Översikt

Chianti och Modena med Florens & Bologna

La Dolce Vita – följ med till njutningarnas rike. Vi reser genom ett leende vackert landskap med högklassigt vin och mat som trogna följeslagare. Vår färdledare är mycket kunnig inom mat och dryck. Under resan möter vi små och stora kulturstäder som Greve in Chianti, Florens, Modena och Bologna. Vi lär känna Leonardo da Vincis uppfinningar, Enzo Ferraris klassiska bilar samt njuter av de förfinade smakerna av det italienska kökets delikatesser.

Bildsköna lilla Greve in Chianti kallas för porten till den världsberömda vin- och olivoljeregionen Chianti. Greve är en liten levande stad med en karaktäristisk och härligt toskansk atmosfär. Historien är starkt kopplad till det vackra 1200-talsslottet Montefioralle som tronar ovan staden. Det strategiska läget vid korsningen av tre viktiga vägar som användes av pilgrimer, Chiantigiana, vägen till Valdarno och vägen till Val di Pesa, var en starkt bidragande orsak till Greve in Chiantis välstånd.
I Florens skall vi njuta av de vackra linjerna och utsmyckningarna i stadens arkitektur. Vi promenerar i långsam takt för att njuta av fasaderna på stadens historiska palats, kyrkor och piazzor. Som il Duomo, domkyrkan, och dopkapellet med paradisportarna samt Giottos klocktorn. Vid piazza Signoria ligger stadens rådhus, statyer som kopian av Michelangelos David. Utanför Modena väntar en av regionen Emilia Romagnas världsberömda läckerheter, det svarta guldet balsamvinägern.

Bologna – staden som kallas den röda, den lärda och den feta, för sina imponerande tegelbyggnader och arkader, ett av världens äldsta universitet med Europas första obduktionssal samt sina gastronomiska läckerheter. Staden ligger omgiven av berg och åsar, präglas av studenter, typiska restauranger och pubar, pittoreska gatumarknader och ett oändligt antal riktigt fina affärer. Vårt boende för de första två nätterna är historiska mellanklasshotellet Albergo del Chianti, vackert beläget vid huvudtorget, inom murarna till en gammal byggnad med anor från år 1000 och i Modena bor vi bekvämt på Best Western Liberta. Vår svenska färdledare är bosatt i regionen samt mycket kunnig inom vin och gastronomi.

Program

 • Dag 1 Från Rom till Toscana

  Från Rom färdas vi på snabba vägar upp genom landskapet. Vi stannar till kort vid en vägkrog för att den som önskar ska kunna köpa något att äta eller dricka. Efter knappt fyra timmar ankommer vi Toscanas mest kända region Chianti, känt för sina böljande kullar klädda av vete, solrosor, vin och olivträd. Vi installerar oss i fina lilla Greve in Chianti på vårt historiska hotell i hjärtat av staden. Gemensam middag på en restaurang med gångavstånd från hotellet.

 • Dag 2 Ljuvliga Chianti - natur, kultur och gastronomi

  Castellina in Chianti räknar sin historia tillbaka till etruskisk tid och mot mitten av 1200-talet styrdes städerna Castellina, Radda och Gaiole av "Lega del Chianti. Florentinarna befäste städerna för att skydda sig från konkurrerande Siena. Här njuter du av de antika befästningarna och ser den fyrkantiga formen på byn, så typisk för medeltida befästa städer. Borgen Rocca har kvar sitt 1300-talstorn och erbjuder en spektakulär vy över den omgivande landsbygden och under de gamla murarna går en omfattande underjordisk tunnel, Via delle Volte, som rymmer barer, butiker, hantverkare och konstbutiker.

 • Färden böljar upp till bildsköna byn Montefioralle och vidare till Castello di Verrazzano på en höjd, omgiven av välvuxna vinodlingar och en hänförande utsikt över Chianti. På slottets gård skall vi smaka på regionens specialiteter och gårdens kvalitetsviner, här bjuds en äkta Slow-lunch bestående av olika slags charkuterier, ostar, en pastarätt samt en avrundning av dessertvinet Vinsanto ackompanjerat av den toskanska mandelskorpan cantuccini, grappa och kaffe. Retur till vårt hotell och kvällen på egen hand.

 • Dag 3 Fantastiska Florens med da Vinci

  Vi lämnar vårt hotell och Chianti för att ta oss norrut mot Italiens mage - regionen Emilia Romagna. På vår väg ligger en av världens mest sevärda promenadstäder. Florens är en unik pralin för finsmakaren på promenad. Under en härlig dag skall vi promenera och beundra fasader på palats och piazzor. Il Duomo, domkyrkan är ett av stadens mest imponerande byggnadsverk med sina vackra linjer, där dopkapellet med paradisportarna och Giottos klocktorn ramar in härligheten. Vid piazza Signoria ligger stadens gamla rådhus och flera statyer, som kopian av Michelangelos David.

 • När vi flanerar på berömda Ponte Vecchio över floden Arno ligger guldsmedsbutikerna vägg i vägg. Vi äter lunch på en trevlig trattoria.
  Toskanaren Leonardo från Vinci anses som en av de största och mångsidigaste konstnärer som funnits. Inte minst som ingenjör, arkitekt och mekaniker, fysiker, naturforskare, men som även hade stora kunskaper inom anatomi och matematik. Vi besöker hans museum, som är uppdelat i fem sektioner, mekanik, jord, vatten, eld och luft. När vi reser upp mot Bologna tar vi oss in i den vackra och sevärda staden för att bo resans sista tre nätter på mellanklasshotell Best Western Liberta. Middag på egen hand.

 • Dag 4 Ljuva smaker av parmaskinka, balsamvinäger och vin

  Området Emilia Romagnas mattraditioner har givit hela världen en smak för det italienska köket och många av landets finaste läckerheter stammar härifrån. Det är här den nattsvarta aromatiska balsamvinägern från Modena tillverkas, den läckert lufttorkade parmaskinkan från staden med samma namn och det är här i bergsområdena Apenninerna kring orten Reggio som korna betar av aromatiska örter och blommor på bergsängarna. Deras mjölk skapar de ojämförliga ostarna Parmigiano Reggiano som lagras och avnjuts med en droppe långlagrad balsamvinäger. Befolkningens godmodighet och vänlighet gör dessutom regionen mycket trivsam att vistas i.

 • Vår färdledare tar oss med till jordbrukssamhället Tortiano där vi besöker en producent som tillverkar Parmaskinka. Den lufttorkade skinkan har alltid ätits vid måltider till vardags och fest, såväl hos enkelt folk som hos områdets hertigar och prinsar. I början av 1900-talet började man tillverkningen i större skala och äkta parmaskinka skall vara framställd inom ett begränsat område med traditionella hantverksmässiga metoder.
  Här får vi lära oss lite om vad som gör denna skinka så speciell och självklart får vi ett smakprov. Den som önskar kan köpa med hem.

 • När vi far vidare i ett förtrollande landskap klätt av vin närmar vi oss en gård som både tillverkar vin och de gyllene ädla och nattsvarta dropparna som under lång lagring renderar priser i tusenkronorsklassen. Gården ligger vackert bland vinodlingarna och vi gör en rundvisning i "acetaian" där vi får smaka på olika sorters balsamvinäger som lagrats under många månader på fat. Därefter får vi smaka på gårdens viner med lite tilltugg. Retur till vårt hotell och kvällen på egen hand.

 • Dag 5 Pavarottis Modena och röda bilar

  Under förmiddagen ska vi promenera i vår stad Modena – tenoren och Il Maestro Luciano Pavarottis födelsestad. Modenas historiska centrum präglas av byggnader från 1600-talet och som uppfördes av adelsfamiljen d' Este som regerade här under ca 500 år med vissa avbrott. Naturligtvis fanns det bosättningar i området mycket tidigare såsom från etruskisk och romersk tid, men det du ser idag härstammar från 1400-talet och framåt. Domkyrkan som påbörjades i slutet av 1000-talet ingår i Unescos lista över världsarv sedan 1997 och är byggd i romansk stil. Dogepalatset, som uppfördes på 1600-talet, beboddes av familjen d´ Este och inrymmer sedan många år Militärakademin, som utbildar officerare inom armén samt militärpoliserna – de s k carabinieri.
  Det är ett nöje att ströva omkring i Modena under arkaderna med sina trevliga serveringar och torg med kullerstenar. Efter en gemensam lunch skall vi stifta bekantskap med en annan av stadens kända söner.

 • Promenaden till Enzo Ferraris museum ger passande och klädsamt röda kinder. Enzo Ferrari föddes 1898 och var verksam som testförare efter första världskriget. 1920 blev han racerförare för Alfa Romeo. Ferrari designade sin första bil 1937 och grundade sedan sitt eget företag Ferrari SpA som tillverkade bilar efter andra världskriget. Hans bilar blev snabbt ryktbara för sin höga kvalitet och sin snabbhet. Enzos ikoniska bilar dominerade Formel-1 cirkusen under 1950-talet. 1969 sålde han halva företaget till Fiat och behöll kontrollen över sitt företag fram till sin död 1988. Enzo förtrollade alla som han mötte och hans karismatiska personlighet hjälpte säkert till att skapa myten och suget kring de röda bilarna. Vi ser museet som handlar om Enzo Ferraris liv och arbete.
  Eftermiddagen är till eget förfogande i charmerande Modena. Vi samlas för en avskedsmiddag på en restaurang nära hotellet.

 • Dag 6 Universitetsstaden Bolognas skatter – hemresa

  Vi tar farväl av Modena och lastar vårt bagage i bussen. Nu far vi till Bologna, omgiven av berg och åsar i hjärtat av regionen Emilia Romagna. Staden som ligger omgiven av berg och åsar, är både gammal och ung med sitt universitet som hör till ett av världens äldsta. Stadens exklusiva affärer, kaféer, små matbodar för den kända tortellinin samt lokala marknader passerar revy under våra strövtåg. De myckna studenterna ger Bologna en livsglädje bland typiska restauranger och pubar och gatumarknader. Den medeltida stadskärnan är mycket välbevarad och alla gator leder till det fantastiskt vackra torget Piazza Maggiore. Under dagen väntar en promenad genom stadens arkader, vi ser Piazza Nettuno med Giambolognas kända bronsstaty av havsguden Neptunus och kyrkan S. Petronio med sin ofullbordade tegelfasad. Stadens kilometerlånga arkader kantar gatorna och skyddar mot såväl sol som regn. Det medeltida bruket av tegel har gett staden namnet "La Rossa" den röda. Bolognas medeltida historia symboliseras kanske mest av de två lutande tornen, Torre degli Asinelli och Torre Garisenda med minnen från stridigheterna mellan guelfer och ghibelliner.

 • Bologna är även en gammal lärdomsstad med Europas äldsta universitet, därav smeknamnet "La Dotta", den lärda. Säte för universitetet under 300 år var det betydelsefulla 1500-talspalatset Palazzo dell'Archiginnasio. I den anatomiska teatern, Teatro Anatomico, byggd 1637, kunde blivande läkare studera människokroppen. Efter vårt besök äter vi en avslutande italiensk lunch innan det är dags att styra kosan mot flygplatsen och vår hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Boendet i Greve in Chianti
 • Toskanska smaker och vyer
 • Florens skatter med Leonardo da Vinci
 • Parmaskinka, Balsamvinäger och vin
 • Arvet från Enzo Ferrari
 • Bologna - universitetsstadens sevärdheter

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 28/9
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 3390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Rom/Bologna – Stockholm via Köpenhamn
 • Flygavgifter
 • Transporter, entreer och visningar omnämnda i programmet
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Provsmakning av parmaskinka, balsamvinäger och vin med tilltugg
 • En lunch med vinprovning
 • Tre luncher
 • Två middagar
 • Engelsktalande licensierade lokalguider
 • Svensk färdledare
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Rom - Greve in Chianti - middag.
Dag 2. Castellina in Chianti - Montefioralle - vinprovning - lunch.
Dag 3. Florens m Leonardo da Vinci museum - lunch - Modena
Dag 4. Landsbygden runt Parma - balsamvinäger och vin - lunch.
Dag 5. Modenas gamla stad - Enzo Ferraris museum - middag.
Dag 6. Bolognas sevärdheter - hemresa

Boende

Resans två första nätter spenderas på mellanklasshotellet Albergo di Chianti, centralt beläget i Greve in Chanti, ett informellt hotell inom murarna till en gammal byggnad med anor från år 1000,
Resans tre sista nätter spenderas på Best Western Liberta, centralt beläget i Modena.

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder lägger grundstenen för en fin reseupplevelse med långsamma stadspromenader på ojämnt underlag, trappor och kullersten.

Boka din resa

2022-09-28 2022-10-03 18 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa