet. En av Norges förnäma stavkyrkor står också på programmet.
Hansastaden Bergen klättrar ned mot havet längs fjället, en inkörsport till det hisnande vackra norska fjordlandskapet. På 1800-talet var Bergen Europas största trästad, tätbebyggd med små vindlande kullerstensgator, torg och gränder.
Medeltida Bryggen var centrum i den gamla trähusstaden där en gång Hansan hade sina kontor. Idag står det på Unescos lista över vårt gemensamma kulturarv och dess museum är byggt över resterna av Bergens äldsta bebyggelse från början av 1100-talet. 

Stavanger är endast en båtresa ifrån. Vikingastaden som blev oljehuvudstaden har såklart ett museum för det svarta guldet, konservmuseum och vacker träarkitektur i en härlig stadsmiljö. Utanför staden ligger den närmast tropiska blommande ön Flor og Fjaere där vi tillbringar en halv dag ute i kustbandet bland palmer och araukauriaträd. Vi ser också den stora katedralen med anor från 1000-talet. Följ med, förundras och njut!

Boende på bekväma mellanklasshotell Hordaheimen Hotel Bergen samt fyrstjärniga Hotell Scandic Stavanger City, bra belägna i städernas centrum. Vår ciceron är Bergenbon och erfarne färdledaren Hans Parnefält.

Program

 • Dag 1 Sagostaden Bergen med musik

  Flygningen från Stockholm går under förmiddagen. Vår ciceron möter vid flygplatsen för att ta oss till ett centralt beläget mellanklasshotell i Bergens hamn, Hordaheimen Hotel, för två nätter.
  Vi installerar oss på rummen och samlas sedan för en orienteringstur till fots i de centrala delarna av staden. Efter en trevlig välkomstmiddag är det dags att promenera till Grieghallen för att njuta av avslutningskonserten av den internationella musikfestspelen i Bergen. Vi promenerar tillbaka genom vackra stadsdelar i ljus sommarnatt till hotellet.

 • Dag 2 Lyseøyen – Oseana – Troldhaugen

  En lång och intressant dag med skärgårdsupplevelser, konst, kyrko- och musikhistoria väntar idag.
  Först en tur tillbaka i tiden. Lyse kloster ligger strategiskt placerad längst in i Lysefjordens inre vik. Det grundades 1146 som dotterkloster till cistercienserorden i York, England. Senare skulle det falla under Alvastra kloster och slutligen med Sorø kloster. Idag finner vi endast växtövervuxna ruiner i en suggestiv miljö.

 • Lyseøyen ligger i en vacker skärgård och vi tar båt ut för att se den världsberömde norske violinisten Ole Bulls sommarvilla från 1873. Vi kommer eventuellt inte i land på grund av restaurering, men vi njuter av vyerna av denna säregna plats. Ole Bull kallade villan ömsint sitt "lilla Alhambra" i norsk tall, med lökkupoler och en eklektiskt säregen blandning av schweizisk alpstil och moriskinspirerade dekorationer. Han förvandlade den 175 tunnland stora ön till ett sagolandskap med grottor, lusthus, utsiktstorn och snäckskalsbelagda gångar.

 • Oseana kunstsenter firade 10 år ifjol och när vi besöker konsthallen så ser vi det bästa av Griegsamlingen med konst från den norska gullaldern med generationer av Vestlandsmålare. De blandas med gamla mästare som Peder Balke och Harriet Backer till modernisten Inger Sitter och Marina Abramović. Gemensam lunch.

 • Härifrån reser vi genom ett leende sommarlandskap norrut mot en annan musikgigant.
  Edvard Griegs hem på Troldhaugen, beläget på en udde i Nordåsvannet med vacker utsikt över det omkringliggande landskapet. Här ser vi hans "komponisthytte", ett museum, gravplatsen samt villan.

 • Eftermiddagen är till eget bruk och vi rekommenderar det pedagogiska Fiskevaersmuseet med trevlig servering och kanske en långsam promenad uppför de branta backarna genom Bergens vita vackra träkvarter Sandvika där många av husen har vackra miniträdgårdar och vyer mot glittrande hav. Bergen kryllar av magnifika matupplevelser med allt från Guide Michelinkrogar och Bryggens klassiska restauranger till de saftiga torskbullarna som kan köpas take away i en servett hos stånden i hamnen. Missa inte det historiska kaféet Café Christian II i kvarteren bakom Bryggens fiskebollsstånd.

 • Dag 3 Sköna konster och till havs!

  Efter norsk frukost ska vi utforska utställningarna på KODE museerna. Konstmuseet KODE 3 är ett av KODE muséerna belägen i en byggnad ritad av arkitekterna Fredrik Arnesen och Arthur Darre Kaarbø, precis i brytningstid mellan klassicism och funktionalism på 1930-talets slut.
  I byggnaden som även huserar restaurangen finns en konstsamling med äldre konst från guldåldern, med en samling av J.C. Dahl. Museet är mest känt för Rasmus Meyers ypperliga konstsamling av den norska guldåldern 1880 – 1905. År 1916 donerades samlingen till staden Bergen. Edvard Munchs verk "Inger på stranden", "Aften på Karl Johan", "Sjalusi" och "Kvinnen i tre stadier" tillhör de mest kända verken och finns förhoppningsvis på plats. I tillägg till den fina konsten njuter vi av det spektakulära vägg- och tak-dekorerade rummet signerat Mathias Blumental.

 • Mitt på dagen ska vi gå ombord på FjordLine med destination Stavanger. Du tar själv din väska ombord och det är därför bra att packa i en väska på hjul. Den vackraste delen av överfarten går inomskärs ut från Bergen och sedan stävar vi längs västkusten mot Stavanger dit vi ankommer på kvällen. På fartyget finns möjligheter att äta en lunch. Strax innan vi kommer in till hamn passerar vi lilla bildsköna Tananger. Buss till vårt hotell Scandic Stavanger City, helt modernt och ca 10 minuters promenad till den gamla stadsdelen och oljemuseet.

 • Gamle Stavanger ligger på västsidan om Stavangers hamn och består av 173 trähus som byggdes i sluter av 1700-talet, början av 1800-talet då öbor och folk norrifrån flyttade in till Stavanger för att finna arbete under den långa sillfiskesäsongen – då målades husen i gult och rött eftersom vit färg var förbehållen de mer bemedlade. Eftersom man timrade husen var de lätta att ta isär och flytta när det var dags att ta sig annorstädes. Även andra delar av staden är i trä och arkitekturstilarna varierar från empire, Art Nouveau och funkis. Närmare 8.000 hus är i trä vilket gör att Stavanger är Europas mest trähusbebyggda stad. I trähusdelen av staden finner du mängder av butiker, hantverk och konstgallerier men även Sjöfartsmuseet och det norska konservmuseet. Trähusen är små och vitmålade nu idag när inte bara överklassen har råd med vit färg, och många har vackra trädgårdar! Vi installerar oss på hotellet och har resten av kvällen till eget bruk.

 • Dag 4 Trästaden - katedralen - tropiska Flor og Fjaere

  Man tror att dagens Stavanger var ett av de områden i Norge som först blev bebott av människor för 10.000 år sedan, efter den sista istiden. Den tillbakadragande ismassorna mejslade ut de majestätiska fjordarna nordost om staden och kontrasten med de stora öppna vidderna sydväst om staden, gör att regionen bjuder på en stor och vacker landskapsvariation. Med sina 900 år på nacken är Stavanger ett av landets äldsta städer.
  Här stod sjöslaget om Hafrsfjord någonstans mellan år 872 och 900 i en maktkamp om herraväldet av Norge. Vikingen Harald Hårfagre stod segrande ur striden och lät utropa sig till Norges första kung. Monumentet "Sverd i fjell" uppfördes till minne av slaget.

 • Vi gör en promenad i staden för att lära känna Stavanger. Själva namnet Stavanger tros komma av det gammelnorska ordet Stafangr, som man tror att det smala sundet i stadskärnan hette, och som idag heter Vågen, det populära bildsköna Gamle Stavanger. När Stavanger växte fram efter vikingatiden till viktig marknadsplats blev det även kyrkoadministrativt säte och den första av katedralerna byggdes ca 1100-1150 i trä. Efter en brand 1212 byggdes en ny katedral i sten upp och det är den vi besöker idag.

 • På förmiddagen tar vi oss med båt ut till den underbara tropiska ön Flor og Fjaere! En resa till platsen där himmel möter hav. Där en hel ö bara består av kvadratmeter efter kvadratmeter av färgstarka sommarblommor, palmer, formklippta träd och vackra lättgångna stenstigar. Du har hamnat på Nordens kanske vackraste av trädgårdar - en magisk plats där solen och ljuset skapat den världsberömda trädgårdsön Flor og Fjaere. Här prunkar växter och blomster i en zon som närmast kan beskrivas som tropisk!

 • Sagan om "Flor & Fjære" började för drygt 50 år sedan då paret Bryn köpte sig ett torp på den blåsiga ön Sør-Hidle utanför Stavanger. 20 år senare blev Åsmund sjuk och började odla sin mark för att genom trädgården rehabilitera sig. Det hela har gått framåt med en rasande takt och år efter år har man utökat parken. Varje år är det en ny design och nya färgkompositioner som gäller – ett kreativt vinterarbete för den starke mannen på ön, Olav Bryn, inför försommarens plantering av 50.000 annueller, kannor och andra exotiska växter. De starka färgerna kontrasterar spännande mot det skandinaviska ljuset, björkarna och det blå, blå havet. Vi inleder vistelsen med en god lunchbuffé, fortsätter med en kort visning och har mycket tid på egen hand innan vi reser tillbaka under kvällen.
  Du har lite tid till egna strövtåg efter båtöverfarten från den tropiska ön och då finns en stund att utforska stadens moderna delar.

 • Under många år var sillfisket den största industrin och dess historia förtäljs i konservmuseet. På 1800-talet utnyttjades den stora mängden timmer till skeppsbygge innan järnskrovens era pulvriserade marknaden för träfartyg.
  Efter mången magra år under 1900-talet ändrades lyckan med upptäckten av oljefältet Ekofisk i Nordsjön 1969 och Stavanger blev landets oljehuvudstad. Oljemuseet ligger nära vårt hotell. Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 5 Stavanger - Stockholm

  Idag har du tid att utforska Stavanger på egen hand innan det är dags att färdas från vackra Stavanger till Stockholm via Oslo under eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Bergens konstmuseer och Bryggen
 • Avslutningskonserten på Festspelen i Bergen
 • Ole Bulls och Edvard Griegs sommarpärlor
 • Fjordkryssningen mellan städerna
 • Stavangers historia
 • Upplevelsen på den blommande ön Flor og Fjaere
 • Båda städernas charmerande trähuskvarter

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6/6
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 3550 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bergen och Stavanger - Stockholm, via Oslo
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • En biljett på bra plats till avslutningskonserten av Festspelen i Bergen
 • Svensk färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Ankomst Bergen - avslutningskonserten på Festspelen i Bergen- middag
Dag 2. Lyse kloster - Lyseøyen - Oseana konst - Troldhaugen 
Dag 3. KODE konstmuseum - båtfärd till Stavanger genom skärgård och på hav - Incheckning Stavanger.
Dag 4. Trästaden Stavanger - Katedralen - Flor og Fjaere med lunchbuffet
Dag 5.  Fri tid - hemresa mitt på dagen via Oslo

Boende

Två nätter på mellanklasshotell Hordaheimen Hotel Bergen, centralt mitt emot Bryggen
Två nätter på fyrstjärniga hotell Scandic Stavanger City, bra beläget i Stavanger

Resesätt SAS
Deltagarantal

Min 15 max 25 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan kräver en normal kondition med vana vid promenader i stadsmiljö med lite backar, kullersten, trottoarkanter av varierande höjd. Du tar ditt eget bagege ombord på kryssningsfartyget mellan Bergen och Stavanger. Pass-, personuppgifter krävs vid fartygsresor.

Boka din resa

2023-06-06 2023-06-10 21 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa