Översikt

Comosjön - sköna dagar i stil

Blåskimrande alpsjöar bland branta bergssidor, färgstarka små städer i gammal stil och sagolika palatsvillor med blommande trädgårdar. Följ med för sköna dagar i stil vid magnifika Comosjön med kunniga Ki Månsson.

Como är den djupaste av Italiens kända sjöar, begåvad med ett milt och varierat klimat. Kanske är vi i det vackraste av Italiens vackra regioner när vi njuter av färger och former i sjölandskapet. Här frodas trädgårdar som håller palmer och tropiska växter sida vid sida med japanska lönnar, kamelior, azaleor och de anrika palatsvillorna längs sjöns kanter är berömda för sin arkitektoniska skönhet.
Denna färgstarka del av Italien bjuder in till små städer med trånga gränder och kullerstensgator. En bildskön tavla som ramas in av konsthistoria, siden och blomster på en resa genom en romantiskt skön landsbygd. Längs de djupblå sjökanterna ligger historiska villor, kyrkor och flanörstråk på rad i en verklig air av La Belle Époque, som underhöll inte bara brittisk aristokrati utan även personligheter som kejsar Napoleon och författaren Charles Dickens.

I slutet av juni är sjölandskapen behagligt varma med svalkande sjöbris. Landskapen blommar för fullt med allsköns växter som trivs i detta mikroklimat. Vår bas är i den historiska staden Como, belägen i den södra delen av sjön med samma namn. Vackra kyrkor och palats skyddas av den imponerande och välbevarade stadsmuren som omger den interna delen av staden. Stadens rustika murar har sett många artister och konstnärer sedan tusentals år. Redan under Antiken sökte man sig till sjöarna, både Vergilius och Plinius d.y. tillbringade perioder vid Comosjön. Längre fram i tideräkningen så kunde man träffa på både Rossini, Liszt och Wagner samt många kända italienska författare och konstnärer som fann inspiration för sina verk.

På 1700-talet föddes batteriets fader, Alessandro Volta, i staden och naturligtvis står han staty på ett av huvudtorgen. Vi utforskar staden, konstvillor och magnifika trädgårdar som bedårat besökaren sedan urminnes tider i stil vid Comosjön. Alltsedan de dagar då man till sist lyckades lista ut hemligheten bakom den kinesiska kejserliga sidentillverkningen, så har exklusivt siden tillverkats i Como. Ett besök på sidenmuséet ger oss inte bara inblick i en mödosam process och imponerande hantverk utan även en inblick i betydelsen av regionens välbärgade köpmän som handlade i bomull och siden och som under sina inköpsrundor i Mellanöstern blev inspirerade av och smått förälskade i Österns oemotståndliga charm och Bagdads magnifika arkitektur.
Det är ett nöje att flanera i de smala gränderna med butiker, barer och restauranger samt längs sjöpromenaden med hamnen där både linjebåtar och privata båtar lägger till.
Här bor vi bekvämt på fyrstjärniga hotell Metropole Suisse och njuter av gemensamma måltider i sann italiensk stil. Det blir innehållsrika dagar för alla smaker och den goda maten kommer också att bli en viktig ingrediens.
Vår kända och uppskattade ciceron är kunniga Ki Månsson Gallone, som bott i landet sedan 70-talet.

 

Boka din resa

2021-06-30 2021-07-04 21 990 kr Austrian Airlines Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Sverige - Milano - Como

  Vid ankomst via Wien/Tyskland kommer vi strax att resa ut genom ett underskönt landskap.
  Vi gör ett kort stopp för något litet att äta på egen hand vid en passande barservering innan vi ankommer Como för att installera oss på centralt belägna fyrstjärniga hotel Metropole Suisse.
  Sen eftermiddag gör vi en guidad promenad i centrum samt äter en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Sköna villor vid Comosjöns strand

  Villa Balbianello var ursprungligen ett Franciskanerkloster från 1200-talet, byggt på en udde som sticker ut i sjön. Under senbarockens tidevarv i slutet av 1700-talet byggdes det om till en magnifik villa. Här kan vi verkligen njuta de makalösa vyerna över sjön och det bergiga landskapet. Atmosfären i trädgården, som formats efter berget är mycket speciell, lugn och harmonisk. Trädgården - som vi ser den idag - skapades av ägaren greve Guido Monzino på 1970-talet i samarbete med landskapsarkitekt Emilio Trabella. En utsökt enkelhet där "dess skönhet ligger i utsikten och perspektiven som helt skulle gå förlorade om inte platanerna beskars regelbundet" som Trabella uttrycker sig

 • Vi inandas doften från höga cypresser, pinjeträd, majestätiska plataner, kamferträd och beundrar formklippningskonsten som är mycket kreativ! Här har trädstammar fått "sockor", blåregnen skuggar gångarna och längs murarna är murgrönan formad i girlanger.
  Rundvandringen i dess trädgård ger en närmast paradisisk upplevelse, något som har utnyttjats i ett flertal Hollywoodproduktioner. Aldrig är trädgårdskonsten vackrare än här, där den möter naturens dramatiska element i det omgivande landskapet.

 • Vi reser vidare med bussen och den som önskar äter en lätt lunch på egen hand på Villa Carlottas "Antica Serra" - det gamla växthuset - som dukar upp utomhus med utsikt över Comosjön om vädret är vackert.
  Villa Carlotta i Tremezzo byggdes 1690 av bankiren Giorgo Clerici. Ett sekel senare införlivades villan av markisen Giambattista Sommariva, politiker och konstsamlare samt personlig vän till Napoleon. Villans nästa ägare blev Marianne av Nassau, hustru till Albert av Preussen. Hon i sin tur skänkte den lyxiga villan till sin dotter Carlotta när hon gifte sig med George, arvprinsen av Saxon-Meiningen men tyvärr dog Carlotta i barnsäng, endast 23 år.

 • Vi får tillfälle att beundra de vackra interiörerna med värdefulla konstverk och originalmöbler från prinsessan Carlottas tid. Villan rymmer verk av konstnärer som Thorvaldsen, Canova och Hayez. En av höjdpunkterna är Adamo Tadolinis marmorskulptur "Eros och Psyche", efter Antonio Canovas original. Statyn har liknats vid en ikon över sensualitet och passion, Tadolini var en av skulptören Canovas främsta elever. I ett av alla rikt smyckade rum pryds taket av en fresk av Andrea Appiani, den enda i en serie fresker han skapade åt kungapalatset i Milano 1808, som överlevde 1943 års bombningar.

 • Villa Carlotta omges av en klassisk terrasserad trädgård i italiensk renässansstil, "bosco" och "giardino segreto", dvs skogslandskap och hemlig trädgård. Andra trädgårdsrum går i romantiska drag med mängder av vackert formade sommarblomsplanteringar och vissa har inslag av grönsaksland från den tiden när bönderna odlade marken på villans ägor.
  Vi drar in doften från citrusträden i pergolan och passerar kameliorna som kantar entrén.

 • Promenaden tar oss vidare på slingrande stigar kantade av häpnadsväckande formklippta azaleor. När vi strövar bland höga rhododendron och azaleor under storvuxna magnolior, blodbokar och palmer förs vi åter tillbaka till den tidsepok då Europas ädlingar vallfärdade till Lago di Como. Bakom kaktusträdgården svingar sig ett blåregn högt upp i träden och längs vägen ligger fina utkiksplatser mot magiska Lago di Comos östra strand.
  Vi återvänder med buss till vårt hotell för gemensam middag.

 • Dag 3 Hembesök hos greven på Villa Cicogna Mozzoni

  Dagens inleds hos greve Jacopo Cicogna Mozzoni, då han tar emot oss för att visa sin villa med utsökt konst och en vacker renässansträdgård. I mitten av 1400-talet byggde den adliga familjen Mozzoni ett jaktslott i Bisuschio, där man jagade björn och vildsvin som på den tiden invaderade kullarna och bergen runt Varesesjön. I mitten av 1500-talet förvandlade den dåvarande ägaren Ascanio Mozzoni jaktslottet till en villa genom att komplettera den befintliga byggnaden med en flygel. Därmed betraktades den som en patriciervilla och den blev familjens sommarresidens som idag räknas till en av Lombardiets viktigaste renässansvillor.

 • Freskmålerierna utfördes av bröderna Campi från Cremona och en trädgård anlades i sju nivåer. Familjen Mozzoni idkade ett vidlyftigt sällskapsliv och inviterade ofta milanobor ur det högre samhällsskiktet som roade sig med fester och inte minst jakt.
  I slutet av 1500-talet gifte sig den sista arvingen Mozzoni med Gian Pietro Cicogna och härmed fick den sitt nuvarande namn.

 • Den nuvarande ägaren, greve Jacopo Cicogna Mozzoni, brinner för att bevara egendomen i familjen och tillsammans med sin fru öppnar man den för besökare som får njuta av konst och skönhet.
  I villans interiör får vi tillfälle att beundra de vackra freskmålningarna och antika dekorerade takbjälkar. Den monumentala huvudtrappan med en imponerande balustrad leder upp till andra våningen och biblioteket, vars väggar pryds av värdefulla böcker, var från början en festsal där gäster underhölls med musik, dans och poesi. Ett rum är tillägnat Fortepiano, föregångaren till pianot.

 • Det blir en spännande upplevelse att besöka villan med inredning och dekorationer från olika tidsepoker tillsammans med greve Jacopo som berättar om sina förfäder och anekdoter från förr.
  Från en av salongerna på markplan kommer vi ut i trädgården, en verkligt italiensk renässansträdgård där de minutiöst skötta gräsmattorna omgärdas av symmetriskt formklippta buskar, harmoniskt omgivna av blommor, statyer och vattenspel. En vacker detalj är vattentrappan – en bred trappa i två avsatser med drygt 150 trappsteg, där en liten fors i mitten leder till en fontän som samlar upp vattnet.

 • Därefter väntar en trevlig lunch i den vackert blomsterdekorerade logen. När vi återvänder till Como har vi resten av dagen till eget förfogande. Kanske lockar en promenad till Voltas museum, vackert belägen i en park med samma namn och kanske lockar en av regionens restauranger belönade med en stjärna i Guide Michelin, I Tigli in Theoria, belägen på bara några minuters promenad från hotellet...

 • Dag 4 Comos skatter - siden & konst

  På förmiddagen ska vi besöka Comos Sidenmuseum som invigdes år 1990 och som är bland de få i världen där hela processen från silkesmask till färdig sidenprodukt beskrivs.
  Det raffinerade och värdefulla sidentyget importerades av muslimer på 1000-talet e Kr. till Sicilien och därefter vidare ut till resten av det nuvarande Italien. Sidenproduktionen i Lombardiet har en flerhundraårig tradition och redan under 1400-talet uppmärksammades sidentygets vikt av den dåvarande dogen av Milano, Ludovico "Il Moro" Sforza, som genom ett dekret bestämde att alla markägare skulle plantera fem mullbärsträd per halv hektar land, eftersom silkesmaskarna endast livnär sig på mullbärsblad.

 • I mitten av 1800-talet arbetade närmare 45 000 personer med framställningen av silke på odlingar, spinnerier och väverier vid Comosjön. Como kallas även Lario och trakten blev känd som den "larianska sidenvägen". Sidenvävarna från Como med omnejd var berömda över hela världen för sin yrkesskicklighet och man fick beställningar från såväl påvar som kungligheter och välbeställd adel. Flera salonger i Vita Huset pryds exempelvis av sidentyger från Como.
  Under vårt museibesök får vi höra mer om sidentyget och dess historia samt nutiden. Efter besöket kan den som önskar ta en tur genom muséets shop och kanske finner en elegant present.

 • Markisen Innocenzo Odescalchi från Como gav den schweiziske arkitekten Simone Cantoni i uppdrag att skapa en villa helt i tidens anda åt sig i slutet av 1700-talet. Cantoni färdigställde Villa Olmo 1812 i neoklassisk stil och hade därigenom skapat ett mästerverk i Upplysningens anda, som inspirerade till hela Lombardiets kulturuppsving. Villa Olmo är en av de absolut mest betydelsefulla villorna runt Comosjön och har varje sommar uppmärksammade konstutställningar.

 • Efter Odescalchi övertogs Villa Olmo av markisfamiljen Raimondi, en mäktig familj i trakten och under deras tid kunde man se både general Giuseppe Garibaldi, och den dåvarande kejsaren av Österrike, Ferdinand l, som gäster. Tydligen blev Garibaldi huvudlöst förälskad i en markisens döttrar, Giuseppina och trots den stora åldersskillnaden så stod deras bröllop. Kort tid efter ceremonin försköt dock Garibaldi sin Giuseppina som anklagades för att ha bedragit honom under den korta förlovningstiden.
  Den sista familjen som ägde villan var hertigarna av Modrone och deras emblem finns kvar i taket ovanför den imponerande balustraden i entrén.
  Villans park går i fransk stil med parterrer och fontäner sluttandes ned mot sjön.

 • Därefter återvänder vi till vårt hotell med tid på egen hand.
  Den första lördagen i varje månad brukar den stora antikmarknaden äga rum vid Piazza San Fedele i Como men här lockar även många andra fina inköp, som skor, handskar och mode signerat Mantero och Ratti, som är leverantörer till stora modehus som Saint Laurent, Nina Ricci och Trussardi. Det mindre kända Fondazione Antonio Ratti är ett textilmuseum beläget i 1700-talsvillan Villa Sucota, dedikerat till de vackra sidenverk han skapade under sin livstid. På kvällen samlas vi åter för gemensam middag då vi kan utbyta intryck från denna "färgglada sejour".

 • Dag 5 En färgernas symfoni - hemresa

  Dagen inleds lugnt med lite tid på egen hand och lite senare på eftermiddagen beger vi oss med buss till ytterligare en riktig oas!
  Det handlar om trädgården Poggio Castello i byn Monguzzo där ägaren Piero tar emot oss och visar oss sin skapelse som färgglatt och livsbejakande omger hans bostad. Han har personligen valt ut lämpliga perenner som har planterats successivt och vi möts av en symfoni av sprakande färger.

 • Trädgården är indelad i 10 rum med var sin stil och växtval, från härliga sommarblommor till magnifika buskar och träd. Piero berättar med entusiasm om trädgårdens tillkomst och dess växter. Under besöket blir vi serverade kaffe på italienskt manér, kaffet intages stående.
  Vi lämnar Comoprovinsen och beger oss i riktning Milano där nästa stopp blir vid en lantgård där vi ska äta en god söndagslunch. I god tid anländer vi till flygplatsen för hemresan via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Boendet i den historiska staden Como med sina sevärdheter
 • De vackra villorna med konst, arkitektur och undersköna trädgårdar mot den djupblå Comosjön
 • Gemensamma måltider och turer i ett fantastiskt italienskt landskap

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/6
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Milano via Wien
 • Flygavgifter
 • Transporter enligt program
 • Entréer till privata museer och anläggningar samt visningar
 • Boende del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra bufféfrukostar
 • Två luncher med vin/vatten
 • Tre middagar med vin/vatten
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierade guider
 • Audiosystem under guidningar
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger i programmet
 • Hotellskatt
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Milano och buss till Como. Incheckning och gemensam middag.
Dag 2. Besök på Villa Balbianello och Villa Carlotta. Gemensam middag.
Dag 3. Besök hos greve Jacopo på Villa Cicogna Mozzoni. Gremensam lunch.
Dag 4.  Stadsrundtur i Como med besök på sidenmuseum och Villa Olmo. Gemensam middag.
Dag 5. Besök på trädgården Poggio Castello. Gemensam lunch. Hemresa

Boende

Vi bor fyra nätter på historiska fyrstjärniga hotell Metropol Suisse, ägt av familjen Cassani sedan 1892 och beläget vid sjön och mitt i centrum. Härifrån har du gångavstånd till stadens sevärdheter. 

Resesätt Austrian Airlines

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.